13 January 2014

Sup Tulang

Assalamualaikum..

dari satu update ke satu update ... sbb dah lama tidak update

sup tulang .. mcm jenis ada..

saya suka makan sup tulang rusuk lembu.. klu buat anak2 sangat berpuas hati

resepi:-

Bahan:-

1kg tulang rusuk
1 pek serbuk sup adabi
1 pek bunjut tulang adabi
2 biji buah pala
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 inci halia
garam secukup rasa
2 keping asam keping
1 batang serai
1 1/2 liter air

hiasan

daun ketumbar
bawang goreng

cara:-
1. tumis bawang putih dan besar, halia dan rempah dari pek bunjut sehingga naik bau
2. gaulkan serbuk sup  dgn 1/2 cawan air dan masukkan kedalam tumisan tadi goreng hingga berbau
3. masukkan air
4. masukkan tulang, serai dan asam keping
5. masukkan garam dan biarkan mendidh hingga daging di tulang menjadi lembut
6. sesusah masak boleh hidang dan di hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng



sedap di makan dengan mee - mee sup

sup tulang

epic sahaja

selamat mencuba

Meroti Dengan Mamazieza

Assalamualaikum...

dunia perotian fail.. tahap gaban..selalu roti mendap..

anak-anak suka makan roti.. oleh itu mumeenya ini kena belajar buat roti..

masih banyak perlu di pelajari

terbaru dengan Mamazieza.. sedap sungguh rotinya

mari nikmati gambarnya

Roti Naik



Chicken floss roll

roti cheese

roti Sandwich

roti boy


Puff Pastry..

Assalamualaikum,

Ramai yang PM sy utk meminta resepi cream horn atau sardine puff.

Waduh.. boleh bagi.. tapi ini semua hak milik org.. Tuan tanah mengamanahkan hakak tak boleh bagi kalau tak datang kelas..

cara mudah beli puff pastry di tesco, giant atau sebagainya.. brand Pampars atau Kami..

wah promote barang org...

Akak pun jual pastry.. klu yang berminat

Akak share gambar pastry dan puff yang telah siap sedia untuk di makan


Teknik melapis puff


Cream Horn

Sardine Puff

Jadual Terbaru Kelas Bersama D'Dapur C'Chanteq

Jadual Kelas  Bersama Dapur Chanteq

Januari 2014

18hb Jan 014 – Nasi Kabsa
Tempat :  Kamunting, Perak
Waktu: 10pg
Yuran: RM150
Hubungi: Naiz Ismail

25hb Jan 2014 – Nasi Mandy Lamb
Tempat: Kulim
Waktu: 10pg
Yuran: RM150.00
Hubungi:  Eriqa Sweet

26hb Jan 2014 – Nasi Mandy Ayam
Tempat: Bertam, Kepala Batas
Yuran : RM150.00
Hubungi : Sarinah Din

Februari 2014

8hb Februari 2014 - Pastry
Tempat: Sg lalang, Sg Petani
Waktu: 9.00pg
Yuran: RM250.00
Hubungi: D’Dapur suria

16hb Feb 2014 – Demo Puff Pastry
Tempat: Melaka
Waktu: 10pagi
Yuran: RM150.00
Hubungi: Sue Littleworld

22hb Feb 2014 – Nasi Arab
Tempat: Sg Dua, Pulau Pinang
Waktu: 10pg
Yuran: -akan di di beritahu kemudian
Hubungi: Suzana Raman

1hb Mac 2014 – Variety Tart
Tempat: Kulim
Waktu: 10pg
Yuran: RM200.00

Hubungi: Eriqa Sweet

Choux yang boleh jadi bermacam-macam

Assalamualaikum,

Choux pastry..

nangis bila mula-mula nak sebut.. cok lah.. sok lah.. senang nak ingat ialah shoe... bukan kasut tau.. sebutan serupa.. tapi benda lain.. 

sebelum expert nak buat choux pastry ni.. byk kali tepung jadi habuan tong sampah... almost feedup.. tapi sekarang ni bila dah expert mcm2 blh jadi...

mari saksikan

Eclair belum di hiasa... mcm ulat bulu



Chocolate Eclair


Fruit Puff belum masak


Puff sudah masak

Fruit Puff yang sudah siap


Cream Puff

Japanese cream puff



Tart..

Assalamualaiukum,

bersawang blog ni... busy menguruskan anak2

cerita pasal tart .

tart macam-macam jenis tart..

yang paling senang, sedap dan mudah  - SSM . Ramai yang suka tapi tidak tahu nak buat.  oleh itu ada yg minta untuk buat kelas.. ini lah antaranya yang terhasil antara kelas tart saya



Portugese Egg Tart


Blueberry Cheese Tart


Puff Fruit Tart




Egg Tart


Fruit Tart