30 November 2012

My guru

http://joyofbaking.com/

http://citarasawan.blogspot.com/

3D cake decoration


assalamualaikum, 

KELAS 3D CAKE DECORATION (ANGRY BIRD).. ATAS PERMINTAAN SAHAJA DAN TEMUJANJI dirumah DAPUR C'CHANTEQ (TAMAN SEMARAK SUNGAI PETANI).. 
2 orang sahaja, yuran RM120 hands on.. boleh bawa balik kek yang sudah siap.. chanteq akan siapkan semua barang peserta hanya bawa apron & pen.. fb saya di d'dapur c'chanteq

29 November 2012

Oreo cheese cup cake

Assalamualaikum kawan-kawan,

oreo cheese cake.. resepi asal saya ambil dr citarasawan tapi sy modify sikit.. tq kak wan share a very nice resepi with the audience.. satu aduan sy dpt 10pcs.. berebut dgn anak-anak saya..sedap terasa cheese dan coklat oreo.. wondeful...


oreo cheese cup cakes


wajah didalam cup cake 

resepi
bahan

1  atau 2 bungkus oreo - ambil agak 5 keping ramas hancur
250 cream cheese- suhu bilik
60gm butter - suhu bilik
90gm  gula caster
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh jus lemon
secubit garam

cara

1. pukul cream cheese hingga cair
2. masukkan butter & gula pukul hingga sedikit kembang
3. masukkan telur, esen dan garam
4. pukul lg sedikit dan masukkan oreo yang telah diramas
5. biskut oreo disusun dlm cawan kertas
6. masukkan adunan atas biskut tadi
7. bakar api atas bawah 130 darjah hingga kekuningan
8. hiasan terpulang kepada anda...

satu aduana dapat lebih kurang 10 - 12 biji.. 

selamat mencuba tq di jemput melawat fb saya d'dapur c'chanteq


27 November 2012

Red Velvet

assalamualaiku

red velvet with cerry

suka sangat la saya buat red velvet sebab senang dan sedap.. tapi actually semua senang . saya  minat tengok red velvet sy ni.

nak tuliskan resepi penyakit 'M' sedang melanda utk tulis byk2... nanti lah saya post kan di blog ni..

Ros Petal cakes

assalamualaikum


Ros petal 

saya mengunakan butter cream cara wilton.. 


25 November 2012

Pavlova with cream cheese frosting

assalamualaikum..,

minggu ni master chef 2 buat pavlova.. cik chanteq pun buat pavlova... tengah top tu.... manis yang amat pavlova ni.. so sy buat cream cheese utk lawan manis... buahan yang masam campur creame cheese dan manis meringue boleh menjadikan pavlova kita sedap..


pavlova cik chanteq buat

resepi palvova saya ambil dari joy of baking. 


atau tonton dibawah





23 November 2012

Jajan buatan orang melayu

Assalamualaikum,

saya semasa kecil jarang dapat makan jajan buatan orang kampung seperti kerepek ubi, bahulu , cakar ayam dan banyak lagilah nak dicerita.. asyik-asyik twistist, chicidies ata double decker.. almaklum orang pekan. bila dah besar dan bergaul dengan macam-macam orang baru la kenal dengan jajan orang melayu -

Pakuda - kak shida dari bukit kechik sg petani best...

Penderam o telinga kling ooppss  - sarina pinang tinggal

bahulu - kak rozita bahulu huma

cakar ayam - rozita bahulu huma

banyal lagi sebenarnya.. lebih sedap dan bagus dari jenama antarabangsa yang lain..

Strawberry chocolate crepe

assalamualaikum,,

bersyukur kepada allah memberi lidah untuk merasa... mcm-mcm rasalah... dr lidah bawa keotak utk memproses data sama ada rasa itu sedap atau pun tidak..  hari ini saya cuba sesuatu yang baru iaitu Strawberry chocolate crepe... masyallah sedap sangat.. otak saya dari tadi tidak berhenti mengatakan 'cik chanteq sedap sangat ni' ..saya tidak boleh makan durian sebab baunya.. sy cuba buat crepe strawberry mana tau saya boleh share dengan kawan2 yg juga tidak boleh makan durian..

strawberry chocolate crepe...

