27 December 2012

Jemput jemput sayur

assalamualaikum,

jemput jemput sayur atau cucur sayur, macam mana boleh mengelembong.. ada resepi guna sayur atau soda. tapi  klu guna yis serap banyak minyak. jika guna soda ada rasa pahit. tapi saya guna ENO.. putih.  macam mana hendak mengunakan eno. setelah kita bancuh semua bahan dan masuk sayur atau udang dangan air. semua sudah mesra baru lah kita masukkan ENO satu sudu besar. kacau dan goreng hasilnya lihat dibawah


cucur yang sudah dimasak

selamat mencuba  .. jika ada masalah saya ada di fb:d'dapur c'chanteq

26 December 2012

Chocolate indulgence cake

assalamualaikum,

chocolate indulgence kek ni sedap.. kaya berkrim lagi.. dlm ni sy tunguk cara buat resepi kena ambil dari blog citarasawan.. sbb kak wan punya.. try yea.. saya dah buat jadi... yummy

chocolate indulgence cake


Bila sejuk lagi sedap dimakan


memperlihatkan isinya


meringue  - telur, gula castor dan tartar


campur dlm bancuhan tepung kaup dan balik


ulang hingga meringue habis


sedia untuk dibakar


sudah siap dibakar dan masak


untuk hiasan


selepas di hias dgn coklat

selamat mencuba

25 December 2012

Halwa Masket

assalamualaikum..,

suka sangat hendak share dengan semua orang mengenai halwa masket yang di buat oleh kak ipar saya.... sedap.. tapi saya tidak boleh bagi resepi kepada semua orang sebab resepi keluarga.. boleh share gambar aje


proses awal...



sentiasa di kacau


gelembong udara menunjukkan hampir masak


sudah masak

dalam kontainer


test kalau tidak melekit di tangan sudah masak




Oreo cheese cake

assalamualaikum,

oreo cheese cake

sy membuat kek ini mengunakan resepi dari kraft...sedap dan mudah.. saya telah pos resepi itu sebelum ini.
oreo cheese cake - 1 kg

sy suka membuat cheese cake jenis baked/bakar sebab lebih stabil dan bahan membuatnya mudah di cari. jika membuat chilled cheese cake kita perlu mengunakan galetine untuk menstabilkan kek. salah cara habis kek kita terbarai atau lembik. bake cheese cake tidak perlu galetine . cheese, sour cream saya tukar kepada yogurt. bahan lain gula, garam dan telur. base boleh guna biskut marie, cream creacker atau apa shj  biskut yang anda suka.   sour cream saya tukar kepada yogurt kerana di sungai petani , sour cream terdapat hanya di kedai bahan kek atau tesco sahaja. yogurt di mana2 sahaja ada. cream cheese.. paling murah ialah tartura... ada yg murah lagi ke? saya tidak berapa pasti..  selamat mencuba... blh cari saya di fb : d'dapu c'chanteq.. bye love u all

23 December 2012

Wajik


assalamualaikum,

pulut kacau @ wajik

hari ini hendak cerita  pasal pulut kacau, minggu lepas saya mendapat oder 50 kg pulut kacau.. wauuuu.. puas juga mengacaunya, bersama kakak saya dan mak.. dari pukul 8 pagi kami berusaha hingga ke kul 9.00mlm baru selesai.. 



pulut sedang di kukus

pulut yang sudah dikukus




sudah siap

 Dalam container

Resepi

Bahan:-

1 kg pulut 
700 gm gula merah 
300gm gula pasir
1kg santan
garam secukup rasa

cara

1. Pulut perlu direndam semalaman, dikukus dan dibiarkan sejuk sebentar
2. Gula merah dan pasir perlu dimasak dan ditapis
3. Masak santan hingga mendidih dan masuk air gula masak hingga pekat seperti susu pekat.. masuk garam
4. masukkan pulut dan kacau hingga sebati biarkan api sebentar.





08 December 2012

OREO CHEESE CAKES

Assalamualaikum,

Resepi ni saya ambil dari blog kraft..

