07 January 2016

JARI LUKA..HILANG NIKMAT KERJA


Bila jari terluka hilang kejap nikmat buat kerja.. basuh pinggan, memasak, buat roti dan basuh baju. Macam mana boleh berlaku? Anak-anak aku yang chomel itu telah melatak cawan pecah didalam sinki. Mak tak perasan apa lagi.. hambik kooo...

Mula-mula tak perasan.. bila tengok darah menitik baru rasa sakit. Baru sakit sikit dah mengeluh.. Itu lah tak berhati-hati lagi. Pada anak-anak mak yang chumel itu.. sepanjang hari mak berleter..

Padan muka korang.. padan muka mak

ok bai

AGROFARM STAY @ SKILL-TECH.. BEST SANGAT



Agrofarm Stay terletak di Durian Tunggal Melaka. Ini kali kedua datang kesini. Kali pertama tahun 2015. Kali ini datang sebab ada bengkel fotografi 2-3hb Januari 2016. Terletak kira-kira 7 batu atau 15 minit dari pekan Durian Tunggal.

Selama  2 hari disana, akak dapat melihat tempat ini memiliki pelbagai saiz bilik seminar jika ada yang ingin mengadakan seminar team building atau mesyuarat di sini. Tempat ini selesa dan luas. Ada juga dsediakan kemudanWifi, photostate, printing, LCD dan juga komputer. Dewan terbuka dan dewan tertutup yang boleh memuatkan sehingga 70 orang, dewan makan, bilik mesyuarat dan bilik latihan. 





Bilik Mesyuarat


Bilik Seminar


Bilik Seminar


Bilik Kursus


LCD


Ruang untuk photostate


Kawasan Agrofarm ini terletak di atas tanah seluas 30 ekar.  Sekelilingi ialah kawasan pertanian dan tumbuh-tumbuhan hijau yang sesuai untuk bersantai atau untuk aktiviti-aktiviti seperti latihan fizikal dan kecergasan (halangan dan keyakinan air) , perkhemahan, kem motivasi dan sebagainya. Sebuah villa, bilik dua katil, 8 katil bilik , chalet , tapak perkhemahan dengan khemah-khemah , kiosk , karaoke , , surau , kolam renang, tandas dan bilik mandi , perkhidmatan katering , peralatan pandang dengar dan kemudahan untuk aktiviti lasak.


Villa di AgroFarm



Ruang Makan dalam Villa


Ruang Tamu dalam Villa


Bilik Tidur dalam villa yang bersih


Ruang Santai Dalam Villa

Bilik Dalam Villa





bilik ini berkonsepkan dorm


Kabin juga ada untuk team building



Antara tarikan


Kuda ini bernama Bujang


Aktiviti berkayak dan memancing


Itu rumah kasut @ bilik Karaoke..



Tempat Makan dan mejalankan aktiviti sampingan


Kolam Renang


Surau

Tempahan boleh dilakukan melalui talian http://agrofarmstay.my/reservation/. Atau boleh hubungi nombor ini 012 - 211 8246 (En.Bari). 


BELAJAR TEKNIK FOTOGRAFI..MENARIK NI!

Sebelum ini tidak ada asas langsung untuk ambil gambar. Tapi belajar dari kawan-kawan jurugambar.. banyak juga belajar. Tapi tidak cukup. Bila Kelab Blogger Ben Ashaari mengadakan bengkel teknik fotografi kepada rakan blogger. Ini adalah peluang yang tidak boleh di lepaskan. Bengkel ini berlansung di Agrofarmstay Durian Tunggal  dari 2hb- 3hb Januari 2016. Ramai rakan-rakan blogger untuk belajar teknik yang betu di bengkel ini.

Tenaga pengajar untuk bengkel ini ialah En Adhadi Mohd III . Apabila mengambil gambar akak akak mengunakan kamera DSLR. Baru kita rasa kepuasan apabila kita melohat gambar tersebut. Bila masuk kelas ini rupanya banyak fungsi kamera DSLR akak tu yang tidak tahu kegunaannya..huuu huuu huuu.. rugi wei..



