13 December 2016

KUIH KERIA SIRA GULA PUTIH




Kak Z mula suka makan kuih keria ni bila dah tua. Sebab makan yang kawan Kak Z buat. Nama dia Sarina Ahmad. Dia lah kawan yang sangat baik. KAwan Susah dan senang. Kami lost contact sebab dia terlalu busy menguruskan kehidupan di kota yang sibuk Kuala Lumpur. Kak Z cuba cari call tapi nombor talipon beliau telah bertukar. Mana mau cari ini nyonya lor. Suatu hari kalau Kak Z free hendak cari dia di Pasar Semenyih. Katanya dia da berniaga pisang di situ. Dia ibu tunggal yang sangat gigih membesarkan anak serami 5 orang.

Bila makan Kak Z pelik kenapa kuih dia luar garang dalam penuh keledek. Selalu kalau kita beli akan rasa banyak tepung betul tak? Anak saudara Kak Z puji mak sedara dia. Kuih Keria Makcu lebih sedap dari kuih keria antarabangsa tu...hiii. Betul atau tidak wallahualam.. Walaupun Kak Z duduk di Melaka belum lagi berkesempatan untuk mencuba Kuih keria yang viral tu. Nanti kita yer.

Apa pun Kak Z share resepi yang kawan Kak Z ajar. Kak Z membuat sukatan supaya korang boleh buat secara accurate. Mudah. Selamat mencuba UOLS..

Bahan Doh:-

500gm ubi keledek putih
100gm tepung ubi
50gm tepung gandum
secubit garam

Cara:-

1. Ubi keledek pilih yang kecil cepat empok
2. Buang kulit dan rebus
3. Rebus jangan terlalu lama agak dah empok angkat dan tapis air
4. Lenyek kan ubi tadi dan biarkan sejuk sedikit..
5. masukkan tepung ubi, gandum dan garam
6. Uli hingga rata... jangan tambah tepung kalau lembik biarkan sebentar dia akan keras
7. kepalkan bulat-bulatdan buat seperti roda atau ring hingga habis
8. Goreng dengan api perlahan dan minyak tidak terlalu panas
9. Pusingkan perlahan supaya tidak hancus
10. Goreng hingga coklat dan garing
11. Angkat dan tapis minyak



Bahan Gula untuk Sira

1/2 cawan air
2 cawan gula pasir

cara:-
1. Panaskan air hingga mendidih didalam kuali
2. Gunakan kuali supaya mudah untuk kacau keria nanti
3. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut
4. Kacau lagi supaya gula jadi karemal dan keperangan
5. Masukkan keria dan tutup api
6. Kacau keria tadi sehingga gula jadi keras
7. Jangan kacau atas dapur.. kalau boleh tempat bersimen supaya gula cepat keras
8. Kacau rata hingga semua keria disalut gula

selamat mencuba




Ok bai

CUCUR BADAK KG SOLOK TERUBUK



Petang dan sejuk mengarah kepada perut lapar. Betul tak? Musim cuti sekolah permintaan untuk makan adalah tinggi. Pastinya mak-mak yang tidak berkerja sibuk di dapur untuk menyediakan makanan sepanjang hari. Kak Z pun sama lah. 4 anak lelaki semua asyik lapar. tapi paling kuat lapar ialah si adik. Sekejap dia masak sausage.. lepas tu dia masak maggi lepas tu dia masak roti canai segera. Nasi lemak sebungkus, Makan tengahari kari ayam masih tidak kenyang lagi ker budak ni. 

Bila masuk dapur Ya Allah habis dapur mak  ko kerjakan.  Yang dia tidak pandai kemas lagi. yang abang-abang dah pandai. Palingtakut dia buka dapur ga. Sib baik tak terbakar jambul. Dah lah jambul ambil bapak ko. Adik oh adik..Tidak boleh jadi kena buat extra makanan. Maka terjadilah kuih Cucur badak ini.

