02 September 2020

WAFFLE DAN PEANUT BUTTER


Waffle selalu kita beli di kedai harga antara RM3.50-RM5.00 anak berderet nak beli boleh tahan juga terasa poket lopong. Anak-anak pn tidak puas makan. Kak Z pun belilah waffle maker. Masalahnya macam hendak buat resepi pun tak ada. 

Maka bergoogle lah Kak Z di depan handphone. Kak Z try dari resepi mat saleh ke resepi melayu. Semua tidak berapa hendak menjadi. Ada seorang kawan sama berjaulan dengan Kak Z.  Kak Z pun tanya mcm mana dia buat waffle sebab waffle dia sedap. Anak-anak pun suka. So apa yang Kak Z share dengan korang ni resepi dia lah. Thanks Hana share dengan akak resepi yang awesome ni. 

Resepi waffle dan peanut butter yang Kak Z share ini mengunakan ukuran cawan. Mudah dan sedap. Macam beli di kedai.

 Bahan- bahan:-

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam halus
3 biji telur
1 1/2 cawan air
1 sudu besar esen vanilla
11gm instant yis atau 1 pek kecil instant yis
Peanut Butter

Cara:-

1.  Pukul telur dan gula hingga gula larut
2.  Masukkan garam dan pukulan lagi
3.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit supaya bancuhan tidak berketul
4. Masukkan air 
5.  Masukkan  esen vanilla dan yis.
6.  Kacau bancuhan hingga rata.
7. Rehatkan bancuhan selama 1/2jam
8. Panaskan waffle maker dan sapukan dengan shortening.
9. Masukkan bancuhan waffle
10. Biarkan masak hingga keperangan.
11. Siap dan sapukan dengan peanut butter

Selamat mencuba

ok bai

KUIH KASWI PANDAN YANG MUDAH

Bahan A: 2 cawan air 1 1/2 cawan gula Resepi kuih kaswi banyak versi kalau kita google internet. Kali ini Kak Z mengunakna resepi dari Tiffi...