13 May 2014

Murtabak from sg petani


assalamualaikum

kisah malam tadi .. 

dari hari isnin hingga hari khamis malam.. tugas saya hantar si kembar gi tusen..tahun ni si kembar nak upsr kan kan

so lepas hantar gi tesco beli hose washing mesin.. sbb tikus minat sangat lah dgn hose..

lepas pi lah lepak kat hussain sg petani.. restoran ni terkenal sgt kat sg petani

teringin nak makan murtabak

sedap engkow




lepas up kan gambar kan IG.. si lyza cookies pun terjebak.. rupanya ramai yg minat murtabak ni

Bismillah

Kek gula hangus

Assalamualaikum

Kek gula hangus...resepi nak kena cekek




Kek gula Hangus




Bahan
8 biji telur
2 cawan gula
2 cawan gula utk buat gula hangus +1 1/2 cawan air
50gm butter
2cawan fresh milk
2 1/2cawan self raising flour
1 sudu teh soda
1 sudu teh tartar.. 

Cara


  1. Buat air gula hangus dan masukkan butter
  2. Biarkan sejuk
  3. Gaul tepung, gula, tartar n soda
  4. Masukkan air gula hangus tadi
  5. Pukul telur dengan whisk
  6. Masukkan telur kedlm adunana tadi kacau rata dan tapis
  7. Masukkan kedlm loyang bakar n biarkan sebentar utk mengurangkan buih
  8. Bakar dgn suhu 180c hingga masak
  9. Biarkan sejuk sebelum keluarkan dr bekas

Ok bai

Di mana silapnyer..?

Assalamualaikum,

Di mana silapnyer..?

Tadi beborak dgn seorg parent mengenai masalah sek.. dia salah kan sek.. sbb guru2 suka bg tekanan pd murid, cikgu maki hamun murid, keterlaluan ambil tindakan dan tahu menghukum shj.

Minggu lepas borak dgn guru pulak mcm..bila ambil tindakan salah.. tak ambil salah. Klu cobit kena saman.. nak kejar bdk ponteng sek pon serba salah... mak bapak skg terlalu protective, manjakan anak dan ada yg terlalu membiarkan anak nak buat apa shj dan sibuk kerja..

Bila tanya anak n kawan2 dia.. korang nak aper..? Jgn tanya sape salah...jawab dia org.. sy nak main game, boring kat sek sbb kena marah n kena belajar... nak keluar. Boring dok rumah sbb mak n ayah gaduh jer... mak ayah busy jer...mak n ayah tak kisah kita org nak buat apa... nak buat apa2 ajer janji enjoy..

Tanya YB.. kiter akan kaji
Tanya imam.. bukan bidang kuasa

Hakim ..awk nak apa..? Hakim punya jawapan..nak pizza, lasagna, mc D boleh tak momee... anak haku nie ingat makan jer

Skg ni sape salah...? 

Akak pulak tak nak salahkan sesiapa... buat yg terbaik utk anak2, cuba cari cara terbaik utk atasi masalah anak2 kite tanpa salahkan sesiapa...buat yg terbaik... tak blh harapkan org lain..sbb org lain pun tak dernyer nak layan kiter...

Ok bai