25 December 2017

TRAVELOG PART 5: KENA USIK PAK COKOK DI JEPUN


Apa pak cokok? Kalau kat kampung Kak Z. Mahluk di alam ghaib. Dah Ccrita hantu? Ada 2 kali kena.Kalau kat Malaysia boleh ler Kak Z jampi ni kat Jepun entah dia faham tidak betul tak? Aku cakap melayu dia cakap Jepun . Kat mana akak kena Satu kali di hostel. Akak tinggal di area Asakusa. Sape pernah duduk di area Asakusa tau lah nape. Tempat tru memang sorrow. banyak bangunan lama. Asakusa adalah kawasan temple Sensoji. Tak mustahil ada mahluk tu area tempat akak tinggal. Hanay 300 meter jer..

Masa di hostel tak ada orang dalam dorm. akak sedang mengemas beg. Sebab ke esokan hari hendak ke Fuji. 2-3 kali bayang hitam lalu tepi akak. Ingat langsir terbang sebab tingkap terbuka. Tengok tingkap tutup..bulu roma tegak.. sah dia lalu lagi..sekali imbas jer.. tak tunjuk muka pun. Kalau tunjuk mau aku pengsan kat situ.. Terpampang front page surat khabar Jepun. Blogger Malaysia pengsan jumpa hantu. Memang mahluk ni  nak kacau aku. Kak Z kemas perlahan.. sambil tu bercakap "baik-baik jangan kacau." Handphone kat sebelah..akak baca ayat kursi dan buka surah Yassin dari handphone.. lepas tu dah tak lalu lalang dah..berdentum pintu kena langgar..seram lah mana tak seram..



Sekali lagi kena kacau masa di Mount Shosha. Mount Shosha ni adalah salah satu tempat pengambaran Last Samurai. Antara tempat memang Kak Z nak pergi. Sanggup naik ropeway yang memang aku takut. Masa nak turun ke Ropeway akak turun tak jumpa sorang pun. Walhal jalan yang sama semua orang ikut. Tak de orang langsung. Sebab jalan mengikut arrow yang ada. Dan ada orang lain sama jalan dengan Kak Z masa tu. tengah syiok-syiok jalan tak de orang. Mana pulak orang lain ni singgah temple lain ke. tapi sepanjang jalan macam tak de temple. Lepas tu atas pokok burung gagak ikut Kak Z. kita ni gatal tengok ler kat atas mana datang gagak tu. dia ikut dari satu pokok ke satu pokok. Kuat dia berbunyi. Lepas tu macam pusing tempat yang sama. Hurmmm.. mesti lain hal ni. Handphone kat tangan. dalam hati kata tak leh jadi. baca ayat kursi . Same time buka yassin.. Burung gagak tu bunyi sekali kuat dia terbang. Baru Kak Z nampak orang. Kalau cerita kat orang mesti kata mana ada. Tak kisah but it i gain some experience from there.


Kalau yang pernah pergi Mount Shosha akan tahu macam keadaannya..ada kubur, hutan, banyak patung Buddha dan juga temple. Masa Akak rasa sorang je Islam yang naik bukit tu masa Kak Z. Sorang pula tu. Mesti saja nak ngusik. Kak Z berenti kejap buka surat Yassin kuat-kuat dari HP. Dalam hati kata kang Nampak orang slow kan lah.. Alhamdullilah tak de lah viral orang Malaysia sesat di Mount Shosha. Bila dah nampak orang nak kecilkan volume HP. Tapi memang antara test yang Kak Z dapat. Mau tak seram.. sensorang ko 


Arashiyama Bamboo forest ni kalau lalu kena jaga-jaga sikit mulut kalau bercakap. Disebalik bulu-bulu yang ada tu kubur. korang mesti tak tahukan. cuba google settalite map. penuh dengan kubur. Masa di sini Kak Z berdebar juga. kot kot ada yang tunggu. Alhamdullilah tak jumpa. Ada plan nak melawat lampu sepanjang Bamboo Forest. Tapi mengenakan sorang cancel plan. Apa pun this is nice place. Even Mount Shosha pun cantik. Cuba kena beringat banyak..

Sambut cerita lain pula next travelog

Ok bai

TRAVELOG PART 4: ITINERARY DAN PERBELANJAAN DI JAPAN SELAMA 16 HARI


Hari ini Kak Z share itinerary dan perbelanjaan saya selama 16 hari di Japan sebagai solo traveler. Solo traveler bukan pilihan untuk orang perempuan yang beumur 44 tahun. Alhamdullilah Kak Z dapat melakukannya...walaupun kesihatan Kak Z menurun beberapa bulan sebelum terbang.. alhamdulllilah sampai sana Kak Z dapat mengatasinya.

Persiapan bukan setakat mental.. fizikal juga. Kak Z dapat berjalan..mendaki dan berlari tanpa masalah...cuma demam sehari ..Korea sejuk sangat.. Perjalanan Kak Z bermula dari Korea terus ke Jepun selama 24 hari.  Banyak yang manis dari yang masam..paling best menangis nampak Fuji.. sebab selalu nampak dalam kalender..paling adventure naik Mount Shosha sensorang ..paling takut jumpa hantu kat hostel.. paling ngeri kena tahan di Narita airport.

