22 July 2015

PEMANDUAN SELAMAT BERSAMA Maxis Waze Safe Mode Kids


Assalamualaikum

Kemalangan boleh berlaku dimana-mana sahaja. Oleh itu kita patut memandu berhati-hati untuk mengelakkan kemalangan. Ketika memandu saya mahu  anak-anak dalam keadaan selamat didalam kereta. Saya akan memastikan anak-anak memakai tali pinggang keledar, duduk diam-diam dan menumpukan perhatian kepada pemanduan.

Menurut Institut Penyelidikan Pangangkutan Universiti Michigan bahawa Malaysia telah berada di tempat ke-17 di dunia yang mempunyai 'jalan-jalan yang paling berbahaya'. Oleh itu sebagai sebagai ibubapa kita memerlukan tips pemanduan selamat di musim perayaan.

Maxis dengan kerjasama Waze telah memperkenalkan MaxisWaze Safe Mode Kids Campaign. Kampen ini sangat kepada kita. SAfe mode ini memberi tips pemanduan selamat.






1.TIPS PEMANDUAN SELAMAT DI MUSIM PERAYAAN- Ibu bapa lebih akan memandu lebih berhati-hati apabila anak bersama-sama di dalam kereta

Menurut satu kajian lagi, yang menunjukkan bahawa  97 peratus ibu bapa Malaysia akan memandu dengan lebih selamat apabila anak-anak mereka berada di dalam kereta.

Dengan ini, syarikat telekomunikasi Maxis dan aplikasi pemanduan Waze telah melancarkan (Maxis Waze Safe Mode Kids Campaign - Safe Mode Voice Pack) untuk Mod Selamat yang pertama di dunia.'Safe Mode Voice Pack' (Maxis Waze Safe Mode Kids Campaign) yang menggunakan navigasi suara kanak-kanak ini dapat membantu 1.4 juta pengguna Waze di Malaysia memandu dengan selamat terutama pada musim perayaan dan cuti sekolah.

https://youtu.be/EQTpXwHrcwU

2. TIPS PEMANDUAN SELAMAT DI MUSIM PERAYAAN - Suara arahan kanak-kanak dari aplikasi Waze akan mempengaruhi pemanduan berhemah.

Arahan adalah sebagai panduan dan ingatan kepada ibu bapa untuk memandu.
Pengenalan kepada pek suara Safe Mode Kids ini, aplikasi pemanduan Waze telah menggunakan pek suara kanak-kanak. Berbeza dengan pek suara sebelum ini, yang menggunakan suara celebriti. Antara arahan yang menarik dari Maxis Waze Safe Mode Kids Campaign adalah seperti: ‘All set. Don't forget your seatbelt', 'Re-routing. Eyes on the Road!' dan ' Accident reported ahead. Please be careful, ok?





Safe Mode Kids -  Maxis Waze Safe Mode Kids Campaign adalah langkah alternatif Maxis dan aplikasi pemanduan Waze untuk mengingatkan para ibu bapa dan rakyat Malaysia supaya memandu dengan lebih selamat memandangkan musim perayaan bakal menjelma tidak lama lagi. Dan, suara kanak-kanak ini, akan lebih mengingatkan ibu bapa supaya ‘sayangilah nyawa anak anda’.

Here’s how to get the Safe Mode Kids voice pack/ ini adalah cara untuk mendapatkan Safe Mode Kids voice pack:-

1) Download/open Waze
2) Select Settings
3) Click on Sound
4) Go to Voice Language
5) Select “English (US) – Safe Mode with Kids” (powered by Maxis)



selamat hari raya aidil fitri dan memandulah dengan berhemah







05 July 2015

Padini Concept Store


assalamualaikum

Padini Concept shope ini terletak di dataran pahlawan bandar hilir melaka. dalam satu kedai terdapat pelbagai jenis pakaian, bag dan kasut. Jenama barangan yang terdapat dalam kedai ini ialah  PDI, miki, seed dan vinci. 