Teknik pencahayaan 

Cara mengambil gambar



Hasil dari teknik tadi

 Sesi Luar bilik seminar

alamakkk.. khusuknya makcik


Sekarang ini baru lah tahu ISO, Apeture dan Shutter kat dalam kamera. Tu lah selama ini pakai auto jer..klik klik klik siap. Minta editor editkan. Lepas ini akak boleh tangkap gambar cantik-cantik.







En Adhadi bukan sahaja mengajar cara mengunakan kamera dengan betul. Dia juga ajar teknik pencahayan untuk mengambil gambar. Nak tau teknik pencahayaan yang betul menjadikan sesorang itu dari cantik ke bertambah cantik.. dari gemuk menjadi kurus,.. dari tua boleh menjadi muda. 


Gambar ini berubah dengan teknik yang betul


Mengambil gambar yang cantik bukan sahaja dengan mengunakan DSLR.  Smartphone dan kamera compact juga boleh menghasilan gambar yang cantik dengan setting yang betul.

Memang puas hatilah dapat belajar sesuatu yang baru. Sebenarnya masih banyak yang perlu di pelajari. Ini baru permulaan. Dongibab kipidap...



En Adhadi ada menganjurkan kelas/bengkel fotografi.  Jika kita tidak dapat hadir ke bengkel/ kelas beliau, Dia juga menghasilkan DVD untuk yang hendak belajar teknik fotografi yang betul. Bgai yang berminat boleh menghubungi Adhadi Mohd III di https://www.facebook.com/adhadi6.

ok bai



NANAFA BLANCO SET ..LICIN MONNE..PUTIH SEPPO

Masalah jeragat selalu menghantui wanita yang berusia 30an keatas.  Kenapa ini terjadi? Selalunya sebab ketidak stabilan horman, tidur tidak teratur atau terdedah kepada cahaya matahari. Akak adalah salah seorang yang ada masalah ini. Bila Nanafa Beauty bagi cuba Set Blanco. Dalam masa 4 hari ada perubahan yang memberansangkan


Blanco Set ni sesuai untuk penguna yang ada masalah jeragat. Bila ada  masalah jeragat kita kena cari untung mengilangkannya. Nanafa Beauty Blanco set ada 2 benda utama untuk mengatasi masalah jeragat ini iaitu Blanco Bar dan Blanco Serum




Kita  kena rajin pakai selapas 2 minggu sudah boleh lihat perubahan pada wajah kita. Untuk yang ada jerawat, pengunaa balnco ini boleh mengecutkan jerawat kita. Tapi perlu di ingatkan, kepada sesiapa megunakan produk lain sebelum Nanafa Beauty jerawat akan naik.  Sebab Balnco set ini akan menbuangkan toksid lebih kurang 2 minggu. Ini menunjukan produk sebelum Nanafa mengandungi bahan yang merbahaya.




Jangan takut sebab serum dan sabun akan merawat kulit sampai kedalam. Anda tidak perlu ridau, Nanafa Beauty Blanco Set ini sesuai untuk semua jenis kulit. Jika ada jeragat set ini akan menipiskan jeragat sedikit demi sedikat Jika ada jerawat, ia akan mengecutkan jerawat. Kalau ada kedutan, Set ini akan menganjalkan semula kulit muka kita



Cara pemakaian ialah:
1. Basuh keseluruhan muka dengan Blanco Bar
2. Keringkan muka
3. Sapukan Blanco Serum keseluruhan muka



Pengunaan di cadangkan 2 kali sehari. Tapi kalau pakai setap kali lepas bersolat akan mempercepatkan proses pemulihan

Kalau korang hendak beli Setini hubungi nombor yang tertera

Facebook : https://www.facebook.com/nanafabeautyhq/
Instagram : www.instagram.com/nanafabeautyhq
No Tel : 016 412 6546 / 016 980 6500
Alamat : NANAFA JUTA BEAUTY , Lot 674 , Jalan Setapak , Pengkalan Chepa , 16100 , Kota Bharu , Kelantan.

ok bai