30 April 2016

Seri Muka Pulut hitam resepi terbaik Kak z



3 hari bercuti mesti ramai yang duduk rumah mahu mencuba resepi baru. Kak z share resepi seri muka pulut hitam yang kak z guna masa membekalkan pelbagai jenis kuih talam di hotel dan katering. Resepi mudah. Ramai orang suka makan kuih ni. Banyak kali kak z olah dan ini yang terbaik. Setiap kali kak z buat R & D pasal kuih muih kak z akan membuat catatan. Sebab ini akan menjadi rujukan kalau ada masalah berlaku.

Jangan kata tak ada masalah. Pasti ada masalah walau macam mana expertnya kita. Sebab anytime allah boleh kata tak jadi.. betul tak. Kak z cakap macam ni sebab selalu terjadi pada diri sendiri..chia chia chia..
Jom kita buat seri muka ini..

Resepi:-

Bahan bawah

400gm beras pulut
100gm pulut hitam – rebus hingga kembang dan tapis
100ml santan
100ml air pulut hitam
1/2 sudu teh garam

Cara:-
1. Rendam pulut semalaman
2. Kukus bersama santan, air pulut hitam dan garam hingga masak
3. Gaul pulut yang telah dikukus dengan pulut hitam hingga rata
4. Tekan pulut dalam Loyang 10 x 10 ..
5. Sediakan air pengukus dan masukkan pulut yg telah ditekan sementara menunggu bahan atas


Bahan atas

150gm tepung beras
50gm tepung gandum
300gm gula pasir
4 biji telur
¼ sudu teh garam
700ml air
10 helai daun pandan .. kisar bersama 700ml air
300ml santan pekat

Cara:-
1. Campurkan semua bahan dan kisar hingga halus
2. Kemudian buat double boiler hingga bahan ini pekat seperti susu pekat
3. Curahkan bahan ini diatas pulut.
4. Masak hingga bahagian atas menjadi kembang..

5. Potong apabila sejuk.

Kotex..daun sirih!



Kotex daun sirih.. produk baru ni. Tadi gi beli barang dapur hendak beli stok pad. Biasa lah orang perempuan mesti bulan mwrah menjelma. Walaupun lambat lagi, ada baiknya beli stok supaya bila dia menjwlm tidak klang klibut.

Tetiba sales girl syorkan yang ini. Hurmm menarik.. why not kita cubakan. Tadi ada lavender dan daun sirih. Kak z dah tua, orang kampung sikit guna yang sirih lah. Next time try lavender.



Katanya kotex daun sirih ini adalah untuk kekal segar dan keyakinan lengkap. Kena cuba baru tau apa yang di cakap benar atau tidak. Kak z tidak buka lagi supaya hygine bila hendak pakai nanti. Bila dah pakai nanti kak z komen hokey..

Ok bai

Makan Nasi ARab di Hadramawt Palace Melaka



Hadramawt Palace Bukit Baru, Melaka


Selalu makan western dan makanan Melayu. Tekak terasa hendak tukar makanan lain. Cuba makan makanan arab. Kali ini kak z ke Hadramawt Palace Melaka. Terletak di Bukit Baru, Melaka.Bersebelahan dengan Masjid Bukit Baru. Senang je nak cari. Kak z bukan tak tahu masak nasi Arab, tapi kemalasan melanda. Bila lah penyakit ini hendak menghilangkan diri. Macam mana kak z boleh sampai ke sini. Kali pertama datang majlis perkahwinan Rozan anak kak yang. Kak yang tu kawan kak z. Sedap kooo... apa lagi pasang niat untuk datang lagi. Alhamdullillah dapat. Kali ini bawa budak 4 orang tu. Licin depa makan..maknanya lebih sedap dari momee depa masak.





Nasi Arab ada bermacam-macam jenis. Kak z suka nasi mandy. Kenapa? Sebab smokey taste nasi tu menambah selera kita untuk makan. Chef dia original dari Timur Tengah. Mana kak z tahu? Kak z interview lah..macam biasa makcik akan tanya semua orang. Sengal tak?  Apa lagi yang ada di kedai ini selain dari mandy ayam atau kambing. Ada hormus.. mak kenapa sedap sengat hormus ni. Masa kita duk Arab dulu tak sesedap ni. Yer kak z pernah duk negara Arab dulu, sebab tu banyak makanan Arab kak z tahu.