Kedai Padi Concept shop sekarang mudah didapati di mana-mana. Kalau di Kuala lumpur di one utama dan sunway pyramid . Di Johor yang pernah akak pergi ialah  JPO - Johor Premium Outlet,  di Penang di Queensbay mall dan di Melaka ni di Dataran Pahlawan.. tempat lain ada juga kot .. tak pastri sebab tidak pernah pergi.

Kenapa akak suka beli baju di kedai ini..Baju untuk kembar dan adik ialah jenama MIKI. orang kata mahal. pandai cari murahda ncantik Paling utama tahan lama. baju abang hakim dari umur 6 bulan masih boleh di pakai ke adik yang kecil..sampai umur 3 tahun. Seluar jeans juga tahan tshirt boleh dipakai sehingga tidak muat. Kain tidak mudah rosak

Untuk hari raya untuk abang ialah baju jenis PDI. abang tu pilihan dia uniglo, factory outlet shop atau brandoutlet shop. dia dah besar punya citarasa. tapi emak dia kena padai buat pilihan sebab boleh tahan juga harga kalau tidak bijak memilih. Dengan ketinggian 5 kaki 7 inci.. dan ukur lilit pinggang 30.. korang rasa dia akan meninggi lagi tak?.. jawapan mak pasti sebab baru 15 tahun..

Baju ini berharga RM39,90. berbaloi, murah dan berquality. Rasanya tidak mahal uniglo baju macam ini ialah RM89.90 dan di brand outlet RM79.90 untuk dua pasang dan di Factory outlet RM30.00 tapi tidak ada saiz dan di Reject shop lagi RM49.90.. ok keputusan telah di capai ambil yang ini.

Mak dia keluarkan duit .. senyum sampai telinga.. siap cium pipi.. sayang momee. Ia.. dapat baju sayang lah..Ken abijak memilih dan bijak berbelanja.. kena bayar gst dan minyak mahal.. hurrmm..



Merah jambu dan Hitam

Korang yang bujang kalau belum beli baju raya .. jom pakat gi ramai..

ok bai

Fitra di negeri Melaka RM6.70

Assalamualaikum

Hari ini saya menunaikan rukun islam saya. Alhamdulllilah..


Resit bayaran zakat

selama tiga tahun tinggal di sungai petani .. bayarannya lain. RM7.00 seorang. tahun ini bayar di Melaka sebab tinggal di Masjid Tanah. bayaran yang dikenakan RM6.70.

Sekarang pembayar fitrah adalah mudah. sebab banyak amil yang di lantik dan di tempatkan di pusat membeli belah. tidak perlu lagi hendak ke masjid atau rumah amil yang di lantik masa dulu. oleh itu tidak lah kita lupa akan tanggunjawab kita.

Zakat fitrah termasuk dalam rukun islam. dibayar sebelum solat hari raya setiap tahun. oleh itu solat hari raya aidil fitri elok di lambat sedikit supaya orang boleh membayar fitrah. kalau hari raya aidil adha  elok di cepatkan supaya acara korban  boleh di jalankan.. macam otajah pulak makcik bersyarah.. makcik belajar hokey kat sekolah dulu.. apak makcik pun bagi tau. sebba apak makcik dulu imam.

bila tanggungjawab ini telah di laksanakan kita akan rasa lega.. sebab dengan duit ini secara tidak langsung kita boleh membantu mereka yang fakir. Di negeri Melaka, zakat fitrah di uruskan oleh pusat zakat melaka di bawah Majlis agama islam Melaka. bayaran untuk tahun ini ialah RM6.70. dalam lafaz niat di bagitahu kadar inia dalah untuk mengantikan beras. bayar fitrah ada lafaz niat ok.. lepas tu doa di baca oleh amil.. fuuhhh lega

jangan lupa bayar

ok bai



Revlon Color Burst Matte Balm

Assalamualaikum

Revlon adalah jenama kosmetik dari USA. Pilihan komestik akak waktu ini ialah revlon bedasarkan kemampuan, pilihan warna dan kesesuaian pada kulit. Sesuailah untuk surirumah sepenuh masa, perlu ringkas , kemas dan nampak cantik dikalangan makcik-makcik. kalau merah sangat orag mengata merah sangatlah mak ngah..

