20 March 2018

TRAVELOG 9: THE BOMB DOME DI HIROSHIMA




THE BOMB DOME


Pengeboman Amerika keatas Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945, memberi kesan yang mendalam kepada negara Jepun. Sejak dari itu Jepun membangunan negara mereka menjadi sebuah negara yang maju. Malaysia menjadikan Jepun sebagai role model untuk pembangunan negara ini. Dasar Pandang ke Timur katanya. 

Memang Jepun sebuah negara yang maju. 2 minggu Kak Z di Jepun memang kagum dengan cara dia orang bekerja. Sistem pengangkutan memang tip top. Jepun tidak pandang ke belakang untuk memajukan negara dia orang. Siapa pernah ke Jepun pasti mengakui dengan kenyataan Kak Z. Misi kedua untuk datang ke Hiroshima ialah melihat kesan pengeboman atom di Hiroshima. Di angarkan seramai 20,000 orang askar dan 126,000 orang awamyang terbunuh di Hiroshima. Jumlah keseluruhan Hiroshima dan Nagasaki ialah lebih 226,000 orang terbunuh.


Kubur Besar Mangsa Bom Atom Hiroshima

Kak Z ada membaca kisah mangsa pemgeboman di Hiroshima. Semasa Bom di gugurkan waktu pagi orang sibuk membuat kerja dan pelajar mahu memulakan pelajaran. Dia mengatakan pagi itu di dalam perjalan ke Universiti Hiroshima tempat beliau belajar. Tetiba cahaya besar datang dari seberang sungai. Memang ada sungai di situ. Dia merlindung di sebalik bangunan selepas Nampak cahaya. Dia berada dalam keadaan terkejut. Hilang pendengaran sekejap. Sebab bunyi bom lebih kuat dari bunyi bom yang pernah di jatuhkan di Hiroshima. Selepas keadaan tenag baru dia dengar orang menangis, menjerit dan mnegrang kesakitan. Dia jumpa orang berlari tanpa pakaian dan kulit berciciran atas tanah. Akibat kepanasan ramai yang terjun kedalam sungai tapi mati tidak lama kemudian. Pada malam pengeboman bantuan belum sampai, ramai yang haus. Dia cuba bantu memberi air kepada mangsa. Tapi mangsa mati sebab sungai itu beracun. Selepas bantuan datang dia keluar dari Hiroshima. Dalam perjalanan ramai yang mati akibat kulit mereka pecah dan sakit. Memang bahaya sungguh bom atom ni kan?


Bomb Dome

Tapi apabila kita berada di Hiroshima Memorial Peace Park memang Hiroshima sudah berubah. A Bomb Dome masih kekal berdiri di  tepi sungai Hiroshima. The Memorial Cenotaph telah di ukir nama mangsa yang mati ketika pengeboman. Di depan Cenotaph ini ada padang tempat pengebumian beramai-ramai mangsa bom atom. Serius syahdu


The Memorial Cenotaph

 Kak Z masuk ke Hall of Remembrance, ketika masuk di tengah hall diaorang bina fountain yang menyebabkan kita rasa sayup dam sedih. Gambaran 360 darjah kehancuran Hiroshima. Dan juga nama mangsa. Minta maaf gambar tidak di benarkan ambil dalam hall ini. Keluar dari hall ada bilik tayangan. Waktu ini kalau penyedih memang menangis mendengar cerita mangsa. Dia kehilangan anak dan keluarga dalam kejadian. Kita terfikir zalimnya manusia akibat ketamakan.  Dalam hati berdoa jangan lah ada bom atom ini lagi.  Subhanallah..


Monument Di Hiroshima Memorial Park

Keluar dari Memorial Park… ada sebatang sungai yang memisahkan antara memorial park dan A Bomb Dome. Sungai ini pernah tercemar akibat bom atom. Di kisahkan cahaya api yang besar datang 2 kali. Kali pertama ramai yang tidak dapat berlindung. Dan kali kedua mereka cari tempat perlindungan di dalam sungai tapi air sungai juga terbakar. Oleh itu ramai yang mati terbakar didalam sungai. Ada juga yang mengunakan sampan sebagai perlindung dan mereka selamat. 


