22 May 2014

The making of sosej stick bread.. step by step

Assalamualaikum

Mcm mana nak buat sosej dalam cup panjang panjang tu
resepi bun boleh guna mana-mana shj respi bun manis.. atau tengok post hakak yg terdahulu yer




IKUT SETIAP LANGKAH


1. bulat-bulatkan doh - seberat 40-45gm


2. bentukkan bujur


3. panjangkan doh


4. leperkan doh biarkan memanjang 
sepanjang cup panjang


5. masukkan kedalam papercup


6. washkan @ sapukan dengan susu


7. letakkan sosej atas doh tadi dan tekan hingga kedalam



8. letakkan cili sos ikut suka boleh juga letakkan 
blackpapper sos


9. letakkan mayo..klu tak suka pun tak per

10. taburkan basil flake.. 
ada di jual di tesco bahagian rempah ratus mat salleh.. 
harga RM2.99


11. boleh juga letakkan mix vege - tunggu naik/kembang baru bakar hingga kekuningan/masak

Ini yang mengunakan black papper sos

Harga jualan antara RM1.50-RM2.00..ikut suka

selamat mencuba

ok bai


The Making of Croissant

Assalamualaikum..

Pagi ni saya share macam mana nak buat croissant


Croissant


Resepi

Bahan

1 kg tepung protin tinggi                                                                   500ml  air sejuk
10gm garam halus
100gm gula
10gm bread improver
20gm yis
100gm butter
1 biji telur
50gm susu tepung
500gm pastry marjerin....# beli di kedai bahan bakery.. tak der di jual di supermarket  atau kedai biasa dan tolong jangan tanya lagi.. ikut shj perintah.. sbb malas nak jawab


Cara
1.      Gaulkan tepung, garam, gula, improver dan yis
2.      Masukkan telur dan air gaul hingga rata
3.      Masukkan mentaga dan gaul hingga doh terbentuk
4.      Rehatkan selama 10 min
5.      Canaikan doh.. letak pastry margerin dan buat lipatan buku
6.      Rehatkan doh 10 min
7.      Canaikan lagi dan buat  dua kali lipatan buku
8.      Rehatkan doh 10 min selepas itu canaikan doh dan potong       
         untuk membentuk
9.      Biarkan doh kembang selama 30-40 min
10.    Bakar pada suhu 180c selama 20-25 min
11.    teknik melipat doh seperti di bawah


Teknik melipat doh

1. Doh
2. Leperkan doh
3. masukkan pastry marjerin
4. lipat 3-4 kali
5.hasil dari lipatan itu
6. boleh leperkan untuk membentuk




Doh yang telah di leperkan


Potong tiga segi  4 x 9 inci
#tiada berat yang specific



Jangan lupa letak tepung di bawah doh tadi

Sapu kan telur di atas doh dan gulung




boleh buat bentuk seperti ini



atau seperti ini


Di letak atas dulung pembakar dan tunggu naik selama 30min

bakar dengan suhu 160c selama 45min/kekuningan

jual dengan harga RM1.50 - RM2.00
makan dengan suka hati korang lah.. cicah dgn masak lomak pon sodap

Selamat mencuba

p/s utk kelas contact FB: SERIWANI NASRI atau D'DAPUR C'CHANTEQ

ok bai







Ko ader? Aku ader...

Assalamualaikum

Ko ader? Aku ader...
Org lelaki taman rmh hakak ni.. bg very nice nick name pd hakak..
"Nyonya tao kwaa@tauhu"
Ape kelazzz... bg lah panggilan lagi glamm... mcm
"Nyonya Lampir"
1 alam tau nama tu.. tapi thank u the very much.. i loikeeee...suker sgt depa ni bagi gelaran pd org.. tak der kojer agaknyer.. nama org chantik dia modify 69%..hasyim pendek lah..ida pendek lah, ida putih lah.. man kojak lah, ziela janda lah,, ina gebuss lah
Uols.. my mom n ayah bg very lovely name... korang suker suki tambah... ker uols jelus dgn i... or hope sgt ie ngejit mata kat uols...or mcm ni.." habang nak dating dgn ie ker? tak kuasa makkk..ader kena tangkap kolwat nanti...no no no
Klu x der kojer.. mai tolong trim rumput kat dpn rumah hakak..dr upah bangla RM10.00.. i upah roti yg uols mimpi siang n malam tuuu.. tapi kang wife uols jelus..ie kan hot keba boomm item in town..1 m'sia kenal hakak c'chanteq
Tak lah marah.. rasa mcm nak tampow kokodel uols... tapi.. rugi sakit tangan.. ok lah hakak sumpah.. sumpih..uols ... jadi sipot oing oing.. mau ker.. habis semua slow melow berjln...
Thank u yar for that name
Ok bai..

Salah rumah

Assalamualaikum

Semalam ada org kena tangkap khalwat.. hakak ketaq lutut
Sbb Assalamualaikum kat rumah Hakak..huuuu
"Assalamualaikum..kami dr Pejabat agama islam..."
Hakak pun tertanya dlm hati..hape..?  sambil tu tanya lah pada encik luar pagar "nape cik..?"
Dia pun jawab " kami dpt aduan sekian sekian sekian.."
Jawab ku dengan muka selengga "Rumah sy memang ada lelaki tapi semua gi sek n kecik2 jer"
"Minta salah rmh.." 
fuuiiwww...rmh sebelahrupernyer..rumah hakak beza satyu nombor shj dengan jiran tu..
sewramm juga.. 

masa tengah ngentel roti pulak tu..

alhamdullilah  roti ku tak bantutlah sbb tuan yg buat tu terkejut kodok


Ok bai