Kak Z cukup bahan mesti jadi apa-apa lah. Contoh keledek tepung dan kelapa tua parut ada boleh buat cucur badak. Caranya senang . Jom  kak z ajar

Resepi Cucur Badak

Inti Cucur Badak:-

1 biji kelapa tua parut
50gm ikan bilis
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar cili boh/ secukup rasa
2 sudu besar gula pasir / secukup rasa
20ml air
Minyak untuk tumis

Cara:-
1. Kisar bawang putih, bawang besar dan ikan bilis
2. Tumis sehingga naik bau dan masukkan cili boh 
3. Biarkan cili sedikit garing dan masukkan serbuk kunyit
4. Masukkan Kelapa parut, air, garam dan gula
5. Masak hingga agak kering dan jangan terlalu kering
6. biarkan sejuk

Bahan Doh:-

500gm ubi keledek putih
100gm tepung ubi
50gm tepung gandum
secubit garam

Cara:-

1. Ubi keledek pilih yang kecil cepat empok
2. Buang kulit dan rebus
3. Rebus jangan terlalu lama agak dah empok angkat dan tapis air
4. Lenyek kan ubi tadi dan biarkan sejuk sedikit..
5. masukkan tepung ubi, gandum dan garam
6. Uli hingga rata... jangan tambah tepung kalau lembik biarkan sebentar dia akan keras
7. kepalkan bulat-bulat dan leperkan untuk masukkan inti 
8. Goreng dengan api perlahan dan minyak tidak terlalu panas
9. Pusingkan perlahan supaya tidak hancus
10. Goreng hingga coklat dan garing
11. Angkat dan tapis minyak

Kalau beli sekarang sekeping 40-50 sen. Anak kuat makan Kak Z tidak cukup kalau beli sedikit. Kesimpulannya buat sendiri dapat banyak dan puas makan. Kak Z tidak goreng semua. Sebab Adunan yang Kak Z boleh dapat 40 pcs. So Korang boleh frozen kan separuh. Nanti boleh masak lagi

Selamat mencuba

Ok bai



KUIH KASWI PANDAN EARTHQUAKE


KUIH KASWI PANDAN


Kuih kaswi ada orang panggil Kuih Kesui tapi sama jer. Tapi adik panggil kuih bulu-bulu. Masa mula-mula dia minta kuih ni puas lah mak dia memikirkan apa lah kuih bulu-bulu. Dia pun explain. Kuih selalu beli di kedai nenek warna coklat. Baru mak dia ingat kuih kaswi.

Mak dia pun belajar lah macam mana hendak buat kuih ini. Banyak resepi yang di temui dari blog dan FB. Akak suka resepi yang ini. Mudah dan cepat. Kak Z dapat dari perkongsian di FB. Terima kasih Reen Khan. Cuma akak tukar dari gula merah ke Kaswi Pandan.

Kadang-kadang di rumah tidak ada gula merah. Daun pandan memang banyak. Kak Z try and error jer. Alhamdullilah kejadian yang marvelous. Termasuk ini sudah 4 kali Kak Z buat kuih ini. Sebab permintan ada dan setiap kali buat mesti habis. Resepi yang Kak Z tulis ini telah di ubah suai untuk resepi Kaswi Pandan. Di bahagian bawah Kak Z kekal resepi asal. Korang boleh cuba kedua-dua sekali.

KASWI PANDAN EARTHQUAKE

1 1/3 cawan tepung gandum

1 1/3 cawan tepung ubi

10 helai daun pandan
5 cawan air
1 3/4 cawan gula pasir

secubit garam
Sedikit pewarna hijau

1 sudu teh kapur

1 biji kelapa parut putih untuk salut + secubit garam


Cara:-
1. Kisar daun pandan dengan 5 cawan air dan ambil pati
2. Bancuh semua bahan kecuali kelapa dengan air pati pandan
3. Kisah supaya halus dan tapis
4. Masukkaan kedalam loyang 8 x 8 inci yang telah di sapukan minyak
5. Biarkan dalam 30 minit
6.Panaskan kukus
7. Kukus selamat 45 minit dengan api sederhana
8. Biarkan sejuk baru potong
9. Gaulkan dengan kelapa.

Selamat mencuba
Resepi Asal dari FB Reen Khan
KESUI GOYANG
1 1/3 tpng gandum 1 1/3 tpng ubi 5 cwn air 1 cwn gula pasir 1 cwn gula merah Sedikit kicap pekat mnis(warna lg cntik Daun pndan 1 sudu teh kapur
Cara2 Msak kn gula psir dan gula merah bersma air...buh kn daun.pndan Lepas suam msuk kn tepung tdi bersma sedikit kapur...guna whisk or blend pon bole Tapis kn ke dlm loyang yg di sapu minyk Kukus dlm 25 minit Siappp Dh sejuk gaul kn bersama kelapa putih

ok bai