Posts

Showing posts from August 7, 2016

Suami Meninggal Dunia, Keluarga Berebut Nakkan Harta Sehingga Isteri Merempat. Mereka Lupa…

Image
Gambar- Credit Oh Bulan

Kita selalu dengar mengenai perebutan harta antara keluarga suami dan balu yang di tinggalkan. Sedih sebab patut harta tersebut adalah peninggalan arwah suami untuk balu dan anak-anak. Keluarga suami ambil kesempatan untuk merampas hak tersebut. Kak Z ambil actikel ini dari Oh Bulan. Terima kasih Oh Bulan atas perkongsian yang menarik ini.

Selepas kematian suami, wali yang terdekat bertaggungjawab untuk menyara anak-anak arwah. Harta tersebut untuk meneruskan kehidupan setelah tempat pergantungan mereka hilang. Tapi Kita bmasih tidak faham konsep yang sebenarnya. Bila tahu arwah ada harta, berebut. Yang menjadi mangsa siapa.. anak arwah. ada juga yang merempat. Kalau makan harta anak yatim.. Suhanallah, Dahsyat balasannya. Joom baca perkonsian menarik di bawah.
Tanggungjawab jatuh kepada wali Rupanya setelah kematian suami tanggungjawab mencari nafkah buat anak-anak jatuh kepada walinya…iaitu datuk atau pakciknya, bukan tanggungjawab si ibu. (Perkongsian dari us…

Ayam Perchik Johor

Image
Ayam Perchik Johor Bulan Mac  lepas Kak z pergi berjalan ke rumah Abang Kak Z di Kelantan. Hidangan paling best di rumah dia ialah ayam perchik Lemal. Teringat sampai hari ini. Rasa lemak, manis, masin dan masam cukup. Katanya kalau bulan puasa orang beratur panjang untuk mendapat ayam perchik ini. Kedai ayam perchik Lemal ini terletak di Pasir Mas, Kelantan. Kalau pergi ke Kelantan lagi ayam ini yang Kak Z akan tuju.
Resepi Ayam Perchik mempunyai pelbagai versi. Hari ini perkongsian oleh Chef Mozart ialah Ayam Perchik Johor. Kalau tanya Kak Z sedap atau tidak sedap. Sedap jawapannya. Seperti yang Kak Z katakan ini adalh versi negeri Johor. Anda boleh mencubanya sebab resepinya senang. Ini adalah antara Signature dish  Chef Mozart di Ramada Plaza Melaka

Resepi: Chef Mozart Muhammad
Lokasi: Zest, Ramada Plaza Melaka
Resepi : 4 orang

Ayam Pechik Johor

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam, dipotong

4 Bahan untuk kisar halus (perapan):
6 ulas bawang merah
1 batang serai
4 ulas bawang putih
1 sudu kec…