Posts

Showing posts from November 4, 2012

Rainbow Cake with cheese frosting

Image
Assalamualaikum,
Mai tengok kek ni... pasti ada yg menelan air liur hendak rasa... mari kita buat


wajah kek yang belum di icing
 kek yang telah disapu bedak..

kek yang telah siap dipotong.. cantikkan dalamnya
Kek rainbow.. saya suka sebab byk colour-colour.. 
saya akan bagi pilihan kepada customer memilih jenis kek sponge atau butter cake.. sponge kek lebih lembut dan spongeee. kalau butter cake tengok bahan yang kita guna adakala boleh jadi keras dan moist.. saya suka buttercake yang moist .. saya akan letak susu cair.. sedap lemak berkrim
hari ni saya bagi resepi Rainbow butter cake
Rainbow buttercakes
bahan 
500gm butter 360gm gula castor 8 biji telur 440gm superfine/tepung kek - saya guna tepung gandum 60gm susu cair 2 sudu teh vanilla esen 2 sudu teh serbuk penaik 1/2 teh serbuk koko 1 sudu teh 6 jenis warna - merah, oren, kuning, hijau, purple dan biru
cara- 1. panaskan oven 2. 6 biji loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan disapu butter/ marjerin.. loyang 6 inci 3. ayak…

Kek Pisang homemade

Image
Assalamualaikum
Wish to share with you all how to make kek pisang commercial macam beli kat kedai... senang sangat..  jommm
Resepi ini adalah dalam quantity yang besar. saya belajar dari Auntie Hasma Noor.  Thank you auntie for the very good recipe you gave me.. muaahhh
saya mengunakan loyang 11inci.. byk boleh la bagi jiran-jiran.. dari pisang tepi rumah saya busuk , buat kan kek pisang..
Kek pisang 
bahan:-
A 200gm butter 200gm marjerin 1 sudu makan ovellete 450gm gula custor(gula pasir biasa pun boleh) 1/4 sudu teh garam
B 7 biji telur A = 450gm(tak pernah timbang pooonn)
C 500gm pisang (timbang selepas buang kulit jika tidak berat kulit je nanti) 2 sudu teh esen pisang 2 sudu teh esen vanilla 1 1/2 sudu makan glycerine - kek kita akan moist guna bahan ini (kisar semua bahan ni)
D 550gm tepung gandum 2 sudu teh soda bicarbonate 4 sudu teh baking powder 3 sudu makan tepung susu (ayak semua bahan ni)

cara:-
1. Pukul bahan A sampai gebu.. masukkan telur sebiji demi sebiji. 2. Masukka…