20 December 2016

CONCHIGLIE PASTA BAKED CHEESE

CONCHIGLIE PASTA BAKED CHEESE

Sebelum keluar rumah pagi tadi tanya anak-anak hendak makan apa untuk dinner. Masing-masing menyatakan hasrat dah lama tak makan macaroni cheese. Barang-barang untuk macaroni cheese memang sedia di rumah. Cuma pasta bukan macaroni, Kak Z beli Conchigle pasta. Sejenis pasta juga cuma bentuk seperti cengkerang siput.

Anak-anak memang suka makanan Itali. Ialah membesar di Itali... Mak pun suka masakan Itali. Nasib baik tak kahwin orang Itali. Verangan betul mak ni kan. Jadi masakan Itali pasti akan ada di rumah seminggu sekali. Terutamanya Spagetthi. Senang dan kenyang.. Terutama hari Rabu, Dia orang balik pukul 4 petang selepas kokorikulum. Dah makan disekolah, Kalau masak banyak rugi. Jadi hari rabu adalah hari mudah sama ada pasta atau mee. 


Jangan kata rajinnya mak dia masak. Sebenarnya mak dia lah paliing malas hendak masak. Suka masak simple. CONCHIGLIE BAKED CHEESE senang sahaja untuk di buat. Mengambil masa 45 minit. Kak Z catat masa tersebut sebab mengambil kira Kak Z hendak menulis di blog nanti orang tanya.pasal berapa lama hendak memasak conchigcle pasta? Kak Z beli cconhiglie pasta ini di Tesco. Korang tahu tak  dia Tesco menjual pelbagai jenis pasta yang murah. Pasta sause atau rempah untuk membuat masakan barat dan pasta. Cuma kadang-kadang tidak mempunyai stok. Di bawah Kak Z sertakan sample pasta yang mungkin boleh menjadi rujukan korang.  


Related image

Jenis Pasta - credit pinterest

Jom kita buat janji semua barang siap. Insyallah dalam masa 45min- 1 jam kan siap.  Korang mesti suka. Siap sedia untuk menaikkan berat badan.

Resepi:-

Bahan A

500gm Conchigle
1 tin  sos bolognese Kimball
500gm daging hancur Saudi
1/2 sudu teh garam
2 helai daun bay
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
minyak masak

Cara:-

1. Rebus Conchigle hingga kembang dengan 2 sudu besar minyak
2. Tumis bawang besar dan  putih yang telah di potong halus hingga wangi
3. Masukkan daging dan kacau hingga daging sedikit garing
4, Masukkan daun bay dan sos bolognese
5. Masukkan garam dan biarkan hingga mendidih
6. Tutup api dan masukkan Conchigle 
7. Kacau hingga rata

Bahan B - Sos putih 

500ml susu segar
1 sudu besar  lada hitam
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk basil
3 ulas bawang putih
1/4 sudu teh garam

Cara:-

1. Bawang putih di cincang halus
2. Lada hitam di tumbuk halus
3. Panaskan butter dan tumiskan bawang puth bersama lada hitam hingga naik bau
4. Masukkan tepung gandum dan goreng bersama lada hitam dan bawang putih
5. Campuran akan menjadi pekat dan masukkan susu
6. Korang kena kacau supaya tidka berketul tau bergental
7. Masukkan garam dan biar menjadi pekat

Bahan C

250gm Mozarella Cheese

Proses membakar:-

1. Isikan campuran conchiglie tadi kedalam bekas pembakar
2. Curahkan sos putih seluruh di atas conchiglie
3. Taburkan Cheese dan bakar dengan suhu 200c sehingga kekuningan

Teknik step by step di bawah Kak Z guna semasa membuat macaroni cheese. Caranya sama cuma pasta yang berbeza. 


1.



Semua bahan tersedia

Gaulkan sos bolognese dengan macaroni dan masukkan kedalam bekas pembakar


Tuangkan sos putih sekeliling atas macaroni 



Taburkan cheese dan bakar dengan suhu 200c sehingga kekuningan

Nota:- Daging boleh di ganti dengan ayam atau makanan laut seperti udang dan sotong. Kak Z Suka mengunakan Mozarella kerana lebih lemak dari Cheddar mungkin masin. Cheddar juga tidak sesuai untuk topping kerana mudah hangit.

Selamat mencuba

ok bai





MEE TARIK GORENG HIDANGAN UNTUK SARAPAN

Sepanjang cuti sekolah ni pilihan sarapan ialah apa yang Kak Z masak di rumah. Sebab kalau makan di luar belanja besar oww.. Belum cukup bulan account dah kering baik masak. Puas hati. Masak pagi boleh makan sampai tengahari. Masak simple jer. Nasi goreng, mee goreng, mee hoon goreng atau kueh teow goreng.
Anak-anak Kak Z kategori pemakan juga. Anak lelaki semua nak membesar.. betul tak semua kuat makan. Kali ini Kak Z masak Mee Tarik goreng. Kak Z beli mee tarik segera. Mana nak mampu tarik tepung pagi-pagi. Kejung mak.

Inilah dia mee tarik tu. Jenama Fat Boi. Kak Z beli masa di MAHA tu hari. Keluaran Life.. alaaa sos KFC tu. Ada 3 jenis mee tarik. Oat, biasa dan labu. Kak Z beli yang Oat dan biasa. Labu kang ada yang berangin dan tak nakan. Baik tak yah
Jom Kak Z share resepi cara buat Mee tarik goreng.
Resepi mudah
1 pek mee tarikh 1 sudu minyak masak
Cara:-
1. Didihkan air dalam periuk dan letakkan minyak masak 2. Masukkan mee tarik dan rebus selama 8 min /ikut arahan belakang plastik bungkusan 3. Cukup 8 minit angkat dan tapis untuk buang air 4. Lalukan air supaya tidak melekat dan ketepikan
Bahan untuk memasak
300gm isi ayam di potong kecil 2 sudu besar cili boh 1 biji bawang besar cincang halus 3 ulas bawang putih cincang halus 5 sudu besar kicap manis Garam secukupnya 2 biji telur 200ml air
Cara:-
1. Tumiskan bawang besar dan putih hingga naik bau 2. Masukkan cili boh dan biarkan garing 3. Masukkan ayam dan kacau ayam hingga masak 4. Masukkan air, kicap dan garam secukupnya. 5. Biarkan mendidih 6. Masukkan mee tarik dan kacau rata. 7. Pecahkan telur atas mee tersebut dan kacau hingga telur masak 8. Boleh di hidangkan
Nota: Kak Z tidak letak sayur kerana anak-anak hanya meminati bunga kubis, dan salad. Jadi bahan tersebut kurang sesuai untuk di masuk kedalam mee tarik goreng. Korang boleh jer masukkan sayur dalam mee korang.

Mee tarik ini juga boleh digunakan untuk mee rebus, sup atau kari. Sedap. Mee tarik jenama ini Kak Z pernah lihat di Tesco dan Aeon. Korang boleh beli di sana.
Selamat mencuba
Ok bai