Cara untuk ke Hiroshima Memorial Park

1. Miyajimaghuci – Shin-Hakushima station
        JR Sanyo Line ke Shirachi
        Tempoh perjalanan 25 min

2. Shin-Hakushima Station – Handori Station
        Astramline ke Handori

3. Handori Station – Hiroshima Memorial Park
        Berjalan kaki selama 10 minit.

Sesat adalah wajib di Jepun. Tapi jangan risau ada polis yang akan membantu untuk menunjuk arah. Semasa  kesini Kak Z sesat. Pusing 3 kali tempat yang sama. Tidak perasan ada yang memerhati Kak Z. Rupanya pak polisi. Kena tahan. Dia minta passport. Takut juga lah sebab siap minta passport. Muka lain dari yang lain biasalah. Sebenarnya dia hendak menolong. Diaorang tunjuk arah kepada Kak Z samapi ke tempat yang di tuju. Jepun memang selamat. Sebab itu Kak Z berani itu travel solo. Kali ini datang atas dasar tugas. Oleh itu masa memang mencemburui kita. Lain kali Kak Z datang secara secara santai. Betul-betul melawat kawasan sekeliling .

Ok bai

Japan National Tourism Organisation   JNTO Backpacker Japan Hiroshima JR pass Bomb Dome Muslim Backpacker

TRAVELOG 8: 'GREAT OF TORI GATE' DI MIYAJIMA





GREAT OF TORI GATE

Editor tanya Kak Z kenapa pilih Miyajima? Apa you hendak cari di sana? Kak Z pun tanya pada diri Kak Z aku nak cari apa di sana sebenarnya? Sebenarnya Kak Z tertarik dengan Itsukushima Shrine. Macam tidak berbolai pula datang ke sini pada fikiran Kak Z lah waktu tu. Tapi bila dah datang macam-macam cerita menarik yang boleh Kak Z ceritakan untul travelog ini. 


Itsukushima Shrime Atas Pasir

Itsukushima juga di kenali sebagai Miyajima. Sebuah kepuluan kecil terletak di Teluk Hiroshima. Pulau ini terkenal dengan hutan yang mendamaikan dan kuil yang bersejarah. Di persisiran pantai terdapat satu gerbang besar yang berwarna  oren “Great Tori Gate”. Lebih di kenali dengan Itsukushima Shrine. Di bina pada kurun ke-12 dan di iktiraf sebagai UNESCO World Heritage Site. Bila air pasang nampak seperti shrine ini terapung di atas air. Bila air surut rupanya shrine ini atas pasir.


JR Miyajima Ferry

Oleh kerana Mijayajima ini terletak di Hiroshima, Kak Z bertolak dari Shin Osaka seawal 6 pagi. Perjalanan dari Shin-Osaka ke Hiroshima Station mengambil masa 1 jam 3o minit dengan menaiki shinkansen. Dari Hiroshima station ke Miyajimaguchi mengambil masa lebih kurang 30 minit. Sampai Di Miyajimaguchi naik feri selama 15 minit ke Miyajima. Jika korang mengunakan JR Pass perkhidmatan feri di bawah kendalian JR ferry tambang adalah percuma. Harga tambang ialah  180YEN dewasa dan 90 Yen kanak-kanak untuk sekali perjalanan. Perkhidamatan ferry ini de kendalikan oleh syarikat berbeza. 