Antara makanan yang kami makan masa pergi restoran Hadramawt kebab, roti tempayan, matbucha dan masak asam pedas Arab (tak ingat nama sebornye). Kami orang..hidang sepenuh meja. Licin.. tak tinggal balance. Buruk makan betul adik-adik kak z ni.. bukan masalah buruk makan.. sedap menjilat jari. Masa makan senyap sunyi. Habis makan tersandow. Faham-fahamlah apa maksud kak z.





Bila makan makanan Arab tekak kita rasa mahu minum air yang masam-masam. Sungguh kak z cakap ni. Orang arab suka minum susu masam macam yogurt. Ini baik untuk pengahadaman dalam perut. Tapi masa kami datang dia orang bagi minum fresh orange dan ice lemon tea. Memang sedap lah.. kak z tak berani minum tea.. ada mak tak tido sampai lusa. Tapi rasa sikit lah.. sedap pulak. Sikit jer..

Hadramawt Palace mempunyai banyak cawagan. Kalau korang duduk di Kuala Lumpur .. boleh ke Hadramawt Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Hadramawt bukan sahaja restoran, kalau hendak membuat majlis perkahwinan atau company dinner boleh buat disini. Harga Rm29.00 nett. Dibuka dari 11pagi -11malam. Untuk tempahan sila hubungi 062866662..


Thank you Mummy Julia bagi share gambar..

Ok bai

Makan-makan di ZENDE Cafe, Seri Pacific Kuala Lumpur


Zende Cafe, Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur 


Kak z berada di Zende Cafe, Seri Pacific dari pagi hingga lewat petang. Sepanjang hari di situ macam-macam yang kak z makan. Sebab datang hari Jumaat , jadi tidak ada buffet lunch, kena makan ala carte sahaja. Buffet lunch hanya hari Isnin dan Khamis. Tapi sarapan di sediakan setiap hari. Cafe ini di buka dari kul 7.00pagi -1.00malam.

Apa yang ada? Macam-macam ada. Dari menu barat ke menu timur. Western, Chinese, masakan Melayu dan India. Kalau boleh macam-macam kak z nak cuba. Mana boleh masuk semua, mau pitam kekenyang dan kena extra joging ler makcik lepas ni. Kak z mula makan sarapan pagi. Sebab dah sampai dari Melaka perut lapar gedik..kena makan sebelum buat kerja. Kang pengsan ada adegan drama swasta lah pulak kat situ. Malu oii.











Ini antara gambar yang kak z makan di waktu pagi. Sesuai untuk kita sebelum memulakan hari kita. Kak z makan apa yang suka sahaja. Ada juga hidangan lain. Sebab makanan tu berat, seperti nasi lemak, mee sup, bubur, roti canai dan mee goreng, kak z tak ambil. Kak z nak makan sepanjang hari. Perut kena bahagi kepada beberapa bahagian. Melalui mata kak z yang melihat. Semua sedap...semua mahu cuba. Apa pun sabar z, kita makan dessert dulu..









Gigih kak z mengira kalori.. habis..hancur diet sebab makanan yang ada. Kena makan. Sebab kek-kek ini sediakan oleh chef pastri antara yang terbaik di Malaysia. Kena makanlah. Kalau tidak rugi. Balik lari 10km z. Denda sebab ko degil makan juga. Dah sedap makanlah.. betul tak? Lunch lagi nangis.. sebab tidak ada buffet jadi pilihan yang ada makan ala carte.







Kak z makan Sirloin steak and minum smooties manggo. Apakah akan terjadi lepas ni? Lempang diri sendiri sebab nampak steak tak menahan untuk makan. Hancuusss.. dah tahan tapi anak cacing kata..momee makan lah sedap.. chia chia chia... janji muka tegang.

Ada juga menu lain untuk ala carte. Yang korang mesti cuba. Kak z tengok aje. Tau jer la. Perut penuh. Tapi chef-chef kat Zende Cafe ni tunjuk macam pula. Nangis .. nangis mak. Chef please don't spoil me. Ini antara yang ada dalam ala carte









Ini hanya teaser sahaja. Nanti akan ada lagi. Kak z belum habis lagi untuk cuba. Tak boleh show sekarang, ramai sakit jantung. Akhir sekali kak z bergambar dengan chef-chef yang telah bagi kak z makan dengan banyaknya. Chef... next round i come back.



Ok bai

Shooting Majalah Aroma Bersama Chef Seri Pacific


Chef Seri Pacific Hotel, Kuala Lumpur


Hari ni seharian kak z duduk dalam Cafe Zende, Seri Pacific Kuala Lumpur. Semuanya berjalan lancar dan habis cepat. Sebab chef-chef amat membantu. Shooting ini adalah untuk Majalah Aroma keluaran Jun 2016 sempena bulan Ramadan.



