25 November 2015

BILA TIKET KERETAPI ETS HILANG SAPE RUGI.. AKAK JUGA..



Tiket keretapi ETS akak hilang. Jalan penyelesaian tidak berada di pihak akak. Rugi RM283.00 aku. Sebab KTMB tidak mempunyai rekod pembelian untuk jejaki pembelian akak. Biar betul KTMB ni. Sikit punya bapak besar syarikat tidak simpan rekod pembelian penumpang?

Apa tujuan dia minta nama akak hari tu masa beli tiket?
Jawapan yang akak dapat no way out.. buy new tiket. Sebab kami tidak boleh track rekod..dan buat apa-apa. Termenung kejap.

RM283.00..Bukan sedikit untuk akak yer.. big amount of money. Kena akui kesalahan akak sebab cuai tiket hilang.. Tapi tidak ada rekod untuk rujukan.. apa ke hal? Sila jawap KTMB..

Bila kami melihat procedure tiket KTMB. Banyak untung KTMB. Kenapa? 1 tiket hilang RM80.00. Sepuluh tiket hilang RM800.00.

Warga asing boleh naik dengan sewenangnya. Kalau dia penganas naik train dari Padang Besar ke Singapore..mudah kan?Kalau pendatang asing tanpa pengenalan diri yang sah.. mudahkan?
Patutlah lambakan pendatang asing di Malaysia ni ramai. Dan Malaysia di jadikan transit. Tengah fikir ni.. tiada jawapan dalam diri akak..tolong jawapkan kawan-kawan..

Kami bila beli tiket ets kena beli insurance.. kena ada tiket utk claim insurance. Terpikir dalam fikiran... kalau train tu terbakar.. orang terbakar tiket terbakar..macam mana nak claim.. ? Sapa2 pun boleh claim sebab walaupun tidak kena mengena.. bukti apa yer? Haaaa...
Tidak ada bukti atau rekod yang kukuh untuk kita jadikan rujukan.
Apa gunanya kami bayar insurance tu? Boleh jawap tak? Sila jawap orang KTMB.

Kalau naik komuter fahamlah tidak perlu ambil no i/c atau nama.. dah nama komuter.. tapi ini adalah perjalanan jauh. Dari Sungai Petani Ke Tampin. Semalam naik bus dari TBS ke Masjid Tanah pun minta nama dan contact nombor untuk di hubungi. Bus pun bersistem ini kan pula keretapi api.. tidak ada sistem langsung. Puji dengan sistem pernerbangan sebab memang ada rekod penumpang.

Keretapi boleh pulak tidak ada rekod dalam simpanan mereka. Rekod berapa banyak tiket terjual adalah. Rekod siapa pembeli dan siapa penumpang boleh tidak ada..haruuuu sungguh.. sistem apa agaknya yang di guna pakai oleh KTMB? Selama ini akak travel dari Sungai Petani ke Kuala Lumpur.. patut lah ramai pendatang asing kat dalam tu. Hati pula berkata-kata selamat ke tak selamat...

Setiap jawapan yang bagi kepada akak bila bercakap dengan customer service dan di kaunter pembelian.. kecewa.. bercakap dengan salah seorang big boss pun mengecewakan sebab tidak ada rekod yang boleh mereka trac atas nama SITI HAZURA..hurmmm sila jawap

KTMB oh KTMB sila lah upgrade prosedure anda baiki mana yang boleh... kita dah masuk negara maju tau. Tak kan hal macam ini tidak ada penyelesian yang sesuai. Kami ni pelanggan tetap. Bukan sekali 2 naik.. banyak kali. Keretapi sikit punya canggih.. walaupun tak secanggih di Jepun.. tapi canggih lah di rantau Asia Tenggara.. tapi sistem tiket.. hampeh...haaaa.. sorry wa kutuk lu KTMB..

Akak share benda ini supaya tiada ulangan kali ke dua atau seterusnya pada diri sendiri dan kawan-kawan lain.

KTMB harap korang buat something to improve your sistem.. kalau buat survey customer satisfaction sure korang dapat 1 out of 10..siste, ticketing korang lah.. kalau lain dah ok ...haaaaa


Wajib report pd SPAD...