Di Jepun Kak Z, bermula dari tokyo-fuji-kyoto-osaka(base)-hiroshima-kobe-himeji-okayama-fukuoka. Itinerary yang Kak Z share ni simple. kalau original pening sikit. nak ke wakayama.. akibat demam miss 1 hari perjalanan

Semasa di Jepun Kak Z mengunakan Goggle maps app dan rome2rio. Hyperdia membantu kalau nak naik shinkansen. Since Kak  Z travel jauh dari base Osaka, Kak Z memilih shinkansen. Kak Z hanya beli 2 pass sahaja iaitu Tokyo metro pass 72 hours dam JR 7 days pass. Lain-lain guna Icoca card. 
Keputusan bedasarkan apa yg dishare dalam RTJ dan belajar melalui blog mereka yang sudah biasa ke Jepun. Kali  ini travel yang senang dulu insyallah Kak Z akan travel ke tempat lain. Sesat di tokyo sekali..sesat berkali-kali di Osaka..baru adventure betul tak. but should try.. senang je.

Nak share cara naik shinkansen..Kak Z reserved tempat pada hari yang hendak travel di pejabat jualan tiket. Kalau dari shin osaka Kak Z pilih naik Sakura lebih selesa dari Hikari. jadual perjalanan dalam hyperdia.com

Korang baca itineray di bawah mungkin dapat membantu.










Insyallah jika dipanjang umur Kak Z akan datang lagi. Doakan kesihatan Kak Z lebih baik selepas ini.

wasalam..

ok bai

TRAVEL LOG PART 3 - ITINERARY DAN PERBELANJAAN DI KOREA SELAMA 8 HARI 7 MALAM

Perbelajaan Kak Z bergantung kepada Itinerary yang Kak Z buat sebelum terbang. Duitnya kena cukup. Flight dan hotel telah siap di tempah dan bayar. Makanan yang di bawa juga perlu mencukupi. Duit poket semasa disana. 

Kak Z tidak membeli belah sangat di sana. Hanya beli serba sedikit untuk anak-anak dan sedara mara di Malaysia. Kita pun budget ciput. Duit yang dibawa cukup makan, beli tiket entrance, duit t-money untuk subway dan simpan jika berlaku kecemasan. Kak  Z bawa RM1,500 yang di tukar kepada Won. Masih lagi berbaki lagi sebelum terbang ke Japan. Masa di Narita Airport, Kak Z tukar semua duit Won kepada Yen. Jadi duit Yen ada lebih dari yang Kak Z dah tukar di Malaysia.

Ini adalah Itinerary dan perbelanjaan Kak Z ketika di Korea








Harap itinerary dan budget perbelanjaan ini dapat membantu korang buat plan dan menabung sebelum ke Korea. Jumlah keseluruhan Korea dan Japan RM8,646.00.

Ok bai

TRAVELOG PART 2 - MENANGIS KETIKA TRAVEL



4 kali Kak Z menangis disana. 1. Melihat matahari terbit di tepi pantai Haeundae 2. Semasa melihat Mount Fuji dari flight 3. Mendapat keputusan PT3 Hanif dan Haris  4. Masuk Hiroshima Memorial peace Park. Paling sakit hati dengan google  maps apps sebab asyik menipu jer. Adik beradik waze korang faham-faham la…haaaa. Feeling masa Nampak Mount fuji macam ko dapat bonus 24 bulan. Nangis dalam flight. Passenger sebelah aku agaknya gelak sib baik tak de orang sit sebelah. 

 Image may contain: ocean, sky, twilight, beach, outdoor, water and nature

Hauendae Beach

Lepas solat subuh Kak Z terus lari ke pantai Hauendae. 5 minit berjalan kaki dari hostel Kak Z. Bila tengok burung camar terbang Ya Allah memang menakjubkan kebesaran Allah. Orang pantai timur mungkin dah selalu tengok benda ni. kita duk pantai barat gayat ler. Sejuk  pagi tu suhu dalam 2 darjah . Kak z gigih tunggu selama 1 jam untuk ambil gambar ni. Masa tu dan dan keluar air mata. Nape nangis entah lah. Dah tua atau rindukan anak-anak masa tu. Kak Z memang baca dalam artikel sorang mat saleh mengenai pantai Hauendae ni. Sebab tu duduk area ni walaupun jauh. best 



Mount Fuji

Mount Fuji adalah salah satu gunung berapi yang sedang tidur kata my sister. 2jam perjalanan menaiki bus dari Tokyo.  Dalam flight dari Busan Kak Z dapat melihat Jepun ni kawasan berbukit bukau. Sayup-sayup nampak Mount Fuji. Bila nampak Fuji teringat adik pesan. Momee jangan lupa ambil gambar Fuji nak tunjuk kat kawan adik momee  gi Mount Fuji. dah lah rindu dengan rindu teringat pulak ayat-ayat cinta mau tak meleleh air mata mak dia.. Memang cantik lah selalu tengok di kalender. Hari tu nampak depan mata. Dalam bus memang ada pengumuman bila keluar dari lereng bukit yang mengatakan dah sampai Mount Fuji. dalam bahasa Jepun mana nak faham. Tapi memang lah dia nak bagi tau lah fuji tu di sebelah kiri. Huntung Makcik duduk tepi tingkap kiri.

