29 April 2015

Gamat yang amat bila anak-anak dan mak pergi blogger day out.,macam-macam jadi

Assalamualaikum

26hb april 2015 kelab blogger ben ashaari mengadakan blogger day..

gamat yang amat lah nak kata kan.. makcik yang dah berusia ni pun seronok.. bawalah anak- anak yang empat orang tu..

yang adik sepanjang hari duduk dalam swiming pool, yang abang dapat main macam-macam.. yang kembar tu dapat swiming dan main go kart... kelab komuniti cyberjaya adalah pusat yang kita boleh berkumpul untuk melakukan pelbagai activiti, ada driving range.. go kart, swiming pool, badminton court, gym, paintball, dan cafe.. ada banyak parking space dan tempat permainan kanak-kanak

adik hanis suka lah.. sampai gelap dia main swiming pool..anak-anak oh anak ku







abang main golf





mak main golf






with laila dan yanie





with laila dan boni M..heeee





 mak main go kart.. habis




boyzz behind the mask.. kiri hanif dan kanan hanif.




abang pun layan go-kart





haiipp... tak cukup umur 






sampai pecah tayar orang depan di kojekannya


kat padang paintball





paint ball warrior

paintball warrior.. menang sekali kalah sekali


masa ni mak dapat lucky draw... haaa











terima kasih kepada sponsor it was awesome to be there.. everybody were happy.. hopefully t goin to be next time together

1. www.yeos.com
2. www.cosmoderm.com.my 3. www.crazycrunchy.com/pengedar 4. www.natalia.my
5. www.stampnprint.blogspot.com
6. www.cyberview.com
7. facebook.com/kelabkomuniticyberjaya

22 April 2015

Travelling with MAS

assalamualaikum

1st question adik beradik tanya bila tiap minggu travel..actually i'm enjoying..why..meeting people, mengajar dan experience baru.

Masa gi kuantan naik Malaysia Airlines(MAS). Masa mula-mula naik kapal terbang duluuu duluuu ni lah dia MAS.. hii. duduk dalam flight 13jam..6 jam..8 jam..tak takut...tapi skg naik 40 min pun ketaq weeiii..penakut..hiii

duduk kat rumah pulak atas ni laluan kapal terbang ..klu kapal terbang nak mendarat mesti dengar dia slow down the engine.. waktu sibuk pagi dan mlm.. so bla pandang ke atas oowww frm japan.. owww frm china.. main teka jer.. dari kecik sampai besar duduk kat atas tanah ni suka tengok.. heemmm.. takut juga lepas tengok byk yg jatuh,,,hiii

naik dari KLIA sampai kuantan.. ambil masa lebih kurang 30min.. saya suka naik malam sbb tak perlu tengok bawah.. gelap jer.. dakam flight jumpa izara aishah.. ok she sweet.. tetiba ada orang tengok.. kak.. dari tadi sy tengok akak..tu sebab sy senyum kat akak.. ok.. akak ingat awk senyum kat izara.. sbb izara depan kerusi akak aje.. tak dekat akak..ooowww.. biasa tengok akak kat TV.. bila pulok aku masuk TV..mcm retis lah pulok..hiii.. tak de lah dik.. kalau kat blog, ig, fb n twit selalu..
tidak.. muka akak kat tv.. pelanduk dua serupa kot.. sepupu akak selalu kuar tv.. gambar dia merata maybe awk ingat itu kot.. siapa.?.toooootttt dlm ni tak leh bagitau..

jom share gambar KLIA.

di KLIA banyak kedai barangan branded.. best lah cuci mata kata.. last dtg KLIA 8 yrs ago.. gi mana eekk lupa..pulok.. nak kena buka pasport..oww..time tu renew my pasport.. bangkok , itali n turki mu tunggu aku dtg..

ni kat luar jer.. kat dlm tak ambil cz maleh nak buka kamera besow..eksen..nyampah

sila lihat








masa blk waktu subuh.. ya allah cantik sungguh waktu ..bulan mengembang.. sukar nak gambar..kejadian allah..subhanallah..cantik.. atas flight tu nampak bulan hingga habis

oleh kerana perjalanan hnay 1/2jam kami di hidangkan kacang dan air oren..ok what..masa ni beli tiket murah rm135.00 gi blk.. next trip RM300 gi blk..tunggu lah tiket murah baru beli

my advice..kita rancang perjalanan sebelum travelling .. supaya mudah beli tiket murah dan tpt tinggal selesa juga murah



ok happy travelling

ok bai

KBBA BLOGGER’S DAY OUT..WOOOZZEEESSS..TEBANG BULUH BUAT LAYANG-LAYANG MAIN KAT SANA.