1. JR Miyajima Ferry
2. Matsudai Kisen


Dalam Feri


Itsukushima Shrine Dari Feri 

Sampai di jeti Miyajima bermulalah episode kelakar. Ketika Kak Z keluar dari terminal jeti satu pengumuman  yang mengatakan “The dear may harm you…etc. Please enjoy your trip”. Konon tidak hairan dengan rusa tu..bukan nak kacau pun rusa kat pulau ni. Sebab ramai yang pegang dan bergambar. Kak Z berlagaklah kekonon. Memang tidak ada niat hendak pengang. Banyak rusa di pulau ini tapi tidak sebanyak di Nara Park. 



Depan Jeti Miyajima

Memulakan perjalanan ambil gambar. Kiri kanan rusa. Tertarik dengan sebuah basikal di depan sebuah kedai makan. Kak Z berhenti untuk mengambil gambar dengan basikal tu. Setting dslr cantik pun posing. Tengah nak bergambar tetiba datang seekor rusa sodol plastic yang Kak Z bawa. Panik jap.. dia kejar Kak Z sehingga dapat plastik tu. Rupanya dia terbau limau yang Kak Z bawa dalam plastik. Adehhh haru. Habis lunch makcik di balun. Nasib baik rusa tu sempat ambil limau sahaja. Roti masih di balut cantik dapat di selamatkan. Kak Z telah di bantu oleh tuan kedai basikal menghalau rusa tadi….haaaa. Buat malu. Tapi experience yang boleh di buat cerita. Editor kata dapat juga you cerita disana. Ialahkan kalau tidak cerita pasal shrine sahaja pasti boring.


Rusa yang Tertarik Dengan Kak Z

Selesai kisah rusa Kak Z jalan beberapa minit kita akan melalui kedai yang menjual makanan dan cenderamata. Kak Z jalan dulu balik baru melawat tempat tu. Kita akan melalui gerbang masuk dan kiri kana nada  patung singa sebagai simbolik tempat tersebut. Kat korea pun ada patung singa di pintu masuk istana. Ialah singa kan kuat boleh jadi guard…kan kan kan. 


Gerbang Masuk Ke Itsukushima Temple



Lampu Yang Menerangi Jalan Ketika Malam



Pekan Miyajima

Dari jauh sudah Nampak  Itsukushima Shrine. Teruja antara misi ke sini ialah melihat shrine ini terapung di atas air. Tapi kecewa. Salah diri sendiri tidak periksa jadual pasang dan surut air di sini sebelum datang. Jadinya Shrine atas pasir bukan dalam air. Korang kalau hendak datang ke sini make sure check terlebih dahulu pasang dan surut air di pulau ini. 


Itsukushima Temple Ketika Surut

Sebab Itsukushima Shrine lebih menarik didalam air. Dari atas feri Kak Z dah jangka air surut. Shrine hanya akan berada di atas pasir. Pasrah… Since dah sampai pun di sini bergambar jugalah dengan shrine atas pasir. “Great Tori Gate” I’m here. But a bit disappointed with you. I’ll come again. Make sure my next visit you are floating. Jadi lepas ni siap kumpul duit. Sebab next mission kak Z akan datang semula untuk tour selatan Jepun dengan menaiki local train. Misi tahun 2020 insyallah..


Itsukushima Shrine 

Habis bergambar Kak Z jalan semula ke pekan cowboy Miyajima. Kali ini jalan dengan berhati-hati takut kena attack dengan rusa lagi sekali. Dari jauh hidung sudah ada bau benda yang di bakar dengan cheese minyak zaiton dan basil. 


Oyster Grill

Otak memang tidak terfikir Miyajima mmempunyai ladang tiram yang besar di Jepun. Sebab airnya bersih sesuai untuk penternakan tiram. Kak Z pernah baca somewhere but I forgot where. Sampai sahaja di pekan tu ada sebuah kedai sedang membakar tiram. 


Oyster Grill 500Yen 2 pcs

Masyallah..menjejeh air liur aku. Sebab bau nya menyusuk kalbu. Memula buka google translate dan kad halal yang Kak Z dah siap dari Malaysia. Tanya dia ada unsur ‘ba alif ba ya’ atau tidak. Dia kata tidak. Tapi hati still was was. Kak Z pilih basil, bawang putih dan minyak zaiton. Tiram tu di bakar atas arang. 2 keping 500Yen. Memang mahal but it ok since this is rare to get in Malaysia. Betul tak?