Masa bekerja dulu pilihan kosmetik ialah clarins, estee lauder dan christian dior. waktu itu gaji banyak.. sekaraang orang tanggung.beringat apabila berbelanja tambahan pulak GST dan harga minyak yang setiap bulan meningkat.

Make up Revlon mudah di dapati di Guardian.. ada juga tempat lain tapi makcik suka sangat pergi guardian. Sebaris dengan rak maybelline, loreal, simply siti, zaza, 2 in 1 dan cover girl.. cover girl ada lagi ke tidak?

Cuba semua jenis lipstik.. kalau nak cuba.. kanak-kanak ini semua tak ada kalau tidak beli warna yang merapu.. tension mak oiiii..Akak akan cuba satu persatu sesuai dengan kulit muka. colour lembut.. mak dah tua nak.. faham-faham lah..  Maybelline dan silky girl juga mempunyai pilhan warna yang menarik Murah pun murah. kemudian hari masalah kan timbul pada bibir iaitu bibir merekah. akak cuba elakkan. kalau hendak beli juga akak akan guna lipstik colour stay revlon ikut warna bibir dan lapiskan dengan lipstik maybelline atau silky color. simplysiti pula warna cepat pudar. Selepas makan atau minum kena tambah.. loreal pun okey..harga lebih kurang revlon. tapi suka revlon more natural

Hari ini keluar beli barang raya salah satu tempat yang di tuju ialah guardian beli vitamin untuk anak dan make untuk mak. Jumpa lah pulak benda alaa ni.. suka lah pulak.. terus beli. sebab sesuai sanagt untuk concept hari raya kita orang. cantik pula sesuai denga kulit muka makcik yang putih melepak ni. dan murah..

hendak ambil dua warna fikir balik.. kasut raya adik belum beli ..ada rezeki kita beli insyallah. ini lah dia Revlon Color Burst Matte Balm. pink sikit, kekuningan sikit.. suka sangat  harga sebenar RM37.90 oleh kerana guardian sale dpaat discount RM33.20. ada banyak lagi color kalau korang minat. 


Revlon pujaan hati

Setiap lipstik yang anda henda beli biarlah sesuai dengan anda. tidak kiralah mahal atau murah. Sebab nilai duit anda sama dengan qulaity lipstik yang anda beli

selamat bercantik di hari raya

ok bai

Membuat baju raya sendiri

Assalamualaikum

Hari raya aidil fitri makin hampir. paling utama penyedian baju anak-anak.Tema tahun ini warna merah epal. tapi mak warna merah jambu.. mak dia orang masih jambu hokey..

3 pasang baju untuk setiap anak. semua lelaki. setiap tahun kos membeli baju raya makin meningkat . kerana anak-anak semakin membesar. adaoarng kata baju abang boleh pass ke adik Masalah pada anak-anak akak ialah abang tinggi 5 kaki 7 inci.. si kembar 5 kaki pun belum sampai.. adik lagilag.. comel dan gebuu

so kepurusannya kena beli baju baru. Bila sampai kepada emak diaorang. tahun ini keputusannya buat baju sendiri. alamdullilah kemahiran masih ada untuk mengukur, mengunting dan memjahit. kena belajarlah.. lepas SPM mak hantar pergi belejar buat baju.. alhamdullilah masih berguna sampai sekarang.. amiiinnn

tengok lah plan baju yang akak buat ni jangan gelak.. ko ader?


