Posts

Showing posts from April 10, 2016

Feel Like a Queen Di Legoland Waterpark

Image
Zaman kecil-kecil kakak kak z suka bawa kak z pergi mandi pantai Samada ke Tanjung Bidara atau pengkalan balak. Kami kalau pergi ke tepi pantai mesti berkelah dari oagi sampai ke petang. Zaman kak z kecil-kecil mana ada water park macam sekarang. Setahu kak z, water park sunway lagoon tu yang pertama di Malaysia. Wujud zaman kak z kat kolej.. dah tua..



Selepas sunway lagoon barulah wujud water park yang lain. Ini kali kedua kak z dan anak-anak ke Water Park Legoland. Lawatan pertama tidak puas sebab hujan masa itu. Kak Z tidak mandi. Tapi kali ini kak z balas dendam mandi sungguh. Dah macam kanak-kanak tadika. Anak-anak kak z paksa main gelosor air. Kecil hati mak.. apa lagi sakit jantung sekejap. Macam mana rasanya diaorang ini naik berulang kali.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=290098214654945&id=100009643063189

Taubat naik sekali sahaja. Layan adik main di kawasan kanak-kanak. Ramai juga orang dewasa ini. Teruja waa.. cakap sama luu. Walaupun tidak sebesar sunway la…

Muzium Penjara Melaka

Image
Bangunan asal Muzium Penjara Melaka adalah bekas penjara negeri Melaka. Terletak di Bandar Hilir, Melaka. Kak z kalau jumpa kawan-kawan blogger Melaka pasti macam-macam lah yang terjadi. Antara kejadian ialah melawat Ke muzium ini. Selalunya kak z lalu sahaja tepi bangunan ni. Dulu kecil-kecil arwah mak selalu ugut...'ko buek hal ..mah masukkan dalam penjaro'. Takuttt..




Di dalam pagar besi Muzium Bandar Hilir
Melihat bangunan dari luar dah takut belum masuk lagi. Penjara Melaka adalah penjara tertua di Malaysia. Selain dari georgetown penang dan penjara Taiping.


Suasana dalam bilik sel penjara
Banyak benda yang menarik yang boleh kita pelajari melalui lawatan ke Muzium Penjara ini. Meh kak z share gambar yang ada dalam penjara.



1. Berus gigi, gayung, sabun mandi dan sabun basuh baju


2. Bekas makanan


3. Gari tangan


4. Mangga untuk mengunci pintu sel penjara


5. Rotan yang digunakan untuk merotan banduan yang di jatuhi hukuman rotan mengikut kesalahan masing-masing


6. Tali gant…