Dalam Pekan Miyajima

Kak Z round pekan 5 minit jalan pun habis.. hhiiii..kecil sahaja. Orang yang datang kebanyakkan datang makan makanan laut. As muslim I still thinking I’m a muslim even though it no 'ba alif ba ya' but still no.. kan. Jalan ke jeti untuk menerukan perjalanan ke Miyajimaguchi. Sebab next destination di Hiroshima ialah Hiroshima Peace Park.



Cara untuk ke Miyajima :-

No.
Location
Train
Duration
Price
 1.
Shin-Osaka – Hiroshima Station
Shinkansen – Nazomi
1 jam 30 minit
10,440Yen


Shinkansen - Sakura
1 jam 30 minit
10,230Yen
 2.
Hiroshima - Miyajimaguchi
Local train – JR sanyo Line for Iwakuni
30 minit
410Yen
 3. 
Miyajimaguchi – Miyajima
Ferry
- JR Miyajima
- Matsudai Kisen
10-15 minit
180Yen sehala


Kalau korang ada JR pass maka perjalan ke Hiroshima ada lebih jimat. Naik ferry pun tidak perlu bayar.

Fakta:- 

Itsukushima Shrine di bina pada kurun ke 12. Pintu masuk ke Temple Itsukushima. Juga di kenali“Great Tori Gate”.  Terletak di peisisran pantai pulau Miyajima

Peringatan:-

Berhati-hati kalau bawa makanan di sini sebab takut di ganggu oleh rusa yang comel. Nampak manja tapi ada udang di sebalik batu. Pasti anda kena kejar sebab makanan anda

Ok bai

Japan National Tourism Organisation  JNTO Backpacker Japan Hiroshima JR Pass Bomb Dome Muslim Backpacker Itsukushima Shrima Miyajima Miyajimaguchi Dear JR Mijyajima Ferry

TRAVELOG 7 : ENGYOJI TEMPLE DI MOUNT SHOSHA



Daikodo -  Engyogi Temple

Last Samurai lakonan Tom Cruise dan Ken Watanabe buat ramai yang ingin tahu lokasi pengambaran filem ini. Melalui pembacaan Kak Z pengambaran untuk filem ini di lakukan dua negara iaitu di Jepun dan New Zealand. Oleh sebab Tom Cruise yang berlakon, Kak Z pergi lah ke tempat pengambaran tersebut di Jepun. Di mana pertemuan antara Capt Nathan Algren dan Jeneral Katsumoto diadakan di sebuah kuil. 


Ruang koridor berlatarbelakang Daikodo 

Kuil tersebut di kenali dengan nama Engyoji Temple. Dalam perjalanan untuk ke Engyoji Temple Kak Z membayangkan pokok sakura di tanam di hadapan temple tersebut. Cantik macam dalam Last Samurai. Tapi buat gelak diri sendiri. It just your imagination..berangan sendiri Zura. It winter.. hanya batang pokok sakura sahaja. Itu pun di tepi Engyoji Temple. Bukan di tengah-tengah padang. Pujuk hati sendiri.. at least Tom Cruise was here before you…haaaaa…


Keseluruhan kawasan temple

Macam mana hendak ke sini? Perjalanan Kak Z bermula dari Osaka. menaiki Shinkansen dari Shin Osaka perjalanan selama 40 minit. Kak Z mengunakan JR pass oleh itu bayaran telah termasuk dalam JR pass tersebut. Jika mengunakan pass harga sekali perjalanan dari Shin Osaka ke Himeji ialah 3940Yen. 



