17 September 2017

KEK SARANG SEMUT



Kek Sarang Semut atau nama lain kek gula hangus ada kek klasik yang kita tahu dari mak-mak kita dulu-dulu. Bahan untuk membuat kek ni murah. Caranya pun mudah. Tapi teknik kena betul sebab takut tidak bersarang.

Kak betul-betul khatam buat kek ni tahun 2013. Belajar dengan Chef Khairi Mansor. Dia ajar step by step. 3 hingga 4 kali mencuba baru dapat tekstur yang bersarang dan lembut. Bila tak bersarang.. walaupun rasanya sedap tak teringin pun nak makan. Betul tak?

2 -3 hari lepas kawan FB Kak Z pm. Dia share resepi kek ni dalam satu group masakan. Adalah hamba Allah mencuba resepi beliau. Tidak menjadi. Kena hentam dalam ruangan komen group tersebut. Kesian pula mendengarnya. Kadang-kadang kita memasak terutamanya kena cuba berkali-kali untuk mendapat hasil yang baik. Jadi jangan lah marah.

Hari ini Kak Z share resepi ni. Korang cuba ikut step by step dan petua..insyallah menjadi.


Bahan:-

8 biji telur
2 cawan gula
2 cawan gula utk buat gula hangus +1 1/2 cawan air
50gm butter
2cawan susu cair tin atau fresh milk
2 1/2cawan self raising flour/tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar..

Cara:-

1.Buat air gula hangus dan masukkan butter
2. Biarkan sejuk
3. Gaul tepung, gula, cream of tartar dan soda bikarbonat
4. Masukkan susu dan kacau hingga rata
5. Blender telur 30 saat.
6. Tuangkan ke dalam adunan tepung kacau lagi
7. Blender sekali lagi
9. Masukkan air gula hangus dan kacau hingga rata
10.Tapis untuk menghaluskan lagi adunan kita
11. Sediakan loyang pembakar dengan menyapu marjerin dan alas dengan kertas minyak
12. Biarkan dan perap selama 3 jam untuk mengurangkan buih dan kek akan lebih bersarang
13. Pastikan bertutup supaya tidak di masuki serangga
14. Bakar dengan suhu 180c hingga masak atau 1 jam 30 minit mengikut kesesuaian oven anda
15. Biarkan sejuk sebelum keluarkan dr bekas

P/s 1. Sila guna cawan sukatan untuk memasak. Jika anda guna cawan lain takut kek keras, lembik dan tidak bersarang
2. Kadar gula boleh dikurangkan jika tidak suka manis. Kak Z akan mengunakan 1 cawan 3/4 gula sahaja atau tukar kepada gula perang. Sebab gula perang kurang manis. Dengan kadar 2 cawan gula perang
3. Susu cair dalam tin adalah lebih lemak. Dengan adunan Kak z berikan ni memang cukup 1 tin susu cair. Boleh juga mengunakan susu segar atau full cream milk.
4. Kena biarkan perap selama 3 jam. Antara penyebab kek tidak bersarang ialah tidak perap. Kak Z pernah buat kesalahan tersebut masa mula-mula belajar kek sarang semut ni

Kak Z harap korang suka dengan resepi ni. Doakan Kak Z sihat bolehlah Kak Z share resepi yang lain

Selamat mencuba

Ok bai


15 September 2017

BERGEDIL SIMPLE KAK Z



Bergedil
Sedap di makan dengan nasi atau soto. Hari nak share dgn korang buat begedil cara Kak Z. Anak -anak suka begedi samada hanya kentang semata-mata atau di letak isi ayam, daging dan ayam. Resepi yang Kak Z adalah asas buat begedil yang mudah. Joom buat.
Bahan
1/2 kg kentang
1 biji bawang besar
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar lada hitam - tumbuk hancur
Sedikit daun ketumbar
1 biji telur
Minyak untuk mengoreng

Cara:
1. Kentang dibuang kulit dan potong dadu sederhana besar
2. Goreng kentang hingga empuk
3. Hiris bawang dan goreng dengan kentang hingga layu
4. Tumbuk kentang atau kak z mengunakan food processor utk hancur kan
5. Masukkan sekali daun ketumbar
6. Dah hancur masukkan lada hitam dan garam
7. Ketulkan ikut saiz kegemaran anda
8. Panaskan minyak untuk mengoreng
9.Pukul telur dengan garfu dan masukkan begedil
10. Goreng dengan api sederhana.



















Ada orang tidak suka goreng sebab takut berminyak. Mereka akan rebua kentang atau kukus. Kak Z pernah cuba keputusannya begedil kita lembik dan sukar untuk di goreng. Teknik mengoreng untuk melembutkan kentang akan mengekal texture begedil kita.
Selamat mencuba
Ok bai

02 September 2017

CARA MELEMBUTKAN DAGING UNTUK MASAKAN



Masak daging memang sedap. tapi kalau keras memang boleh mengacau jiwa dan raga. Bukan anya daging keras. Ayam kampung, ayam pencen, itik atau daging kambing kalau masak silap hari bulan akan jadi keras. Di sini Kak Z nak share cara melembutkan daging mengikut petua arah mak dan orang-orang lain yang Kak Z jumpa ketika memasak. Sebab masing-masing ada cara untuk melembutkan daging ketika memasak.


