02 June 2017

BAZAR BUKA PUASA DI MELAKA.. THE SETTLEMENT HOTEL



Bulan puasa pastinya macam-macam kit rasa hendak makan. Pening juga mak-mak macam Kak Z memikirkan hendak makan apa? Sebab banyak permintaan dari putera-putera kesayangan. Kak Z malas hendak pening kepala so joomm kita gi Bazar Buka Puasa di The Settlement Hotel, Ujung Pasir Melaka. Harga pun berpatutan Dewasa RM68.00 untuk dewasa dan RM40.00 untuk kanak-kanak. Kalau tempah awal ada discount RM15%. Apa lagi mak dia joomm anak-anak..

Bougainvilla Walkway

Kadang-kadang tak terfikir di Ujung Pasir ada hotel yang cantik seperti The Settlement Hotel. Kak Z hanya terfikir terfikir perkampungan Portugis sahaja kalau ke Ujung Pasir. Bila masuk ya Allah.. macam villa di persisiran laut Itali. Sebab Itali banyak villa tepi laut yang cantik-cantik macam ni .. teruja..Itali mu tunggu Kak Z datang lagi tau..

Jomm cerit apasal Bazar Buka Puasa The Settlement Hotel, Melaka. Ada bermacam pilihan makanan orang Melaka. Wajib asam pedas. Anak-anak mestinya pilihan dia orang Roti John dan Satay. Kak Z apa-apa pun boleh. Kalau di rumah start dengan air kosong dan kurma sahaja. Tapi bila dah makan buffet macam-macam boleh makan. Betul tak?


Kebanyakan lauk adalah tempatan yang berasakan pelbagai kaum yang ada di Melaka. Melayu, Baba nyonya, India, Portugis dan Cina. Dang Lemak Nenas Nyonya, Daging Gulai Kawah, Daging Salai Masak Lemak Cili Padi, Lala Kam Yeoong, Ayam Perchik, Iakan Jelawat Tempoyak, Char Kuey Teow, Nyonya Asam Laksa, Ketupat dan Rendang. Juga tidak di lupa kerabu... meleleh makan.











Bazar Buka Puasa bermula pada 3hb Jun - 24 Jun 2017. Kak Z dan cuba. Korang bila lagi. Jadi kalau hendak buat tempahan boleh hubungi Tina 0123561448 atau 06 2921133. LAang-alang dah nak cari tempat makan yabg best di bulan puasa dan bawa anak-anak berbuka di luar. ini mungkin menjadi pilihan korang.

Alamat:-

The Settlement Hotel Melaka
No. 63, Jalan Ujong Pasir
World UNESCO Heritage City Melaka
75050 Melaka
Malaysia

Tel:-

Tina 0123561448 atau 06 2921133

Website:-

www.thesettlementhotel.com

Bazar Buka Puasa Buffet Price:-

Dewasa - RM68.00++
Kanak-KAnak- RM40.00++
15% discount untuk tempahan awal

ok bai






07 May 2017

CAFFE BENE MANGOTELLA.. SEDAP SANGAT

안녕하세요.
Annyeonghaseyo

Tertiba cakap Korea. Kak Z kan nak gi South Korea and Japan bulan Disember ni.. Oleh kerana itu Kak Z belajar sedikit-sedikit bahasa diaorang. Bahasa Korea, Kak Z belajar dengan menonton cerita Korea. Bahasa Jepun, ada cikgu dua orang di rumah. Sapa lagi si Kembar lah. Sebab diaorang belajar Bahasa Jepun di sekolah. 

Hari panas sambil layan cerita Korea teringat pulak dengan Mangotella Caffe Bene. Sebab dalam cerita yang Kak Z tengok tu ada Caffe Bene. Aduss..Craving Mangotella Smoothie.. Sedapnya..kalau dapat masa hari panas macam hari ini. Kak Z pun buka lah gambar masa minum di Caffe Bene Terminal Pahlawan 2 minggu lepas. Meleleh air liur tengok gambar-gambar ni semula. Tak pe next week Kak Z mesti pergi untuk repeat. Hari ini korang tengok gambar nanti korang pun boleh join Kak Z.


Mangotella Smoothie

Bila Kak Z minum Mangottela Smoothie  ko tau tak terus tangkap kepala. Sejuk...hancus diet Kak Z that day. Kenapa.. sebab mango campur nutella apa pendapat korang. Mestilah best. 1 slurp.. jadi 2 slurp dan sampai habis aku minum sorang. Sebab masam-masam mango campur dnega nutella mana taknya..wajib habis..


