Posts

Showing posts from May 22, 2014

The making of sosej stick bread.. step by step

Image
Assalamualaikum

Mcm mana nak buat sosej dalam cup panjang panjang tu
resepi bun boleh guna mana-mana shj respi bun manis.. atau tengok post hakak yg terdahulu yer




IKUT SETIAP LANGKAH

1. bulat-bulatkan doh - seberat 40-45gm

2. bentukkan bujur

3. panjangkan doh

4. leperkan doh biarkan memanjang  sepanjang cup panjang

5. masukkan kedalam papercup

6. washkan @ sapukan dengan susu

7. letakkan sosej atas doh tadi dan tekan hingga kedalam


8. letakkan cili sos ikut suka boleh juga letakkan  blackpapper sos

9. letakkan mayo..klu tak suka pun tak per
10. taburkan basil flake..  ada di jual di tesco bahagian rempah ratus mat salleh..  harga RM2.99

11. boleh juga letakkan mix vege - tunggu naik/kembang baru bakar hingga kekuningan/masak
Ini yang mengunakan black papper sos
Harga jualan antara RM1.50-RM2.00..ikut suka
selamat mencuba
ok bai

The Making of Croissant

Image
Assalamualaikum..
Pagi ni saya share macam mana nak buat croissant

Croissant

Resepi
Bahan
1 kg tepung protin tinggi                                                                   500ml  air sejuk 10gm garam halus 100gm gula 10gm bread improver 20gm yis 100gm butter 1 biji telur 50gm susu tepung 500gm pastry marjerin....# beli di kedai bahan bakery.. tak der di jual di supermarket  atau kedai biasa dan tolong jangan tanya lagi.. ikut shj perintah.. sbb malas nak jawab

Cara 1.      Gaulkan tepung, garam, gula, improver dan yis 2.      Masukkan telur dan air gaul hingga rata 3.      Masukkan mentaga dan gaul hingga doh terbentuk 4.      Rehatkan selama 10 min 5.      Canaikan doh.. letak pastry margerin dan buat lipatan buku 6.      Rehatkan doh 10 min 7.      Canaikan lagi dan buat  dua kali lipatan buku 8.      Rehatkan doh 10 min selepas itu canaikan doh dan potong                 untuk membentuk 9.      Biarkan doh kembang selama 30-40 min 10.    Bakar pada suhu 180c selama 20-25…

Ko ader? Aku ader...

Assalamualaikum
Ko ader? Aku ader... Org lelaki taman rmh hakak ni.. bg very nice nick name pd hakak.. "Nyonya tao kwaa@tauhu" Ape kelazzz... bg lah panggilan lagi glamm... mcm "Nyonya Lampir" 1 alam tau nama tu.. tapi thank u the very much.. i loikeeee...suker sgt depa ni bagi gelaran pd org.. tak der kojer agaknyer.. nama org chantik dia modify 69%..hasyim pendek lah..ida pendek lah, ida putih lah.. man kojak lah, ziela janda lah,, ina gebuss lah Uols.. my mom n ayah bg very lovely name... korang suker suki tambah... ker uols jelus dgn i... or hope sgt ie ngejit mata kat uols...or mcm ni.." habang nak dating dgn ie ker? tak kuasa makkk..ader kena tangkap kolwat nanti...no no no Klu x der kojer.. mai tolong trim rumput kat dpn rumah hakak..dr upah bangla RM10.00.. i upah roti yg uols mimpi siang n malam tuuu.. tapi kang wife uols jelus..ie kan hot keba boomm item in town..1 m'sia kenal hakak c'chanteq Tak lah marah.. rasa mcm nak tampow kokodel uols.…

Salah rumah

Assalamualaikum

Semalam ada org kena tangkap khalwat.. hakak ketaq lutut
Sbb Assalamualaikum kat rumah Hakak..huuuu
"Assalamualaikum..kami dr Pejabat agama islam..."
Hakak pun tertanya dlm hati..hape..?  sambil tu tanya lah pada encik luar pagar "nape cik..?"
Dia pun jawab " kami dpt aduan sekian sekian sekian.."
Jawab ku dengan muka selengga "Rumah sy memang ada lelaki tapi semua gi sek n kecik2 jer"
"Minta salah rmh.." 
fuuiiwww...rmh sebelahrupernyer..rumah hakak beza satyu nombor shj dengan jiran tu..
sewramm juga.. 

masa tengah ngentel roti pulak tu..

alhamdullilah  roti ku tak bantutlah sbb tuan yg buat tu terkejut kodok


Ok bai