plan baju kurung kedah

untuk mendapat cara mengukur baju kurung kedah, akak mendapat khidmat nasihat dari Mr. Google. pepatah orang melayu ukur baju di badan sendiri. akak mengukur baju sendiri.. ok lah mengaku saiz dada 40, pinggang 38, ponggong 44.. gemuk gedempol... secukup kain yang aku beli.. chaiitt
lepas ni diet.. kalau tidak jangan verangan nak dapat pakwe baru... haaaa

plan siap.. potong baju pula. masalah besar timbul gunting tumpul. sakit hati pun ada. Sabar zura .. sabar..nampak sangat dah lama tidak guna gunting.. gunting ini adalah khas untuk potong kain..ada orang sudah mengaku saya guna gunting untuk potong kertas. apaaaaa...? mak engko dah menjerit..dia dengar APeeeee.. cabut masuk bilik.. kalau tak nahas lah awak yer mak ketuk ketuk dengan pembaris.

potonglah perlahan-lahan. bila gunting tumpul kerja jadi lambat sebab tidka mahu kain rosak. sambil potong sambil tengok running man pukul 1.00 baru tidur dansipa potong .langkah seterusnya jahit.. tugas itu kak ro lah yang buat..sebab mesin jahit kat rumah rosak...kak ro... adik sayang kak ro.. hiiii

* kak ro = pengetua pencen + mantan ketua pembuat kertas soalan geografi malaysia untuk spm + ahli geologis malaysia + kakak no. 3+++ garang+ paling sayang adik dia niii lah

ok bai




03 July 2015

Angle by Qeos ..TV buatan Malaysia

Assalamualaikum

Pertemuan dengan PR director Qeos pada majlis berbuka mengenalkan saya dengan Angle by Qeos. TV buatan Malaysia?
Terkejut dengar.. ada ke? Bila soalan itu keluar dia menjemput saya datang ke showroom qeos untk melihat tv tersebut.

Hati tertanya..betul ke ada tv buatan Malaysia..? Woww

Balik fikir lagi..saya nak tengok tv malaysia.. saya buat appoinment untuk datang melihat tv buatan Malaysia.

Bila pergi ke showroom.. terkejut sungguh.. betul tv orang malaysia yang buat. Pejabat di Batu Berendam Melaka..Nama TV ANGLE..

Di sambut dengan begitu ramah oleh para pekerja qeos.. dari satu tv ke satu tv yang lain..memang istimewaa ANGLE.. kenapa? Sebab.. clear, resolusi warna yang cantik, puas dan harga berpatutan.

Sungguh puas hati..seronok lah..macam kanak-kanak melihat tv yang besar dan gambar yng cantik..Teknologi Tv ini lebih canggih TV jenama terkenal di pasaran. ANGLE di cipta untuk kesempurnaan. TV yang mempunyai 4K UHD display. 9 juta resolusi warna..

Apabila saya menonton mengunakan tv ini.. terkejut sebab gambarnya memang cantik. memang lainlah

Siapa yang mencipta TV ini..anak tempatan Malaysia. DR Gabriel Walter . Anak kelahiran Sarawak. Berusia 38thn. Berkelulusan PHD dari University of Illinois. Beliau telah mencipta transistor laser dan LED terpantas pertama di dunia.

Pertama kali berjumpa beliau sungguh mengagumkan. Dia kata dia perlu jujur dengan semua orang. Harga Tv di malaysia adalah mahal dari US.. spesifikasi semua sama.. tapi mahal.. oleh itu dia cipta tv ini utk semua menonton TV yang baik dan memilikinya dengan harga berpatutan. Lebih canggih dari TV yang hangat di pasaran..

Padangan saya semua adalah kerana jenama TV tersebut..itu yang memainkan peranan dalam penentuan harga tv tersebut. Dia berpuas hati dgn tv berjenama tersebut. Tapi tidak pada harga.. maka tecipta lah tv ini..

DR Gabriel tidak panggil TV tapi display..Dr Gabriel banyak melakukan penyelidikan. Sehingga beliau berpuas hati baru lah Tv ini dijual dipasaran.