1. Kepala dan bawah timun



Masa hendak memasak daging korang letakkan kepala dan bawah timun. Masuk jer daging terus masuk timun tu. Sebab getah timun akan membantu untuk melembutkan daging.  Timun ad abanyak jenis betul tak? Tak kira timun tempatan atau timun Jepun korang boleh guna. Kalau korang tinggal kat oversea guna jer timun yang ada kat pasaran tempatan korang tinggal. Timun tidak menhasilkan extra rasa yer. Jadi jangan risau. Ini adalah petua arwah mak Kak Z. Dia suka masak kari itik. Itik tu liat. Kepala dan bawah timun dia gunakan






2. Biji Kurma




Petua biji kurma ini adalah dari Kakak Kak Z. Kalau memasak di rumah tidak ada timun kami akan mengunakan biji kurma. Biji Kurma dalam 5 biji untuk sekali masak. Insyallah daing akan lembut. Cara ini memang ada di tulis dalam beberapa majalah masakan. Korang boleh guna cara ini jika tidak ada timun

Dua cara ini yang selalu Kak Z guna. Ketika memasak lauk daging samada sup, kari dan rendang. Selamat mencuba

Gambar dari mr Google terima kasih

Ok bai





DAGING GRILL KUAH STEAK



Meh nak share buat daging grill or bbq yg sedap.
Tapi ni bukan taraf chef yer..tahap org kg jer..tapi senang..
Klu beli marinate powder or sos waktu terdesak susah so cara senang bahan dlm rumah jer..
Bahan gaul
1. 1kg daging.. potong slice ikut suka
2. 3 sudu besar gula
3. 2 sudu teh garam halus
4. 2 sudu besar lada hitam tumbuk halus
5. Rosemary klu ada
6..basil flakes klu ada.. Gaul semua bahan.dan perap lebih kurang 3 jam
Bahan sos masa membakar
1. 4 ulas bawang putih - tumbuk halus
2. 5 sudu gula putih..klu ada gula melaka.. anggaran 50gm boleh tukar
3. 4 sudu besar kicap manis
4. 1/2 sudu teh garam
5.500ml air
Masak semua bahan hingga mendidih
Bakar daging atas bara..bukan atas api yg menyala tau..
Sapu jer sos tu..balik2 kan dan sapu..supaya daging kita juicy.. Sos untuk cicah daging
Air daging dari marinate tadi kita gunakan semula yer.
1. 1 Sudu besar butter
2. 3 ulas bawang putih - tumbuk hancur
3. 2 sudu besar lada hitam -di tumbuk
4. 1 sudu besar tepung gandum
5. 1 tin susu cair tin
6. Garam secukup rasa
7. 1 cawan air
Cara:-
1. Panaskan butter..
2. Masukkan bawang putih dan lada hitan
3. Masukkan tepung kacau sampai tepung berketul
4. Masukkan air dan susu kacau hingga pekat
5. Masukkan garam
6. Kacau sedikit lagi
Hidang..
Ok bai

28 August 2017

BISKUT SEMPERIT YANG LARIS


BISKUT SEMPERIT

Bila hari ray asibuk buka buku resepi. Bila buat tak sedap tong sampah yang kenyang. Pastinya menyumpah sampai tak sudah. Kalau beli ya rabbi mahal. nak makan 4 orang tu. sekali hadap sebotol. Kenalah buat sendiri. Berbotol-botol mak ko buat.. makan sampai hijou. Lepas tu senyap smpai tahun depan dia minta. Mom nak biskut semperit please. Jadi mak diaorang kena lah tulis dalam blog ni supaya senang nak rujuk. 

Resepi yang akak guna ialah dari  http://www.tiffinbiru.com/2015/07/biskut-raya-6-biskut-semperit-cinta.html. Memang puas hati. Mat Gebu dah biasa buat menguna resepi ni. Insyallah akan menjadi. Bahan yang digunakan pun mudah. Ada sedikit pengolahan dari akak mengikut kesesuaian diri.Korang boleh mencuba teknik dari Tiffin Biru atau olahan Kak Z. Joom kita buat..