Chef-chef ini berkongsi resepi mereka dalam Majalah Aroma. Peranan kak z ambil gambar supaya pembaca meleleh air liur bila tengok majalah ini. Tolong jangan kecam Kak z ..chia chia chia... kak z tak bersalah.

Korang nak tau sempena Ramadan ini, Seri Pacific, Kuala Lumpur akan mengadakan buffet Ramadan. Fuuhh.. bila tengok menu tadi semua sedap-sedap. Kak z tak merasa lah.. sebab jauh mau pergi woii.. korang pergi lah. Kalau book awal harga  murah. Sebelum 15hb Mei 2016.

Katanya diaorang buat stail hawker. Duduk makan dalam ballroom. Chef yang masak ni ada 21 tahun pengalaman masak masakan Melayu. Tadi ngences tau tengok ox tail masak asam.. sabar z sabar..ko dah lah diet. Shooting gambar tak apa tapi jangan ngap.. piisttt sebenornya.. tenghari tu PR marcom Seri Pacific belanja makan steak..

Seri Pacifc Kuala Lumpur, saya ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab banyak membantu saya sepanjang pengambaran. Terutama Chef Azman serta team kitchen banquet dan pelayan Zende Cafe, Seri Pacific.  Habis pokok bunga korang tercabut. Tapi epal tu.. nangis sebab cantik  tak boleh makan. PR Manager Miss Chan dan Cik Fatin  yang cantik manis thank you so much for the hospitality.  Kerja 6 jam selesai dalam masa 2 jam. Thank you Kelab Blogger Ben Ashaari atas sokongan, terutama founder Ben Ashaari ( kawan gaduh). Next trip insyallah Kak Z akan ke Renaissance dan Concorde Hotel. Amin

Ok bai

29 April 2016

Travelling Tampin - KL



Hari ni kak z ke Kuala Lumpur. Last week di Bangkok, hari ke Kuala Lumpur.. Minggu depan tak kemana sebab anak-anak hendak exam. Lepas itu kak z ke sungai petani, nak gi tengok anak buah baru.

Kak z suka travel., tapi kesian anak-anak kena tinggal. Oleh itu kak z kena betul-betul bahagi masa. Kak z hari ni travel naik komuter. Sebab senang parking, tidak tempuh jem dan jimat kalau travel sorang.

Hendak ke mana?
Ke Seri Pacific Kuala Lumpur. Shooting untuk menu bulan ramadan.

Penat ke tidak?
I love my jobs. Penat sikit lah.

Balik bila?
Habis shooting, dating kejap..balik lah

Apapun korang, kak z hendak zzz jap. Ada 45min lagi baru sampai TBS.

Ok bai

28 April 2016

Balik sekolah ke paw



Setiap kali balik sekolah mesti kena paw. Kalau seringgit mak rela lah. Kalau sampai RM5.00, sakit mak. Hari ini dia hendak ke stesen Petronas. Minta RM5.00, beli air katanya. Tapi ini yang di bawa balik. Tak pe lah dia makan sampai habis mesti lapar.

Tapi dia tak makan ke di sekolah tadi? Mak dia tertanya juga. Betul tak? Sekarang dia sudah tidur. Esok mak tanya.

Ok bai

Bila momee pergi pasar


Kak z setiap hari mesti masak di rumah. Mana boleh tahan makan luar. Anak-anak yang membesar sebagai juara tu semua kuat makan. Sekali makan luar untuk tengahari sahaja boleh cecah RM40.00. Sehari RM100.00. Botak kepala mak. Kalau beli bahan mentah dan masak dirumah belanja hanya RM150.00.

Kak z akan beli bahan mentah di pasar. Seperti ikan dan daging. Sayur atau ayam di supermarket. Sebab lebih murah dari pasar dan qualiti lebih baik.



Bila masuk pasar, macam-macam jenis ikan kita kenal. Kak z masih belajar kenal nama-nama ikan. Sebab banyak ikan yang dalam laut tu masih kak z tidak tahu namanya. Kadang-kadang kak z google. Kelakarkan

Kalau di tempat kak z tinggal sekarang ni orang suka makan ikan parang, tenggiri, kembung, selar, merah, siakap dan jenis-jenis cengkerang. Kalau di utara orang suka makan ikan tongkol, cermin, siakap, bawal dan lain. Kalau di barat dia orang suka makan ikan salmon dan makarel. Di beijing, china banyak darat. Ikan kap paling famous. Mungkin jenis-jenis ikan ini hidup di berlainan tempat kot.