Mangotella Bingsu

Si Hakim dan adik pilih Mangotella Bingsu. Sebab Hakin dan adik suka coklat. Si kembar kurang sikit coklat. So Kak Z bagi pilihan lain. hakim dan adik makan sampai habis. Bila sampai di meja terkejut kodok anak aku... besar bekasnya tidak menahan. Apa lagi makan sampai habis. Mak lagi terkejut kodok. Habis ko.. Sedap katanya.. ialah macam ABC tapi ini lain..ice campur yogurt mango dan nutella. Masing-masing pegang kepala.. Otak beku...haaa...


Mango Yogurt Bingsu

Mango Yogurt memang favorite Hanif dan Haris. Kalau beli yogurt atau lassi, perisa manga adalah pilihan dia orang. Hari tu.. hambik ko semangkok besar ko layan dua orang. Mango Yogurt Bingsu. Mula-mula complain sejuk lah..masam sangat lah.. sikit sangatlah.. depan mata. Terdiam ko.. apa? makanlah sampai habis. Dia makan berdua..licin. Mak minta sikit tak bagi. Tak pe batu belah batu bertangkup jadinya kang...ko tunggu..hii ..korang dah kenyangkan..Mak ada 1 lagi.. itu haku yang punya..


Mangotella Waffle

semua bila mak minta sikit kedek.. apa lagi mak oder Mangottela Waffle. Apa? Sila tengok mak makan sampai habis. Mak makan perlahan-lahan jer.. semua mata yang sepet tu jadi besar..haaa. Tapi kita ni mak.. tak sampai hati.. bagi lagi each of them 1 piece.. ada anak aku kempunan pulak kang. Apa pun memang sedap. Mangga, yogurt dan nutella. Licin..


Pinggan Licin

Hujung mingu kalau tidak ada tempat untuk kami melepak boleh datang lagi ke Caffe Bene Terminal Pahlawan. Anak-anak pun suka. Jadi mission minggu depan sebelum bulan puasa nak ulang lagi Mangotella di Caffe Bene, Terminal Pahlawan


Ok bai





12 April 2017

NASI KUKUS AYAM BEREMPAH CHEF MOZART



Korang kan tau Kak Z ni suka merayap. Bila free time jer satu Melaka aku rayap. Satu hari rayapan Kak Z menemukan sebuah restoran nasi kukus ayam berempah. Waa.. sangat menarik.

Salah satu spot tempat makanan kalau korang datang Melaka betul tak? Sebab ramai Pm Kak Z mana tempat makan menarik kalau datang Melaka. Ini salah satunya. NASI KUKUS AYAM BEREMPAH CHEF MOZART.



Konsep kedai ni adalah makanan segera. Bayar RM9.90 korang dapat set nasi kukus, ayam berempah, jelantah dan minuman. Kak Z tekejut bila dia bagi Kak Z Hambik ko besar punya hidangan.. kenyang aku makan sepanjang hari.



Kak Z pilih ayam serai. Sedap ko...bila.makan teringat ayam perchik Ramada. Rupanya Chef Mozart ni ex Executive Chef kat Ramada. Patutleh sedap


Kalau korang Melaka boleh datang sini makan. Lokasi Jln Syahbandar, Kota Laksamana. Sebelah Hotel Taipan. Kalau google Nasi Kukus Ayam Berempah Chef Mozart mesti jumpa..

Ok bai

PETUA HILANG PEDAS DI BIBIR



Anak-anak Kak Z yang comel tu suka makan ayam masak merah. Tapi masalahnya bila pedas di menjerit kepedasan. Sebenarnya ada jalan penyelesaian yang mudah. Meh Kak Z ajar caranya.

Bahan:-
1 sudu teh gula pasir

Caranya:-

1. Suruh anak kita jilat bibir atau bfasahkan bibir dengan air liur dia sendiri.



2. Kemudian kita sapukan gula keliling bibir tu.

Kesannya serta merta. Insyallah

Ok bai

15 January 2017

CHEEZY GARLIC BREAD BUAT DI RUMAH


CHEEZY GARLIC BREAD


Kak Z jarang beli garlic bread di luar. Selalunya buat di rumah. Sebab boleh dapat banyak. Anak-anak suka garlic btead cicah dengan creamy soup contoh sup creamy ayam atau mashroom dan stew. Cheezy Garlic bread Kak Z mudah. Hanya beli roti Peranchis sahaja.  

