15 January 2014

Puff Pastry

Assalamualaikum




Puff Pastry

BAHAN:-

1 kg tepung protin tinggi                                                                                                                  
500ml  air sejuk
10gm garam halus
30gm gula
100gm marjerin
500gm pastry marjerin

Cara:-

1.      1.  Gaulkan tepung, garam dan gula
2.      Masukkan air gaul hingga rata
3.      Masukkan mentaga dan gaul hingga doh terbentuk
4.      Rehatkan selama 10 min
5.      Canaikan doh.. letak pastry margerin dan buat lipatan buku
6.      Rehatkan doh 10 min
7.      Canaikan lagi dan buat  dua kali lipatan buku
8.      Rehatkan doh 10 min selepas itu canaikan doh dan potong untuk membentuk
9.      Biarkan doh kembang selama 30-40 min

10.  Bakar pada suhu 180c selama 20-25 min

CROISSANT DAN DANISH PASTRY

Assalamualaikum




CROISSANT DAN DANISH PASTRY


1 kg tepung protin tinggi                                                                                                                  
500ml  air sejuk
10gm garam halus
100gm gula
10gm bread improver
20gm yis
100gm butter
1 biji telur
50gm susu tepung
500gm pastry marjerin


       1. Gaulkan tepung, garam, gula, improver dan yis
2.      Masukkan telur dan air gaul hingga rata
3.      Masukkan mentaga dan gaul hingga doh terbentuk
4.      Rehatkan selama 10 min
5.      Canaikan doh.. letak pastry margerin dan buat lipatan buku
6.      Rehatkan doh 10 min
7.      Canaikan lagi dan buat  dua kali lipatan buku
8.      Rehatkan doh 10 min selepas itu canaikan doh dan potong untuk membentuk
9.      Biarkan doh kembang selama 30-40 min
10.  Bakar pada suhu 180c selama 20-25 min

Nasi Mandy

Assalamualaikum..

Nasi mandy ayam

sedap dengan rasa rempah ratus dan asap..

bila makan pasti nak lagi

saya hendak share dengan anda semua nasi ini...


Nasi Mandy ayam

resepi boleh di share tapi teknik masak kena berguru dengan saya.. supaya mendapat rasa smokey yang sedap..


Nasi Arab – Nasi Mandy Ayam

Bahan A:-

5 cawan beras Basmathi –basuh dan tapis
4 cawan air

Bahan B:- Kisar , tapis dan ambil air

3 sudu besar jintan manis
1 sudu  besar lada hitam
1 sudu besar buah pelage
1 sudu besar bunga cengkih
2 batang kayu manis
300 ml air
(jadikan 2 cawan air)

Bahan C:-

1 biji bawang besar – di mayang halus
10 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 sudu besar Ghee/minyak sapi
3/4 cawan minyak masak
3 sudu teh garam kalau kurang tambah
1 sudu the serbuk perasa
2 inci halia
2inci lengkuas

Cara
1.     Tumis bawang hingga kuning
2.     Masukkan buah pelaga dan kayu manis
3.     Biarkan hinga naik bau
4.     Masukkan air dan air rempah
5.     Masukkan halia dan lengkuas
6.     Biarkan mendidih
7.     Masukkan beras
8.     Masukkan perasa dan garam
9.     Biarkan hingga air kering api sederhana
10.   Target masak 15-20min
11.   Periuk perlu ditutup dengan aluminium foils supaya bau tidak keluar

13 January 2014

Sup Tulang

Assalamualaikum..

dari satu update ke satu update ... sbb dah lama tidak update

sup tulang .. mcm jenis ada..

saya suka makan sup tulang rusuk lembu.. klu buat anak2 sangat berpuas hati

resepi:-

Bahan:-

1kg tulang rusuk
1 pek serbuk sup adabi
1 pek bunjut tulang adabi
2 biji buah pala
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 inci halia
garam secukup rasa
2 keping asam keping
1 batang serai
1 1/2 liter air

hiasan

daun ketumbar
bawang goreng

cara:-
1. tumis bawang putih dan besar, halia dan rempah dari pek bunjut sehingga naik bau
2. gaulkan serbuk sup  dgn 1/2 cawan air dan masukkan kedalam tumisan tadi goreng hingga berbau
3. masukkan air
4. masukkan tulang, serai dan asam keping
5. masukkan garam dan biarkan mendidh hingga daging di tulang menjadi lembut
6. sesusah masak boleh hidang dan di hias dengan daun ketumbar dan bawang goreng



sedap di makan dengan mee - mee sup

sup tulang

epic sahaja

selamat mencuba

Meroti Dengan Mamazieza

Assalamualaikum...