Image may contain: 1 person, closeup

Dalam Shinkansen

Hari yang keluar keputusan PT3, kak Z dalam perjalanan ke Hiroshima dalam shinkansen. Sedih ko..anak-anak pergi ambil keputusan tanpa emak. Pergi dengan Maklang diaorang.. Pagi-pagi lagi Ustazah dan Cikgu Whatapp keputusan. Alhamdullilah memang baik.. Tapi mak diamkan dulu. Biar dia yang message mak dia. Happy sangat kami buat video call. Muka mak relax walhal,,dah balun nangis sebelum tu.. simpan mata bengkak di sebalik Rayban..pandaikan mak dia..


Hiroshima Memorial Park


Kali ketiga..adehhh dalam Hiroshima Memorial Peace Park aku mengalirkan airmata. Janganlah anak cucu keturunan kita terlibat dalam perang..bom apa-apa aje lah.. Memang sayup dan sedih. Ketika di sini kita akan melihat bangunan dimana bomb atom itu meletop. Bangunan itu masih ada untuk di jadikan monument. Waktu ini air mata belum keluar lagi tapi bila kita masuk ke dalam Hiroshima National Peace Memorial Hall mendengar air yang mengalir di tengah hall bulu roma tegak dan air mata mula mengalir. Dalam hall ini kita akan melihat kehancuran Hiroshima dari sudut 360darjah. Naik ke bilik tayangan mendengar cerita dari tayangan yang diadakan selama 20 minit. Kita akan mendengar cerita seorang lelaki yang kehilangan anak dia semasa pengeboman ini. Peristiwa yang berlaku semasa pengeboman tersebut.Insaf...Jangan lah anak-anak dan keturunan kita mengalami peristiwa macam ni.

Hiroshima National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims

Hiroshima National Peace Memorial Hall

credit pic to:- 

 http://shomei-tanteidan.org/en/wlj/hiroshima-national-peace-memorial-hall-atomic-bomb-victims/

Seterusnya cerita hantu semoga korang tak boring baca.

Ok bai

24 December 2017

TRAVELOG PART 1- KESIHATAN MENURUN SEBELUM TRAVEL



Imperial Palace

Perancangan Kak Z telah bermula dari tahun 2016. Disember 2017, Kak Z plan untuk samada pergi ke Europe atau Korea dan Japan. Tapi racunnya meresep ke Korea dan Japan. Ialah kawan-kawan ramai yang ke Korea dan Japan. Europe pergi tahun 2018. Cakap pada anak-anak abang Hakim habis exam momee akan ke Korea dan Japan. Memang lah semua nak ikut bila cakap macam tu .. betul tak? Tapi mak tak mampu nak angkut semuanya. Biar mak gi sorang later ada rezeki kita pergi sama-sama. Alhamdullilah anak-anak memahaminya.


Image may contain: 5 people, people standing, shoes and outdoor

Keadaan kesihatan yang bagus tidak ada penyakit yang serius seperti darah dan kencing manis rasanya lebih memudahkan perjalanan Kak Z. Ialah umur 44 tahun macam-macam boleh ada..Tapi Allah hendak menduga. Pada 17hb jan 2017. Ada ketumbuhan di leher. Kelenjar tiroid membengkak. Terduduk sekejap. Perlbagai test yang Kak Z buat untuk menyelesaikan tiroid ni. Tapi lain keputusannya. “Azura.. anda di syaki mengalami kanser tiroid”.Masih tenang dengan perkhabaran tersebut.  Bila dalam kereta baru berguguran airmata. Di syaki..! adakah ini fullstop bagi diri aku.. 2 bulan Kak Z down gilerr... Tapi masih boleh tenang menghadapi orang keliling. Ambil masa melawan perasaan sedih. Perkataan "Di syaki.." belum lagi confirm samada itu sel kanser atau pun tidak. Kak Z bangun untuk menguatkan semangat untuk meneroka dunia luar. Hanya pembedahan akan menentukan samada itu kanser atau bukan. Jadi Kak Z tangguhkan dulu. Doktor yang membaca pasti marah. Memang ada doktor merajuk dengan Kak Z. Tak pe i tahu you sayang i.. insyallah I'm ok..

Anak-anak memang baik memahami tidak buat hal bila Kak Z bagitau apa yang Kak Z sedang hadapi.. Thanks you anak-anak.. Alhamdullilah.. terima kasih ya Allah.. kau kurniakan aku anak-anak yang baik. Memang budak-budak tu baik. Tidak ada masalah semasa akak di sana.


