13 February 2016

Nasi Kukus Ayam Berempah Budget Jln Kilang, Melaka



Hari ini ialah hari jalan-jalan cari makan sempena raya nenek moyang kita. Ia..kita ada darah cina. Puas hati itu sebab mata kita sepet..hiii.
Tiap kali hendak keluar mak mesti tanya hendak makan di mana. Jawapan Nasi kukus pakcik megat. Cepatnya jawap. Nasi kukus pakcik megat atau lebih dikenali Nasi Kukus ayam berempah Budget , Jln Kilang, Melaka.

Kenapa budget? Nasi kukus dan ayam berempah RM4.00. Susah mau cari owww.. kalau hendak tambah air RM5.00. Anal-anak suka sebab ayam goreng rempah dan sos nya sedap. Adik kalau makan dia sorang seketul ayam boleh habis. Abang lagi dia mesti 2 pinggan.

Kalau datang ke Bandar Melaka lokasinya mudah. Sebelah UiTM bandar Melaka. Waze aje UiTM bandar jln kilang melaka sampailah sebab kedai dia tepi jalan. Dari jauh kita boleh bau aroma ayam goreng berempahnya. Korang kalau datang lunch time.. kena beratur panjang.
Waktu operasi dari 9.30-6.00ptg setiap hari.

Oleh itu kalau datang melaka jangan fikir pasal jammed ..fikirlah pasal asam pedas, coconut shake, ikan bakar dan nasi kukus ayam berempah budget jalan kilang..

Ok bai

Coconut shake Batu Berendam



Seminggu cuti tahun baru Cina duduk merap di rumah. Budak-budak 4 orang ni sudah jadi zombie x-box. Dari pagi sampai petang benda itu sahaja yang dia hadap. Ok hari ini kita ronda Melaka. Ronda sambil makan. Sengal 5 beranak ni.. apa lagi mencuba semua makanan yang ada lah. Mak pun terjebak jadilah 'cheat day'.



Bawa kereta penuh dengan gelak ketawa hari ini. Masing-masing memberi cadangan nak makan apa. Tau-tau dah sampai Batu Berendam... tepi jalan ramai orang. Apakah itu? Berhenti kereta.. waaa coconut shake. Mesti sedap sebab ramai orang beratur. Ini lah coconut shake yang orang selalu cerita.



Mesti banyak permintaan. Kita orang sudah cuba banyak coconut shake. Yang ini belum lagi.. sedap atau tidak belum pasti. Kena beli dulu. Ada 3 pilihan..biasa, special dan double special.





Kami ambil yang special sahaja. Nanti nak makan yang lain lagi. Kalau kenyang sangat macam mana nak makan betul tak? Di situ ada juga gerai makanan lain. Sambil minum boleh makan





Tapi akak pilih take away sahaja. Efficient dan cepat. Satu bahagian ambil oder, satu bahagian bayar, satu bahagian bagi oder.. itu akak puji lah. Tak panjang sangat beratur macam di klebang. Jalan pun tidak sesak. Kalau di klebang waktu hari cuti boleh jammed owww pasal nak beli coconut shake.




Sudah beli.. masa untuk rasa. Sentap kepala..hari panas minum benda sejuk.. semua menjerit.. aucchhh..kepala senggal..haaa..hambik korang..



Hurmmm ..komen kami boleh lah.. coconut shake batu berendam lebih sedap dari coconut shake klebang. Tapi sedap lagi coconut shake depan JKR Solok Duku, Masjid Tanah. Serius akak tak tipu. Apa pun coconut shake batu berendam korang win..sebab banyak sungguh kelapa korang boleh jual dalam sehari..syabas



Ok bai