09 March 2016

8 tahun perjalanan hidup Azura Rahman

Tempoh jadi single parent 8 thn cukup Masa mula memang macam org gila utk 3 thn pertama. Sbb tak de duit, contract tamat dgn uni tpt akak mengajar, business kedai yg akak buat kena tutup dan byk hutang.. terduduk.. mcm tak blh bangun..pernah terfikir nak gantung diri. Sbb waktu tu lah syaitan akan menyesatkan kita. Apa korang buat klu mcm tu?

Nak cerita pd mak n pak.. dah tak da lagi.. nak cerita pd adik beradik masing2 pun ada masalah sendiri.. nak cerita pd kawan.. jadi bahan humor.. akak menangis setiap hari.. tempat akak menangis dlm kereta. Jadi mangsa sit kereta suzuki akak tu penuh dgn hingus..Pemiutang dtg silih berganti..Umur adik 11 hari akak dah mula bawa kereta utk penghantaran barang customer..belah perut waktu tu... bila ingat ngeri nya.. dibuatnyan terburai perut aku.Anak2 kecik.. yg sulung 8thn.. kembar 6thn.. adik dlm perut waktu kami di tinggalkan..beranak sorang diri kat hospital ..seriously gilakan?

Satu hari akak bangun.. lepas pergi dgr ceramah ustaz fuad.. pengasas darul sofwa .mungkin allah nak sedarkan akak ..UstaZ fuad cakap.. kita doa jer pd allah.. sabar..sebab sabar tu lah kekuatan kita.. sabar dgn fitnah.. rasa hati yg pilu, sakit dan marah, sabar dgn anak2, sabar dgn apa juga dugaan yg dtg.

Terjumpa pulak Dr Robitah..dia kata.. pergi blk. Cari salah kita apa yg allah marah smp jadi mcm ini.. kemudian taubat pd Allah..Bila fikirkan betul byk salah aku..bermula dr phasa itu.. akak berubah.. bangkit..lawan dgn segala yg dtg...

Dulu setiap dugaan yg dtg akak menangis, hesteria, panas badan, tak tido berhari2, pemarah... skg.. selepas 8 thn berlalu..alhamdullilah.. sikap yakin yg arwah ayah tanamkan dlm diri akak..yakin dgn allah..setiap berlaku ada hikmah.. akak berdiri sedikit demi sedikit.

Dah 7 org ajak akak buat business nak share partner. Sbb katanya suka cara akak.. hurmmm speachless.. cara akak.? semua tawaran yg diaorg offer akak diam.. niat dlm hati ada utk bukak kedai semula. Tapi bukan sekarang. Paling kurang 3 tahun lagi. Biar abang habis spm. dia blh tolong uruskan adik2 sementara nak set up the business. Pengalaman yg lepas buat akak berhati2 sblm buat sesuatu keputusan. Dan akak hanya boleh kata insyallah shj

Apa yg akak cakap ni mesti ada yg tak suka. Risau pasal duit.. manusia biasa risau lah..tapi akak refer balik pd allah. Apa yg akak ingin akak tanam niat...dan bebicara terus dgn allah. Alhamdullilah dpt..contoh tahun 2016 nak bawa pergi jln2. Tahun ini memang meriah utk anak2 berjalan2. Pasang niat ya allah aku perlu hp baru. Baru Plan nak beli.. dtg seorang hamba bagi hp baru.. niat thn 2018 hendak jadi org kaya..bukan niat utk cornar kiri kanan... tapi kerana allah.. rezeki yg kita ada boleh share dgn org lain. Betul tak? Doakan kejayaan akak...

Terus terang akak bgtau kat korang i have no plan for tomorrow. Hanya percaya pd qadaq dan qadar.. korang nak hidup mcm akak ni.. please jangan.. orang yg gila mcm akak jer boleh buat mcm ni

Ok bai