04 November 2012

Rainbow Cake with cheese frosting

Assalamualaikum,

Mai tengok kek ni... pasti ada yg menelan air liur hendak rasa... mari kita buat



wajah kek yang belum di icing

 kek yang telah disapu bedak..


kek yang telah siap dipotong.. cantikkan dalamnya

Kek rainbow.. saya suka sebab byk colour-colour.. 

saya akan bagi pilihan kepada customer memilih jenis kek sponge atau butter cake.. sponge kek lebih lembut dan spongeee. kalau butter cake tengok bahan yang kita guna adakala boleh jadi keras dan moist.. saya suka buttercake yang moist .. saya akan letak susu cair.. sedap lemak berkrim

hari ni saya bagi resepi Rainbow butter cake

Rainbow buttercakes

bahan 

500gm butter
360gm gula castor
8 biji telur
440gm superfine/tepung kek - saya guna tepung gandum
60gm susu cair
2 sudu teh vanilla esen
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 teh serbuk koko
1 sudu teh 6 jenis warna - merah, oren, kuning, hijau, purple dan biru

cara-
1. panaskan oven
2. 6 biji loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan disapu butter/ marjerin.. loyang 6 inci
3. ayak tepung, serbuk penaik dan serbuk koko
4. pukul butter separuh kembang dan masuk guka pukul sampai kembang
5. masuk telur satu persatu
6. masukkan tepung berselang seli dgn susu.. mulakan dengan tepung diakhir dgn tepung yea..
7. bahagi kepada 6 bahagian.. setiap satu beratnya adalah lebih kurang 225gm
8. setiap bahagian digaul dengan warna tadi.. bakar jangan terlalu lama takut hanguih  pahit lak jadi cake tu..

biar sejuk

Icingnya terpulang kepada pilihan kita.. wipping cream, butter icing or cheese frosting

i try many of them i like cheese frosting...

cheese frosting

bahan:-
1 bar/250gm cream cheese
1/2 teh perisa lemon or lemon juice..
1 sudu teh esen vanilla
100 gm gula icing ayak tau klu tak berketul
200gm wipping cream


cara

1. pukul cream cheese dahulu sampai creamy..
2. masukkan esen dan gula icing  pukul rata
3. masukkan wipping cream jangat over beat yeaa cukup sampai dia keluar muncungnya yg tajam
4. sejukkan cream ni lebih kurang 1/2 jam dlm peti sejuk.

rasa sedap tak.. sedap .. lemak berkrim

selepas 1/2jam kita sapukan icing pada lapisan pertama hingga last.. cover semua.. masukkan dlm peti sejuk utk 2 jam.. keluarkan barula kita cover semua.. dah boleh makan..

sabar kena banyak sabar dalam membuat kek ni... tapi hasilnya anda pasti puasa hati lepas potong sebab tengok color yg sangat cantik





r

Kek Pisang homemade



Assalamualaikum

Wish to share with you all how to make kek pisang commercial macam beli kat kedai... senang sangat..  jommm

Resepi ini adalah dalam quantity yang besar. saya belajar dari Auntie Hasma Noor.  Thank you auntie for the very good recipe you gave me.. muaahhh

saya mengunakan loyang 11inci.. byk boleh la bagi jiran-jiran.. dari pisang tepi rumah saya busuk , buat kan kek pisang..

Kek pisang 

bahan:-

A
200gm butter
200gm marjerin
1 sudu makan ovellete
450gm gula custor(gula pasir biasa pun boleh)
1/4 sudu teh garam

B
7 biji telur A = 450gm(tak pernah timbang pooonn)

C
500gm pisang (timbang selepas buang kulit jika tidak berat kulit je nanti)
2 sudu teh esen pisang
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 sudu makan glycerine - kek kita akan moist guna bahan ini
(kisar semua bahan ni)

D
550gm tepung gandum
2 sudu teh soda bicarbonate
4 sudu teh baking powder
3 sudu makan tepung susu
(ayak semua bahan ni)


cara:-

1. Pukul bahan A sampai gebu.. masukkan telur sebiji demi sebiji.
2. Masukkan bahan C dlm A + B
3. Masukkan bahan D sedikit demi sedikit hingga rata
4.Bakar hingga masak...

petua kek ni akan mudah hangus jika dijaga apinya..





Kek pisang yang telah dipotong untuk ditayang wajahnya




Kek pisang yang belum di potong

Selamat mencuba dengan selamat