Posts

Showing posts from May 3, 2016

Kuih Talam Pandan Guna Tepung Heon kwee

Image
Kak Z banyak resepi kuih talam. Kak z bongkar semula gambar lama-lama dari blog kak z. Salah satu resepi kuih ini. Kuih ini sedap sebab ada rasa  lemak, manis dan masin. Lapisan bawah akan rasa manis dan lemak. Bau pandan juga akan menyelerakan kita untuk makan lebih bnayk. Lapisan atas adalah lapisan putih wangi dengan aroma santan. Berasa masin dan lemak. Mudah dan sedap untuk di makan minum petang dan juga juadah berbuka puasa. Kalau yang mahu buat untuk berniaga boleh juga mengunakan resepi ini. Sebab kak z telah ubah suai resepi untuk berniaga.
Kuih Talam Pandan  Tepung Heon kwee Mana hendak dapat tepung Heon Kwee? Tepung ini boleh di beli di supemarket. Kak z bagi contoh macam mana rupanya tepung Heon Kwee. Kalau cikgu Kak z dia suruh guna tepung kacang hijua. Kalau di Kuala Lumpur beli Bake with Yen. Kak z beli di Melaka di sama. Dan kuih kak z jadi tidak sedap. Sebba itu Kak z ubah guna tepung Heon Kwe.Korang cuba tau.


Tepung Heon Kwe
credit gambar kepada http://sohengng.blog…

Bingka Roti Mr Google

Image
Bingka Roti Mr Google Ada masa tekak kita mahu rasa lain-lain. Sebab jemu yang biasa ada dalam pasaran. Kak z menghadapi masalah itu. Hendak beli kuih karipap, seri muka, koci dan talam. Oang Kedah kata cheq dah chemuih lah. Kak Z kan jual sandwich, tiap-tiap hari mesti ada kulit roti yang banyak. Kita nak buat apa? ada 3 pilihan kak z :- 1. Custard and bread puding 2. Talam roti 3. Bingka Roti 4. Puding Roti
1,2 dan 4 tentunya manis. Plan not to eat something sweet. Takut kencing manis. Jadi buat bingka roti. Banyak kali kak z cuba buat bingka ini. Kelaut keputusannya. Kak z modify sikit alhamdullilah jadi. Sedap dan memenuhi kehendak tekak anak-anak dan kak z sendiri. Korang mesti cuba resepi ini. 
resepi:-

bahan untuk bingka roti

1 bungkus roti gardenia jumbo bonanza
1 kg santan
5 biji telur
1 sudu teh gula pasir
1 sudu teh garam

cara:-
1. pukul telur
2. campurkan gula, garam dan telur kedalam santan
3. carik-carik roti dan rendamkan roti dalam bahan santan tadi
4.loyang pembakar …