ASSALAMUALAIKUM..,

budak empat orang ni dah excited.. adik kata dia nak mandi swimming pool, abang nak main paitball.. kembar dah buat layang2 utk main kat sana.. teruk mak menebang buluh. sib baik paklang ko tanam buluh madu..klu nak buluh betong bawak kapak masuk hutan..beperang dengan nyamuk.. ohhh tidakkk

mak pun Excited pun ada teruja pun ada..sebenornye.. hari blogger berkumpul.. blogger dari pelbagai bidang. boleh korek ilmu.. walaupun sudah ber blogger dari tahun 2009.. tapi masih banyak benda yang tak tahu.. so tarikh 26hb april 2015..kita akan interview mereka yang dah berjaya. blogger dayout ini kana di jalankan di KELAB KOMUNITI TAMAN TASIK CYBERJAYA..sebagai main sponsor





 Terletak berhampiran dengan Universiti Multimedia ,  KKTTC telah wujud sejak 2006 lagi dan mempunyai banyak  kemudahan untuk bersukan seperti driving range , gelanggang tennis , paintball , sirkit go kart , kolam mandi , gelanggang futsal , gymansium , studio menari , gelanggang badminton , squash , dan basketball. Disini juga anda boleh membuat tempahan untuk mengadakan majlis majlis tertentu seperti perkahwinan dan mesyuarat perniagaan.

sekarang orang suka tema.. wedding garden, so.. tempat ni sesuai sebab space besar. Keluasan serta ruang parking kereta yang mampu menampung hingga 500-700 pengunjung pada satu satu masa..  Catering juga boleh terus ditempah disini. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut , boleh hubungi  03-8318 0008 atau tengok sendiri di instagram KKTTC ,@kelabkomuniticyberjaya.

di KBBA BLOGGER’S DAY OUT  ( KBDO)  100 blogger akan sertai aktiviti yang telah dirancang seperti golf , badminton dan paintball. byk benda yang menarik..so klu nak tahu kena dtg. tapi acara hanya terhad kepada ahli kelab blogger. jika program ini berjalan lancar ahli kaan buat lagi besar..


Antara penaja rasmi KBDO 2015 ini ialah :

Cyberview cyberjaya www.cyberview.com.my
Cosmoderm www.cosmoderm.com.my
Yeos Malaysia www.yeos.com.my
Stamp N Print Enterprise www.stampnprint.blogspot.com
Natalia www.natalia.my.

20 April 2015

Petua ikan atau ayam tidak melekat ketika goreng



assalamualaikum,
nak share petua yang sangat berguna kepada kita. korang mesti sellau menghadapi masalah bila mengoreng ikan atau ayam. bila mengoreng ikan atau ayam , ia akan melekat atau hancur bila kita hendak kalihkan.. mesti dah tak sedap bila nak makan .. sekarang akak ajar macam mana nak elak supaya tidak melekat dan hancur. ikan atau ayam akan jadi cantik selepas di goreng.






gambar dari mr google:- majalah pama


caranya ialah ketika hendak panaskan minyak dalam kuali letakkan sekeping asam keping atau nama lain asam gelugor. biarkan min yak betul-betul panas baru masukkan ikan atau ayam.

try tau

ok bai 

Sambal Telur bujang

Assalamualaikum

sambal telur bujang..? napa bujang? sebab yang makan semua orang bujang.. budak-budak suka lah makan masakan macam ni. senang nak buat, berkhasiat, bahan murah dan mudah dicari.. terutama zaman GST sekarang semua kena jimat. betul tak. oleh itu sesuai lah. jom masak