Bahan: -

250 gram mentega - Anchor
1 kuning telur
150 gram gula aising (che mat guna 130 gram)
250 gram tepung gandum yang di sangai dalam oven selama 20 minit 
150 gram tepung kastard 
30 gram tepung jagung
1 camca teh esen vanilla

Cara:- 
  1. Panaskan oven pada suhu 170C.
  2. Dulang pembakar di sapu shortening
  3. Putar mentega dan gula aising hingga sebati
  4. Masukkan kuning telur dan putar rata dan jangan sampai kembang. Jika terllau kembang nanti biskut akan mengembang
  5. Campurkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung dan ayak.
  6. Dengan kelajuan perlahan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. 
  7. Masukkan dalam acuan semperit dan tekan atas dulang pembakar. 
  8. Buat kurang lebih 2 inci panjang, pastikan anda jarakkan, buat hingga siap dan hias dengan sebiji hiasan bentuk love atas setiap biskut.
  9. Bakar selama 15 - 20 minit atas hingga masak, biarkan sekejap atas dulang pembakar untuk 3 - 4 minit, boleh dialihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
P/s - Mat akak guna ayat awak. minta maaf yer..sebab malas nak taip..hii

Di bawah adalah resepi asal dari blog Tiffin Biru yang korang boleh cuba. Terima kasih Adnan Ibrahim atas resepi ini. Sedap yang amat 

BAHAN - BAHANNYA :-)
250 gram mentega (che mat guna jenama emborg)
1 kuning telur
150 gram gula aising (che mat guna 130 gram)
250 gram tepung red rose (che mat guna tepung gandum)
150 gram tepung kastard (che mat guna Bird Custard)
30 gram tepung jagung
1 camca teh esen vanilla
Hiasan bentuk cinta, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 170C, sediakan dulang pembakar, che mat tak sapu apa2 pada dulang pembakar, tapi anda boleh saja nak sapu dengan sedikit mentega atau alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula aising hingga sebati, masukkan kuning telur dan putar rata, jangan sampai kembang. Sementara itu satukan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung, gaul rata dan ayak.
  3. Perlahankan kelajuan mesin, dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Masukkan dalam acuan semperit dan tekan atas dulang pembakar. Buat kurang lebih 2 inci panjang, pastikan anda jarakkan, buat hingga siap dan hias dengan sebiji hiasan bentuk love atas setiap biskut.
  4. Bakar selama 15 - 20 minit atas hingga masak, biarkan sekejap atas dulang pembakar untuk 3 - 4 minit, boleh dialihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...Selamat mencuba!
ok bai

27 August 2017

ROTI JOHN @ ROTI INTI DAGING

ROTI JOHN

Kalau tanya anak-anak hendak beli di luar atau mom yang buat Roti John ni? Pilihan mak dia yang dibuat. Alasan lagi rasa daging, kari dan perfect. Bangga weeii kalau anak-anak bagi komen gitu..

Nape pula panggil Roti John. Al pelikon Wal Ajaib bon.. mungkin sebab long John atau Mr John yang panjnag.. haiippp jangan fikir arah lain yer.. pukul kang. Kak Z ni bukan lah terror sangat masak. tapi bolehlah jadi tukang masak kalau terdesak. Mehh.. share resepi..

Bahan  A inti:- untuk 3 kali serve atau masak

500gm daging kisar Saudi atau Ramly
1 pek kecil rempah daging Adabi
1 biji bawang besar - cincang halus
3 biji bawang putih - cincang halus
50ml air
Garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
Daun kari
Minyak untuk menumis

Cara:-
  1. Tumiskan daun kari, bawang putih dan bawang merah hingga naik bau
  2. Masuk rempah daging dan kacau sebentar - jangan biarkan takut hanggit dan pahit
  3. Masukkan air dan daging
  4. Masak hingga daging sedikit garing
  5. Masukkan garam dan gula
  6. Angkat dan tapis untuk asingkan minyak

Bahan B

10 biji hotdong atau boleh juga guna roti untuk roti john
6 biji telur
sedikit garam
marjerin untuk mengoreng
Mayo
Cili sos

Cara:-
  1. Bancuh telur, daging dan garam
  2. Roti di belah dua
  3. Panaskan kuali leper  dengan api sederhana dan letakkan dua sudu besar marjerin
  4. Tuangkan 2 senduk bancuhan tadi atau kuali
  5. Dan takup atau lapiskan roti
  6. Balikkan dan biarkan hingga masak
  7. Angkat dan letak mayo dan sos
Senangkan resepi Kak Z. Bulan puasa compom habis sekali hadap. Pasti ada tanya kenapa Kak z guna roti hotdog. 1. sebab kuali leper Kak Z kecil.  2. Senang anak-anak hendak makan. Seklai makan 1 roti tu. Kalau korang ada kuali besar boleh aje guna roti john yang panjang tu tidak ada masalah. Resepi ini untuk 3 kali serving. Terpulang pada korang  untuk berapa kali buat. Menjimatkan kalau buat sendiri. Macam Kak Z anak ramai kenalah buat sendiri. Jika tidak kopak weiii..