Dulu pizza hut ada jual cheezy garlic bread. Sedap yang amat. Kalau balik sekolah dulu selalunya singgah Pizza hut Bukit Bintang. Masa tu murah. Mampu milik. Hii. Sekarang murah juga. Tapi kalau 5 mulut botak. Kena buat sendiri.. Jom Kak Z

RESEPI

Bahan:-

1 batang roti Perancis
3 ulas bawah putih
100gm butter
100gm mozarella cheese parut
1 sudu besar basil flake kalau suka

Cara:-

1. Potong roti perancis menyerong setebal 1 1/2 inci.
2. Hancurkan bawang putih
3. Masukkan bawang putih dan basil flakes kedalam butter 
4. Kacau rata
5. Sapukan butter atas roti
6. Susunkan roti atas papan pembakar
7. Taburkan cheese
8. Bakar dengan suhu 180c selama 5 min
9. Keluar dan sedap di makan panas

Nota:

1. Basil flakes ada bahan alternative. Kalau tidak suka tidak perlu letak
2. Suhu oven ikut oven masing-masing.
3. Kak Z suka mozarella cheese sebab tidak masin

Selamat mencuba

Ok bai

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA


AGAR-AGAR SANTAN GULA  MELAKA

Agar-agar santan ni kalau makan bulan puasa sekali hadap. Sebab kalau Kak Z buat guna gula Melaka rasanya tidak semanis gila merah atau gula pasir. Lemak manis dan sikit masin. Siap masak masuk dalam peti sejuk. Lagi lah sedap.

Kak Z belajar buat agar-agar ni dari Kak Rokiah masa kerja di TIME dulu. Lama sudah.. sebab dia buat sedap. Tapi dia guna gula merah. Bila resepi tu sampai kat tangan Kak Z jadi lain ler..hii. Sekarang baru Kak Z dan rekod. Selalu buat tapi tak teringat nak tulis kat blog. Jom kita buat

Resepi

Bahan

1 pek agar-agar straw
250gm gula merah.. kalau rasa kurang manis boleh tambah
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
200ml santan pekat
1400ml air
2 helai daun pandan

Cara:-

1. Panaskan air hingga mendidih
2. Masukkan gula Melaka dan gula pasir masak hingga hancur. Rasa kalau kurang manis tambah gula Melaka.
3. Masukkan agar -agar dan biarkan agar-agar hancur
4. Biarkan mendidih dan masukkan santan dan garam
5. Ambil telur kacau dengan garfu atau whisk hingga hancur.
6. Masukkan kedalam periuk dan kacau supaya telur tidak berketul-ketul..
7. Biarkan sekejap sahaja untuk telur masak
8. Siapkan loyang
9. Tapiskan agar-agar dalam mangkuk kemudian masukkan kedalam loyang
10. Sejukkan dan biar keras masukkan kedalam peti sejuk

Nota:-

1.250gm gula Melaka adalah anggaran Kak Z yang selamat. Sebab gula Melaka tidak punya kemanisan yang sama kalau kita beli. Lain tuan lain rasa. Jadi korang kena tambah kalau kurang manis. Kak Z kalau agar-agar ni kadang-kadang kena tambah gula lagi.

2. Gula pasir adalah untuk menaturalkan rasa gula Melaka mungkin sedikit masam atau pahit. Lidah kita sudah terbiasa dengan rasa gula pasir jadi letak untuk rasa sedap
3. Agar-agar yang Kak Z gunakan untuk resepi ini ada agar-agar straw. Boleh juga kalau korang hendak guna serbuk agar-agar kerana caranya sama sahaja.

4. Ada orang akan blender untuk mendapatkan telur halus. Tapi Kak Z tidak tapis juga boleh jadi halus.

Selamat mencuba

Ok bai

MINUM PETANG DENGAN BINGKA UBI



Minum Petang Dengan Bimgka Ubi

Hari tu Kak Z kongsi resepi bingka ubi nyonya. Hari Kak Z 11. Bakar seperti Kak Z ajar di atasmodify dari resepi Suraya Yusof. Memenuhi tekak pelanggan Kak Z yang tidak mahu  terasa telur dan perisa rose. Maknanya yang plain sangat.

Hari ini Kak Z tunjuk satu persatu cara Kak Z buat kuih bingka. Gambara ada rujukan mudah untuk korang supaya senang korang tahu cara hendak buat kuih ini.  Korang buat tau..jom buat..