Resepi

bahan:-

5 biji telur
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
200gm cili boh
10gm asam jawa
50ml air
garam secukup rasa
1 sudu besar gula pasir
minyak untuk menumis

cara:-
1. kisar atau tumbuk bawang 1 biji bawang besar dan bawang putih
2. tumiskan bawang hingga naik bau
3. masukkan cili boh dan kacau hingga garing
4. uat air asam jawa dengan mencampurkan asam jawa dan air
5. masukkan kedalam cili 
6. masukkan gula dan garam 
7. biarkan mendidih sebentar
8. masukkan telur 1 persatu hingga habis
9. biarkan telur masak dan tutup api
10. boleh makan


senangkan.. hidang ni boleh dimakan untuk 5-7 orang. makan dengan panas dan campur kicap

buat tau

ok bai

18 April 2015

my 1st book - danish dan paf pastri

assalamualaikum


kelahiran buku ni umpama macam nak bersalin.. 

masih belum sampai di tangan.. tapi dah di buka untuk tempahan

nak ucapkan kan terima kasih kepada team karangkraf sebab bagi peluang ini.. terutama kepada pn editor akak.. pn siti nani saudiar zakir.. she so creative.. juru gambar elani and yanti dan group lain yang tak tau nama dari designer dan yang lain-lain.

my 1 st step to next level.. insyallaha ada yang no. 2..3..4..dan seterusnya

tq to all my family member..abang-abang n kakak-kakak...this your baby sister book.. mana nak tau dapat buat buku kan..rejeki..

alhamdullilah

kalau nak buat tempahan boleh hubungi pihak karangkraf

ok bai



bila jumpa heliza helmi n najeeb abdullah

assalamualaikum

masa di  event aman palestin terjumpa lah budak ni.. sellau kacau dia kat IG n FB. hari ni jumpa.. hii nak citer panjang tak boleh sbb event orang.. boss dah jeling .. so hai hai jer lah.. ken assopan lah sikit kan kan

ajeeb nanti kita borak panjang taw taw




lepas tu bergambar pulok dengan heliza helmi. dia di lantik semula sebagai duta palestin. kecik jer orang nya. tapi dah gi palestin dan syiria tu.. sungguh berani ini budak

last sekali sesi bergambar kelab blogger ben ashaari 


ok bai

kelab blogger ben ashaari sebagai blogger Aman palestin

 assalamualaikum

tiap kali ke rumah kakak kat sek 3 bandar baru bangi mesti lalu aman palestine sebab rumaah kakak belakang tu je.. 

tahu pasal aman palestine pun dari media sosial yang lain.. sbb aman palestine selalu menyalurkan bantuan kepada penduduk palestine di gaza dan syria

bila ben up jer kat whatapp siapa nak join.. i'm the 1st give the name.. teruja

apa lagi yang boleh kita bantu.. insyallah dengan ber blogging kita boleh salurkan maklumat pada orang ramai apakah aktiviti terbaru aman palestine untuk membantu rakyat palestine yang tertindas

majlis bermula dalam kul 11.30 pagi..

akak  bertolak dari rumah kul 8.30pg .. dalam kul 9.30 pg.. hantar adik kat jln 3..

so tiba di hotel bangi putrajaya dalam kul 10.30pg

bermula dengan mukadimah

ucapan pengarah aman palestin dan hospital al zahra.

bila pengarah aman palestine bercerita mengenai keadaan di sana.. sebak rasanya..

cakap dalam hati insyallah aku akan cuba membantu sedaya yang boleh.

majlis berjalan lancar denan majlis menandatangani  Perjanjian Persefahaman Rakan Korporat, Duta, Penyerahan Sumbangan, Pertemuan Rakan Blogger dan Media Sosial bersama Aman Palestin Berhad di Hotel Bangi-Putrajaya , Bangi.

heliza helmi dan maulud di lantik sebagai duta aman palestin. dan kelab blogger ben ashaari sebagai blogger aman palestin

hospital al zahra pula adalah rakan korporat kepada aman palestin














Projek zikra -Lembaga zakat selangor dan kelab blogger Ben Ashaari

Lembaga zakat Selangor telah di tubuhkan 20 tahun yang lalu. Mengurusan dan memanfaatkan potensi kutipan zakat dapat di salurkan mengikut syarak. 