Bila kak z masuk pasar semua kak z nak beli. Sabar z sabar. Berpada-pada. Anak kak z suka salmon, kembung, tengiri, selar, makeral. Yang lain tu. Jadi makanan kucing jer. Baik beli yang diaorang suka. Betul tak?

Ok bai

27 April 2016

Muka pelik bila snap gambar



Anak kak z yang kembar kalau ambil gambar jarang ada yang cantik mesti buat muka pelik. Mana dia dapat ilmu tu pun tak tahu lah. Hari ni kak z buka tab penuh gambar pelik diaorang berdua.




Kalau korang jumpa gambar macam ni.. apa reaksi korang? Kak z apa lagi jadi tarzan.

Ok bai

The Straits Hotel and Suite Melaka





The straits Hotel and suite melaka...kat mana tu? Kak z pun tak tahu di mana pada awalnya. Tapi kawan-kawan blogger ramai bercerita hotel ini best. Pasang niat untuk datang ke hotel ini. Hari ini alhamdullilah allah makbul niat kak z. Tidak susah untuk cari. Terletak di Melaka raya. Berdekatan dengan Mahkota Prade, Mahkota Medical center dan Dataran Pahlawan. Masuk hotel ini nampak simple tapi bila pergi tengok biliknya awesome.










Bilik suite besar. Seronok kalau bawa keluarga yang besar. Setiap tingkat ada 4 bilik suite. Di setiap penjuru yang mengadap Selat melaka atau bandar melaka. Katanya waktu malam permandangan sungguh indah. Nanti kalau kak z duduk sini kita cerita yer..tungguu





Bilik double hotel ini pun macam best je. Kak z masuk melawat semua jenis bilik hotel ini. Bertapa nikmatnya kalau dapat merebahkan diri atas katil yang empuk ini. Jangan jelus memdengar ayat ku. Sebenarnya kak z pun belum dapat lagi nak landing atas katil tu. Hanya buat lawatan dahulu.

Swimming pool tingkat 23. Gayat kak z naik atas tu. Gambar video lah sayang . Nanti tengok Facebook kak z untuk melihat keseronokan swimming pool hotel ni. Nasib baik aku tak terjun. Kalau tidak hujan Melaka.. sebab anak dinasour terjun swimming pool. Mana tidaknya swimming pool tertinggi di Melaka. Gayat kak z tau.

Kenapa kak z datang ke sini? Kak z datang ke sini adalah untuk buat review bagi majalah yang kak z sedang tulis sekarang ini. Jadi korang tunggu minggu depan yer penuh IG kak z dengan gambar makanan. Tolong jangan kecam saya.

Ok bai

Flash Air..wifi memory card



Kak z suka ambil gambar mengunakan kamera DSLR. Kenapa? Kepuasa sebab boleh gambar dengan cantik. Tapi masalahnya kak z malas nak transfer gambar dari kamera ke lappy atau tab. Leceh sebab kena keluarkan memory card atau pasang wayar usb. Kalau tengah-tengah event nak upload gambar kan ke susah.

Bila Farah Dafri mengsyorkan kak z guna flash air card macam mudah. Tak perlu wayar atau card reader untuk transfer gambar. Lagi mudah kerja kak z. Farah dah guna sebab tu dia tahu. Dulu kak z pernah dengar cuba endah tak endah aje. Lagi pun masa tu mahal. Tak mampu..

Macam mana kegunaan card ni? Card ni ialah memory card berwifi. Maknanya kita boleh transfer gambar dari kamera DSLR ke tab apabila kita sambungkan talian wifi ke memory card dalam kamera. Tanpa mengunakan sebarang wayar. Mudah kan?

Kak z beli di Mahkota Prade, 16gb. Harga RM150. Kak z tak pasti harga di Lazada. Sebab kak z hendak pakai segera terus beli. Memory card kak z dah rosak. Kita nak buat kerja jadi beli lah..korban RM150.00. Janji kerja kak z mudah. Kak z highly recommended lah. Sebab kadang-kadang kalau pergi mana-mana event tak sempat nak keluar wayar untuk transfer gambar. Kak z kan simple..tak suka sesak-sesak..hiik

Ok bai

Ultherapy..hari ke 22 kulit muka makin flawless



Bila kak z pegang kulit muka rasa licin. Team blogger Melaka pun tegur kulit kak z nampak lembut dan licin. Tadi pergi meeting pun ada bagitau perubahan kulit muka kak z. Lebih flawless. Baru seminggu tak jumpa dah nampak perubahannya.