Resepi Bingka Ubi - resepi asal Suraya Yusof

Bahan: loyang  10 x 10 inci

2kg ubi kayu
2 biji telur
300gm gula pasir
400ml santan
1 sudu teh garam
20gm marjerin
1/4 sudu teh pewarna kuning telur

Cara -

1. Ubi kayu di parut
2. Bancuh semua bahan kecuali telur.
3. Pukul sedikit telur dengan whisk atau garfu sedikit sahaja
4. Gaul dengan bahan lain
5. Alaskan loyang dengan aluminium foil
6. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah di oles dengan marjerin
7. Bakar selama 1 jam 30 min suhu 200c
8. 1jam pertama guna api atas bawah
9. 30 min akhir hanya guna api bawah atau mengikut oven masing-masing.
10. Biarkan sejuk baru potong

Gambar Langkah Demi Langkah


1. Kak Z pilih ubi kayi yang kecil-kecil . Sebab Kak Z takut nak beli yang besar-besar. Pernah terjadi ubi kayu yang besar dah jadi kayu, kulit pun tebal dan pahit. Yang kecil ni masih mudah dan lembut lagi. Senang kalau hendak parut atau blander


2. Buang kulit ubi dan bersihkan dari tanah. Basuh bersih-bersih. Korang tengok gambar Kak z kalau kecil senang nak handle. Kulit pun nipis. Tak rugi timbang rasanya.


3. Kak Z parut ubi ni. Resepi asal kena blender. Blender Kak Z dah tua takut meletop kalau masuk ubi. Tapi kalau parut lagi sedap. Kalau blender kena blander dengan air. Bila dengan kena tapis air habis lemak ubi terkeluar. Mana best. Betul tak?



4. Ini ada hasil dari 2 kg ubi. Sebab tu Kak Z kata kalau parut ubi tidak berair. Kalau blender berair dan kena tapis buang air tersebut. Lemak dan manis ubi akan keluar


5. Kak Z letak pewarna kuning telur. Gaul rata. Nanti bingka kita warna kuning. Kalau korang tak nak warna kuning boleh jer letak colour merah, oren, biru atau hijua. Ikut suka hati korang lah. Janji rasa tak lari.


6. Masukkam santan, gula, garam dan marjerin. Gaul rata. Cabaran betul nak buat benda ni. Belum masak kita boleh rasa lemak bingka ni. Korang make sure marjerin tu hancur dan tidak berketul. Kalau ketul sikit-sikit boleh di maafkan. Kalau ketul besar.. adehh.. tak leh nak kata apa.




7. Pukul telur sikit. Jangan main masuk jer. Beketul lah telur tu nanti. Tak sedap weiii. Dah pukul baru lah gauk dengan adunan tadi. Mesti ummph lah..


8. Kak Z salutkan loyang dengan aluminium foil sebab senang nak buka dari loyang. Ni ada orang tempah. Angkat kuih terus masuk kotak. Korang kalau berniaga senang macam. Kak Z malas nak basuh loyang sebab tu buat macam ni...hii


9. Kak Z oleskan aluminium foil tu dengan marjerin. Lepas tu Kak Z tuang adunan tadi. Slow-slow tau. 


10. Adunan ni memang cukup-cukup untuk loyang 10 x 10 inci.  Jadi cantik tak melimpah atau kurang tinggi


11. Bakar seperti Kak Z ajar di atas


12. Nampak cantikkan dalam oven. Make sure korang pusing supaya tidak hangit pada satu tempat sahaja.

Biar sejuk baru potong.

Selamat mencuba

Ok bai

13 January 2017

TIPS MEMBUAT KUIH KERIA GULA MELAKA YANG GEBU



Kuih Keria gula Melaka viral. Kak Z hujung minggu atau cuti sekolah tak sanggup lalu area Limbungan, Melaka. Sebab mesti jem orang beratur hendak membeli Kuih Keria Antarabangsa di kawasan tersebut. Memang sedap. Dulu tidak ramai seperti sekarang. Bermula dari TV3 memviralkan kuih keria ni. Ramai sungguh orang luar datang singgah walaupun Melaka di gelar negeri Darul Traffic light. Apa pun korang suka sangat lah datang Melaka ni. Betul tak?

Cuma Kak Z malas beratur. Jadi buat di rumah lagi banyak boleh dapat. Kalau 2 kilo ubi. Melambak dapat makan. Anak-anak pun tak complain. Kat sini Kak Z nak bagi tips buat kuih keria gula Melaka yang gebu. Bukan sahaja gebu. Luar garing tapi dalam lembut sangat.