Kesihatan akak makin menurun. Keadaan badan lemah dan mula kebas di kaki dan tangan. Perut tidak boleh lapar dan cepat letih. Kak Z lawan denga pergi berjoging dan exercise. Kak Z paling risau cerpat lapar dan letih. Lain –lain mungkin kita boleh atasai dengan cara bersenam. Kak Z rancang waktu makan dan waktu untuk mendapat rehat secukupnya selepas balik berjalan. Keluar awal dan balik sebelum Maghrib. Di Korea dan Japan.. waktu siang sekitar 6.30pagi dan malam 5.00ptg. Kak Z keluar selepas solat subuh dan balik sebelum maghrib untuk solat jamak dan qasar zuhur dan asar di hostel. Alhamdulillah dapat melakukannya seprti yang di rancang. Lepas Jamak dan qasar maghrib dan isyak.. terus tidur untuk bangun awal ke esokan paginya.

Image may contain: food

Lauk Kari Ayam Brahim dan Nasi Segera

Sebelum keluar Kak Z sarapan dan dalam pukul 10.00pagi badan sudah rasa lemah dan lapar. Maknanya kena makan. Kak Z siapkan bekal. Paling mudah ialah nasi goreng segera Brahim. Atau Kak Z beli nasi segera di convenient store dan sambal atau serunding. Buahan-buahan dan coklat wajib  dalam beg. Air sebotol. Kak Z akan berhenti duduk dan makan.. rehat dalam 30 min sebelum memulakan semula perjalanan.. 10.00 umpama brunch dan sampai petang Kak Z akan makan buah atau coklat.Kerana semangat dan tahu diri sedang solo traveller lemah rasa badan dapat diatasi dengan tidur yang cukup.

Image may contain: text

Coklat dan Susu Sebagai Bekalan Ketika Lapar

Image may contain: text
Image may contain: text
Insyallah bulan Mac 2018 Kak Z akan menjalankan pembedahan untuk mengeluarkan tiroid, Dari situ doktor akan diagnos samada cancer. Jika sah cancer makan akan buat radiotheraphy. Doakan bukan. Supaya Kak Z boleh meneruskan perjalanan sebagai Makcik Backpacker.

Ok bai

22 December 2017

BUDGET TRAVEL SOLO KE SEOUL DAN BUSAN SELAMA 8 HARI 7 MALAM



Perjalanan ke negara orang perlu duit yang cukup.  Ketika Kak Z buat itinerary perjalanan ke Korea Selatan dan Jepun budget perjalanan banyak bergantung kepada application Rome2rio.com. Contohnya kadar tambang bus dan subway. Boleh juga guna google maps. Tapi lebih banyak mengunakan rome2riokerana lebih mudah.  Matawang  Korea Selatan adalah Won. Rome2rio dah siap-siapkan kira jumlah Won untuk kita.Oleh itu mudah untuk kita topup duit dalam T-Money card. Apa itu T-Money. TMoney seperti card Touch and Go di Malaysia. Nanti Kak Z cerita cara pengunaan t-Money di tulisan akan datang. Kali ini bercerita keseluruhan budget ketika di sana



1. Booklet Discover Korea Your Way 2017

Kak Z banyak berjimat di Korea kerana mengunakan voucher dari booklet yang Kak Z dapat dari KTX Showroom  NU KL Sentral. Dalam booklet tersebut terdapat kad T-Money, discount coupon untuk KTX sebanyak 30%, Gapyeong bus ticket hanya perlu bayar 2,500W untuk pergi dan balik, Busan Tour City Bus dan banyak lagi discount coupon dalam Voucher tersebut. Di Busan Kak Z mengunakan Busan Metro Voucher. Voucher berjumlah 5000W. Antara penjimatan yang telah berlaku.

2. T-Money

T-Money macam card touch and go di Malaysia. Kak Z relaod sebnayak 20,000W. Kedai convinience store mereka menerima T-Money selain dari duit. T-Money bukan credit card tapi macam debit card. No pin number no need to sign. Tapi kena ada duit lah. Mudah kan perjalanan kita. Takde lah tercari cari duit masa dalam bus atau subway.






3. Gapyeong City Tour Voucher


Ke Nami Island Kak Z menaiki ITX. perjalan dari Yongsan Station terus ke Gapyeong station tanpa perlu tukar 2 kali station. Harga lebih kurang sahaja. ITX mudah dan cepat. Harga tiket pergi dan balik adalah 8,800W. Sampai Di Gapyeong Station kita perlu menaiki bus untuk ke Nami Island. Bayaran yang di kenakan jika ada Tour Bus Voucher Gapyeong ialah 2500W pergi dan balik. Untuk memasuki Nami Island tiket ialah 8000W pergi dan balik dengan menaiki feri. Di Nami Island boleh menyewa basikal atau menaiki keretapi untuk kanak-kanak. Tapi Kak Z tak naik lah..hiii





4. Tiket KTX 

Dari Seoul ke Busan Kak Z menaiki speed train. KTX lebih kurang 2 jam setengah dari Seoul ke Busan. Dengan Voucher discount 30%,  Kak Z bayar 41,600W. Dalam perjalanan ini kita boleh melihat bandar-bandar yang di lalui oleh KTX. Banyak perkampungan dan kawasan pertanian sepeti dalam dalam cerita Korea di TV. First time naik keretapi laju gayat lah...lepas tu almost everday naik shinkansen di Japan.



