05 August 2015

Raya tanpa Ayah

Assalamualaikum

Tahun ini adalah kali ketujuh anak-anak raya tanpa ayah. Alhamdullilah anak-anak sudah boleh menyesuaikan diri. Kali pertama dia orang sedih juga. Lama kelamaan makin biasa. Aku kena kuat mengunakan psikologi. Menerangkan hal satu persatu. Walaupun akak pun macam orang gila nak menerima keadaan. Allah bagi akak kekuatan untuk tempuh semua ini. Ada hikmah di sebalik yang berlaku. Melihat gambar akak dan anak-anak yang sedang membesar ini.. akak rasa kesabaran akak memainkan. semua lelaki.. berperang juga lah



Akak tidak boleh fikir pasal diri sendiri sahaja..priority anak-anak. Semalam masa berbincang dengan group whatapp diaorg tanya macam mana akak handle anak-anak akak sensorang. Haaa..haaa
Fuuhh jawapan apa hendak akak bagi..

Ok lah dalam blog ini akak mengaku akak garang..
Dalam mendidik anak-anak dalam zaman yang mencabar ni.. buku panduan mendidik anak-anak tu hanya 5% jer akak pakai.. nape..
Ini realiti bukan fantasi bulan madu.. pengalaman sahaja yang boleh kita gunakan

Situasi akan datang secara ad hoc. Terutama dengan anak yang sulung. Dia berusia 15 tahun. Setiap perbuatan kadang-kadang luar dari pemikiran orang besar. Pengaruh kawan-kawan dan persekitaran menjadikan ianya lebih mencabar. But im still his good friend.. kalau buat salah kena marah juga.

Untuk yang si kembar.. hanif dan haris...sebab pandai macam-macam lah dia nak cuba. Pernah beberapa kali rumah nak meletop antara yang tidak boleh di lupakan.. sembur aresol kat lauk sedang mendidih atas dapur.. korang rasa apakah yang terjadi? Menyembur api besar almost memeletopkan dapur dan paling haru..lauk seperiuk mak buang..huuu
Apa lagi kena luku pala lah lepas tu... sekarang duduk diam-diam kat sekolah tu belajar bahasa jepun..

Adik pulak.. taiko paling besar in the family...


Chicky face

Budak 7 tahun boleh arahkan budak 13 tahun dan 15 tahun dengar cakap dia. Macam mana tu... kalau main perang-perang dia arahkan abang dia itu ini... mak gelak dalam hati. Boleh pulak si abang-abang ini dengar arahan si adik.. kelakar

Tapi akak beritahu ini.. perkara penting yang kita harus ada dalam mendidik anak-anak...
1. Solat
2. Displin
3. Kasih sayang
4. Sabar
5. Doa
6. Makanan halal
7. Kalau marah jangan menyumpah perkataan tidak elok.. bodoh binatang, bangang dan lain.. sebab itu doa
8. Bagi perhatian setiap perbuatan dan percakapan mereka

Ada lagi sebenarnya nanti update lagi

Ok bai

Vapor haram?

Assalamualaikum

Semalam abang balik dari sekolah minta izin beli vapor.. APA? Begegar rumah mak dia apa.. alhamdullilah dia minta izin.. kalau beli senyap-senyap terbang duit rugi mak baling masuk selat melaka.

Vapor haram. Banyak artikel yang keluar.. rasanya ada fatwa pasal viper. Vapor ni macam rokok jugakan

Abang.. jangan harap mak nak izinkan. Paling haru.. dia kata.. cikgu izinkan.. sebab cikgu pun hisap vapor.

Betul ke? Ok mak jadi detective conan jap




Antara artikel yang di share oleh rakan-rakan blogger





Walaupun ada artikel ini, masih nak buat siasat lanjut. Jawatan baru pegawai penyiasat vapor..

Ok bai

Melantak steak house

Assalamualaikum




Hari ini ke bandar Melaka.. tetiba nampak melantak..melantak ni kalau orang melaka kata makan banyak sampai muntah hijau..

Melantak steak house.. nama melantak tu klise betul macam nama menate..tapi bagus sebab senang nak ingat.

Oleh kerana terlalu awal lalu kat situ..kedai baru nak buka.. insyallah lain kali.. bawa budak-budak 4 orang tu sekali

Melantak lah korang sampai kenyang

Ok bai