Posts

Showing posts from December 16, 2016

PULUT PANGGANG JUADAH MINUM PETANG

Image
Pulut Panggang mestilah sedap kalau inti cukup rasa manis, masin, lemak dan pedas. Kak Z belajar dari kawan Kak Z. Dia kalau buat beribu biji. Bukan beratus tapi beribu. Kak Z buat yang 15 biji ni pun macam nak patah pinggang. Maknanya mak dah tua nak. Sebab ada permintaan buat lah untuk lepaskan rasa anak tekak. Kalau korang suruh Kak Z buat lagi..ampun beribu ampun..omak tak sanggup.
Meh sini Kak Z ajar macam mana hendak buat pulut panggang. Jadi korang buat sendiri. Senang jer..hii. Rasa malas ko beli jer kat kedai jual kuih. Kalau masa Kak Z duduk Sungai Petani orang panggil pulut panggang ni pulut udang. Yang paling sedap Kak Z beli ialah dekat makcik yang jual ni kedai kat simpang Sungai Pasir - Bukit Apit.. alaaa.. jalan hendak pergi Tikam Batu dari Bukit Kechik. Di ajual 5pcs RM2.00. Murahkan? Tapi itu 2 tahun lepas masa masih di Sungai Petani. Hari ini mungkin harga sudah berubah. Kak Z rasa di Kuala Lumpur mungkin harga RM80-RM1.00.
Hendak membuat pulut panggang ini perlu m…

MERANCANG PERCUTIAN JADI MUDAH DENGAN TRAVELOKA

Image
Setiap kali cuti sekolah  mesti rasa macam nak pergi bercuti kan? Tak kiralah sama ada bercuti di dalam mahupun di luar negara. Lebih-lebih lagi bila hujung tahun macam ni. Dalam pemikiran mesti terbayang-bayang tempat percutian yang best-best. Anak-anak Kak Z selalu tanya cuti sekolah kita hendak bercuti kemana. Tapi apa yang selalu menjadi masalahnya bila Kak Z sendiri tak tahu nak pergi bercuti kemana, tak tahu nak plan macam mana dan tak ada idea macam mana nak mulakan perancangan. Bagi yang sudah ada perancangan untuk bercuti pula mesti tengah pening nak memikirkan tempat penginapan semua. Alahai, semakin stress laa pula jadinya kan? Haha. Tapi tak apa, tak perlu risau sebab setiap masalah mesti ada jalan penyelesaiannya.
PERCUTIAN KE LEGOLAND


Nak tahu cara paling mudah untuk mencari tempat percutian? Meh sini Kak Z share dengan korang. Haaa, masing-masing ada smartphone kan? Jadi, apa kata korang download Traveloka Appuntuk memudahkan korang membuat tempahan mana-mana hotel dan p…

LAKSA IKAN SARDINE YANG SEDAP

Image
Anak-anak Kak Z suka makan Laksa ikan sardine sebab lemak sedikit dari laksa guna ikan segar. Kak Z guna ikan sardine dalam tin. Kak Z guna jenama Ayam brand.

Sekarang ini musim hujan. Bunga kantan kat rumah Kak Z galak sungguh mengeluarkan bunga.. geram tengok dia mengembang. Kalau beli di pasar atau supermarket sebatang cecah harga RM2.50 sebatang. Daun kesum pun banyak. Masak asam pedas pun sudah. Jadi otak belegar-legar hendak makan benda lain. Ternampak ikan sardine . Apa lagi melaksalah kami

Jom Kak Z share buat Laksa ikan sardine

Resepi

Bahan:-
1 pek laksa.. rendam
1 tin ikan  sardine jenama ayam brand
2 biji bawang besar kisar
3 sudu besar cili boh
1L air
Bunga kantan
Daun kesum
6 Asam keping
Garam
Gula

Cara:-
1. Rebus laksa hingga lembut dan tapis air
2. Ramas ikan sardine hingga hancur
3. Campurkan ikan sardine, cili boh dan bawang
4. Masak dengan air dan asam keping
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa
6. Masukkan bunga kantan dan daum kesum
7. Biarkan hingga mendidih d…