14 September 2014

Homemade Wedges

Assalamualaikum

jom buat wedges sendiri..kalau beli tak puas .. mahal lah pulak.. anak-anak kuat makan. oleh itu mak dia pun inovate/cipta wedges sendiri.. sedap lah pulah.. 1/2 kotak kentang habis sekejap jer
jom try

Homemade Wedges

Resepi

Bahan
5 biji kentang
5 sudu besar tepung goreng ayam
sebiji telur
air jika perlu
cara:-
1. kopek kulit kentang dan rebus hingga separuh empok
2. angkat dan sejukkan
3. 1 biji ketang potong 8
4. pukul telur dan masukkan tepung
5. jika terllau pekat campur air
6. celupkan kentang kedalam bancuhan tepung
7. goreng hingga kuning
8. sedap makan dnegan cili sos dan mayo

selamat mencuba

ok bai

Strawberry chocolate moist


Assalamualaikum

customer oder chocolate moist...ini lah kejadiannya. kalau hendak oder boleh juga. tapi kawasan sungai petani sahaja


strawberry chocolate moist

ok bai

French toast

Assalamualaikum..

French toast.. sarapan yang kenyang dan berkhasiat.. mudah di buat.. kanak-kanak kat rumah dapat french for sure guarentee habis..
try buat di rumah ada lebihan roti yang nak expired tu try godek-godek.. mai kak share resepi noo


French Toast

Resepi

5 keping roti guardenia
2 biji telur
100ml susu segar
sedikit garam
sedikit lada sulah
marjerin untuk goreng

cara:-
1. roti di potong 2
2. pukul telur
3. campur  telur, susu, garam dan lada suluh
4. panaskan kuali leper dengan margerin
5. celup roti kedalam telur dan letak atas kuali
6. goreng hingga coklat sikit
7. ulang hingga habis
8. french toast boleh makan dengan jem, sambal atau begitu sahaja

selamat mencuba

ok bai

Iman Nazihah

assalamualaikum,

cucu saya.. heee..anak kepada anak saudara saya.. iman nazihah namanyer

my geng.. mata sepet

ok bai

Meatball

Assalamualaim,

Meatball atau bebola daging..selalu kita makan bila buat sup.kalau di Indonesia meatball buat bakso. Kalau gi IKEA..meatball disiram dengan sos blackpaper. Anak-anak saya suka makan meatball buat sup atau kuah spaghetti. Meatball boleh di beli atau dibuat sendiri. Jenama yang ada dalam pasaran ialah ramly, azmy dan marina. Buat sendiri pun boleh mudah..hari ni saya share buat meatball.... setelah beberapa kali cuba baru boleh share resepi

Meatball sudah siap


Resepi
Bahan
1  kg daging hancur
12gm garam
15gm gula
50gm tepung jagung
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk perasa
90Gm ais

Cara
1. Gaulkan semua bahan hingga ketulan ais cair
2. Bulat2 seperti onde-onde atau berat 15gm
3. Masa bulatkan daging ini guna sedikit minyak supaya mudah
4. MasuK kedlm peti sejuk selama 1/2 jam
5. Didihkan air hingga mengelegak n kemudian perlahankan api. Daging tidak boleh direbus jika api terlalu kuat
6. Rebus daging hingga timbul dan angkat

spagethi meatball

ok bai



UPSR postpone

Assalamualaikum

selama 9 bulan anak pulun utk ambil upsr.. tetiba dapat tau soalan sains dan Bahasa inggeris bocor terpaksa postpone dan ulang semula
kesian lah sangat pada anak-anak.. konon nak bercuti tapi apa kan daya .. persoalan yang timbul macam mana hal ini boleh timbul. setiap tahun kita tahu soalan upsr bocor. bagi saya ini adalah  intergriti.. makin moden, maju.. nak dapat 5A.. intergriti hilang


good luck

ok bai

Kata-kata ibu

Assalamualaikum

saja share.. kata yang saya dapat dari fb


Mulut Ibu



Blogger jadi penternak kambing

assalamualaikum

terbaca dalam surat khabar utusan pasal blogger jadi penternak kambing
seronok juga kan.. nak ubah career lah ..
blh main kejar-kejar dengan kambing

keratan akhbar

ok bai