14 May 2014

Macam mana nak buat 800pcs bun

Assalamualaikum

Sebahagian 800 Cupbread 


Mcm tak cayakan akak ngentel roti 800pcs sensorang..heee..
1 oven.. 1 mixer ...klu tak caya mai dtg rmh..

Mcm mana?

1. Kena buat research n development..jgn main taruh jer..bukan sorang cikgu kiter gi belajar.. kena ramai..
2. resepi roti pun mcm2 ada..pilih yg mana satu.. akak ambil resepi paling senang n mudah
Teknik, timing juga penting
3. Pilih teknik mudah.. cth klu byk sgt. Guna papercup..mudah jimat tempat n masa..
4. Timing juga penting..plan waktu anda. Jgn lah kul 10pg esok nak.. kul 3 ptg baru start.. mula lah awal..barang2 pun beli awal..susun jadual.. nak ambik anak blk sek,masak n paling penting tidur.. jgn seksa mata anda..

Pistt pisstt.. sabar, ikhlas dan jangan dengki org lain

Ok bai..luv u Nor Jannah
Like ·  · 

Projek makanan sihat

Assalamualaikum..

ingat tak duit dlm plastik tu.. itu adalah hasil dri jualan di sekolah si kembow.. jual seringgit.. bg sek 20sen.. hakak dpt 80sen

Projek makanan sihat sek si kembar...dgn jual roti...collection dpt dlm RM600.00 utk hasilkan dana club kaunselling sek tu..

Alhamdullilah.. hasil dana tu.. dpt menyalurkan sedikit sumbangan utk membuat cermin mata2 budak kat sek tu..semoga budak2 tu blh belajar dgn baik

#sukasgtsbbpenatkugentelrotibudak2blhbelajaramin

Chocolate Cupbread

assalamualaikum


Chocolate Cuobread

Chocolate Cupbread..

Roti guna mana2 resepi roti manis

Resepi filling

250gm butter
200gm icing sugar ayak
50gm chocolate powder ayak
50gm shortening
1 sudu teh esen vanilla

Cara
1. Pukul semua bahan hingga kembang
2. Gunting atas roti dan pipekan filling tadi

Ganache

Resepi

250gm cooking chocolate
2 sudu besar shortening

Cara

1.double boiler semua bahan tadi dan curah atas roti guna sudu
2.tabur sugar rice atas chocolate tadi

$$$$pesanan$$$ jgn korang guna ganache buat chocmoist cake... sedap memang lah sedap tapi tak tahan lama..korang jugak dpt complain n rogi..lepas tu susah nak packing klu guna ganache tu..

paling mudah guna resepi chocolate almond london..selamat cuba...

Ok bai

My Flash back

Assalamualaikum.

Pg ni telah meng flash back peristiwa 3 thn lepas

masa hantar anak2 pergi sek pg ni almost..hampir hampir melanggar budak sekolah dlm umur 10-11 thn naik basikal...dr jauh dah nampak cara dia bawa basikal... gelong kiri gelong kanan..

So hakak pon slow kan kereta... kang tak pasal2 langgar anak org.. dah lah lesen aku mampuih...heee...alasan tak sompek

As expected...Budak tu terus melintas tanpa tengok kiri n kanan..basikal besow org kecik..kus semangat mak.. sib baik jantung tak meloncat... bila budak tu melintas mak sempat sound lain kali melintas nengok kiri kanan yer...

Peristiwa ni mengingatkan akak kepada 3 thn lepas...bila si kembar yg nama hanif kena lenyek dgn taxi proton saga kat kg pandan dulu...dpn mata maknyer ..kes main melintas tak nengok kiri kanan lah...ingat perot dah terburai..Alhamdullilah umurnyer masih panjang...

Sbb tu akak fobia sgtlah...sgt sgt fobia especially budak melintas jalan... so kita sebagai parent jaga, tengok2, lihat2, pandang anak kita..malang tak berbau

Ok bai