13 April 2016

Kak Z Demam Kena Sampuk Hantu



Jumpa hantu bukan perkara pelik pada kak z. Tapi kali ini teruk sampai demam. Sabtu lepas kak z balik dari shooting dalam pukul 1 pagi. Jalan yang kak z lalu tu memang ngeri. Hutan simpan Sungai Udang. Ramai orang accident kat situ. Lepas itu ada kubur pula.. lagi menyeramkan.

Beberap bulan lepas ada mahluk ni dah nak tumpang.. bukan dah nak.. tapi dia tumpang. Dia duk tang mana tak tau lah.. sebab rupa tak da.. bau ada. Kak z kata ko tumpang sampai kat kem tu aje. Aku nak balik..boleh kak z cakap macam itu. Korang mesti kata ngarut. Tapi itu real story yer.. lepas lalu kem hilang bau yang wangi tadi. Agaknya nak tumpang dari tadi tak jumpa kereta orang baik. Jumpa kak z yang baik dia naik lah.. sengal z ko cakap macam ni. Hiii..

Ok sambung..

Kak z sorang sahaja malam itu. Mat Hakim ada kem beruniform. Yang lain tidak mahu ikut. So i'm lone ranger that night. Habis hutan simpan kak z lalu kem peluru.. lepas kem peluru wajib lalu kubur. Lepas kubur macam ada orang lambai kak z.. ehh bukan lambai.. dia bersalai dari satu pokok ke satu pokok tepi jalan tu..

Errr... apa kah itu? Manusia? Atau.. atau mek ponti.. nak baca apa..? bismillah..? Korang tau tak sebab takut sangat.. bismillah sahaja yang lepas.. ayat kursi kak z tonggang terbalik.. punya ketaq kaki... tekan minyak macam tak laju -laju kereta ni.. adalah dalam 5 minit baru ada kereta lalu.. benda ala tu hilang. 5 Minit ka? Tak hinggat..

Mak apa tu? Takuuuttt..

Dah lepas baru boleh baca ayat kursi dengan teratur..sampai rumah kak z baca. Turun kereta kunci baca 3 kul , al fatiha, ayat kursi masuk rumah. Masuk bilik air mandi.. solat isyak. Terus tidur. Bangun subuh demam...haaaa...

3 hari demam. Hari ini baru boleh hendak cerita. Rupa memang tidak tahu macam mana.. tapi objek putih compom. Dia macam terbang melayang kat pokok tepi jalan. Kak z terpandang kiri jalan.. apa lagi nampak lah..tobat nasuha kak z, kalau balik lambat tak mahu ikut jalan tu lagi. Tapi hendak lalu jalan mana lagi? Jalan kat kampung ini semua ngeri. Kalau ikut Alor gajah..mesti tempuh konar mido..orang cerita selalu juga nampak orang melintas jalan dekat situ.. habis mana mau lalu. Tak payah keluar malam lah kak z.. ok cadangan yang bagus..

Kesimpulannya.. azura rahman.. selepas ini jangan balik lewat malam dan bawa teman kalau balik lewat.

Ok bai

Muzium Penjara Melaka buat Pocket show



Pada 23 dan 24 Mac ni Muzium Penjara Melaka akan mengadakan satu pocket Show. Pocket Show? Apa tuu? Cerita hantu ker? Bukan lah..bukan cerita hantu. Pocket show ialah lakonan semula warden-warden penjara ini sebagai banduan dalam tahanan. Macamana banduan-banduan hiduo dalam penjara bertahun-tahun lamanya. Oleh itu jangan miss. Ingat tarikh ini.. insyallah kak z pun akan ada di sana.

Lokasi

Muzium Penjara Malaysia
Jalan Parameswara ,
75000 Melaka

Tel No : +606 2813548
Fax No : +606 281 4079

Facebook
Muzium Penjara Malaysia

Harga Tiket With Mycard

Dewasa : RM 3.00 ( Masuk Muzium ) RM 6.00 (Pocket Show)
Kanak-Kanak : RM 1.00 ( Masuk Muzium) RM 3.00 (Pocket Show)

Harga Tiket Without Mycard

Dewasa : RM 9.00
Kanak-Kanak : RM 6.00

Ok bai

Ingatkan Alien..rupanya mengandung kembar..



Anak kembar kak z dah berusia 14 tahun. 24/12/2016 baru 14 tahun.. baby krismas eve. Mengimbau 14 tahun lepas. Bulan april tahun 2002, kak z tahu memgandung. Masa itu tidak tahu pun mengandung kembar. Tapi mabuknya @ pagi petang siang malam sickness hanya allah sahaja yang tahu. Tidak boleh pergi kerja sebulan. Sebab hendak angkat kepala pun tidak boleh.



