Posts

Showing posts from January 15, 2017

CHEEZY GARLIC BREAD BUAT DI RUMAH

Image
CHEEZY GARLIC BREAD
Kak Z jarang beli garlic bread di luar. Selalunya buat di rumah. Sebab boleh dapat banyak. Anak-anak suka garlic btead cicah dengan creamy soup contoh sup creamy ayam atau mashroom dan stew. Cheezy Garlic bread Kak Z mudah. Hanya beli roti Peranchis sahaja.  
Dulu pizza hut ada jual cheezy garlic bread. Sedap yang amat. Kalau balik sekolah dulu selalunya singgah Pizza hut Bukit Bintang. Masa tu murah. Mampu milik. Hii. Sekarang murah juga. Tapi kalau 5 mulut botak. Kena buat sendiri.. Jom Kak Z
RESEPI
Bahan:-
1 batang roti Perancis 3 ulas bawah putih 100gm butter 100gm mozarella cheese parut 1 sudu besar basil flake kalau suka
Cara:-
1. Potong roti perancis menyerong setebal 1 1/2 inci. 2. Hancurkan bawang putih 3. Masukkan bawang putih dan basil flakes kedalam butter  4. Kacau rata 5. Sapukan butter atas roti 6. Susunkan roti atas papan pembakar 7. Taburkan cheese 8. Bakar dengan suhu 180c selama 5 min 9. Keluar dan sedap di makan panas
Nota:
1. Basil flakes ada bahan…

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Image
AGAR-AGAR SANTAN GULA  MELAKA Agar-agar santan ni kalau makan bulan puasa sekali hadap. Sebab kalau Kak Z buat guna gula Melaka rasanya tidak semanis gila merah atau gula pasir. Lemak manis dan sikit masin. Siap masak masuk dalam peti sejuk. Lagi lah sedap.
Kak Z belajar buat agar-agar ni dari Kak Rokiah masa kerja di TIME dulu. Lama sudah.. sebab dia buat sedap. Tapi dia guna gula merah. Bila resepi tu sampai kat tangan Kak Z jadi lain ler..hii. Sekarang baru Kak Z dan rekod. Selalu buat tapi tak teringat nak tulis kat blog. Jom kita buat
Resepi
Bahan
1 pek agar-agar straw 250gm gula merah.. kalau rasa kurang manis boleh tambah 2 sudu besar gula pasir 1/2 sudu teh garam 1 biji telur 200ml santan pekat 1400ml air 2 helai daun pandan
Cara:-
1. Panaskan air hingga mendidih 2. Masukkan gula Melaka dan gula pasir masak hingga hancur. Rasa kalau kurang manis tambah gula Melaka. 3. Masukkan agar -agar dan biarkan agar-agar hancur 4. Biarkan mendidih dan masukkan santan dan garam 5. Ambil telur…

MINUM PETANG DENGAN BINGKA UBI

Image
Minum Petang Dengan Bimgka Ubi Hari tu Kak Z kongsi resepi bingka ubi nyonya. Hari Kak Z 11. Bakar seperti Kak Z ajar di atasmodify dari resepi Suraya Yusof. Memenuhi tekak pelanggan Kak Z yang tidak mahu  terasa telur dan perisa rose. Maknanya yang plain sangat.
Hari ini Kak Z tunjuk satu persatu cara Kak Z buat kuih bingka. Gambara ada rujukan mudah untuk korang supaya senang korang tahu cara hendak buat kuih ini.  Korang buat tau..jom buat..
Resepi Bingka Ubi - resepi asal Suraya Yusof

Bahan: loyang  10 x 10 inci

2kg ubi kayu
2 biji telur
300gm gula pasir
400ml santan
1 sudu teh garam
20gm marjerin
1/4 sudu teh pewarna kuning telur

Cara -

1. Ubi kayu di parut
2. Bancuh semua bahan kecuali telur.
3. Pukul sedikit telur dengan whisk atau garfu sedikit sahaja
4. Gaul dengan bahan lain
5. Alaskan loyang dengan aluminium foil
6. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah di oles dengan marjerin
7. Bakar selama 1 jam 30 min suhu 200c
8. 1jam pertama guna api atas bawah
9. 30 min akhir ha…