Crepe

RESEPI KULIT

50 gm tepung gandum
1 sudu makantepung ubi
2 sudu makan castor sugar
2 sudu makan serbuk santan/40ml santan – tapi air kena kurangkan 40ml jika guna santab cair
1 sudu makan marjerin-
200 ml air
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
pewarna

CARA2..
-Satukan semua bahan dan blend.  Tapis
- kena gunakan kuali non stick pan atau kuali leper..-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN /KUALI LEPER
- seseduk  di goyang atas kuali
- Bila dah  masak angkat letak atas pinggan plastic..yg atas tadi terbalik kan kebawah.. ok.

Inti chocolate:-
5 sudu besar serbuk chocolate
5 sudu besar susu pekat. Bancuhan terlalu pekat tambah lagi susu.
1 besar sudu minyak masak
Semua bahan di dikacau sehingga jadi caramel.

Wipping cream – pukul hingga kembang.. gunakan pride / rich..jgn yg lain takut tak stable (takut cepat cair)
Kulit tadi dlm pinggan  - mula-mula letak chocolate, letak strawberry dan akhir sekali wipping cream.. balut ikut suka hasilnya :-



kena cuba buat sendiri.. tau

tq

21 November 2012

chocolate moist 2 kg

Assalamualaikum,

chocolate moist berat 2 kg full of choc ganache..

this cake odered by customer  good feed back from her. she want reoder next week.. insyallah


19 November 2012

Potata n cheese





potato with cheese.

Resepi

bahan:-
1/2kg US potato /kentang - sebab cepat lembut dan besar besar
200 g mozaarella cheese
secubit garam
2 sudu besaqr butter
bawang putih 5 ulas
bawang besar 5 biji
lada hitam ditumbuk halus- kat supermarket byk ada yg dah dijual hancur
boleh juga masuk sayuran lain ikut suka

cara:-
1. potong kentang secara dadu.
2. tumis bawang putih.
3. masukkan kentang goreng hingga kentang lembut. 
4. masukkan garam, lada hitam
5. masukkan bawang besar dan sayuran yang anda semua suka
6. last sekali cheese terus tutup api masuk kedala mangkuk hidangan secepat mungkin sebab cheese akan cair.. jgn dibiarkan dalam kuali.

try tau sedap

Agar-agar kering

assalamualaikum..

suka sangat la nak cuba belajar


agar - agar kering... 

minta maaf tuan punya gambar pinjam jap sebab suka sangat

18 November 2012

Bunga hantaran

Assalamualaikum,

cantik kan.. cuba tengok betul betul..... ada white chocolate yg dijadikan bunga pd gubahan ini.. susah juga nak mengentilnya

07 November 2012

RED VELVET - 2kg




Chocolate moist with chips

assalamualaikum....,

creating something new for my dapur always my make self wakeup very early as early at 4.00am. Selalu bermimpi mimpi la nak buat sesuatu yang magica... My sister oder me chocolate moist. selalu sgt orang oder chocolate moist biasa i create something new for me.. may be old for the audience.. chocolate moist with chips.




klu anda ada resepi chocolate moist just tambah chocolate chip... sedaaappp. tak sempat nak create bunga ros dr chocolate.. nozel bunga ros hilang pakai apa yg ada dlm rmh je la... kat tesco pun ada rm2.00



06 November 2012

Spaghetti bolognese

Assalamualaikum...

diner


My TWIN



Assalamualaikum,

anak kembar saya.. semalam keputusan peperiksaan abang dapat no.1  si adik dapat no. 17 cuba bezakan yang mana adik yang mana abang slidely the same .. identical twin..

hanif & haris


abang & adik

klu waktu gelap mak pun tak kenal sape hanif & haris. but suara mereka akan membeza this twin.. i will ask whose that.. if hanif he will answer his name same as the other one.. when taking a picture abang always at the left handside.. the blue is hanif o abang the red is haris o adik...


