Posts

Showing posts from May 11, 2016

Cheezy Lasagna..

Image
Assalamualaikum


Cheezy lasagna
Lasagna makanan dari Itali.. adalah juga mengatakan dari Greek.. macam mana pun itali greek serumpun. masa zaman belajar dulu gayat jumpa benda ni.. Lepas makan melompat sedap. Alhamdullilah keluarga islam yang menyediakannya. Kalau tak makan non halal. Kak Z ni rugged, tapi bab makan cerewet ler.. boleh tanya lagi kat kedai makan. Ii is free pork. Nasib baik tak kena tempeleng dengan Italian tu. Sebab bila kita di oversea kena berhati-hati  kalau tak makan 'oing oing' .
Anak Kak z sudah tentu suka lasagna ni. Sebab cheese melimpah ruah. Kalau beli di Pizza Hut atau mana-mana western restoran mahal. 1 slice berharga antara RM10-Rm25.00. Cost 1 slice same 1 loyang besar. Baik buat sendiri. Betul tak?
lasagna baru masak
Kak Z share resepi senang dah mudah di buat. ada juga yg susah. tapi belajar yang senang.
resepi:-
pasta:-
1 kotak instant lasagna pasta macam ni atau san remo atau nak lagi murah beli kat tesco. Harga dalam RM6.00. Banyak kali bole…

Homemade Sosej Pizza - STEP BY STEP

Image
Assalamualaikum

Homemade sosej pizza mudah di buat. kadang-kadang kita malas. Kak z suka buat roti sendiri dari beli. Kenapa? Anak-anak kak z suka makan roti. kalau 1 kg tepung dia orang boleh hadapkan benda tu dari pagi sampai petang. Macam mana kak z boelh tahu buat roti? Masa tunggu kepuusan SPM kak z kerja di kedai roti. Boss kak z orang jepun. baik sangat Uncle. Dari roti di ajar buat danish pastri. sebab dia tengok kak z suka sangat dengan Croissant. dari itu mula minat kak z buat roti. Bila kak z tinggal di suatu tempat Kak z gigih pergi belajar buat roti atau apa sahaja jenis masakan mereka kami sekeluarga suka.  Sebab itu kak z banyak tahu msakan barat dan timur tengah. Orang kata jauh merantau banyak ilmu pengetahuan yang kita belajar betul tak? Sekarang kak z ajar cara buat homemade sosej pizza mudah .

Bahan

500gm tepung high protien
11gm yis
50gm gula
5gm garam halus
2biji telur
50gm marjerin
300gm air sejuk
Sosej
Mix vege
Sos cili
Mayonese

Cara
1. Rebus sosej sebentar dan…

Lunch Treat..Buffet di Zest Restaurant Ramada Plaza Melaka

Image
Zest Restaurant Ramada Plaza Melaka
Hari ini makan tengahari di Zest Restuarant, Ramada Plaza Melaka dengan Pn Nurashiken dan Caroline Fok, Group Sales and Makerting, Hotel Ramada Plaza Melaka. Antara 'Signature dish' hotel ini, Char kuey teow dan ayam perchik. Pn Nura dan Mrs Carol yang mencadangkan Kak z makan dua makanan ini. Sedap atau tidak? Serius sangat sedap.

Char Kuey Teow.. signature dish Zest Restaurant


Ayam Perchik
Makanan buffet lunch di Zest Restuurant ada pelbagai pilihan mengikut citarasa masing-masing. Jika makanan barat Kak z suka makan 'Braised Beef' dan 'Broccoli, Cauliflower Gratin'. Di bahagian makanan barat ini ada beberapa pilihan lain antara 'Baked Potato', Chicken Mushroom, seafood dalam sauce putih dan kan siakap kukus. Bila kak z rasa semua makanan ini, teringatkan Turin, Itali. Sebab disana banyak campuran makanan Arab dan Itali. Tidak terlalu pedas, Bila makan boleh rasa lada hitam, basil, bay dan oregano. Kalau korang suk…