Selamat mencuba

ok bai






KUIH CARA PANDAN INTI GULA


KUIH CARA PANDAN INTI GULA


Kuih cara pandan kalau kena caranya sedap, bau pandan dan lembut. Kalau tidak betul caranya frust menonggeng. Selalu beli di luar tidak dapat memenuhi citarasa tekak Kak Z. memang jarang beli kuih ni. Kak Z akan buat terutama di bulan puasa atau masa anak-anak cuti sekolah. Kalau buat satu aduanan boleh dapat dalam 30 tangkup. Jadi sila makan sampai kenyang.

Proses penyedia kuih ini lebih kurang satu jam. Kak Z dah biasa dalam 30 minit siap. Sebab kena tahu suhu masak memasak kuih ini. waktu sesuai letak gula supaya gula tidak tertumpah atau pecah di bahagian bawah.

Resepi ini Kak Z belajar dari Auntie Hasma Nor. Nama sama dengan Chef Hasma Nor. Tapi orang lain. Satu duduk Taman TAR lagi sorang tinggal di Puchong. Joom kita kedapur dan buat

Bahan:-

300ml santan
700ml air pandan = 10 helai daun pandan dan kisar dengan air
500gm tepung
1/4 sudu teh garam halus
1 biji telur
secubit gula
sedikit pewarna hijau
3 sudu besar susu tepung

Cara:-
  1. Bancuh semua bahan ini.
  2. Kisar supaya tepung menjadi halusiTapis dan biarkan selama 30 minit
Bahan inti

Gula pasir secukupnya

Cara
  1. Panaskan takung atau acuan kuih cara 
  2. Oleskan dengan minyak
  3. Bila sudah cukup panas isikan acuan dengan tepung 
  4. Isi sekadar 3/4 acuan
  5. Mengunakan sudu teh yang kecil isikan gula ikut citarasa masing-masing
  6. api perlu perlahan supaya kuih masak rata dan tidak cepat hangit
  7. Tutup acuan dan biarkan masak antara 5-8 minit

Bagaimana kita hendak memastikan kuih kita sudah masak ialah mengunakan hujung pisau yang kecil kira korek kuih dari acuan. jika mudah di korek dan berwarna kekuningan sedikit maknanya kuih sudah masak.

Rasa lemak dan bau pandan menyebabkan kuih ini selalu menjadi pilihan. Kak Z pernah buat kuih ini hingga 2000 biji sekali buat tempahan untuk majlis perkahwinan. Kak Z mengunakan resepi ini dan teknik yang sama. Oleh itu selamat mencuba

Ok bai



TAUHU APONG INTI DAGING



Tauhu ada macam-macam jenis. Dalam resepi ni Kak Z guna tauhu pong. Tauhu pong banyak di jual di supermarket. Kak Z beli di Tesco. Kalau beli di tempat lain macam cuak sikit. Di Tesco kita tahu barang-barang yang dijaul ada sijil halal dan di jamin kebersihannya.

Tauhu apong teksturnya padat dan banyak ruang angin dalam tauhu tu besar. Ciri khasnya ketika digoreng kering, maka bagian dalamnya akan terdapat rongga dan kulitnya akan kecoklatan dan garing.

Anak-anak semua suka makan tauhu. Jadi Kak Z tidak ada masalah kalau menghidangkan pelbagai jenis tauhu kepada mereka. Tauhu elok untuk otak anak-anak sama seperti tempe. Cara penyedia Tauhu Apong Inti Daging ni mudah. Kak Z tidak ambil masa yang lama untuk menyediakan. Mehh Kak Z share resepi.

Bahan Tauhu:-

20 ketul tauhu apong
Minyak untuk goreng
brokoli untuk hiasan

Cara:-

  1. Panaskan minyak
  2. Goreng tauhu hingga garing..
  3. Celur brokoli dengan secubit garam
  4. Ketepikan dua bahan ini biarkan sejuk

Bahan Inti:-

250gm daging kisar
1/4 sudu teh garam
3 ulas bawang putih
minyak untuk menumis

Cara:-

  1. Cincang halus bawang putih
  2. Tumis bawang putih sampai naik bau
  3. Masukkan daging dan goreng sampai garing
  4. Masukkan garam.
  5. Angkat dan tapiskan daging untuk asing minyak
Buatkan lubang ditengah-tengah tauhu. Kemudian isikan dengan isi daging tadi. Hiasakan dengan brokoli. Tauhu Apong initi daging ini sedap dimakan dnega cili sos

Selamat mencuba

Ok bai




AYAM PERCHIK SOLOK TERUBUK


AYAM PERCHIK SOLOK TERUBUK


Lama sungguh tidak bersiaran. Sibuk yang amat. Ramai hantar message Kak z dah tak tulis blog ke?Tulis tapi tengah mood malas tahap 7 petala langit. Hari ini sangat-sangat free sebab anak- anak cuti sekolah. Maka terciptalah Ayam Perchik Solok Terubuk.