Bahan:-
3pkg.  (8 oz. each) philadelphia cream cheese, softened
3/4cup  sugar
1cup  breakstone's or knudsen sour cream
1tsp.  vanilla
4 eggsmake it

cara

  1. heat oven to 350°f.
  2. crush 28 cookies finely; coarsely chop remaining cookies. 
  3. mix crushed cookies with butter; press onto bottom and 2 inches up side of 9-inch springform pan.
  4. beat cream cheese and sugar in large bowl with mixer until blended.
  5. add sour cream and vanilla; mix well.
  6. add eggs, 1 at a time, mixing on low speed after each just until blended.
  7. stir in chopped cookies.
  8. pour into crust.bake 55 min. to 1 hour or until center is almost set.
  9.  run knife around rim of pan to loosen cake; cool before removing rim.
  10. refrigerate 4 hours.


Fruit Flan

Assalamualaikum,

Fruit Flan

Fruit flan sedang aje nak buat.. tapi sedap

07 December 2012

My Birthday Pavlova

assalamualaikum 
pavlova

saya dapat pavlova yang sedap.. resepi saya tapi air tangan anak-anak.. just for their mummy

04 December 2012

Fruit tarlet

Assalamualaikum,
fruit tarlet


fruit tarlet yang selalu saya jual ada pelbagai kategori. berdasar buahan yang diminta cara membuat kulit tarlet

Tarlet pastry - 80 pcs saiz acuan saya

bahan ;-
250 gm butter - saya guna arjerin pelangi
100gm gula custor
1/2 teh esen vanilla
1 biji telur
secubit garam
2 sudu teh air

cara :-
1. pukul gula dan butter jangan terlalu kembang yea.. agak2 gula hancur
2. masuk telur, garam  dan esen
3. last masuk tepung gandum dan air..

masuk kedlm acuan bakar hingga kuning gambar dibawah ni saya letak pewarna hijau


pastry tarlet
custard

bahan:-

250gm instant custard
250ml  susu uht o fresh
buahan ikut suka..

cara 
1. pukul custard dan susu hingga boleh dimasukkan kedlm pastry tadi
2. letak buahan..

waalllaaaaa.. jadi fruit tarlet

klu ada masalah hubungi saya di fb - d'dapur c'chanteq



assalamualaikum

cinnamon rolls


resepi

Bahan A

¾ cawan susu
¼ cawan margarine
3 ¼ cawan tepung serbaguna/tepung gandum
¼ cawan gula
1 pek yis segera
½ sudu the garam
¼ cawan air
1 biji telur

Bahan B

1 cawan gula perang.
1 sudu makan serbuk kayu manis
½ cawan margarine


Cara
1.       Panaskan susu sehingga berbuih. Ketepikan dan masukkan margarine kacau rata. Biarkan suam
2.       Satukan tepung, yis, gula dan garam. Masukkan air telur dan susu suam tadi. Uli selama 5 min.
3.       Biarkan tepung berehat selama ½ jam tutup dgn tuala basah.
4.       Dlm bekas yg lain satukan margarine, gula dan serbuk kayu manis.
5.       Setelah tepung naik. Uli semula hingga ruang udara keluar. Rolls tepung kepada 12 x 8 inci. Sapukan bahan kayu manis. Gulung semula dan potong sama besar.
6.       Terbalikkan dan susun dlm bekas yg telah di sapu margarine bakas sehingga kekuningan



cheese and sugar bread

assalamualaikum


roti yang belum dibakar..

chanteq suka buat experiment. hari ni cuba buat roti.. dah lama tak buat.. 



roti dah masak




01 December 2012

Kuih Bakar


Assalamualaikum,

Kuih Bakar

Ada yang panggil 'kuih kemboja.' ada juga yang panggil 'tapak itik' tapi it still kuih bakar. cara buat mudah sahaja


kuih bakar dari my hot oven


kuih bakar:-

bahan a

300ml air
1/2kg gula  (klu tak mau manis kurangkan 100gm)
1/2 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam
(masak bahan ini hingga gula hancur - biar panas)

bahan b
1/2 kg tepung gandum
200ml santan
4 biji telur
700ml air daun pandan

bancuh semua bahan b, blend dan tapis. 
masukkan bahan a yang masih panas. kacau rata.
bakar hingga masak dengan api  atas bawah 180c


 kuih bakar kemboja dalam oven


yang sudah masak - kerak yang sedap