Ok bai

23 November 2015

PANDU HILUX DAN HONDA CIVIC

Dua kereta yang berbeza. Kalau orang tanya yang mana best. Sudah tentu Hilux. Kalau bawa 160km/jam bawa tidak sedar. Tau tau anak kata momee lajunya..haaa... ok ingat dunia sekejap anak sudah tegur. Bila kita bawa kereta tinggi pemandangan kita luar. Macam bawa lori..pissttt akak ada lesen lori tau...#brutalnyaaku. Hakikatnya siapa pernah pandu 4x4 akan tahu kepuasannya. Sedap, tinggi dan tidak bergegar kalau bawa laju. Korang jangan tiru akak ok



Bila bawa honda civic pula lain. Kena maintain ayu. Sebab kalaunbawa laju tetiba langgar lubang.. suspension lari owww... nak buat balancing dan alligment mahal. So kena berhati-hati ketika memandu kereta jenis ini, lagi satu rendah dan panjang. Eehhh..hilux lagi panjangkan.



The best of this two car...REXTON.. Sg Petani -KL 3 jam..opoccoot mak kau sib baik tak kena speedtrap

Ok bai

JUMPA KAWAN-KAWAN LAMA DI KENDURI KAK LONG



Masa duduk di Sungai Petani ramai kawan. Antaranya cikgu tadika sekolah adik. Cikgu-cikgu yang mengajar adik kenal ABC dan 123. Banyak jasa dia orang. Awal-awal dulu, kalau hendak gi sekolah mesti nangis. Cikgu Ma lah tukang pujuk. Mak dia angin aje. Apa pun terima kasih cikgu ajar adik.

Ok bai

ADIK JUMPA HUZAIR

Adik dapat jumpa besfriend forever dia masa duduk di Sungai Petani
Seronok dia. Kesana kemari adik dengan dia



Pernah satu hari dia cakap.. kalau adik tak boleh pergi Sungai Petani, Adik nak tulis surat pada uzir seba adik rindu dia. Kelakar sungguh.
Apa pun elok pada adik sebab tidak lupa pada ikatan persahabatan

Ok bai

KAK LONG ERIN SULAIMAN KAHWIN..!

Dah mula kenal kak long dan keluarga masa mula-mula duduk di Sungai Petani. Masa tu dia baru 18 tahun..4 lepas. Putus cinta , jumpa cinta baru..putus..jumpa cinta yang membawa ke jodoh dia.. Fizi namanya. Minat sangat kak long pada askas dapat kahwin dengan askar...hiii



Meriah sebab anak sulung. Sedara mara mak dan ayah datang dari seluruh Kedah. Happy sangat lah cik liza dan che man kita dapat menantu.

Apa pun congrate kak long dan fizi. Moga kekal hingga ke akhir hayat



Ok bai

TERUJA DI KLIA2



Budak-budak 4 orang ini belum pernah pergi atau naik kapal terbang dari KLIA2. Mak banyak airport di Malaysia dah pergi.. relax aje. Bila anak-anak dah datang teruja sungguh. Sebab besar.. lebih besar dari KLIA 1. Jalan penat wooiii







Jika hendak datang ke KLIA2 boleh melalui ERL, kereta, motorsikal, basikal atau bus. Jalan kaki jangan cari pasal, jauh kedalam. Kami naik ERL bayar RM94.00. Kalau naik bus murah sikit lah RM53.50 sebab tiket seorang RM10.70.



Sebelum datang ingatkan nak kenyangkan anak-anak sebab mesti lapar. Terlupa apa lagi makan di sana. Hambik ko mahal 2 kali ganda. Biasa lah mana-mana airport pun macam tu.. siap-siap duit aje.







Masa nak boarding jumpa pula geng robotic Malaysia yang menang piasa emas di Doha. Si kembar seronok lah.. dia di peringkat negeri jer
Next peringkat antarabangsa ok..





Kami masuk kedalam pukul 1.00pm untuk solat.. boleh tahan hendak berjalan yer boarding di Gate K10... mak pernah Boarding di J17..haru..
Mengah juga berjalan.. alhamdulilah dah kurus sikit..itu sebab boleh jalan jauh.