Lepas 3 bulan, baru kak z gagah pergi kerja. Tapi balik sahaja kak z terbongkang atas katil. Alhamdullilah lah si mat hakim baik tak banyak kerenah masa tu. Masa kak z mengandung si kembar mat hakim baru 1 tahun 8 bulan. Kak z hanya buat pemeriksaan biasa. Tidak scan pun. Nanti lah buat. Sebab banyak yang cerita yang tak menarik kalau pergi check awal.. kak z.. kak z..

4 bulan setengah baru kak z pergi scan. Sebab perut besar semacam, macam mengandung 6 bulan. Masa scan, doktor scan sikit punyalah lama. Dia pusing kiri pusing kanan macam tidak puas hati. Kak z pun tanya kenapa doktor? Baby saya ada masalah ker. Doktor kata.. ada kaki 4, tangan 4 tapi jantung 1.. makkk aku mengandung anak alien ker? Terus kak z terduduk. Laki tak de pulak waktu tu..macam nak nangis pun ada. Doktor kata relax.. baring balik kita cari jantung lagi satu.. cari-cari jumpa. Ada 2 kepala. Dua badan.. nak nangis pun ada tau. Aku ngandung kembar...patut perut boncit semacam. Manalah tau anak terlebih besar..badan maknya kurus sebab muntah jer.

Doktor pun periksa lagi. Masa itu cerita pasal kembar siam ahmad dan  muhammad. Otak kak z memang terfikir anak aku melekat ker tidak. Doktor kata tidak. Sebab 2 katung. 1 uri. Akan jadi kembar seiras. Memang betul pun budak dua orang tu muka sama. Kadang-kadang mak pun confuse. Panggil hanif...nanti si haris jawap.. ada masanya dia menyamar.. kita tau dia haris.. tapi ni jawap macam ni 'saya hanif lah'. Pup..kena sebiji. Hambik ko nak kena dengan mak ler tuu..

Dalam masa itu kak z berdoa lah pada allah.. ya allah ya tuhan ku jangan lah si kembar ni kuat melalak. Sebab mat hakim masa kecil-kecil kuat menangis. Lepas itu minta senang hendak jaga. Sebab tidak sapa hendak tolong jaga. Alhamdullilah allah makbulkan doa kak z. Memang senang hendak jaga masa kecil..

Perut kak z besar. Letak pinggang pun boleh. Ngeri korang kalau tengok. Itu 14 tahun yang lepas yer..sekarang dah off mengandung sebab mak dah tua..hiii.

Cukup tarikh 32 minggu. 24 hb disember pagi, kak z hendak ke hospital untuk check up. Pagi itu macam air kencing turun. Habis lantai rumah. Ex husband kak z kata.. kalau nak kencing pergi lah toilet. Baru hendak gerak turun air lagi.. ehh ini bukan air kencing.. lain macam jer. Sebab masa mat hakim ..kak z tak lalui semua ini. Doktor terus operate sebab darah tinggi. Yang kembar kak z tak kena darah tinggi sebab jaga makan dan minum. Ok sambung.. sah ini bukan kencing.. ini air ketuban. Talipon kakak -kakak tanya pendapat. Kakak kak z semua tengah berehat kat fraser hill masa tu..konon nak sambut krismas kat sana...haaa.. hambik ko adik bongsu ko nak beranak. Panik jap.

Terus pergi hospital. Si mat hakim duduk dengan baby sitter.. sebelum pergi cium dia peluk kuat-kuat. Mana lah tau arwah kang.. dapat mak tiri anak aku..(sekarang mak hidup pun dah ada mak tiri). Hospital mana korang nak tahu..hospital putraya.. gigih gi sana dari kampung pandan. Sengal betul kami berdua. Sebab kami ada rumah kat bangi so boleh lah veranak kat putrajaya. Sampai hospital masuk labour room. Doktor kata kita cuba beranak normal. Dalam rekod tulis tidak boleh beranak biasa. Dari pukul 8 pagi -4 petang..menahan sakit. Cakap kat mr x.. saya tak mo beranak lagi lepas ni.. sakit giler.. hurmm 6 tahun lepas tu aku teberanak lagi.

Pukul 4 petang baru doktor ambil keputusan bedah.. baby 32 minggu.. mak pun dah lemah..kak z cakap kat doktor 'i told you this morning, gayne i kata i tak leh beranak biasa..' haaa.. zura zura.. tak pe janji kasi keluar budak alien dalam perut ni.

Tepat kul 6.05 petang twin1 @ hanif keluar. Berat 2.99kg..hambik.. 6.07petang twin 2 @ haris. Berat 3kg..lagi hambik ko.. patutlah perut mak macam hendak meletop. Besar betul alien 2 orang ni.

Alhamdullilah selamat. Sihat walaupun tidak cukup bulan. Nanti kak z share macam mana kak z besar kan dia orang

Ok bai