Kenapa Kak Z bagi nama Ayam Perchik Solok Terubuk. Sebab Kak Z kan orang solok terubuk. Selalu kita dengar ayam perchik Lemal Pasir Mas Kelantan yang sedap teramat tu. Tapi ni versi Kak Z. Tolong jangan kecam...hii

Jom Kak Z share resepi ayam perchik ni. Kebanyakn bahan-bahan Kak Z ambil dari belakang rumah. Apa yang ada di sapur Kak Z masukkan kalau tanya anak-anak sedap tak. Wajib jawap sedap. Kalau tak sedap dia jawab bolehlah.  Lepas tu mak dia pun jawap lah betul-betul sedap ketidak..kalau tak sedap nak bagi sedap . Betul tak?



Bahan untuk ayam
Bahan A

1 ekor ayam
1 sudu besar lada hitam
5 cm kunyit hidup
Rosmery
5 ulas bawang putih
1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar minyak kelapa

Cara:-
  1. Bersihkan ayam
  2. Kisar atau tumbuk lada hitam, kunyit hidup, bawang putih dan garam
  3. Lumurkan dikeseluruhan ayam dengan rosmery dan minyak kelapa bawah-bawah kulit ayam kalau dapat supaya rasa meresap
  4. Bakar denga suhu 270c selama 1 jam 45 min atau hingga masak bergantung kepada oven masing-masing.


Ayam Yang Telah Dibakar


Bahan untuk kuah perchik:-

Bahan kisar:-

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5cm halia muda - agak besar ibu jari
3-4 biji ubi cengkur
200ml santan
2 batang serai
1 cawan air

Kisah semua bahan ini  hingga halus

Bahan lain:-

2 sudu besar cili kisar
sedikit lengkuas - ketuk sahaja
sedikit air asam jawa
1 cawan air
3 helai daun cengkur - hiris halus
3 biji buah keras - tumbuk halus
Garam secukup rasa
Gula ikut citarasa
Minyak masak untuk menumis

Cara:-
  1. Tumis cili kisar hingga garing
  2. Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik bau
  3. Air campur dengan asam jawa jangan terlalu banyak boleh menyebabkan masam
  4. Biarkan mendidih dan masukkan buah keras
  5. Bila mendidih  masukkan santan, garam dan gula
  6. Biarkan sehingga santan mengeluarkan minyak dan kacau supaya tidak hanggit di dasar periuk
  7. Akhir sekali masukkan daun cengkur.

 Kak Z cadangkan bila hendak makan baru di siram dengan kuah perchik. Potong ayam mengikut citarasa korang dan makan dengan hidangan nasi panas.

Selamat mencuba

Ok bai

02 June 2017

BAZAR BUKA PUASA DI MELAKA.. THE SETTLEMENT HOTEL



Bulan puasa pastinya macam-macam kit rasa hendak makan. Pening juga mak-mak macam Kak Z memikirkan hendak makan apa? Sebab banyak permintaan dari putera-putera kesayangan. Kak Z malas hendak pening kepala so joomm kita gi Bazar Buka Puasa di The Settlement Hotel, Ujung Pasir Melaka. Harga pun berpatutan Dewasa RM68.00 untuk dewasa dan RM40.00 untuk kanak-kanak. Kalau tempah awal ada discount RM15%. Apa lagi mak dia joomm anak-anak..

Bougainvilla Walkway

Kadang-kadang tak terfikir di Ujung Pasir ada hotel yang cantik seperti The Settlement Hotel. Kak Z hanya terfikir terfikir perkampungan Portugis sahaja kalau ke Ujung Pasir. Bila masuk ya Allah.. macam villa di persisiran laut Itali. Sebab Itali banyak villa tepi laut yang cantik-cantik macam ni .. teruja..Itali mu tunggu Kak Z datang lagi tau..

Jomm cerit apasal Bazar Buka Puasa The Settlement Hotel, Melaka. Ada bermacam pilihan makanan orang Melaka. Wajib asam pedas. Anak-anak mestinya pilihan dia orang Roti John dan Satay. Kak Z apa-apa pun boleh. Kalau di rumah start dengan air kosong dan kurma sahaja. Tapi bila dah makan buffet macam-macam boleh makan. Betul tak?


Kebanyakan lauk adalah tempatan yang berasakan pelbagai kaum yang ada di Melaka. Melayu, Baba nyonya, India, Portugis dan Cina. Dang Lemak Nenas Nyonya, Daging Gulai Kawah, Daging Salai Masak Lemak Cili Padi, Lala Kam Yeoong, Ayam Perchik, Iakan Jelawat Tempoyak, Char Kuey Teow, Nyonya Asam Laksa, Ketupat dan Rendang. Juga tidak di lupa kerabu... meleleh makan.