Apa pun it was fantastic. Next trip international boarding gate.

Ok bai

NAIK FERI DI PULAU PINANG






Seronok naik feri ni. Anak-anak lagi seronok walaupun dah banyak kali naik. Masa duduk di Sungai Petani selalu kami kesana. Syiok lah.. feri membelah lautan. Mak jer takut.. semua mak dia takut.. sewram ko.. hiii..



Kalau dari pulau tiket feri tak perlu bayar. Tapi dari tanah besar kena bayar. Harga tak ingat. Boleh bawa kereta atas feri. Kami ada 2 pengalaman. Naik kereta dan jalan kaki. Best lah. Bila goyang-goyang tu faham-fahamlah sebab senak perut.







Siapa yang belum pernah naik ialah adalah sesuatu pengalaman yang menarik.

Anda kena cuba sebab feri adalah salah satu tarikan kalau datang ke Pulau Pinang.

Ok bai

COUSIN MEETING



Sorang nama hakim, 15 tahun dan lagi sorang nama zaki, 14 tahun. Bila jumpa macam ini lah jadinya. Macam-macam lah boleh jadi.

22 November 2015

TERBANG KE PENANG DENGAN AIRASIA

Terbang ke Penang dengan AirAsia. Secara kebetulan cuti sekolah sudah bermula. Anak-anak berjalan naik kapal terbang pula. Naik kereta lama katanya. Ok lah bawa naik kapal terbang. Masa kecil dulu diaorang tidak ingat rasanya. Bila sudah besar, boleh refesh memori.







Dari Melaka kami naik bus ke TBS. Kemudian naik ERL ke KLIA2. 29 minit sampai KLIA2. Masa korang kecil belum ada lagi. Gayat



Ini adalah latihan kepada anak-anak sebelum pergi jauh lagi. Penerbangan dari KLIA2 ke Penang mengambil masa lebih kurang 45 minit.





Bila tanya part mana tang best. Masa hendak naik..korang tau tak..part itu lah yang mak takut. Dudukkan diaorang tepi tingkap. Haris, hanif dan momee. Abang duduk dengan adik. Momee kena jaga kembar. Sebab bukan boleh percaya.. stewardess pun dia ngorat kang. Adik dengan cakap abang.

Macam-macamlah diaorang tanya. Kenapa tidak ada burung. Secara kebetulan hujan. Begegar kapal terbang. Mak masa gi oversea terkena petih dan hujan dalam kapalterbang ..lagi takut.

Selagi di atas awan selagi itu lah mak kecut perut. Pilot yang bawa kapal terbang pun tidak ganas.. siapa yang selalu naik kapal terbang tahu lah apa maksud ganas... haaaaa







Airport Penang macam biasa orang ramai. Kalau tidak faham mesti sesat dalam lautan manusia. Pergi mana lah depa ni ramai-ramai. Fahamlah airport kecil tidak macam KLIA2 banyak wings.



Apa pun perjalanan kali ini menarik sebab anak-anak sangat behave dan dengar cakap. Boleh tolong bawa barang. Tidak sabar untuk terbang lagi..lebih jauh dengan AirAsia...

AirAsia I'm goin to fly with you again very soon....

Ok bai

21 November 2015

TUNE HOTEL PENANG

Selalunya kalau hendak pergi berjalan, kena fikir tempat tidur. Hotel murah. Ikut budget lah.. anak ramai faham-faham sahaja lah. Setiap perjalanan kena rancang betul sebab budget ciputt.



Pilihan tempat tinggal ialah hotel budget. Banyak budget hotel yang kami sudah tidur. Contoh di Perak, Selangor, Pahang, Johor dan Penang. Di Penang, Tune Hotel jadi pilihan. Bilik bersih dan toiletnpun bersih. Berbaloi dengan Harga RM60.00. TUne Hotel Kulum, Kelantan dan johor Bahru pun sama bersih. Tapi harga sedikit berbeza.
Saya cadangkan kalau hendak tempah bilik di Tune Hotel ada baiknya tempah melalui www.tunehotel.com lebih murah dari tempahan melalui agoda dan trivago

Selamat bercuti-cuti Malaysia

Ok bai

MERANCANG PERJALANAN

Setiap kali berjalan kena buat list to do. Kenapa sebab ada 4 anak ..ada 4 perangai.. ada 4 beg kena bawa.. termasuk momee punya beg. Tanpa list to do dan rancangan perjalanan masa adalah terhad dan klang kabut di buat. List yang di buat selalunya memudahkan perjalanan kami. Anak- anak juga telah di beri tugasan masing-masing. Tujuan supaya mereka ada rasa tanggungjawab.