dunia perotian fail.. tahap gaban..selalu roti mendap..

anak-anak suka makan roti.. oleh itu mumeenya ini kena belajar buat roti..

masih banyak perlu di pelajari

terbaru dengan Mamazieza.. sedap sungguh rotinya

mari nikmati gambarnya

Roti Naik



Chicken floss roll

roti cheese

roti Sandwich

roti boy


Puff Pastry..

Assalamualaikum,

Ramai yang PM sy utk meminta resepi cream horn atau sardine puff.

Waduh.. boleh bagi.. tapi ini semua hak milik org.. Tuan tanah mengamanahkan hakak tak boleh bagi kalau tak datang kelas..

cara mudah beli puff pastry di tesco, giant atau sebagainya.. brand Pampars atau Kami..

wah promote barang org...

Akak pun jual pastry.. klu yang berminat

Akak share gambar pastry dan puff yang telah siap sedia untuk di makan


Teknik melapis puff


Cream Horn

Sardine Puff

Jadual Terbaru Kelas Bersama D'Dapur C'Chanteq

Jadual Kelas  Bersama Dapur Chanteq

Januari 2014

18hb Jan 014 – Nasi Kabsa
Tempat :  Kamunting, Perak
Waktu: 10pg
Yuran: RM150
Hubungi: Naiz Ismail

25hb Jan 2014 – Nasi Mandy Lamb
Tempat: Kulim
Waktu: 10pg
Yuran: RM150.00
Hubungi:  Eriqa Sweet

26hb Jan 2014 – Nasi Mandy Ayam
Tempat: Bertam, Kepala Batas
Yuran : RM150.00
Hubungi : Sarinah Din

Februari 2014

8hb Februari 2014 - Pastry
Tempat: Sg lalang, Sg Petani
Waktu: 9.00pg
Yuran: RM250.00
Hubungi: D’Dapur suria

16hb Feb 2014 – Demo Puff Pastry
Tempat: Melaka
Waktu: 10pagi
Yuran: RM150.00
Hubungi: Sue Littleworld

22hb Feb 2014 – Nasi Arab
Tempat: Sg Dua, Pulau Pinang
Waktu: 10pg
Yuran: -akan di di beritahu kemudian
Hubungi: Suzana Raman

1hb Mac 2014 – Variety Tart
Tempat: Kulim
Waktu: 10pg
Yuran: RM200.00

Hubungi: Eriqa Sweet

Choux yang boleh jadi bermacam-macam

Assalamualaikum,

Choux pastry..

nangis bila mula-mula nak sebut.. cok lah.. sok lah.. senang nak ingat ialah shoe... bukan kasut tau.. sebutan serupa.. tapi benda lain.. 

sebelum expert nak buat choux pastry ni.. byk kali tepung jadi habuan tong sampah... almost feedup.. tapi sekarang ni bila dah expert mcm2 blh jadi...

mari saksikan

Eclair belum di hiasa... mcm ulat bulu



Chocolate Eclair


Fruit Puff belum masak


Puff sudah masak

Fruit Puff yang sudah siap


Cream Puff

Japanese cream puff



Tart..

Assalamualaiukum,

bersawang blog ni... busy menguruskan anak2

cerita pasal tart .

tart macam-macam jenis tart..

yang paling senang, sedap dan mudah  - SSM . Ramai yang suka tapi tidak tahu nak buat.  oleh itu ada yg minta untuk buat kelas.. ini lah antaranya yang terhasil antara kelas tart saya



Portugese Egg Tart


Blueberry Cheese Tart


Puff Fruit Tart




Egg Tart


Fruit Tart