5. Busan Metro Voucher

Sampai stesen KTX Busan, Kak Z tukar Busan Metro Voucher kepada ticket subway. Penjimatan yang berlaku ialah 5,000W. 3 hari disana Kak Z tidak mengelurakan duit untuk subway atau bus. Lagi pun tempat yang Kak Z tinggal di Busan boleh di lawati dengan berjalan kaki. haeunde Beach walaupun jauh dari Pusat Bandar Busan tapi senang dan tidak terlalu sibuk.


6. Menaiki Busan Tour Bus.

Tour bandar Busan, Kak Z menaiki One Day Pass menaiki Bus Tour dengan bayaran 10,000W. Puas jalan menaiki bus ini tanpa memikirkan berapa banyak subway yang kita kena bayar. Bayaran sebelum voucher adalah 15,000W. Jimat 5,000W. Seharian naik bus ni. banyak tempat yang boleh lawati. Tapi korang kena survey dahulu mana korang nak pergi. Baru berhenti di tempat tersebut. Kemudian naik tour bus yang sama dengan tiket yang sama. Syoik...



7. Makanan

Kak Z tidak belanja sangat kepada makanan sebab bawa serunding, sambal goreng, maggi dan makanan segera brahim. Terlalu sibuk untuk fikir pasal makan. Kalau lapar sangat Kak Z akan makan coklat. Pergi ke mana-mana bawa bekal. Makan kebab sebab bila lalu depan kedai kebab bila teringin. 5 kali makan kebab 25,000W. Beli strawberry, limau, jagung dan buah berangan. Orang lain pergo cari restoran halal di Iteawon atau beli susu pisang bawa balik. Kak Z tak cari pun. Susu macam mana hendak bawa balik sebab nak ke Jepun selepas itu. So tidak adalah Susu pisang untuk anak-anak

8. Souvenir

Kawan-kawan ada beritahu stoking di Korea mempunyai kualiti yang elok Kak z pun beli sehingga 22 pasang. Sebab 10,000W dapat 11 pasang. Jadi borong lah ada yang kirim, beli untuk anak-anak dan cucu. Beli souvenir untuk anak-anak dan kawan-kawan 60,000W.

9. Sim Card

Sim card untuk 7 hari Kak Z beli dengan hello1010.my. Harga yang di tawarkan ialah RM68.00. Ada banyak pilihan kalau hendak cuba. Tapi puas hati lah dengan Hello1010.my laju. Hotel di Seoul dan Busan, Kak Z tempah melalui Agoda. Mungkin Mahal sedikit tapi mudah. Siap bayar sebelum memulakan perjalanan. Oleh itu Kak Z tidak fikir lagi pasal hendak bawa extra cash atau mengenai bayaran yang belum di buat semasa disana.

Dibawah adalah jadual perbelanjaan dan budget Kak Z di Seoul dan Busan. Perbelanjaan ini tidak termasuk harga tiket penerbangan. Sebab Kak Z tiba di Seoul kemudian balik melalui Osaka. Tiket penerbangan.. KUL-SING-ICN-BUSAN-NARITA- FUKUOKA-OSAKA-SIN-KUL RM2,800.00 


Perbelanjaan
WON (W)
T-Money
20,000
ITX –Nami Island pergi dan balik
8,8000
Entrance Nami Island
8,000
Gapyeong Tour Bus – pergi dan balik
2,500
Entrance 5 Palace
10,000
Airport Bus
11,000
KTX – Busan
41,600
Busan Tour Bus
10,000
Makan
50,000
Souvenir, kasut dan Lain-lain
96,000

257, 900= RM976.00
Hotel 8 hari 7 malam dan SimCard 
RM548.00
Grand Total
RM1,524.00
Jumlah habis di Korea
RM1,550.00


Perbelanjaan ini adalah sebahagian dari 24 hari Kak Z di Korea dan Jepun.Harap ini dapat membantu kepada yang ingin melancong ke Korea Selatan. Booklet ini tidak pasti sampai bila akan ada. Korang boleh google  http://www.visitkorea.com.my/discover-korea-your-way-2017.html untuk keterangan lebih lanjut jika booklet ini masih di keluarkan lagi atau tidak.

Ok bai

PERSEDIAAN DIRI MAKCIK BACKPACKER SEBELUM TRAVEL SOLO SELAMA 24 HARI



Bukchon Hanok Village

Ini adalah catatan kedua Kak Z selepas kembali travel seorang diri selama 24 hari ke Korea dan Japan. Kak Z pergi solo. Anak-anak tidak ikut. Semasa membuat keputusan untuk travel ini pekara pertama dalam fikiran macam mana hendak meninggalkan budak0budak empat orang. Alhamdullilah dengan perancangan yang teratur anak-anak berada dalam keadaan yang baik semasa Kak Z di sana.