Bazar Buka Puasa bermula pada 3hb Jun - 24 Jun 2017. Kak Z dan cuba. Korang bila lagi. Jadi kalau hendak buat tempahan boleh hubungi Tina 0123561448 atau 06 2921133. LAang-alang dah nak cari tempat makan yabg best di bulan puasa dan bawa anak-anak berbuka di luar. ini mungkin menjadi pilihan korang.

Alamat:-

The Settlement Hotel Melaka
No. 63, Jalan Ujong Pasir
World UNESCO Heritage City Melaka
75050 Melaka
Malaysia

Tel:-

Tina 0123561448 atau 06 2921133

Website:-

www.thesettlementhotel.com

Bazar Buka Puasa Buffet Price:-

Dewasa - RM68.00++
Kanak-KAnak- RM40.00++
15% discount untuk tempahan awal

ok bai






07 May 2017

CAFFE BENE MANGOTELLA.. SEDAP SANGAT

안녕하세요.
Annyeonghaseyo

Tertiba cakap Korea. Kak Z kan nak gi South Korea and Japan bulan Disember ni.. Oleh kerana itu Kak Z belajar sedikit-sedikit bahasa diaorang. Bahasa Korea, Kak Z belajar dengan menonton cerita Korea. Bahasa Jepun, ada cikgu dua orang di rumah. Sapa lagi si Kembar lah. Sebab diaorang belajar Bahasa Jepun di sekolah. 

Hari panas sambil layan cerita Korea teringat pulak dengan Mangotella Caffe Bene. Sebab dalam cerita yang Kak Z tengok tu ada Caffe Bene. Aduss..Craving Mangotella Smoothie.. Sedapnya..kalau dapat masa hari panas macam hari ini. Kak Z pun buka lah gambar masa minum di Caffe Bene Terminal Pahlawan 2 minggu lepas. Meleleh air liur tengok gambar-gambar ni semula. Tak pe next week Kak Z mesti pergi untuk repeat. Hari ini korang tengok gambar nanti korang pun boleh join Kak Z.


Mangotella Smoothie

Bila Kak Z minum Mangottela Smoothie  ko tau tak terus tangkap kepala. Sejuk...hancus diet Kak Z that day. Kenapa.. sebab mango campur nutella apa pendapat korang. Mestilah best. 1 slurp.. jadi 2 slurp dan sampai habis aku minum sorang. Sebab masam-masam mango campur dnega nutella mana taknya..wajib habis..


Mangotella Bingsu

Si Hakim dan adik pilih Mangotella Bingsu. Sebab Hakin dan adik suka coklat. Si kembar kurang sikit coklat. So Kak Z bagi pilihan lain. hakim dan adik makan sampai habis. Bila sampai di meja terkejut kodok anak aku... besar bekasnya tidak menahan. Apa lagi makan sampai habis. Mak lagi terkejut kodok. Habis ko.. Sedap katanya.. ialah macam ABC tapi ini lain..ice campur yogurt mango dan nutella. Masing-masing pegang kepala.. Otak beku...haaa...


Mango Yogurt Bingsu

Mango Yogurt memang favorite Hanif dan Haris. Kalau beli yogurt atau lassi, perisa manga adalah pilihan dia orang. Hari tu.. hambik ko semangkok besar ko layan dua orang. Mango Yogurt Bingsu. Mula-mula complain sejuk lah..masam sangat lah.. sikit sangatlah.. depan mata. Terdiam ko.. apa? makanlah sampai habis. Dia makan berdua..licin. Mak minta sikit tak bagi. Tak pe batu belah batu bertangkup jadinya kang...ko tunggu..hii ..korang dah kenyangkan..Mak ada 1 lagi.. itu haku yang punya..


Mangotella Waffle

semua bila mak minta sikit kedek.. apa lagi mak oder Mangottela Waffle. Apa? Sila tengok mak makan sampai habis. Mak makan perlahan-lahan jer.. semua mata yang sepet tu jadi besar..haaa. Tapi kita ni mak.. tak sampai hati.. bagi lagi each of them 1 piece.. ada anak aku kempunan pulak kang. Apa pun memang sedap. Mangga, yogurt dan nutella. Licin..


Pinggan Licin

Hujung mingu kalau tidak ada tempat untuk kami melepak boleh datang lagi ke Caffe Bene Terminal Pahlawan. Anak-anak pun suka. Jadi mission minggu depan sebelum bulan puasa nak ulang lagi Mangotella di Caffe Bene, Terminal Pahlawan


Ok bai





12 April 2017

NASI KUKUS AYAM BEREMPAH CHEF MOZART



Korang kan tau Kak Z ni suka merayap. Bila free time jer satu Melaka aku rayap. Satu hari rayapan Kak Z menemukan sebuah restoran nasi kukus ayam berempah. Waa.. sangat menarik.

Salah satu spot tempat makanan kalau korang datang Melaka betul tak? Sebab ramai Pm Kak Z mana tempat makan menarik kalau datang Melaka. Ini salah satunya. NASI KUKUS AYAM BEREMPAH CHEF MOZART.



