28 June 2020

AMALAN SUPAYA ANAK MENYAYANGI DAN MENDENGAR CAKAP IBUBAPA

Kak Z mempunyai 4 orang anak lelaki. Sebagai ibu tunggal bukan mudah untuk Kak Z menjaga dan mendidik anak-anak ini. Macam- macam perangai yang dia orang ada. Anak-anak Kak Z ada yang kuat merajuk, kuat melawan dan kuat makan. Tapi susah hendak jumpa diaorang ni bergaduh sesama adik beradik. Bukan tidak pernah.. ada.. Sekali dua pernah lah. Selalunya diaorang rapat, sayang menyayangi dan ambil kisah apa yang berlaku antara satu sama lain.

Ada yang bertanya apa amalan yang Kak Z lakukan supaya anak-anak ni mendengar cakap Kak Z. Kak Z ni boleh tahan garang dengan anak-anak masa kecil. Bila diaorang besar alhamdullilah semua baik dan mendengar kata. Mereka ni walaupun melawan tapi patuh. Alhamdullilah.. ALLAH mempermudahkan urusan Kak Z dalam menjaga anak-anak inu walaupun tanpa bapa mereka. Bapa mereka missing in action...haaaa.

Semua ini adalah urusan Allah kita hanya berdoa, berusaha dan bertawakal. Antara benda yang Kak Z buat ialah

1. Solat 5 waktu

Solat 5 waktu adalah wajib. Kita berdoa pada Allah supaya kita bersabar dan permudahkan urusan kita

2. Solat Sunat Tahajjud
3. Solat Sunat Witir
4. Solat Sunat Duha
5. Solat Sunat Sebelum Solat Subuh - berdoalah pada Allah selepas solat sunat sebelum solat subuh. Doa dengan ikhlas hati. Insyallah Allah akan makbulkan doa kita

6. Cara pemakanan anak-anak..

Kalau boleh bagi anak-anak kita makan dari rezeki yang halal. Dari sumber makanan yang halal. 

7. Janganlah kita mengata anak orang buruk, jahat atau bodoh. 
Sebab takut balik kepada anak kita

8. Doa ketika menyediakan makan. 
-Bismillah
-Alfatiha
- Hembuskan pada makanan yang kita masak pada anak

9. Doa. 
Doa ini menjadi amalan Kak z. Korang boleh cuba. Agak -agak anak korang nak jadi buas, bergaduh. Baca, amalkan dan tiup pada anak korang dalam diam. Niatkan dalam hati  YA ALLAh pemudahkan urusan ku dan jangan lah anak aku buas, degil atau bergaduh






Dalam membuat amalan ini korang kena yakin. Sebab setiap apa yang Allah turunkan ada hikmahnya. Kita pun perlu cermin diri kita. Kalau kita salah mohon keampunan dari Allah. Kita bukan perfect tapi cuba menjadi terbaik untuk diri kita anak-anak dan keluarga.

Ok bai











CARA MEMBUAT BAYARAN YURAN PENGAJIAN UITM



Ini adalah kali kedua anak Kak Z di tawarkan belajar di UITM. Pertama kali abang Hakim di UiTM Jengka. Dan kali ini Haris di tawarkan Asasi Law KPM di UiTM Dengkil.

Dengan pengalaman ini Kak Z share dengan korang cara akak membuat bayaran secara online. Sebelum itu korang kena baca panduan bayaran online yang telah di tunjuk oleh pihak UiTM.


Cara bayaran online hanya boleh di buat di laman web www.bankislam.com.my bagi sesiapa yang mempunyai account Bank Islam. Kalau korang tidak ada account Bank Islam bayaran boleh di buat melalui kaunter Bank Islam atau ATM machine Bank Islam.


Ikut langkah yang telah di tunjuk dalam screenshoot ini. Di sini Kak Z ajar satu persatu bagaimana korang hendak membayar cara online. Apa pun korang kena tahu korang sudah mendapat tawaran dari UPU yang menyatakan korang di tawarkan meneruskan pengajian di UiTM



Korang klik pada tawaran yang korang dapat.



2.  Selepas pada klik pada tawaran yang korang dapat. 


3.  Sekarang klik pada keputusan permohonan ke UiTM. Isikan nombor Kad Pengenalan korang.

4. Akan keluar surat tawaran yang menuliskan
i. Nama korang
ii. I/c korang
iii. Studeng ID 
iv. Course
v. Campus korang.

Tapi tidak ada jumlah berapa bayaran yang korang kena bayar.


5. Pergi ke kiri ada satu bahagian CETAK BIL BAYARAN


Korang klik kat sini nanti akan keluar berapa banyak bayaran yang perlu di buat

6. Jumlah bayaran bergantung pada course yang korang hendak ambil. Di hujung sekali ada di tulis belum di bayar. Dan jumlah perlu di bayar.


Jumlah perlu di bayar ialah RM698.00.  Dan kita perlu tahu jumlah ini kalau kita buat bayaran di ATM manchine atau kaunter bank islam. Nanti kita perlukan masukkan jumlah bayaran tersebut. Kalau kita bayar secara online, jumlah ini automatik akan keluar.




BAYARAN DI BANK ISLAM ONLINE

Untuk bayaran online kita perlu ada account dengan Bank Islam

1. Masuk ke dalam laman web Bank Islam


2. Akan keluar dashboard bank account kita. Jadi kita pilih "BILL PRESENTMENT".


3. Akan keluar icon pilihan identiti kita. Oleh sebab anak Kak Z memgunakan kad pengenalan. Kak Z memilih No. I/C baru


4. Selepas klik new ic number akan keluar nombor ID student pelajar. Pilih no. ID korang yang UiTM telah bagi pada surat tawaran. Jangan pilih ID yang salah pula yer.


5. Pastikan korang dapat pengesahan bayaran korang


6. Bayaran ini bukan automatik akan di update oleh pihak Bank dan UiTM. Perlu tunggu 24 jam. Selepas 24 jam barulah kita UiTM mengsahkan bayaran kita.




Harap penerangan ini dapat membantu korang dalam membuat pembayaran yuran pengajian korang di UiTM

Ok bai

 








KUIH KASWI PANDAN YANG MUDAH

Bahan A: 2 cawan air 1 1/2 cawan gula Resepi kuih kaswi banyak versi kalau kita google internet. Kali ini Kak Z mengunakna resepi dari Tiffi...