Bila Kak Z beritahu kakak-kakak dan abang-abang ..I'm goin to Korea and Japan this November and Disember. Mereka pusing 90 darjah mengadap Kak Z. I'm travelling solo..semua pusing 180 darjah. Ke betul-betul zura? Are you crazy..? adehhh gila yang aku dapat. Muka Kak Z terkenal dengan relax.. jawapan ..yaa..why not. Kakak-kakak lah banyak bertanya dan menentang tindakan Kak Z. Adik bongsu ko sayang ler. But nekad dan tawakal pada Allah. Alhamdulillah pada tarikh yang di rancang pergi dan balik Kak Z berjaya menjalanankan Misi Travel Solo Makcik Backpacker.

Sebelum pergi Kak Z di duga Allah S.W.T. Kak Z di syaki menghidap kanser tiroid. Hampir melemahkan semangat untuk pergi. Selama hampir dua bulan Kak Z down.. Tapi Alhamdullilah Kak Z berjaya mendapat semangat itu semula. Benda tu masih ada di leher insyallah dalam bulan Januari 2018 Kak Z akan buang tiroid tersebut. Semasa disana Alhamdullilah sihat walaupun ada lemah sedikit Kak Z dapat atasinya. Sebab semasa di Malaysia sakit kebas atau lemah antara sintom tiroid selalu melanda. Semasa disana demam sekali. Sejuk sangat. 2 hari sebelum ke Busan  heater guesthouse di Seoul tidak berfungsi. Demam pun boleh bangun. Semangat namanya. Berdoakan kepada Allah.. Ya Allah aku sorang ni.. totally depend pada mu ya allah.. permudahkan urusan ku ya allah.. yer memang 100% dengan allah. Travel dengan kawan lain dari travel sorang. Pada siapa kita hendak mengadu. Anak-anak dan keluarga jauh. Be


Kawan Baik Sepanjang Perjalanan
1. Itinenary

Kak Z mula dengan Itinerary. Macam mana nak buat itinerary sebab selalu pihak travel agency yang siapkan. Baca travel blog, facebook- Backpackers Buddies Malaysia, Road to Korea dan Road to Japan banyak membantu. Hantar jer soalan walaupun kadang soalan mengarut admin tak approve tetap hantar. Kita newbies so pelbagai soalan yang akan keluar. Dari itinerary baru buat budget. RM10k..pitam.. terlebih sudah budget ku. RM8K sahaja dalam tangan Perancangan awal hanya melawat Jepun. Lepas tu ramai pula nak ikut... hurmmmm. Serius cakap tak mampu nak handle orang. Akhirnya tak jadi ikut. Kak Z pun add on Korea. Dari 16 hari jadi ke 24 hari. Kurus balik.. sebab berlari dan makan makan pun tak ingat.. hiii

Naracards.com Salah Satu Penyumbang Itinerary Di Korea

2. Tarikh

Selepas Itinerary dan budget siap, Kak Z fikir tarikh yang sesuai untuk pergi. Kena Hakim habis peperiksaan SPM sebab di akan monitor adik-adik dia, Balik sebelum keputusan PT3 si Kembar keluar. Kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan. Keputusan keluar awal seminggu sebelum mak balik. Alhmadullilah ada Mak Lang Ro.. jadi pergi dengan Mak Lang. Jadual anak-anak, lauk untuk 30 hari disiapkan, ubat-ubat, duit, perkakas rumah dan utilities dah di bayar. Semasa disana memang sentiasa online dnegan anak-anak terutama si adik setiap satu jam call. Whatapp call. Semasa di Korea akak memakai sim card beli di Hello1010.my dan di Jepun mengunakan wifi pocket HIS. Jadi tidak terputus hubungan. Dalam Whatapp group anak-anak kelakar pun ada.. sedih pun anak. Banyak cerita kelakar. Orang cakap anak no.2 is a good leader. Memang si Hanif yang banyak manage hal rumah dari yang lain. Dari hal basuh baju, masak, duit, kemas rumah, bunag sampah dan masalah rumah dia yang handle. Memang terima kasih banyak dekat dia. Yang lain buat juga tapi Hanif yang banyak handle hal rumah Alhamdulillah.



Jogging atau WorkOut di Rumah

3. Penjagaan Kesihatan

6 bulan sebelum perjalanan Kak Z membuat routine exercise. Bila umur dah cecah 44 tahun ni faham jer lah. Senang pancit. Actually routine ini sangat membantu. Di sana Kak Z boleh berjalan 10km sehari. Berlari kejar train. Mendaki bukit. Mendaki tangga subway yang tinggi. menempuh perjalanan yang jauh tanpa rasa penat. Nasihat Kak Z korang kena buat macam ni kalau hendak jalan jauh.


Antara Cream dan Lotion Yang di Bawa

4. Keperluan Mengikut Musim

Bulan November dan Disember adalah antara autumn dan winter. di Korea winter telah bermula dan di Jepun autumn masih ada lagi. Jadi pakaian, ubatan, krim dan makanan bersesuaian dengan musim. Winter jacket, sweater, stokin, ubat demam, selsema, koyok, losyen, lips balm, ubat gatal, sabun dan shampoo itu antara barang yang Kak Z bawa. Makanan Kak Z beli yang segera serunding, sambal goreng, maggi dan Brahim. Baju secukupnya. Bagi memudahkan perjalanan Kak Z pakai underware pakai buang. Mudah tidak perlu membasuh. Mana ko nak ampai kalau ko share hostel reramai..hii


5. Duit

Duit yang cukup semasa disana. Dari itinerary yang Kak Z buat duit memang cukup-cukup sahaja. Bila ada orang nak kirim minta maaf kalau kirim airliur sahaja tak boleh nak tunaikan. Kena lah tunaikan duitnya sekali.

