16 December 2016

PULUT PANGGANG JUADAH MINUM PETANG



Pulut Panggang mestilah sedap kalau inti cukup rasa manis, masin, lemak dan pedas. Kak Z belajar dari kawan Kak Z. Dia kalau buat beribu biji. Bukan beratus tapi beribu. Kak Z buat yang 15 biji ni pun macam nak patah pinggang. Maknanya mak dah tua nak. Sebab ada permintaan buat lah untuk lepaskan rasa anak tekak. Kalau korang suruh Kak Z buat lagi..ampun beribu ampun..omak tak sanggup.

Meh sini Kak Z ajar macam mana hendak buat pulut panggang. Jadi korang buat sendiri. Senang jer..hii. Rasa malas ko beli jer kat kedai jual kuih. Kalau masa Kak Z duduk Sungai Petani orang panggil pulut panggang ni pulut udang. Yang paling sedap Kak Z beli ialah dekat makcik yang jual ni kedai kat simpang Sungai Pasir - Bukit Apit.. alaaa.. jalan hendak pergi Tikam Batu dari Bukit Kechik. Di ajual 5pcs RM2.00. Murahkan? Tapi itu 2 tahun lepas masa masih di Sungai Petani. Hari ini mungkin harga sudah berubah. Kak Z rasa di Kuala Lumpur mungkin harga RM80-RM1.00.

Hendak membuat pulut panggang ini perlu melalui banyak peringkat. Buat inti, masak pulut, pembungkusan dan memanggang pulut tersebut. Cost juga meningkat, sebab harga barang mentah juga sudah naik. Korang cuba buat mesti korang setuju dengan tulisan kak Z ni.

Kak Z tidak mengunakan udang kerig sebab anak-anak alah kepada udang kering dan belacan. Jadi Kak Z tukar kepada ikan bilis. rasanya sama. Cuma udang kering boleh bikin hidug gatal. Ikan bilis tidak. Dah jom buat

Inti:-

Bahan: - 

1 biji kelapa tua parut
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
50 gm ikan bilis
2 sudu besar cilih boh
1/4  sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak 

Cara:- 

1. Kisar bawang besar dan bawang putih hingga halus
2. Masukkan ikan bilis jangan kisar terlalu halus
3. Panaskan minyak untuk menumis
4. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau
5. Masukkan cilih boh hingga garing
6. Masukkan serbuk kunyit dan kacau
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
8. Masukkan kelapa dan masak hingga sedikit garinng. Jangan terlalu garing biar lembap sedikit.
9. Biarkan sejuk.

Jom Buat pulut

Bahan untuk pulut

300gm pulut susu
100ml santan
50 ml air
sedikit garam

cara:-
1. Rendam pulut 3 jam
2. Toskan 
3. Tanakkan dengan santan dan air
4. Masukkan garam
5. Api biar kecil supaya pulut tidak hangit di bahagian bawah.
6. Jangan lupa kacau
7. Biarkan pulut masak dengan tutup periuk.
8. Lebih Kurang 20 minit pulut akan masak.
9. Biarkan sejuk


Cara membungkus

bahan:-

Daun pisang secukupnya. 

Cara:-
1. Layukan daun pisang atas api
2. Potong ikut saiz 6 x 6 inci


Ikut cara bawah:-


Letak Pulut atas daun pisang.. pastikan tangan korang berair supaya pulut tidak melekat pada tangan


Letakkan inti atas pulut


Tutup inti dengan pulut


lepas tu korang bulatkan bentuk silinder dan Kak Z guna stapler untuk tutup hujung pulut. Ada ynag mengunakan lidi. Tak de lidi dik..mana nak cari pokok kelapa dah melangit. Jadi cara mudah guna stapler


Kak Z bakar atas hot plate. letak sedikit minyak masak. Macam mengoreng sedikit. Api kecil yer. Kalau tidak hangus. Masak sampai daun pisang tukar coklat. Baru lah dalam tu garing


Selamat mencuba

ok bai

MERANCANG PERCUTIAN JADI MUDAH DENGAN TRAVELOKA




Setiap kali cuti sekolah  mesti rasa macam nak pergi bercuti kan? Tak kiralah sama ada bercuti di dalam mahupun di luar negara. Lebih-lebih lagi bila hujung tahun macam ni. Dalam pemikiran mesti terbayang-bayang tempat percutian yang best-best. Anak-anak Kak Z selalu tanya cuti sekolah kita hendak bercuti kemana. Tapi apa yang selalu menjadi masalahnya bila Kak Z sendiri tak tahu nak pergi bercuti kemana, tak tahu nak plan macam mana dan tak ada idea macam mana nak mulakan perancangan. Bagi yang sudah ada perancangan untuk bercuti pula mesti tengah pening nak memikirkan tempat penginapan semua. Alahai, semakin stress laa pula jadinya kan? Haha. Tapi tak apa, tak perlu risau sebab setiap masalah mesti ada jalan penyelesaiannya.

PERCUTIAN KE LEGOLAND


Nak tahu cara paling mudah untuk mencari tempat percutian? Meh sini Kak Z share dengan korang. Haaa, masing-masing ada smartphone kan? Jadi, apa kata korang download Traveloka App untuk memudahkan korang membuat tempahan mana-mana hotel dan penerbangan yang korang mahu. Adanya aplikasi ni, korang boleh menggunakan TravelokaQuick untuk menempah, membayar dan mendapatkan e-tiket atau baucar hotel korang dalam masa yang sangat singkat. Memang menjimatkan masa! Tambahan lagi, korang tidak perlu cetak e-tiket atau baucer hotel tersebut. Hanya perlu tunjukkan pada aplikasi korang bila korang daftar masuk dan korang juga boleh mengakses e-tiket atau baucer tersebut pada bila-bila masa walaupun korang tak ada internet. Haa, senang kan? Betul tak?