Kak z baca kesan dalam masa sebulan selepas ultherapy, warna kulit akan berubah menjadi sekata. Kulit muka juga mengalami kesan yang sama. Kulit jadi lembut. Kak z tidak ubah pun 'skin care'. Masih yang sama. Cara jagaan pun sama. Kak z hanya ubah cara makan, tidur dan lifestyle supaya lebih sihat. Sebab hendak meningkatkan collagen kak z.

Perubahan pada muka selepas ultherapy ada berlainan antara orang lain. Pipi kak z naik sikit agi. Kelopak mata yang turun sebab sembab ada perubahan 20%. Kena faham ultherapy kesan bukan serta merta . Hanya selepas 180-240 hari baru kita boleh melihat ketara.

Kak z bukan hendak riak cerita pasal muka kak z nampak muda. Tapi seronok kongsi dengan uols apa yang kak z rasa selepas treatment ini. Treatment ini menguji kesabaran tau. Sebab nak tunggu keputusan lama. Ultherapy tidak seperti suntik botox dan pembedahan yang kita boleh lihat serta merta. Oleh itu kak z kena sabar. Rasanya boleh pakai untuk raya atau tidak muka ultherapy? Chiokk z.. you can do it..

Ok bai

25 April 2016

Kuih Koci Pulut Hitam..Resepi mudah


Kuih Koci Pulut Hitam

Bulan Ramadhan sudah hampir. Mungkin ada yang mahu mencari resepi untuk berniaga untuk juadah berbuka puasa atau untuk makan sendiri. Dulu masa kak z ada kedai, kuih koci menjadi pilihan pelanggan. Kuih koci juga yang paling cepat habis. Kak z pernah buat kuih ni sebanyak 2000 biji untuk sebuah hotel di Kuala Lumpur. Sebelum kak z jadi blogger, kak z kerja dan berniaga. Kak z dulu kerja mengajar budak-budak kat universiti.Di samping itu kak z ada kedai yang membekal kuih muih kepada katering dan hotel. Seronok dan usia masa itu muda lagi. Sekarang kak z slow sikit. Tumpuan pada anak-anak. Kak z dalam proses memulakan business baru. Nantikan kemunculannya.

cerita kuih koci pulak. Kuih koci ada banyak versi, kuih koci pulut hitam, koci labu dan koci biasa. inti pastinya inti kepala. banyak bentuk kuih koci ini. kalau baba nyonya koci bentuk 3 segi. Kalau koci mak kak z koci tradisional guna minyak kelapa. sekarang banyak sudah berubah.

Hari ini kak z share resepi mudah untuk korang cuba. sedap dan resepi ini yang kak z gunakan untuk berniaga.

resepi

bahan inti

1 biji kelapa parut
250gm gula merah
secubit garam
2 helai daun pandan

cara:-

  1. panaskan gula merah hingga cair..
  2. masukkan daun pamdam, kelapa dan garam
  3. kacau hingga kering
  4. bila sejuk bulatkan bulat-bulat dan simpan dalam peti sejuk
  5. tujuan mudah untuk kita masuk kedalam tepung nanti


bahan kulit:-

500gm tepung pulut
100gm berat pulut hitam
air secukupnya
secubit garam

cara:-
  1. rebus pulut hitam sehingga lembut..bukan kembang
  2. blend pulut hitam hingga hancur
  3.  masukkan kedalam tepung pulut bersama garam
  4. tepung pulut jangan terlalu lembk atas keras..agak-agak boleh kepal dengan inti
  5. sediakan air untuk rebus hingga mendidih
  6. sekarang bulatkan tepung dan masukkan inti dan tutup inti jangan sampai terkeluar
  7. boleh lah masukkan kedalam air yang dididihkan hingga timbul dan rasa klu keras belum masak klu lembut sudah masak
  8. dalam sebuah bekas yanga ada air dan masukkan kuih yang telah timbul.. tujuan tidak melekat antara satu sama lain
  9. ketepi kan


bahan santan:-

250gm santan
100ml air
1/2sudu teh garam..klu kurang boleh tambah
3 sudu besar tepung beras

cara
  1. campur semua bahan dan kacau hingga pekat
  2. tapis kuih tadi dan masukkan kedalam santan


cara bungkus:- 

  1. daun pisang perlu di layukan atas api potong  untuk bentuk dan lap untuk bersih
  2. ambil kuih dalam santan dan masukkan kedalam dalam daun 
  3. letakkan santan  1 sudu besar dan bungkus
  4. ulang hingga habis


ok bai

tag : kuih koci, koci pulut hitam