Posts

Showing posts from May 13, 2014

Murtabak from sg petani

Image
assalamualaikum

kisah malam tadi .. 

dari hari isnin hingga hari khamis malam.. tugas saya hantar si kembar gi tusen..tahun ni si kembar nak upsr kan kan

so lepas hantar gi tesco beli hose washing mesin.. sbb tikus minat sangat lah dgn hose..

lepas pi lah lepak kat hussain sg petani.. restoran ni terkenal sgt kat sg petani

teringin nak makan murtabak

sedap engkow




lepas up kan gambar kan IG.. si lyza cookies pun terjebak.. rupanya ramai yg minat murtabak ni
Bismillah

Kek gula hangus

Image
Assalamualaikum

Kek gula hangus...resepi nak kena cekek




Kek gula Hangus



Bahan
8 biji telur
2 cawan gula
2 cawan gula utk buat gula hangus +1 1/2 cawan air
50gm butter
2cawan fresh milk
2 1/2cawan self raising flour
1 sudu teh soda
1 sudu teh tartar.. 

Cara


Buat air gula hangus dan masukkan butterBiarkan sejukGaul tepung, gula, tartar n sodaMasukkan air gula hangus tadiPukul telur dengan whiskMasukkan telur kedlm adunana tadi kacau rata dan tapisMasukkan kedlm loyang bakar n biarkan sebentar utk mengurangkan buihBakar dgn suhu 180c hingga masakBiarkan sejuk sebelum keluarkan dr bekas
Ok bai

Di mana silapnyer..?

Assalamualaikum,

Di mana silapnyer..?

Tadi beborak dgn seorg parent mengenai masalah sek.. dia salah kan sek.. sbb guru2 suka bg tekanan pd murid, cikgu maki hamun murid, keterlaluan ambil tindakan dan tahu menghukum shj.

Minggu lepas borak dgn guru pulak mcm..bila ambil tindakan salah.. tak ambil salah. Klu cobit kena saman.. nak kejar bdk ponteng sek pon serba salah... mak bapak skg terlalu protective, manjakan anak dan ada yg terlalu membiarkan anak nak buat apa shj dan sibuk kerja..

Bila tanya anak n kawan2 dia.. korang nak aper..? Jgn tanya sape salah...jawab dia org.. sy nak main game, boring kat sek sbb kena marah n kena belajar... nak keluar. Boring dok rumah sbb mak n ayah gaduh jer... mak ayah busy jer...mak n ayah tak kisah kita org nak buat apa... nak buat apa2 ajer janji enjoy..

Tanya YB.. kiter akan kaji
Tanya imam.. bukan bidang kuasa

Hakim ..awk nak apa..? Hakim punya jawapan..nak pizza, lasagna, mc D boleh tak momee... anak haku nie ingat makan jer

Skg ni sape salah...? 

Akak …