DALAM FLIGHT  AIRASIA KE PENANG
Untuk pengetahuan korang, dekat Traveloka ni ada banyak pilihan untuk menempah lebih 100 hotel di Malaysia, Indonesia, Singapore dan serata dunia dari hotel bajet hingga hotel 5 bintang. Jadi, korang boleh pilih mengikut kemampuan atau bajet percutian korang. Korang juga tak perlu dah pening-pening nak compare kan dengan hotel lain satu persatu sebabnya website ni dah filter and soft siap-siap untuk korang. Nak fikir apa lagi? Dah ada cara yang senang kan. So kita take a chance laa. Inilah masanya untuk korang alami ciri hebat dengan hanya di hujung jari korang pada bila-bila masa dan di mana jua. Acewah! Nak godek-godek aplikasi ni sambil tengah makan pun tak ada masalah tau.

DALAM BUGGY DI LEXIS HIBISCUS

Agak-agak kalau korang malas nak memandu bila pergi bercuti, boleh juga tempah sekali dengan tiket flight. Harganya juga sangat berpatutan dan siap ada promosi potongan harga lagi. Korang boleh terbang menerusi lebih 100 laluan penerbangan yang disediakan oleh pelbagai syarikat penerbangan domestik dan antarabangsa antaranya adalah seperti MAS, Air Asia, Citilink, Malindo Air dan banyak lagi. Bagi korang yang memang seorang traveller sangat sesuailah dengan aplikasi ni sebabnya mudah untuk korang nak check promosi atau tawaran harga yang diadakan serta boleh menikmati penjimatan yang hebat. Dan yang paling best, no hidden charges. Berapa harga yang korang nampak itulah yang korang perlu bayar.
 
PENANG INTERNATIONAL AIRPORT
Percutian seterusnya, Kak Z rancang nak pergi ke Pantai Cenang, Langkawi sebab katanya pantai ni sangat happening untuk bersantai bersama keluarga dan banyak aktiviti yang boleh dilakukan lebih-lebih lagi aktiviti sukan air seperti parasailing, jet ski, banana boat dan lain-lain lagi. Kawan-kawan Kak Z kata di pantai ni juga bukan setakat waktu siang saja yang riuh, malah waktu malam pun riuh juga. Banyak kedai-kedai di tepi jalan yang menjual macam-macam benda, makanan, cenderahati, pakaian, barang hiasan dan yang paling best, harga semuanya murah-murah saja. Tempat percutian yang bebas cukai kan memanglah murah sebab tulah tak sabar rasanya nak pergi bercuti ke sana. Hihi.
RAMADA PLAZA HOTEL MELAKA
 Bila dah ada destinasi percutian ni, Kak Z dengan serta-mertanya terus buka Traveloka untuk pilih hotel dan penerbangan mana yang sesuai dengan bajet Kak Z. Sejak ada Traveloka Android/IOS App Kak Z memang lebih suka survey dan tempah dengan aplikasi ni sebab sambil bercuti sambil kita dapat ganjaran. Aish, takkanlah korang tak suka kalau dapat ganjaran kan? Okay korang cepat-cepat pilih destinasi percutian korang pula dengan menggunakan aplikasi ni. Tak payah buka laptop atau komputer pun dah boleh buat tempahan. Jangan tunggu lama-lama,nanti lama-lama, promosi semua dikebas orang. Haha. Have fun korang!

Ok bai

LAKSA IKAN SARDINE YANG SEDAP




Anak-anak Kak Z suka makan Laksa ikan sardine sebab lemak sedikit dari laksa guna ikan segar. Kak Z guna ikan sardine dalam tin. Kak Z guna jenama Ayam brand.

Sekarang ini musim hujan. Bunga kantan kat rumah Kak Z galak sungguh mengeluarkan bunga.. geram tengok dia mengembang. Kalau beli di pasar atau supermarket sebatang cecah harga RM2.50 sebatang. Daun kesum pun banyak. Masak asam pedas pun sudah. Jadi otak belegar-legar hendak makan benda lain. Ternampak ikan sardine . Apa lagi melaksalah kami

Jom Kak Z share buat Laksa ikan sardine

Resepi

Bahan:-
1 pek laksa.. rendam
1 tin ikan  sardine jenama ayam brand
2 biji bawang besar kisar
3 sudu besar cili boh
1L air
Bunga kantan
Daun kesum
6 Asam keping
Garam
Gula

Cara:-
1. Rebus laksa hingga lembut dan tapis air
2. Ramas ikan sardine hingga hancur
3. Campurkan ikan sardine, cili boh dan bawang
4. Masak dengan air dan asam keping
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa
6. Masukkan bunga kantan dan daum kesum
7. Biarkan hingga mendidih dan nampak pekat
8. Kalau kurang masam boleh tambah asam keping

Nota:-
1. kemasaman asam keping bergantung kepada jenis asam keping yang kita beli. Jadi anda mungkin boleh tambah atau kurang bagi mendapatkan masam yang anda suka.

2. penyedap laksa ialah belacan. Kak Z tidak mengunakan belacan sebab anak-anak Kak Z alah kepada belacan dan seangkatan belacan. jadi Korang boleh letak belacan besar ibu jari. Ferrrhhh guwa tahu memang tahu sedap.

Korang boleh cuba resepi ini. Ringkas dan sedap. Kalau adik-adik duduk di asrama juga boleh cuba. Mee laksa boleh juga beli yang telah siap tanpa rebus. Korang hanya basuh dan celur dengan air panas. Macam jenis mee laksa dalam pasaran. Kak z guna mee laksa cap harimau..hii.
Akak kan anak rimau..sudah tentu suka rimau

Selamat mencuba
Ok bai