Gambar yang cantik, sistem suara yang senang di dengari menentukan kepuasan penguna..

Percaya atau tidak.. teknologi Angle by Qeos lebih maju dari tv berjenama lain..tak yah sebut lah

Pasti anda tertanyakan...?

Saiz tv ini adalah 58 inci dan 85 inci

Boleh didapati dengan package yang tertentu dengan harga dari RM4,000 sehingga RM10,000

Pasaran masih belum meluas kerana baru berada di pasaran. QEOS mempunyai showroom di Melaka, Singapura dan Vietnam.

TV ini juga boleh di buat mengikut kehendak penguna..
Bagaimana hendak membeli.. anda boleh layari www.qeosangle.com




TV ANGLE saiz 85 inci
                                               


TV ANGLE saiz 58 inci
                                             


Cuba bezakan kedua-dua gambar ini..berbezakan



Rekabentuk TV ini sesuai untuk ruangan yang kecil


Ini adalah resolusi untuk warna hitam dan putih..terdapat perbezaan


Kepuasan pembeli adalah keutamaan qeos. Jika pembeli ingin spesifikasi yang lain pihak qeos akan memenuhi permintaan pelanggan. 

Ok bai




Chinese food di Huang di Chinese Restoran A Famosa

Assalamualaikum

Restoran makanan cina  yang orag islam boleh masuk tidak banyak. Masa duduk di Kuala Lumpur selalu pergi restoran Cheng ho kedai amy serach tu.. tak pun restoran Alladin di kelana Jaya.. Yang paling dekat dengan rumah restoran Pak Tam di Kg Pandan..

Tapi sekarang tak susah lagi sebab ada kedai restoran makan cina yang orang islam boleh makan. Terdekat dengan Restoran Huang di A Famosa.  bulan ramadhan ini Huang di Chinese Restaurant menyediakan set menu berbuka puasa. Teringat kata anak-anak sedap momee.. nanti kita datang lagi rasanya berbaloi untuk kami lima orang makan dengan package yang di sediakan

Semua makanan kegemaran anak-anak.. paling penting ada nassi putih.. bersorak si adik dapat nasi putih.. dia spesis kuat makan..alhamdullilah mak ko pandai masak..

Masakan yang disediakan sesuai dengan citarasa orang melayu. pedas, masam, manis.lemak semua  ada..paling teruja hendak makan ialah sayur campur bercili.. ada terung, rebung dan bendi

abang hakim paling suka udang masak lemak.. itu dah tentu kegemaran dia.. makan bang sampai puas.. yang si kembar siap cakap nasib baik saya dah simpan tempat dalam perut nak makan makanan ni..

Restoran ini menawarkan  dua package untuk majlis berbuka puasa. Harga antara RM277 -RM417
Restoran dibuka dari petang hingga 12 malam..

Saya nasihatkan sebelum datang sebaiknya buat tempahan terlebih dahulu. no tel : 019 6001099

Restoran ini terletak di dalam theme park A Famosa.. masuk sahaja dari pintu gerbang kita sudah dapat melihat theme park. Tempat meletak kereta mencukupi dan mudah.

Jika anda dari arah Kuala Lumpur atau Johor masuk toll simpang Ampang . Dari toll ke A Famosa hanya 10 minit.

piiisttt... makan sampai puas tau.. sebab memang lain dari yang lain...Berbaloi.. dengan duit, sedap dan puas hati
.




Ini adalah package pertama.. boleh buat pilihan mana yang kita hendak makan


Ini adalah package kedua..  pilihan di tangan anda






Sayur cili. sedap.. sebab ada rebung kesukaan ku



Udang masak lemak



Ikan siakap 3 rasa


Ayam kapitan


Depan ketam gulung .. belakang ayam pandan



Vegetarian lover.. rasa macam udang tapi tepung khas untuk yang tidak makan daging



Sotong


Meriahkan


selamat mencuba

ok bai