Posts

Showing posts from December 20, 2016

CONCHIGLIE PASTA BAKED CHEESE

Image
CONCHIGLIE PASTA BAKED CHEESE Sebelum keluar rumah pagi tadi tanya anak-anak hendak makan apa untuk dinner. Masing-masing menyatakan hasrat dah lama tak makan macaroni cheese. Barang-barang untuk macaroni cheese memang sedia di rumah. Cuma pasta bukan macaroni, Kak Z beli Conchigle pasta. Sejenis pasta juga cuma bentuk seperti cengkerang siput.
Anak-anak memang suka makanan Itali. Ialah membesar di Itali... Mak pun suka masakan Itali. Nasib baik tak kahwin orang Itali. Verangan betul mak ni kan. Jadi masakan Itali pasti akan ada di rumah seminggu sekali. Terutamanya Spagetthi. Senang dan kenyang.. Terutama hari Rabu, Dia orang balik pukul 4 petang selepas kokorikulum. Dah makan disekolah, Kalau masak banyak rugi. Jadi hari rabu adalah hari mudah sama ada pasta atau mee. 

Jangan kata rajinnya mak dia masak. Sebenarnya mak dia lah paliing malas hendak masak. Suka masak simple. CONCHIGLIE BAKED CHEESE senang sahaja untuk di buat. Mengambil masa 45 minit. Kak Z catat masa tersebut sebab m…

MEE TARIK GORENG HIDANGAN UNTUK SARAPAN

Image
Sepanjang cuti sekolah ni pilihan sarapan ialah apa yang Kak Z masak di rumah. Sebab kalau makan di luar belanja besar oww.. Belum cukup bulan account dah kering baik masak. Puas hati. Masak pagi boleh makan sampai tengahari. Masak simple jer. Nasi goreng, mee goreng, mee hoon goreng atau kueh teow goreng. Anak-anak Kak Z kategori pemakan juga. Anak lelaki semua nak membesar.. betul tak semua kuat makan. Kali ini Kak Z masak Mee Tarik goreng. Kak Z beli mee tarik segera. Mana nak mampu tarik tepung pagi-pagi. Kejung mak.
Inilah dia mee tarik tu. Jenama Fat Boi. Kak Z beli masa di MAHA tu hari. Keluaran Life.. alaaa sos KFC tu. Ada 3 jenis mee tarik. Oat, biasa dan labu. Kak Z beli yang Oat dan biasa. Labu kang ada yang berangin dan tak nakan. Baik tak yah Jom Kak Z share resepi cara buat Mee tarik goreng. Resepi mudah 1 pek mee tarikh 1 sudu minyak masak Cara:- 1. Didihkan air dalam periuk dan letakkan minyak masak 2. Masukkan mee tarik dan rebus selama 8 min /ikut arahan belakang p…