03 November 2013

Risoles

Asslamualaikum,..

masa mula-mul atau pasal risoles ni pelik.. darin indon pulak tu.. stahu akaklah risoles ni dari negara orang putih. tapi tak per lah.. byk negara yg kita lagi variety jadi resepi kita.. so tanggal bulan 10 hari itu.. Daalia Abdul datang mengaar risoles  resepi dari Bali .. sedap juga..bawah ini keterangan pasal risoles. dari wikipedia..

"A rissole (from Latin russeolus, meaning reddish, via French in which "rissoler" means "to [make] redden") is a small croquette, enclosed in pastry or rolled in breadcrumbs, usually baked or deep fried. It is filled with sweet or savory ingredients, most often minced meat or fish, and is served as an entrée, main course, dessert or side dish.

1 Europe
2 South America
3 Australia and New Zealand
4 Indonesia"

risoles yang telah di pack dan di oder oleh pengemarnyer

risoles mengunakan orange color
bread crump

risoles mengunakan orange color
bread crump

risoles yang sudah di goreng

ready to eat


selamat mencuba

Savoury - Savoury rolls

Assalamualaikum,


kalau buka google, macam jenis savoury yang ada.. dari jenis quiche, pastry dan jenis roti. hendak dengan  mau buat atau tak nak buat. skg mudah mencari barang. di tesco atau giant.. kat sungai petani lah.bawa dalah sumber wikipedia mengenai savoury

"A savoury is the final course of a traditional British formal meal, following the sweet pudding or dessert course. The savoury is designed to "clear the palate" before the Port is served. It generally consists of salty and plain elements"

saya hendak share resepi savoury rolls. puff pastry sellaunyer saya buat sendiri saya hendak share disini tidak boleh sebab hak cipta terpelihara oleh sifu saya.. minta maaf yer.. oleh pastry boleh beli di supermarket yang ada nama. beli di giant, aeon, tesco, coldstorage dan carrefour.bahan:-


400gm puff pastry 1 biji telur

bahan inti daging
400gm daging hancur
2 helai daun bay
1 sudu kecil daun basil
1 ulas bawang besar
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam atau secukup rasa
1 sudu besar minyak zaiton


cara:-
1. tumis bawang besar hingga naik bau dengan minyak zaiton
2. masukkan daging, bay, basil, garam dan gula
3. goreng hingga semua bahan tadi kering
4. inti ini boleh di guna untuk kegunaan lain


cara buat savoury rolls
  1. giling puff pastry hingga mendapat ketinggian 0.2 cm. lebar 5cm. tinggi 8 cm.
  2. masukkan inti dan gulung padat padat.
  3. potong dan letak atas tray pembakar. sapukan dengan telur7. bakar api atas 180c dan bawah 160c sehingga kekuningan..






Savoury rolls







si anak mummy yang bernama AHMAD HANIS

assalamualaikum

dari kecil si baby ni... skg dah 5 tawon.. masih macam baby.. tahun depan 6 thn.. sayang baby hanis.. muaahhh muaaahhh


















Facaccia

Assalamualaikum.. 

Suasana hujan perut selalu rasa lapar.. resepi facaccia tersimpan dalam buku .. dah lama tak buat.. nak buat karipap  malas sebab bergoreng. Roti sihat .. mengunakan minyak zaiton...oleh itu terjadilah facaccia

Focaccia dalah sejenis roti Italia yang bertabur herbs atau bahan lainnya. Adonan dasar Focaccia umumnya hampir sama dengan adonan pizza. Roti jenis ini dapat digunakan sebagai side dish untuk berbagai macam masakan, dapat pula digunakan sebagai dasar pizza, ataupun digunakan untuk membuat roti lapis (sandwich)
Untuk topping dapat menggunakan berbagai macam bahan misalnya dengan menaburi dengan keju, daging asap, ataupun dibuat sebagai Focaccia dolce alias roti manis - sumber wikipedia

Chicken Meatloaf Facaccia


Ada cheese ada meatloaf.. halal tau keluaran ayamas

minced meat facaccia

inti dalam facaccia ini so juicy
Resepi Facaccia

2 1/2 cawan tepung gandum Faiza
1/2 cawan tepung somalina/suji
2 1/2 sudu kecil yis segera
secubit garam
1 sudu besar gula
2 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak zaiton
1 biji telur

cara:-
1. gaul tepung gandum, suji, yis, garam, gula dan air
2. minyak zaiton bertindak sebagai bahan untuk melici. oleh itu letakkan minyak zaiton di dasar loyang dan uli hingga tangan kita tidak melekat
3. biarkan selama 90 min dan tutup dengan tuala basah
4. selepas 90 min uli sedikit bahagi 2 bahagian atau ikut suka...
5. biarkan selama 30 min
6. selepas itu masukkan inti ikut kegemaran masing
7. biarkan selama 30 min
8. sapukan telur atas facaccia tadi supaya nampak berkilat
9. bakar selama 1/2 jam den suhu atad 180c dan bawah 160 c..


bahan inti daging

400gm daging hancur
2 helai daun bay
1 sudu kecil daun basil
1 ulas bawang besar
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam atau secukup rasa
1 sudu besar minyak zaiton

cara:-
1. tumis bawang besar hingga naik bau dengan minyak zaiton
2. masukkan daging, bay, basil, garam dan gula
3. goreng hingga semua bahan tadi kering
4. inti ini boleh di guna untuk kegunaan lain

selamat mencuba