Konsep kedai ni adalah makanan segera. Bayar RM9.90 korang dapat set nasi kukus, ayam berempah, jelantah dan minuman. Kak Z tekejut bila dia bagi Kak Z Hambik ko besar punya hidangan.. kenyang aku makan sepanjang hari.



Kak Z pilih ayam serai. Sedap ko...bila.makan teringat ayam perchik Ramada. Rupanya Chef Mozart ni ex Executive Chef kat Ramada. Patutleh sedap


Kalau korang Melaka boleh datang sini makan. Lokasi Jln Syahbandar, Kota Laksamana. Sebelah Hotel Taipan. Kalau google Nasi Kukus Ayam Berempah Chef Mozart mesti jumpa..

Ok bai

PETUA HILANG PEDAS DI BIBIR



Anak-anak Kak Z yang comel tu suka makan ayam masak merah. Tapi masalahnya bila pedas di menjerit kepedasan. Sebenarnya ada jalan penyelesaian yang mudah. Meh Kak Z ajar caranya.

Bahan:-
1 sudu teh gula pasir

Caranya:-

1. Suruh anak kita jilat bibir atau bfasahkan bibir dengan air liur dia sendiri.



2. Kemudian kita sapukan gula keliling bibir tu.

Kesannya serta merta. Insyallah

Ok bai

15 January 2017

CHEEZY GARLIC BREAD BUAT DI RUMAH


CHEEZY GARLIC BREAD


Kak Z jarang beli garlic bread di luar. Selalunya buat di rumah. Sebab boleh dapat banyak. Anak-anak suka garlic btead cicah dengan creamy soup contoh sup creamy ayam atau mashroom dan stew. Cheezy Garlic bread Kak Z mudah. Hanya beli roti Peranchis sahaja.  

Dulu pizza hut ada jual cheezy garlic bread. Sedap yang amat. Kalau balik sekolah dulu selalunya singgah Pizza hut Bukit Bintang. Masa tu murah. Mampu milik. Hii. Sekarang murah juga. Tapi kalau 5 mulut botak. Kena buat sendiri.. Jom Kak Z

RESEPI

Bahan:-

1 batang roti Perancis
3 ulas bawah putih
100gm butter
100gm mozarella cheese parut
1 sudu besar basil flake kalau suka

Cara:-

1. Potong roti perancis menyerong setebal 1 1/2 inci.
2. Hancurkan bawang putih
3. Masukkan bawang putih dan basil flakes kedalam butter 
4. Kacau rata
5. Sapukan butter atas roti
6. Susunkan roti atas papan pembakar
7. Taburkan cheese
8. Bakar dengan suhu 180c selama 5 min
9. Keluar dan sedap di makan panas

Nota:

1. Basil flakes ada bahan alternative. Kalau tidak suka tidak perlu letak
2. Suhu oven ikut oven masing-masing.
3. Kak Z suka mozarella cheese sebab tidak masin

Selamat mencuba

Ok bai

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA


AGAR-AGAR SANTAN GULA  MELAKA

Agar-agar santan ni kalau makan bulan puasa sekali hadap. Sebab kalau Kak Z buat guna gula Melaka rasanya tidak semanis gila merah atau gula pasir. Lemak manis dan sikit masin. Siap masak masuk dalam peti sejuk. Lagi lah sedap.

Kak Z belajar buat agar-agar ni dari Kak Rokiah masa kerja di TIME dulu. Lama sudah.. sebab dia buat sedap. Tapi dia guna gula merah. Bila resepi tu sampai kat tangan Kak Z jadi lain ler..hii. Sekarang baru Kak Z dan rekod. Selalu buat tapi tak teringat nak tulis kat blog. Jom kita buat

Resepi

Bahan

1 pek agar-agar straw
250gm gula merah.. kalau rasa kurang manis boleh tambah
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
200ml santan pekat
1400ml air
2 helai daun pandan

Cara:-

1. Panaskan air hingga mendidih
2. Masukkan gula Melaka dan gula pasir masak hingga hancur. Rasa kalau kurang manis tambah gula Melaka.
3. Masukkan agar -agar dan biarkan agar-agar hancur
4. Biarkan mendidih dan masukkan santan dan garam
5. Ambil telur kacau dengan garfu atau whisk hingga hancur.
6. Masukkan kedalam periuk dan kacau supaya telur tidak berketul-ketul..
7. Biarkan sekejap sahaja untuk telur masak
8. Siapkan loyang
9. Tapiskan agar-agar dalam mangkuk kemudian masukkan kedalam loyang
10. Sejukkan dan biar keras masukkan kedalam peti sejuk

Nota:-

1.250gm gula Melaka adalah anggaran Kak Z yang selamat. Sebab gula Melaka tidak punya kemanisan yang sama kalau kita beli. Lain tuan lain rasa. Jadi korang kena tambah kalau kurang manis. Kak Z kalau agar-agar ni kadang-kadang kena tambah gula lagi.

