23 November 2012

Jajan buatan orang melayu

Assalamualaikum,

saya semasa kecil jarang dapat makan jajan buatan orang kampung seperti kerepek ubi, bahulu , cakar ayam dan banyak lagilah nak dicerita.. asyik-asyik twistist, chicidies ata double decker.. almaklum orang pekan. bila dah besar dan bergaul dengan macam-macam orang baru la kenal dengan jajan orang melayu -

Pakuda - kak shida dari bukit kechik sg petani best...

Penderam o telinga kling ooppss  - sarina pinang tinggal

bahulu - kak rozita bahulu huma

cakar ayam - rozita bahulu huma

banyal lagi sebenarnya.. lebih sedap dan bagus dari jenama antarabangsa yang lain..

Strawberry chocolate crepe

assalamualaikum,,

bersyukur kepada allah memberi lidah untuk merasa... mcm-mcm rasalah... dr lidah bawa keotak utk memproses data sama ada rasa itu sedap atau pun tidak..  hari ini saya cuba sesuatu yang baru iaitu Strawberry chocolate crepe... masyallah sedap sangat.. otak saya dari tadi tidak berhenti mengatakan 'cik chanteq sedap sangat ni' ..saya tidak boleh makan durian sebab baunya.. sy cuba buat crepe strawberry mana tau saya boleh share dengan kawan2 yg juga tidak boleh makan durian..

strawberry chocolate crepe...

Crepe

RESEPI KULIT

50 gm tepung gandum
1 sudu makantepung ubi
2 sudu makan castor sugar
2 sudu makan serbuk santan/40ml santan – tapi air kena kurangkan 40ml jika guna santab cair
1 sudu makan marjerin-
200 ml air
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
pewarna

CARA2..
-Satukan semua bahan dan blend.  Tapis
- kena gunakan kuali non stick pan atau kuali leper..-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN /KUALI LEPER
- seseduk  di goyang atas kuali
- Bila dah  masak angkat letak atas pinggan plastic..yg atas tadi terbalik kan kebawah.. ok.

Inti chocolate:-
5 sudu besar serbuk chocolate
5 sudu besar susu pekat. Bancuhan terlalu pekat tambah lagi susu.
1 besar sudu minyak masak
Semua bahan di dikacau sehingga jadi caramel.

Wipping cream – pukul hingga kembang.. gunakan pride / rich..jgn yg lain takut tak stable (takut cepat cair)
Kulit tadi dlm pinggan  - mula-mula letak chocolate, letak strawberry dan akhir sekali wipping cream.. balut ikut suka hasilnya :-



kena cuba buat sendiri.. tau

tq