10 April 2016

Feel Like a Queen Di Legoland Waterpark

Zaman kecil-kecil kakak kak z suka bawa kak z pergi mandi pantai Samada ke Tanjung Bidara atau pengkalan balak. Kami kalau pergi ke tepi pantai mesti berkelah dari oagi sampai ke petang. Zaman kak z kecil-kecil mana ada water park macam sekarang. Setahu kak z, water park sunway lagoon tu yang pertama di Malaysia. Wujud zaman kak z kat kolej.. dah tua..



Selepas sunway lagoon barulah wujud water park yang lain. Ini kali kedua kak z dan anak-anak ke Water Park Legoland. Lawatan pertama tidak puas sebab hujan masa itu. Kak Z tidak mandi. Tapi kali ini kak z balas dendam mandi sungguh. Dah macam kanak-kanak tadika. Anak-anak kak z paksa main gelosor air. Kecil hati mak.. apa lagi sakit jantung sekejap. Macam mana rasanya diaorang ini naik berulang kali.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=290098214654945&id=100009643063189

Taubat naik sekali sahaja. Layan adik main di kawasan kanak-kanak. Ramai juga orang dewasa ini. Teruja waa.. cakap sama luu. Walaupun tidak sebesar sunway lagoon atau water Park Tambun, waterpark legoland awesome..



Anak-anak kak z suka sangat. Memang tidak rugi datang di sini. Ciri-ciri keselamatan sini pun sangat ketat. Ada lifeguard yang akan membantu kita. Kak z tidak risau keselamatan anak-anak walaupun hilang di depan mata sekejap.



Anak-anak kak z suka spoil kan mak dia. Dia orang paksa mak diaorang masuk air. Duduk atas pelampung dia tarik mak dia keliling water trail tu. Bila sampai air pancut dia orang saja dera mak dia. Menjerit-jerit mak dia.. bukan sakit tapi kelakar. Abang kata tak pe momee.. kita orang layan momee like a queen today. Terharu sangat dila dia cakap macam itu. Memang macam queen. Semua orang tengok. iisshh.. malu mak.



Dari pukul 1.00pm sampai pukul 5.00pm kami di waterpark. Anak-anak dah rentung warna muka dia orang. Kak z selamat sikit sebab pakai sunblock cosmoderm. Sekejap-sekejap kak z apply. Kena jaga muka supaya tidak hitam. Tapi kak z nak bagitau ni tak rugi korang mandi manda di sini sebab seronok sangat. Nanti kami datang lagi.

Ok bai

Muzium Penjara Melaka



Bangunan asal Muzium Penjara Melaka adalah bekas penjara negeri Melaka. Terletak di Bandar Hilir, Melaka. Kak z kalau jumpa kawan-kawan blogger Melaka pasti macam-macam lah yang terjadi. Antara kejadian ialah melawat Ke muzium ini. Selalunya kak z lalu sahaja tepi bangunan ni. Dulu kecil-kecil arwah mak selalu ugut...'ko buek hal ..mah masukkan dalam penjaro'. Takuttt..




Di dalam pagar besi Muzium Bandar Hilir


Melihat bangunan dari luar dah takut belum masuk lagi. Penjara Melaka adalah penjara tertua di Malaysia. Selain dari georgetown penang dan penjara Taiping.


Suasana dalam bilik sel penjara


Banyak benda yang menarik yang boleh kita pelajari melalui lawatan ke Muzium Penjara ini. Meh kak z share gambar yang ada dalam penjara.



1. Berus gigi, gayung, sabun mandi dan sabun basuh baju




2. Bekas makanan




3. Gari tangan




4. Mangga untuk mengunci pintu sel penjara




5. Rotan yang digunakan untuk merotan banduan yang di jatuhi hukuman rotan mengikut kesalahan masing-masing




6. Tali gantung.. tapi ini bukan yang asli hanya replika sahaja


Cuba bayangkan kalau kita di hukum penjara ini yang akan kita lihat. Tembok batu yang tinggi tanpa saudara mara. Sedih rasanya. Bila kak z masuk sahaja ke dalam bangunan ini, rasa sayu dan pilu.



Wajah di sebalik jerigi besi


Apa pun lawatan kak z ini sangat menarik. Menimbulkan rasa keinsafan di sini. Tuan Asmadi dari Pihak penjara telah menunjukkan
kami dari satu sel ke satu sel. Banduan akan di bahagikan kepada beberapa kategori kesalahan. Pengenalan melalui baju yang mereka pakai. Kak z tidak ambil gambar sebab sayu rasa bila berada dalam tu.



Penerangan dari Tuan Asmadi


Antara yang menarik ialah melawat bilik banduan akhir, bilik merotan banduan dan juga bila gantung banduan. Terus terangkan kak z cakap..memang takut tapi teruja. Korang kalau datang ke Melaka boleh melawat kesini.


Bilik mayat di Penjara Pudu tetapi telah di robohkan


Kak Z akak pergi lagi. Sebab belum puas untuk belajar . Kali kedua kak z akan belajar satu persatu dan share dengan korang yer..

Ok bai

Tag: muzium penjara melaka, penjara malaysia, team blogger melaka, bandar hilir, melaka bandaraya bersejarah, malaysia,