Contoh :
1. Abang jaga adik n bawa beg kamera
2. Hanif bawa sleeping bag n extra bag
3. Haris bawa beg makanan
4. Adik -sila bawa diri...adik tolong momee tolak beg
5. Momee bawa beg adik n momee hand bag n jaga anak-anak


Mulakan dengan list to bring







Keperluan ini supaya akak tahu berapa berat beg yang hendak di sandang oleh anak2 sebab kami beg pack sahaja. Kalau berat kesian. Masih halus malus... abang dah besar tak apa. Tapi si kembar tu kesian. Dia orang juga akan bawa semua barang di dalam rumah tu..hurrrm,.. anak akak kan..

Sebelum bertolak akak akan check setiap barang dalam beg. Sebab tidak mahu..momee spender tinggal... momee berus gigi tinggal... momee telinga tinggal... telinga tinggal? haru haru.....boleh terjadi weiii kalau telinga tu boleh cabut tau...

Kemudian list to do



List to do ini supaya kami tidak penat atau tidak tertinggal flight dan keretapi. Korang bayangkan.. berlari dengan beg dan diri.. nombor 1 tergolek mak.. sebab mak gemuk... dah lah KLIA2 tu besar dan jauh jauh bording terminal.. dapat yang hujung bangunan.. mahu mak pengsan sebelum naik flight...sebab berlari.. kena CPR.. wow awesome..gatainya aku..hiii

Dan cost setiap di buat



Costing sangat-sangat. Lari budget.. lari shoruuu next month.. Budget Rm1000.00 sahaja. Alhamdullilah kurang dari Rm1000.00. Kami berlima. Mak dan 5 orang anak...
Masih jauh lagi perjalanan kami. Dulu berjalan ada ayah. Sekarang mak sorang sahaja. 5 hari 4 malam. Anak-anak kena disiplin dan mak kena sentiasa beringat setiap perkara dalam perjalanan. Monitor dan sering mengingatkan anak-anak. 1st phase lulus..Kalau lulus semua apa yang di rancang... next trip oversea.

16 November 2015

MELAWAT BANDAR JOHOR BAHARU

Kami hendak melawat bandar Johor Bharu tapi keadaan tidak mengizinkan untuk bergambar hanya didalam kereta sahaja sebab hujan



Johor Bahru terletak di selatan Semenanjung Malaysia. Bandar terakhir sebelum berhubung dengan Singapura. Dari Melaka perjalanan kebih kurang 3 jam -3 1/2jam. Boleh ikut jalan lama. Atau jalan bertol. Kami mengunakan jalan bertol. Bermula dari Ayer Keroh hingga ke tol Kempas. Buat masa ini harga Tol lebih kurang Rm27.00.



Sebenarnya Johor Bharu banyak tempat boleh di lawati. Sebab hujan kami hanya bergambar di tepi Selat Terberau. Kanak-kanak hendak tengok Singapura katanya. Next trip kami akan kesana insyallah bulan Mac 2016.



Dari rumah Makwe hanya 10 minit sahaja ke bandar. Kami pusing 4 kali. Tidak sebesar mana pun..hiii. Tapi dalam kereta lah. Kalau hendak ke shopping mall, Makwe tidak kuat berjalan. Nanti kita datang lagi.







Singapura dengan Johor Bahru hanya terpisah dengan Selat Terberau. Mother in law kata malam-malam bandar di limpahi dengan warna-warna lampu. Macam mana nak keluar ..hujan. Tengok siang ajelah








Kami datang dalam masa terhad. Jadi lawatan pun terhad. Insyallah kami datang lagi.

Ok bai