05 November 2012

Pandan Layer

Assalamualaikum,

kek ni masa sedap kenapa yea..?

mngkin sebab dia lemak, bila sejuk menyejukkan badan... kooottt..

pandan layer yang belum dipotong


dah dipotong posisi 1


dah di potong posisi 2

kek ni sy buat jadi varient atau pelbagai rasa.. pandan, durian, jagung, keladi, orange, coklat, pisang dan banyak laa. tak hingat...

boleh bagi resepi tapi kena tengok cara nak buat.. klu tak tak jadi.. caya la cakap saya.. nanti la saya post resepinya.. ken acari dlm kitab masak memasak...

Soup of the day

Assalamualaikum..

suasana petang yang sejuk boleh sebabkan perut jadi lapar sgt2..  hero cakap mummy i'm hungry.. what to eat?

so saya  layan perut mereka dengan roti perancis yang telah di garlic dan dicicah creamy chicken soup.. sedap


roti perancis

roti perancis ni saya tak beli di tesco atau giant je.. blk rumah saya potong..  untuk buat gralic bread

Garlic bread:- 

bahan
butter
bawang putih - tumbuk campur kedalam butter sapu atas roti bakar..

atau beli garlic spread yang dah siap


di tesco dan giant sg petani.. kalau di kl semua supermarket o hypermarket ada



wajah garlic bread yang telah kena bakar


chicken soup saya pakai campbell je...


inilah persembahannya

dalam masa 10 minit licin dimakan oleh hero2 saya yang macho... this is the way i treat my kids with all my ove in the heart

04 November 2012

Rainbow Cake with cheese frosting

Assalamualaikum,

Mai tengok kek ni... pasti ada yg menelan air liur hendak rasa... mari kita buat



wajah kek yang belum di icing

 kek yang telah disapu bedak..


kek yang telah siap dipotong.. cantikkan dalamnya

Kek rainbow.. saya suka sebab byk colour-colour.. 

saya akan bagi pilihan kepada customer memilih jenis kek sponge atau butter cake.. sponge kek lebih lembut dan spongeee. kalau butter cake tengok bahan yang kita guna adakala boleh jadi keras dan moist.. saya suka buttercake yang moist .. saya akan letak susu cair.. sedap lemak berkrim

hari ni saya bagi resepi Rainbow butter cake

Rainbow buttercakes

bahan 

500gm butter
360gm gula castor
8 biji telur
440gm superfine/tepung kek - saya guna tepung gandum
60gm susu cair
2 sudu teh vanilla esen
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 teh serbuk koko
1 sudu teh 6 jenis warna - merah, oren, kuning, hijau, purple dan biru

cara-
1. panaskan oven
2. 6 biji loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan disapu butter/ marjerin.. loyang 6 inci
3. ayak tepung, serbuk penaik dan serbuk koko
4. pukul butter separuh kembang dan masuk guka pukul sampai kembang
5. masuk telur satu persatu
6. masukkan tepung berselang seli dgn susu.. mulakan dengan tepung diakhir dgn tepung yea..
7. bahagi kepada 6 bahagian.. setiap satu beratnya adalah lebih kurang 225gm
8. setiap bahagian digaul dengan warna tadi.. bakar jangan terlalu lama takut hanguih  pahit lak jadi cake tu..

biar sejuk

Icingnya terpulang kepada pilihan kita.. wipping cream, butter icing or cheese frosting

i try many of them i like cheese frosting...