Bahan Doh:-

500gm ubi keledek putih
100gm tepung ubi
50gm tepung gandum
secubit garam

Cara:-

1. Ubi keledek pilih yang kecil cepat empok
2. Buang kulit dan rebus
3. Rebus jangan terlalu lama agak dah empok angkat dan tapis air
4. Lenyek kan ubi tadi dan biarkan sejuk sedikit..
5. masukkan tepung ubi, gandum dan garam
6. Uli hingga rata... jangan tambah tepung kalau lembik biarkan sebentar dia akan keras
7. kepalkan bulat-bulatdan buat seperti roda atau ring hingga habis
8. Goreng dengan api perlahan dan minyak tidak terlalu panas
9. Pusingkan perlahan supaya tidak hancus
10. Goreng hingga coklat dan garing
11. Angkat dan tapis minyak

Bahan Gula untuk Sira

1/2 cawan air
300gm gula Melaka
Sehelai daun pandan

cara:-

1. Panaskan air hingga mendidih didalam kuali
2. Gunakan kuali supaya mudah untuk kacau keria nanti
3. Masukkan gula dan daun pandan kemudian kacau sehingga gula larut
4. Kacau lagi supaya gula jadi karemal pekat
5. Masukkan keria dan tutup api
6. Kacau keria tadi sehingga gula jadi keras
7. Jangan kacau atas dapur.. kalau boleh tempat bersimen supaya gula cepat keras
8. Kacau rata hingga semua keria disalut gula

Macam mana hendak buat kuih keria garing di luar dan rasa ubi bila kita makan.

1. Ubi yang di rebus terlalu lama hingga menjadi lembik sebab bila terlalu lembik kita kena tambah tepung. Lagi banyak tepung kita uli denga ubi akan mengurangkan rasa ubi tersebut. Rebus sampai dia empuk dan buang air atau tapis. Biarkan sejuk sebelum masuk tepung.



2. Ketika kita lenyek ubi, kita akan rasa ubi tersebut kering. Memang itu tujuannya supaya kita tidak mengunakan tepung terlalu banyak. Jangan tambah air.

3. Jangan masukkan tepung ketika ubi masih panas. Kalau korang masukkan tepung mas ubi masih panas. Ini akan memasakkan tepung tersebut. Silap hari bula masa kita goreng, kuih keria akan pecah. Kalau yang biasa buat tak pe, ni yang pertama kalikan masalah.. Tambah tepung lagi. Dah hilang rasa ubi. Betul tak?

4. Cara goreng kena betul. Api yag terlalu besar. Sebab api yang besar boleh meningkatkan suhu. Suhu tinggi boleh cepat menghangitkan keria kita. Kalau keria hangit.. luar keras dalam tidak masak. Makan tepung lah korang nanti. Sebab tu kawal api biar perlahan dan masak lambat tapi kuih keria korang cantik. Nanti korang makan kuih keria tu luar garing dalam rasa ubi.x

5. Resepi Kak Z mengunakan tepung ubi. Ada orang Pm xKak Z, pelik gunakan tepung ubi..hiii. Sebab tepung ubi bertindak sebagai kanji yang melekat ubi dan jadi cair sedikit didalam kuih keria. Tepung gandum sebagai agen tambahan supaya semasa mengoreng tidak pecah.

Cara membuat ring kuih keria

1. Bulat-bulatkan doh yang telah kita letak tepung tadi. Ini untuk memudahkan kita untuk menjadikan ring



2. Ambil doh yang telah di bulatkan tadi.



3. Letak atas tapak tangan leperkan sedikit. Untuk membuat lubang.



4. Tekan kedalam satu jari ke dalam doh yang kita leperkan tadi.han Letak atas tapak tangan leperkan sedikit. Untuk membuat lubang sampai habis takut doh pecah



5. Pusing ke satu lagi bahagian dan tekan secara perlahan sekali lagi hingga lubang tadi tebus ke bahagian satu lagi



6. Sekarang korang dah dapat bentuk ring dan boleh lah korang cantik-cantikkan ring korang.




Tips mengorang kuih keria

1. Api yang terlalu kuat sebab nanti keria korang cepat hangit. Malam tidak masak.



2. Kak Z biarkan dia goreng dalam masa 7 minit baru pusing satu lkagi bahagian. Perlahan-lahan supaya tidak mudah pecah.



3. Angkat dan tos kan supaya tidak berminyak semasa menyira



Tips menyira kuih keria dengan gula merah dan berkilat

1. Korang potog gula Melaka kecil-kecil dan masukkan kedalam kuali dengan air



2. Korang kacau dan letak daun pandan



3. Bila gula sudah pekat dan berbuih halus tutup api dan masukkan kuih keria.



4. Kacau sehingga gula menyaluti kuih keria.



5. Angkat dan sejukkan atau jaring-jaring supaya kuih keria tidak melekat dan berkilat



Selamat mencuba

Ok bai