6. Insurance 
Insurance perjalanan Kak Z beli dari sini 2 bulan sebelum berlepas. Itu adalah sebaiknya. Insurance penting sebab kos perubatan di Jepun dan Korea mahal ko. Kena baca dan faham term dan condition yang pihak insurance offer. Kebanyakan insurance yang di tawarkan kita perlu bayar terlebih dahulu kos perubatan tersebut balik Malaysia baru claim. Since ramai rakyat Malaysia melancong ke luar negara, seeloknya insurance ini di baik pulih supaya, client tidak perlu membayar kos perubatan dengan duit sendiri balik baru claim.



Telekung Wajib Bawa

7. Berdoa

Doa.. sebelum pergi Kak Z banyak berdoa dan solat hajat supaya Allah permudahkan urusan Kak Z. Korang tau lah. Nak tinggalkan anak-anak 4 orang di rumah. Walaupun ada Mak saudara yang boleh melihat. Tapi kita tetap risau. Doa pada Allah lindungi diaorang dari malapetaka, demam, jangan bergaduh atau elak-elakkan dari pekara yang tidak baik. Doa untuk diri sendiri. Kak Z penakut untuk naik kapal terbang, feri, ropeway atau naik tempat tinggi. Tapi semasa di sana semua Kak Z cuba tanpa rasa takut. Alhamdullilah. Solat 5 waktu juga jangan lupa. Walaupun kita di negara orang usaha untuk solat.Melainkan kita orang perempuan uzur. memanglah tak leh solat betul tak?

Ini adalah catatan awal Kak Z. Nanti Kak Z akak tulis satu persatu pengalaman di sana insyallah

Ok bai


19 December 2017

24 HARI TRAVEL SOLO DIBUMI KOREA DAN JEPUN



Solo, sesat, sejuk, seram dan pengalaman. Solo bukan pilihan ramai orang untuk semua orang pergi melancong. Alhamdullilah 24 hari travel sorang diri banyak yang Kak Z belajar tentang diri sendiri, orang tempatan, pihak berkuasa dan anak-anak yang ada di Malaysia.

8 hari di Korea dan 16 hari di Japan. Antara perkara yang gelak sensorang ialah sesat kena tipu dengan google map. Habis aku talak google map. Rujuk balik. Kena buang barang di Airport Busan. Bawa susu F &N kawan kirim. Isi dalam hand lugage. Dari Kuala Lumpur - Changi -Seoul - Busan -tong sampah. Sedih tengok susu tu..

Sampai Narita Airport kena tahan 1/2 jam soal siasat. Ada seketul Malaysian dalam flight dari Busan -Narita apabila flight penuh Korean dan Japanese. Beg kena geledah. Bila tunjuk semua dokumen. Jumlah duit yang dibawa dan gambar anak-anak kat Malaysia. Baru lepas. "I have four son in Malaysia" dia jawap.."owww". Alhamdullilah lepas.

5 hari di Seoul, 3 hari di Busan kemudian ke Tokyo-Fuji-Kyoto-Osaka-Kobe-Himeji-Okayama-Hiroshima-fukuoka-Nagasaki selama 16 hari.

Duit poket- RM3500 belanja makan dan train pass..shopping sikit
Flight dan Hotel - dah book dari Malaysia Flight RM2800 dan hotel RM1350.
JR Pass -Dah beli di Malaysia -RM1140
Sim card di Korea guna Hello1010.my RM68.00
Pocket Wifi HIS - RM150

Cerita detail akan akan tulis kemudian. Bagi akak nikmati makanan Malaysia dalam masa 2-3 hari ni

Ok bai

Total perbelanjaan RM9108...

21 October 2017

CINNAMON ROLLS SENANG DI BUAT



Cinnamon rolls adalah sejenis roti juga. Roti yang di gulung dengan butter, gula perang dan serbuk kayu manis. Dalam buku Danish dan Paf Pastri yang Kak Z tulis kita mengunakan danish pastry untuk membuat cinnamon rolls. Resepi yang Kak Z tunjuk ini lebih mudah dan ringkas bahannya.

Anak-anak bila cuti sekolah kena siapkan makanan yang berat supaya kenyang. Pilihan Kak Z tentunya roti sebab mudah dan 1 kilo tepung boleh dapat pelbagai jenis roti. Cinnamon rolls juga adalah kegemaran anak-anak.