2. Gula pasir adalah untuk menaturalkan rasa gula Melaka mungkin sedikit masam atau pahit. Lidah kita sudah terbiasa dengan rasa gula pasir jadi letak untuk rasa sedap
3. Agar-agar yang Kak Z gunakan untuk resepi ini ada agar-agar straw. Boleh juga kalau korang hendak guna serbuk agar-agar kerana caranya sama sahaja.

4. Ada orang akan blender untuk mendapatkan telur halus. Tapi Kak Z tidak tapis juga boleh jadi halus.

Selamat mencuba

Ok bai

MINUM PETANG DENGAN BINGKA UBI



Minum Petang Dengan Bimgka Ubi

Hari tu Kak Z kongsi resepi bingka ubi nyonya. Hari Kak Z 11. Bakar seperti Kak Z ajar di atasmodify dari resepi Suraya Yusof. Memenuhi tekak pelanggan Kak Z yang tidak mahu  terasa telur dan perisa rose. Maknanya yang plain sangat.

Hari ini Kak Z tunjuk satu persatu cara Kak Z buat kuih bingka. Gambara ada rujukan mudah untuk korang supaya senang korang tahu cara hendak buat kuih ini.  Korang buat tau..jom buat..

Resepi Bingka Ubi - resepi asal Suraya Yusof

Bahan: loyang  10 x 10 inci

2kg ubi kayu
2 biji telur
300gm gula pasir
400ml santan
1 sudu teh garam
20gm marjerin
1/4 sudu teh pewarna kuning telur

Cara -

1. Ubi kayu di parut
2. Bancuh semua bahan kecuali telur.
3. Pukul sedikit telur dengan whisk atau garfu sedikit sahaja
4. Gaul dengan bahan lain
5. Alaskan loyang dengan aluminium foil
6. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah di oles dengan marjerin
7. Bakar selama 1 jam 30 min suhu 200c
8. 1jam pertama guna api atas bawah
9. 30 min akhir hanya guna api bawah atau mengikut oven masing-masing.
10. Biarkan sejuk baru potong

Gambar Langkah Demi Langkah


1. Kak Z pilih ubi kayi yang kecil-kecil . Sebab Kak Z takut nak beli yang besar-besar. Pernah terjadi ubi kayu yang besar dah jadi kayu, kulit pun tebal dan pahit. Yang kecil ni masih mudah dan lembut lagi. Senang kalau hendak parut atau blander


2. Buang kulit ubi dan bersihkan dari tanah. Basuh bersih-bersih. Korang tengok gambar Kak z kalau kecil senang nak handle. Kulit pun nipis. Tak rugi timbang rasanya.


3. Kak Z parut ubi ni. Resepi asal kena blender. Blender Kak Z dah tua takut meletop kalau masuk ubi. Tapi kalau parut lagi sedap. Kalau blender kena blander dengan air. Bila dengan kena tapis air habis lemak ubi terkeluar. Mana best. Betul tak?



4. Ini ada hasil dari 2 kg ubi. Sebab tu Kak Z kata kalau parut ubi tidak berair. Kalau blender berair dan kena tapis buang air tersebut. Lemak dan manis ubi akan keluar


5. Kak Z letak pewarna kuning telur. Gaul rata. Nanti bingka kita warna kuning. Kalau korang tak nak warna kuning boleh jer letak colour merah, oren, biru atau hijua. Ikut suka hati korang lah. Janji rasa tak lari.


6. Masukkam santan, gula, garam dan marjerin. Gaul rata. Cabaran betul nak buat benda ni. Belum masak kita boleh rasa lemak bingka ni. Korang make sure marjerin tu hancur dan tidak berketul. Kalau ketul sikit-sikit boleh di maafkan. Kalau ketul besar.. adehh.. tak leh nak kata apa.




7. Pukul telur sikit. Jangan main masuk jer. Beketul lah telur tu nanti. Tak sedap weiii. Dah pukul baru lah gauk dengan adunan tadi. Mesti ummph lah..


8. Kak Z salutkan loyang dengan aluminium foil sebab senang nak buka dari loyang. Ni ada orang tempah. Angkat kuih terus masuk kotak. Korang kalau berniaga senang macam. Kak Z malas nak basuh loyang sebab tu buat macam ni...hii


9. Kak Z oleskan aluminium foil tu dengan marjerin. Lepas tu Kak Z tuang adunan tadi. Slow-slow tau. 


10. Adunan ni memang cukup-cukup untuk loyang 10 x 10 inci.  Jadi cantik tak melimpah atau kurang tinggi


11. Bakar seperti Kak Z ajar di atas


12. Nampak cantikkan dalam oven. Make sure korang pusing supaya tidak hangit pada satu tempat sahaja.

Biar sejuk baru potong.

Selamat mencuba

Ok bai