15 August 2016

My Bodyguard Birthday..Happy Birthday Hakim



Happy Birthday Sayang..Lahir 16hb Ogos 2000 di Pusat Rawatan Islam Kampung Baru. 16 tahun berlalu. Berat 3.1kg sekarang dah lebih tinggi dari mak dia. Dia paling kuat menangis. Umur 3 bulan berat 9kg. Korang bayangkan betapa kus semangatnya dia. Pernah masuk pertandingan baby comel. Boleh termenang. Kelakar pun ada..memang montel lah dia.




Dia kawan gaduh, nangis, gelak dan crime syndicate mak dia. Bila mak nangis dia yang pegang tangan mak dia.. mummy sudah-sudah jangan nangis. Nanti cepat tua. Boleh dia kata gitu. Tapi dia dah lalui banyak pahit manis dengan mak dia.



Sebagai anak sulung, pastinya dia sangat bertanggungjawap terhadap adik-adik dia. Adik paling takut dengan dia. Bila dia kata..Haniisss..jangan buat hal. Kecut telur adik. Di sekolah dia Presiden Persatuan Silat dan Ketua Darjah. Cita-cita hendak jadi Jurutera. insyallah mummy doakan. Bukan itu sahaja mummy doakan. Mummy doakan abang jadi anak yang soleh, beriman pada allah dan bertanggungjawab pada agama, ibubapa dan keluarga. Amin

Ok bai

Snow Cheese Cake Slice



Semenjak diet ni, Kak Z tak makan karbo sangat. Kek lagi lah memang elak. Tapi disebabkan birthday abang Hakim kena lah makan juga. Sedap pulak tu kek ni. Walaupun simple tapi sedap.Kak Z boleh aje buat oreo cheese cake atau marble. Tapi cheese cake jenis tu padat sangat. Anak-anak dah kenyang sebab makan pizza dan benda lain. Baik buat jenis ni. Sekejap jer licin.

Bahan kek :-
4 biji telur A
125gm tepung naik sendiri
125gm gula castor
10gm ovellate
45gm air
75gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla

Cara:-
1. Pukul telur, gula, tepung dan ovellate hingga kembang
2. Masukkan air dan pukul sebentar
3. Masukkan esen vanilla kacau rata
4. Masukkan minyak jagung cara kaub dan balik perlahan supaya angin tidak keluar.
5. Loyang pembakar perlu di sapu grease dan alat dengan kertas minyak
6. Bakar dengan suhu 220 darjah celcius selama 10-15 min atau masak
7. Masak keluarkan dari loyang dan letak atas jaring supaya sejuk

Bahan cheese:-
250gm cream cheese
1/4 cawan susu pekat
1 cawan whipping cream nom dairy..
1 sudu teh esej vanila
100gm cheddar cheese
Strawberry jika suka

Cara:-

1. Pukul cream cheese hingga lembut
2. Masukkan susu pekat dan pukul hingga rata
3. Masukkan esen vanilla whipping krim pukul hingga kembang
4. Salutkan seluruh kek dengan cream cheese
5. Parutkan cheddar cheese atasnya.
6. Boleh dihias dengan strawberry.


Ok bai

Sambal Tumis Petai Udang Berbicara


Sambal Tumis Petai Udang Berbicara

Musim petai yang banyak muncul kembali. Dekat ruma Kak Z banyak sungguh petai. Satu pokok tu dapat sebonet kereta Pak Utih Kak Z. Tukang panjat sepupu Kak Z. Arwah Mak Kak Z mesti cari mata petai yang besar kalau beli petai. Kakak-kakak dan abang-abang berebut kalau makan petai. Tapi Kak Z tak makan petai. Kak Z terlebih mat salleh. What to do.. 

Oleh kerana banyak petai di pasaran sekarang, korang mesti mencari idea untuk masak petai. Betul tak? Perkongsian hari ini ialah sambal tumis petai udang berbicara. Bila korang makan lauk ini..korang diam tapi udang yag bising.. 

Resepi: Chef Azman Jemangin
Lokasi: Zende, Seri Pacific Kuala Lumpur


Bahan-bahan:
4 ulas bawang merah (*)
3 ulas bawang putih (*)
2 inci Belacan
100gm cili kering (*)
20gm Gula Melaka
1 mangkuk  air asam
10g Petai
Garam secukup rasa
1kg Udang
Minyak


Method:
1. Kisar bahan bertanda (*). Tumiskan bahan kisar bersama belacan sehingga garing dan pecah minyak.
2. Masukkan gula Melaka dan air asam.
3. Masukkan udang & petai dan tunggu sehingga mereneh dan udang masak.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Siap untuk dihidang.

Ok bai






Asam Pedas Ekor Lembu Seri Pacific


Asam Pedas Ekor Lembu Seri Pacific

Perkongsian Resepi hari ini ialah Chef Azman Jemangin dari Seri Pacific, Kuala Lumpur. Masa Kak Z, hanya tahu asam pedas ikan. Bila sudah merantau macam-macam jenis asam pedas rupanya. Asam pedas  Ayam Mat Gebu makan masa pergi rumah Mat di Sedenak. Ini pula Asam Pedas Ekor Lembu. Lain dari yang kan? .. Selama mencuba.. 
Resepi : Chef Azman Jemangin
Lokasi: Zende, Seri Pacific, Kuala Lumpur

Bahan
5 ulas Bawang merah (*)
3 ulas Bawang putih (*)
1 inch Lengkuas (*)
1 inch Halia (*)
2 inch kunyit hidup (*)
10 biji cili kering (*)
1 inch Belacan (*)
2 btg serai diketuk
1 genggam daun ketuk
1 ekor lembu
1 mangkuk air asam
2 sudu minyak
Garam secukup rasa


Cara:-
1. Kisarkan bahan-bahan bertanda (*). Panaskan minyak dan tumiskan serai sehingga naik bau.Masukkan bahan bertanda sehingga pecah minyak dan garing.
2. Masukkan ekor dan air asam dan sedikit air dan tunggu sehingga ekor empuk.
3. Masukkan daun kesom, bendi dan terung.
4. Masukkan garam secukup rasa.

ok bai