17 September 2017

KEK SARANG SEMUT



Kek Sarang Semut atau nama lain kek gula hangus ada kek klasik yang kita tahu dari mak-mak kita dulu-dulu. Bahan untuk membuat kek ni murah. Caranya pun mudah. Tapi teknik kena betul sebab takut tidak bersarang.

Kak betul-betul khatam buat kek ni tahun 2013. Belajar dengan Chef Khairi Mansor. Dia ajar step by step. 3 hingga 4 kali mencuba baru dapat tekstur yang bersarang dan lembut. Bila tak bersarang.. walaupun rasanya sedap tak teringin pun nak makan. Betul tak?

2 -3 hari lepas kawan FB Kak Z pm. Dia share resepi kek ni dalam satu group masakan. Adalah hamba Allah mencuba resepi beliau. Tidak menjadi. Kena hentam dalam ruangan komen group tersebut. Kesian pula mendengarnya. Kadang-kadang kita memasak terutamanya kena cuba berkali-kali untuk mendapat hasil yang baik. Jadi jangan lah marah.

Hari ini Kak Z share resepi ni. Korang cuba ikut step by step dan petua..insyallah menjadi.


Bahan:-

8 biji telur
2 cawan gula
2 cawan gula utk buat gula hangus +1 1/2 cawan air
50gm butter
2cawan susu cair tin atau fresh milk
2 1/2cawan self raising flour/tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar..

Cara:-

1.Buat air gula hangus dan masukkan butter
2. Biarkan sejuk
3. Gaul tepung, gula, cream of tartar dan soda bikarbonat
4. Masukkan susu dan kacau hingga rata
5. Blender telur 30 saat.
6. Tuangkan ke dalam adunan tepung kacau lagi
7. Blender sekali lagi
9. Masukkan air gula hangus dan kacau hingga rata
10.Tapis untuk menghaluskan lagi adunan kita
11. Sediakan loyang pembakar dengan menyapu marjerin dan alas dengan kertas minyak
12. Biarkan dan perap selama 3 jam untuk mengurangkan buih dan kek akan lebih bersarang
13. Pastikan bertutup supaya tidak di masuki serangga
14. Bakar dengan suhu 180c hingga masak atau 1 jam 30 minit mengikut kesesuaian oven anda
15. Biarkan sejuk sebelum keluarkan dr bekas

P/s 1. Sila guna cawan sukatan untuk memasak. Jika anda guna cawan lain takut kek keras, lembik dan tidak bersarang
2. Kadar gula boleh dikurangkan jika tidak suka manis. Kak Z akan mengunakan 1 cawan 3/4 gula sahaja atau tukar kepada gula perang. Sebab gula perang kurang manis. Dengan kadar 2 cawan gula perang
3. Susu cair dalam tin adalah lebih lemak. Dengan adunan Kak z berikan ni memang cukup 1 tin susu cair. Boleh juga mengunakan susu segar atau full cream milk.
4. Kena biarkan perap selama 3 jam. Antara penyebab kek tidak bersarang ialah tidak perap. Kak Z pernah buat kesalahan tersebut masa mula-mula belajar kek sarang semut ni

Kak Z harap korang suka dengan resepi ni. Doakan Kak Z sihat bolehlah Kak Z share resepi yang lain

Selamat mencuba

Ok bai


15 September 2017

BERGEDIL SIMPLE KAK Z



Bergedil
Sedap di makan dengan nasi atau soto. Hari nak share dgn korang buat begedil cara Kak Z. Anak -anak suka begedi samada hanya kentang semata-mata atau di letak isi ayam, daging dan ayam. Resepi yang Kak Z adalah asas buat begedil yang mudah. Joom buat.
Bahan
1/2 kg kentang
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar lada hitam - tumbuk hancur
Sedikit daun ketumbar
1 biji telur
Minyak untuk mengoreng

Cara:
1. Kentang dibuang kulit dan potong dadu sederhana besar
2. Goreng kentang hingga empuk
3. Hiris bawang dan goreng dengan kentang hingga layu
4. Tumbuk kentang atau kak z mengunakan food processor utk hancur kan
5. Masukkan sekali daun ketumbar
6. Dah hancur masukkan lada hitam dan garam
7. Ketulkan ikut saiz kegemaran anda
8. Panaskan minyak untuk mengoreng
9.Pukul telur dengan garfu dan masukkan begedil
10. Goreng dengan api sederhana.



















