Posts

Showing posts from September 17, 2017

KEK SARANG SEMUT

Image
Kek Sarang Semut atau nama lain kek gula hangus ada kek klasik yang kita tahu dari mak-mak kita dulu-dulu. Bahan untuk membuat kek ni murah. Caranya pun mudah. Tapi teknik kena betul sebab takut tidak bersarang.

Kak betul-betul khatam buat kek ni tahun 2013. Belajar dengan Chef Khairi Mansor. Dia ajar step by step. 3 hingga 4 kali mencuba baru dapat tekstur yang bersarang dan lembut. Bila tak bersarang.. walaupun rasanya sedap tak teringin pun nak makan. Betul tak?

2 -3 hari lepas kawan FB Kak Z pm. Dia share resepi kek ni dalam satu group masakan. Adalah hamba Allah mencuba resepi beliau. Tidak menjadi. Kena hentam dalam ruangan komen group tersebut. Kesian pula mendengarnya. Kadang-kadang kita memasak terutamanya kena cuba berkali-kali untuk mendapat hasil yang baik. Jadi jangan lah marah.

Hari ini Kak Z share resepi ni. Korang cuba ikut step by step dan petua..insyallah menjadi.


Bahan:-

8 biji telur
2 cawan gula
2 cawan gula utk buat gula hangus +1 1/2 cawan air
50gm butter
2…