cheese frosting

bahan:-
1 bar/250gm cream cheese
1/2 teh perisa lemon or lemon juice..
1 sudu teh esen vanilla
100 gm gula icing ayak tau klu tak berketul
200gm wipping cream


cara

1. pukul cream cheese dahulu sampai creamy..
2. masukkan esen dan gula icing  pukul rata
3. masukkan wipping cream jangat over beat yeaa cukup sampai dia keluar muncungnya yg tajam
4. sejukkan cream ni lebih kurang 1/2 jam dlm peti sejuk.

rasa sedap tak.. sedap .. lemak berkrim

selepas 1/2jam kita sapukan icing pada lapisan pertama hingga last.. cover semua.. masukkan dlm peti sejuk utk 2 jam.. keluarkan barula kita cover semua.. dah boleh makan..

sabar kena banyak sabar dalam membuat kek ni... tapi hasilnya anda pasti puasa hati lepas potong sebab tengok color yg sangat cantik





r

Kek Pisang homemade



Assalamualaikum

Wish to share with you all how to make kek pisang commercial macam beli kat kedai... senang sangat..  jommm

Resepi ini adalah dalam quantity yang besar. saya belajar dari Auntie Hasma Noor.  Thank you auntie for the very good recipe you gave me.. muaahhh

saya mengunakan loyang 11inci.. byk boleh la bagi jiran-jiran.. dari pisang tepi rumah saya busuk , buat kan kek pisang..

Kek pisang 

bahan:-

A
200gm butter
200gm marjerin
1 sudu makan ovellete
450gm gula custor(gula pasir biasa pun boleh)
1/4 sudu teh garam

B
7 biji telur A = 450gm(tak pernah timbang pooonn)

C
500gm pisang (timbang selepas buang kulit jika tidak berat kulit je nanti)
2 sudu teh esen pisang
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 sudu makan glycerine - kek kita akan moist guna bahan ini
(kisar semua bahan ni)

D
550gm tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonate
4 sudu teh baking powder
3 sudu makan tepung susu
(ayak semua bahan ni)


cara:-

1. Pukul bahan A sampai gebu.. masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Masukkan bahan C dlm A + B
3. Masukkan bahan D sedikit demi sedikit hingga rata
4.Bakar hingga masak...

petua kek ni akan mudah hangus jika dijaga apinya..





Kek pisang yang telah dipotong untuk ditayang wajahnya




Kek pisang yang belum di potong

Selamat mencuba dengan selamat




03 November 2012

My Cakes



Snow cheese cake


Rainbow Butter cake


Cheezy rainbow cake


Kek pisang


Carrot cake with walnut top cream cheese frosting... nyamm

assalamualaikum,

jom kawan-kawan kita try buat semua kek ni.. saya dah buat dah jual pun best.. kek-kek ni sebenarnya mudah dan murah kalau kita buat di rumah .. antara malas dan rajin sahaja. Bahan2 yang digunakan kebanyakannya ada didalam rumah.. contoh pisang, gula, butter o marjerin, baking powder,  tepung gandum (saya jarang mengunakan tepung kek) dan telur.. next round saya bagi resepi


Kulit tartlet

Assalamualaikum....

saya suka tengok kulit tarlet yang dijual bewarna warni.. saya cuba buat dan jual kepada kawan2 dan jiran nampaknya ramai yang beminat.. yang lain boleh cuba..

02 November 2012

RED VELVET

assalamualaikum...
RED velvet very the cheezy

cake ni mudah untuk di buat tapi penjaga suhu ketka mmasak perlu berhati-hati. cake blh jadi pahit. bahan untuk buat cake murah tapi icingnya mahal sebab mengunakan cream cheese... whipping cream... cake ini di jual dengan harga ... 1 kg RM60.00. next round saya akan ajar mcm mana nak buat cake ni.. laa ni tengah busy dengan dodol laaa... byk tempahan.. muka pun dah jadi dodol.. my new name 'kakak dodol' chanteq sungguh nama itu..