Ada orang tidak suka goreng sebab takut berminyak. Mereka akan rebua kentang atau kukus. Kak Z pernah cuba keputusannya begedil kita lembik dan sukar untuk di goreng. Teknik mengoreng untuk melembutkan kentang akan mengekal texture begedil kita.
Selamat mencuba
Ok bai

02 September 2017

CARA MELEMBUTKAN DAGING UNTUK MASAKAN



Masak daging memang sedap. tapi kalau keras memang boleh mengacau jiwa dan raga. Bukan anya daging keras. Ayam kampung, ayam pencen, itik atau daging kambing kalau masak silap hari bulan akan jadi keras. Di sini Kak Z nak share cara melembutkan daging mengikut petua arah mak dan orang-orang lain yang Kak Z jumpa ketika memasak. Sebab masing-masing ada cara untuk melembutkan daging ketika memasak.


1. Kepala dan bawah timun



Masa hendak memasak daging korang letakkan kepala dan bawah timun. Masuk jer daging terus masuk timun tu. Sebab getah timun akan membantu untuk melembutkan daging.  Timun ad abanyak jenis betul tak? Tak kira timun tempatan atau timun Jepun korang boleh guna. Kalau korang tinggal kat oversea guna jer timun yang ada kat pasaran tempatan korang tinggal. Timun tidak menhasilkan extra rasa yer. Jadi jangan risau. Ini adalah petua arwah mak Kak Z. Dia suka masak kari itik. Itik tu liat. Kepala dan bawah timun dia gunakan






2. Biji Kurma




Petua biji kurma ini adalah dari Kakak Kak Z. Kalau memasak di rumah tidak ada timun kami akan mengunakan biji kurma. Biji Kurma dalam 5 biji untuk sekali masak. Insyallah daing akan lembut. Cara ini memang ada di tulis dalam beberapa majalah masakan. Korang boleh guna cara ini jika tidak ada timun

Dua cara ini yang selalu Kak Z guna. Ketika memasak lauk daging samada sup, kari dan rendang. Selamat mencuba

Gambar dari mr Google terima kasih

Ok bai





DAGING GRILL KUAH STEAK



Meh nak share buat daging grill or bbq yg sedap.
Tapi ni bukan taraf chef yer..tahap org kg jer..tapi senang..
Klu beli marinate powder or sos waktu terdesak susah so cara senang bahan dlm rumah jer..
Bahan gaul
1. 1kg daging.. potong slice ikut suka
2. 3 sudu besar gula
3. 2 sudu teh garam halus
4. 2 sudu besar lada hitam tumbuk halus
5. Rosemary klu ada
6..basil flakes klu ada.. Gaul semua bahan.dan perap lebih kurang 3 jam
Bahan sos masa membakar
1. 4 ulas bawang putih - tumbuk halus
2. 5 sudu gula putih..klu ada gula melaka.. anggaran 50gm boleh tukar
3. 4 sudu besar kicap manis
4. 1/2 sudu teh garam
5.500ml air
Masak semua bahan hingga mendidih
Bakar daging atas bara..bukan atas api yg menyala tau..
Sapu jer sos tu..balik2 kan dan sapu..supaya daging kita juicy.. Sos untuk cicah daging
Air daging dari marinate tadi kita gunakan semula yer.
1. 1 Sudu besar butter
2. 3 ulas bawang putih - tumbuk hancur
3. 2 sudu besar lada hitam -di tumbuk
4. 1 sudu besar tepung gandum
5. 1 tin susu cair tin
6. Garam secukup rasa
7. 1 cawan air
Cara:-
1. Panaskan butter..
2. Masukkan bawang putih dan lada hitan
3. Masukkan tepung kacau sampai tepung berketul
4. Masukkan air dan susu kacau hingga pekat
5. Masukkan garam
6. Kacau sedikit lagi
Hidang..
Ok bai