Posts

Showing posts from January 27, 2015

Jelly oreo

Image
assalamualaikum...

oreo.. siapa tak suka..
momee and the group sentiasa suka
 sedap dan mudah dan cepat


resepi
1 pek agar2 straw 1500 ml air 200ml susu pekat 100gm gula pasir 50gm serbuk koko 1 pek oreo secubit garam
cara:-
1. didihkan air hingga mendidih 2. masukkan agar-agar biarkan larut 3. masukkan gula biar larut dan kecilkan api 4. dalam satu bekas lain masukkan serbuk koko dan ambil kira 300ml air larutan agar-agar dan gula tadi bancuh koko hingga larut 5. masukkan susu dalam larutan koko, garam  dan kacau 6. tapis masukkan kedlm periuk yang ada larutan aga-agar dan gula tadi 7. kacau rata dan mendidih sedikit jangan sampai melimpah 8. perlu jaga jangan dia biarkan takut hangus 9. angkat dan tapis lagi 10. tuangkan agar-agar tadi dalam acuan atau loyang 11. kemudian susunkan oreo yang perlu di keluar krimnya ikut suka
saya suka mengunakan agar straw sebab lagi stabil dari agar-agar serbuk. adik-adik boleh mengunakan serbuk agar-agar tetapi ukuran air perlu tepat.
selamat mencub…

nuttella chocolate moist

Image
assalamualaikum,
nuttella coklat moist terjadi sebab anak2 suka sangat lah makan nuttella dengan roti.
satu hari sekolah adik hanis nak buat jamuan.. bahan kat rumah pun terhad.. so momee dia jumpa nuttella.. buat kek chocolate moist.. tambah kacang so ganache dia nuttella ..
siap... letak kan nips apa lagi syiok lah kanak2 kat sekolah tu makan
uols try ..sedap resepi choclate moist dah post kat uols cari yer

Kelas danish dan puff

Image
assalamualaikum

bila buat kelas danish dan puff.. mcm2 student akan dapat dan bawa balik

ini adalah jadual terkini untuk kelas danish dan puff

kelas danish n puff pastry
Tarikh: 31hb jan 2015
Yuran : RM280.00
Waktu: 9.00pg
Contact: chef Khairi Mansor

Tempat: Kangar Perlis
Tarikh:7hb Feb 2015
Yuran : RM280.00
Waktu: 9.00pg
Contact: kak Hanitunlizah Hassan

Tempat: sg dua, penang
Tarikh : 28hb feb 2015
Yuran : RM280.00
Waktu: 9.00pg
Contact: kak Suzana Raman

Tempat : kangkar pulai johor
Tarikh: 7hb mac 2015
Yuran : RM280.00
Waktu: 9.00pg
Contact: Yuslindhia Zamani Talam Johor


sekarang kawan-kawan sila jamu mata anda dengan gambar dari kelas yang hakak telah adakan















Ayam masak kicap tomato cherry

Image
assalamualaikum

Ayam Masak kicap tomato cherry
resepi ni sangat simple anak suka masak kicap. sebab mommy dia suka masak sambal, lemak cili padi dan asam tumis. mana boleh hidup kalau tak de pedas. sbb mommy dia org kunun-kunun diet. terjadilah lauk ni...hiii cepat dimasak sedap dimakan..
resepi
ayam seekor potong 16  1 sudu teh lada hitam di tumbuk halus 2 biji kentang 5 cm halia sebesar ibu jari 1 ulas bawang besar 3 ulas bawang putih 3 biji buah keras di tumbuk halus sebatang kulit kayu manis 10 biji tomato cherry 100ml kicap manis garam secukup rasa gula secukup rasa kunyit untuk goreng ayam minyak masak 200ml air
cara 1. goreng ayam bersama kunyit dan garam hingga garing .. ketepikan 2. kentang potong dadu dan goreng hingga hempok.. ketepikan 3. tumis bawang besar, bawang putih, lada hitam dan kulit kayu manis hingga naik bau 3. masukkan kicap, air dan gula hingga mendidih 4. masukkan buat keras dan tomato cherry biarkan sebentar 5. masukkan ayam dan kentang biarkan mendidih 6. m…

Tulis buku

Image
Assalamualaikum

Serious punya busy..
kita bersiaran semula hari ni

sepanjang bercuti dari menulis blog macam-macam aktiviti yang hakak buat..
kelas, pindah dari sungai petani ke masjid tanah melaka.. akhirnya balik ke kampung juga.. alhamdullilah.. terjaga juga rumah pusaka ini

the best thing is... hakak tengah menulis sebuah buku resepi  besama salah sebuah syarikat penerbitan..

never dream to be a writer bebs. but u happen... complete 30 resepi.. lepas ini tugas untuk mengedit dan penuh dengan jadual kelas..dari utara ke selatan.. pissttt.. nanti beli tau buku hakak

me, editor, photograper, kak raja halida my assistant yang baik sangat  dan my sister penaja tempat untuk shooting
with madam editor.. tengah buat creamhorn
photographer girl... orangya halus..  tapi pic semua cantik..tak sabow rasanya nak tengok my book

tengok ini madam editor buat
egg n tuna galette
mille fuille..
nuttella puff
pear puff

 berry cheese tart
banyak lagi gambar tapi tak boleh tunjuk. nak belajar nanti bel…