Posts

Showing posts from March 20, 2018

TRAVELOG 9: THE BOMB DOME DI HIROSHIMA

Image
THE BOMB DOME
Pengeboman Amerika keatas Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945, memberi kesan yang mendalam kepada negara Jepun. Sejak dari itu Jepun membangunan negara mereka menjadi sebuah negara yang maju. Malaysia menjadikan Jepun sebagai role model untuk pembangunan negara ini. Dasar Pandang ke Timur katanya. 
Memang Jepun sebuah negara yang maju. 2 minggu Kak Z di Jepun memang kagum dengan cara dia orang bekerja. Sistem pengangkutan memang tip top. Jepun tidak pandang ke belakang untuk memajukan negara dia orang. Siapa pernah ke Jepun pasti mengakui dengan kenyataan Kak Z. Misi kedua untuk datang ke Hiroshima ialah melihat kesan pengeboman atom di Hiroshima. Di angarkan seramai 20,000 orang askar dan 126,000 orang awamyang terbunuh di Hiroshima. Jumlah keseluruhan Hiroshima dan Nagasaki ialah lebih 226,000 orang terbunuh.

Kubur Besar Mangsa Bom Atom Hiroshima
Kak Z ada membaca kisah mangsa pemgeboman di Hiroshima. Semasa Bom di gugurkan waktu pagi orang sibuk membuat kerja dan pe…

TRAVELOG 8: 'GREAT OF TORI GATE' DI MIYAJIMA

Image
GREAT OF TORI GATE
Editor tanya Kak Z kenapa pilih Miyajima? Apa you hendak cari di sana? Kak Z pun tanya pada diri Kak Z aku nak cari apa di sana sebenarnya? Sebenarnya Kak Z tertarik dengan Itsukushima Shrine. Macam tidak berbolai pula datang ke sini pada fikiran Kak Z lah waktu tu. Tapi bila dah datang macam-macam cerita menarik yang boleh Kak Z ceritakan untul travelog ini. 

Itsukushima Shrime Atas Pasir
Itsukushima juga di kenali sebagai Miyajima. Sebuah kepuluan kecil terletak di Teluk Hiroshima. Pulau ini terkenal dengan hutan yang mendamaikan dan kuil yang bersejarah. Di persisiran pantai terdapat satu gerbang besar yang berwarna  oren “Great Tori Gate”. Lebih di kenali dengan Itsukushima Shrine. Di bina pada kurun ke-12 dan di iktiraf sebagai UNESCO World Heritage Site. Bila air pasang nampak seperti shrine ini terapung di atas air. Bila air surut rupanya shrine ini atas pasir.

JR Miyajima Ferry
Oleh kerana Mijayajima ini terletak di Hiroshima, Kak Z bertolak dari Shin Osaka se…

TRAVELOG 7 : ENGYOJI TEMPLE DI MOUNT SHOSHA

Image
Daikodo -  Engyogi Temple
Last Samurai lakonan Tom Cruise dan Ken Watanabe buat ramai yang ingin tahu lokasi pengambaran filem ini. Melalui pembacaan Kak Z pengambaran untuk filem ini di lakukan dua negara iaitu di Jepun dan New Zealand. Oleh sebab Tom Cruise yang berlakon, Kak Z pergi lah ke tempat pengambaran tersebut di Jepun. Di mana pertemuan antara Capt Nathan Algren dan Jeneral Katsumoto diadakan di sebuah kuil. 

Ruang koridor berlatarbelakang Daikodo 
Kuil tersebut di kenali dengan nama Engyoji Temple. Dalam perjalanan untuk ke Engyoji Temple Kak Z membayangkan pokok sakura di tanam di hadapan temple tersebut. Cantik macam dalam Last Samurai. Tapi buat gelak diri sendiri. It just your imagination..berangan sendiri Zura. It winter.. hanya batang pokok sakura sahaja. Itu pun di tepi Engyoji Temple. Bukan di tengah-tengah padang. Pujuk hati sendiri.. at least Tom Cruise was here before you…haaaaa…

Keseluruhan kawasan temple
Macam mana hendak ke sini? Perjalanan Kak Z bermula dari O…