Tahun 2009 adalah tahun yang sangat menyukarkan akak. Kawan-kawan menasihatkan nasihat akak supaya meminta bantuan dari zakat Selangor. Masa tu nak raya.. duit tidak ada. Dengan adik yang masih kecil lagi waktu tu akak pergi ibu pejabat pusat zakat masa tu depan masjid negeri shah alam. Bukan akak sorang yang rupanya tidak ada duit untuk raya ramai lagi.. maknanya ramai orang susah. Dia bagi boring isi.. interview alhamdullilah dapat RM300.00.. ya allah rasa bersyukur kepada allah dapat beli baju raya anak. Lepas tu pegawai tu cakap dengan keaadan puan.. puan layak untuk bantuan bulanan.. masyallah terbuka lagi peluang.. dia arahkan akak buat permohonan di cawangan ampang.. selama 6 bulan setiap bulan akak mendapat bantuan bulanan sebanyak RM350..  akak cakap kat pegawai tu encik ada tak bantuan peralatan. Saya nak buat perniagaan secara kecilan..
Pegawai tu Tanya puan hendak peralatan macam mana? Apa kemahiran puan. Akak pun bagitau saya ada perniagaan sebelum ni tapi ada masala yang berbangkit saya terpaksa tutup perniagaan saya sekarang semua peralatan say adah jual untuk tamping hidup bersama anak-anak. Kemahiran saya membuat kuih. Saya perlukan oven, mesin pemutar kek dan meja stainless steel.. budget RM10k.. diaorang suruh buat proposal dan dapatkan quotation.. siap semua hantar.. dalam masa 7 bulan alhamdullilah akak dapat semua barang tersebut.. ialah 7 bulan tu banyak procedure yang perlu dilalui .. siasatan, kursus dan process gedebak gebuk 7 bulan

Tapi apa pun dapat lah barang tu dan masih lagi berjasa kepada akak untuk 6 tahun ini.. dari sana akak dapat menjalankan perniagaan dan jadi cikgu buat kuih..banyak jasa mesin-mesin tu.. alhamdullilah.. sesiapa yang membayar zakat tu akak ucapkan sangat-sangat terima kasih sebab dengan zakat itu banyak membantu banyak pihak yang memerlukan..

Pada 15hb april 2015.. satu projek yang dinamakan zikra. Projek ini ada lah usahasama lembaga zakat Selangor dan kelab blogger ben ashaari. Project in adalah mengadakan lawatan seperti dibawah
Program Zikra 'Jelajah Kasih Bersama Asnaf' 2015 .Tentatif semalam : .
1. Kompleks Asrama Anak-Anak Asnaf Baitul Hasanah, Kg Perepat, Klang .
2. Kampung Delek, Klang (Penyerahan mock up kunci rumah oleh Mufti Diraja Negeri Selangor)
3. Sungai Udang, Klang (Penerima Bantuan Bina Rumah dari Lembaga Zakat) .
4. Jenjarom, Kuala Langat (Menziarah ke rumah²) .
5.Pusat Jagaan Warga Emas Zakat Selangor, Jalan Kebun, Klang .
6. Maahad Integrasi Tahfiz Sains & Teknologi .

Kelab blogger ben ashaari telah di lantik sebagai social media untuk menyebarkan maklumat kepada umum mengenai kegiatan lembaga zakat Selangor. Sekarang ni kan orang suka baca blog untuk dapat info yang cepat. Sebagai ahli kelab ini saya pun teruja nak pergi bersama. Tapi ada hal yang telah di rancang lebih awak terpaksa pendamkan insyallah next time.

Kawan-kawan yang pergi menyalurkan maklumat dan share dengan kawan-kawan yang tidak pergi. Alhamdullilah pilot project ini semua berjalan lancar..
























lawatan ini bermula dari pukul 8.00pagi hingga ke 4.00ptg. sekarang baru kita faham kemana zakat ini di salurkan

ok bai