Resepi ini tidak mengunakan bread improver, softener dan telur. Dan akan tahan lembut lebih 12 jam. Kak Z olahkan dari resepi yang Kak Z dengan mr google. Maka terhasil resepi cinnamon rolls ini



Bahan A
10gm yis basah
15gm garam halus
20gm gula pasir
50ml air sejuk

Cara:
1. Campur semua bahan dan biarkan kembang

Bahan B

200ml susu tin
200ml air sejuk

Cara:
1. Panaskan susu biarkan suam

Bahan C
1kg tepung gandum
180gm gula pasir
100gm marjerin
20gm susu pekat

Cara:
1. Campurkan bahan C, A dan B.
2. Uli hingga tidak melekat di jari..
3. Jika lembik.. tambah 50gm tepung gandum
4. Masuk kedalam plastik dan ikat supaya aduanan tidak mengembang.
5. Jadikan 4 bungkus memudahkan proses mengulung doh dan mencanaikan doh
6. Masukkan kedalam peti sejuk yang beku dan biarkan selama 1 jam

Bahan D
250gm Butter
300gm gula perang
30gm serbuk kayu manis

Cara:
1. Gaul semua bahan hingga rata.

Proses mengulung dan membakar

1. Keluarkan 1 bahagian doh
2. Mengunakan roller pin . Canaikankan sehingga 1/2cm
3. Sapukan bahan D seluruh doh yang dicanaikan
4. Kemudian gulung
5. Selepas gulung potong setebal 1 1/2 inci
6. Gunakan loyang tinggi untuk membakar supaya doh naik cantik
7. Sapu loyang dengan shortening
8. Kak Z mengunakan loyang 8 x 8 inci dan tinggi 2 inci
9. Susun 3 x 3
10. Biarkan selama 1 jam
11. Kemudian bakar dengan suhu 180c sehingga atas kekuningan
12. Kak Z akan wash dengan telur supaya berkilat
13. Makan di kala panas sedap

Tips

1. Korang boleh tabur kismis atau coklat chips ketika mengulung doh
2. Jangan biar doh overprove sebab akan menjadikan doh bersarang. Tidak sedap.

Selamat mencuba

Ok bai

17 September 2017

KEK SARANG SEMUT



Kek Sarang Semut atau nama lain kek gula hangus ada kek klasik yang kita tahu dari mak-mak kita dulu-dulu. Bahan untuk membuat kek ni murah. Caranya pun mudah. Tapi teknik kena betul sebab takut tidak bersarang.

Kak betul-betul khatam buat kek ni tahun 2013. Belajar dengan Chef Khairi Mansor. Dia ajar step by step. 3 hingga 4 kali mencuba baru dapat tekstur yang bersarang dan lembut. Bila tak bersarang.. walaupun rasanya sedap tak teringin pun nak makan. Betul tak?

2 -3 hari lepas kawan FB Kak Z pm. Dia share resepi kek ni dalam satu group masakan. Adalah hamba Allah mencuba resepi beliau. Tidak menjadi. Kena hentam dalam ruangan komen group tersebut. Kesian pula mendengarnya. Kadang-kadang kita memasak terutamanya kena cuba berkali-kali untuk mendapat hasil yang baik. Jadi jangan lah marah.

Hari ini Kak Z share resepi ni. Korang cuba ikut step by step dan petua..insyallah menjadi.


Bahan:-

8 biji telur
2 cawan gula
2 cawan gula utk buat gula hangus +1 1/2 cawan air
50gm butter
2cawan susu cair tin atau fresh milk
2 1/2cawan self raising flour/tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar..

Cara:-

1.Buat air gula hangus dan masukkan butter
2. Biarkan sejuk
3. Gaul tepung, gula, cream of tartar dan soda bikarbonat
4. Masukkan susu dan kacau hingga rata
5. Blender telur 30 saat.
6. Tuangkan ke dalam adunan tepung kacau lagi
7. Blender sekali lagi
9. Masukkan air gula hangus dan kacau hingga rata
10.Tapis untuk menghaluskan lagi adunan kita
11. Sediakan loyang pembakar dengan menyapu marjerin dan alas dengan kertas minyak
12. Biarkan dan perap selama 3 jam untuk mengurangkan buih dan kek akan lebih bersarang
13. Pastikan bertutup supaya tidak di masuki serangga
14. Bakar dengan suhu 180c hingga masak atau 1 jam 30 minit mengikut kesesuaian oven anda
15. Biarkan sejuk sebelum keluarkan dr bekas

P/s 1. Sila guna cawan sukatan untuk memasak. Jika anda guna cawan lain takut kek keras, lembik dan tidak bersarang
2. Kadar gula boleh dikurangkan jika tidak suka manis. Kak Z akan mengunakan 1 cawan 3/4 gula sahaja atau tukar kepada gula perang. Sebab gula perang kurang manis. Dengan kadar 2 cawan gula perang
3. Susu cair dalam tin adalah lebih lemak. Dengan adunan Kak z berikan ni memang cukup 1 tin susu cair. Boleh juga mengunakan susu segar atau full cream milk.
4. Kena biarkan perap selama 3 jam. Antara penyebab kek tidak bersarang ialah tidak perap. Kak Z pernah buat kesalahan tersebut masa mula-mula belajar kek sarang semut ni

Kak Z harap korang suka dengan resepi ni. Doakan Kak Z sihat bolehlah Kak Z share resepi yang lain

Selamat mencuba

Ok bai