Daikodo 

Dari Himeji Station kita perlu menaiki bus untuk ke Mount Shosha Ropeway. Bus untuk Station Ropewaqy Mount Shosha ialah bernombor A11. Di dalam bus ada 2 option. Membayar untuk menaiki untuk bus sahaja dengan dengan tambang 290Yen  atau tambang bus pergi balik dan ropeway turun dan naik . Harganya 1300Yen.


Tiket bus pergi balik dan Ropeway naik dan turun


 Ropeway di Malaysia lebih di kenali cable car. Di Malaysia ada 3 tempat yang ada ropeway. 
1. Bukit Nanas, Kuala Lumpur..(telah di tutup)
2. Genting Highland Skyline
3. Gunung Macincang Skyline.

Image result for mount shosha ropeway

Mount Shosha Ropeway

Ketiga-tiga ropeway ini Kak Z tidak pernah naik lagi. Punca takutttt. Tapi hari ini dalam sejarah, Kak Z telah naik ropeway di Mount Shosha. Pelbagai doa untuk hilang takut telah hakak ko baca. Tapi paling mujarab ialah bismillah 9. Dada punya debar Allah sahaja yang tahu. Tapi gigih nak juga. Aku duduk depan sekali. Bila cable car mula bergerak nasib baik tidak melatah. Tidak pandang ke bawah atau kedepan. Duduk tegak macam patung cendana dua minit pertama. Selepas itu baru lah mampu bergerak memandang ke hadapan dan kebawah.. 5 minit dah sampai. Hampeh baru nak feeling dah sampai stesen atas bukit. Lawakkan? Mampu gelak sensorang dalam hati. Ialah ko solo traveller. Pefaham je lah. 


Loceng sebelum mendaki

Sampai di atas Mount Shosha ada 2 pilihan untuk sampai ke Engyoji Temple. Naik bus atau mendaki sampai ke temple. Sebelum meneruskan perjalanan perlu membayar 500Yen. Kalau hendak naiki bus tambah lagi 500Yen. Kak Z pilih daki konon untuk melihat keindahan sekitar gunung sepanjang perjalanan.. Jalanlah aku sensorang. Jumpa loceng besar. Gayat. Nak pukul takut kena sumpah. Ambil gambar je lah. Ialah lahkan kita ni islam.sesilap syirik Allah marah weiii.. so mengucap dulu ingat kita Islam sebelum bertindak luar jangkaan


Video semasa pendakian

Perjalanan naik keatas memang cantik tapi seram. Sambil layan pokok yang sedang Autumn. Terasa seramnya.  Sebab pokok rimbun, sunyi dan seorang diri. Lepas 10 minit barulah jumpa orang turun dari atas. Ada juga orang mula naik. Orang Jepun ni walaupun dah berusia masih kuat dan laju berjalan. Ada juga yang yang mendaki dari bawah tanpa menaiki ropeway. Kak Z tak mampu. Sebab stamina yang ada hanya untuk suku gunung tersebut. Pendakian berjalan selama 30 minit. Pilu baru nampak ramai orang. Ini pilu 1..nanti last sekali ada lagi pilu buat korang gelak bahak-bahak.



Niomon gate


Kita akan jumpa Niomon Gate. Sesi jatuh telah berlaku. Sikit jer. Tidak ada orang. Kalau ada orang malu juga. Masa tu tidak rasa. Dah balik ke hotel baru nampak lebam dan rasa sakit. Koyok juga lawannya. Ok sambung..Dari Niomon Gate alan lagi kita akan Maniden. 


Tangga Maniden

Untuk sampai ke Maniden Atas bukit dengan beratus tangga. Akak panjat bukit untuk sampai ke tempat ni.  Kak Z tidak masuk ke dalam hanya berada di luar sebab tidak mahu menganggu mereka bersembahyang. Kebanyakan yang datang untuk berniat dan membayar nazar. Kak Z berdiri di Terrace of the Maniden untuk melihat sekeliling kawasan Ambil masa dalam 20 minit untuk berada di situ.


Terrace of the Maniden

 Kak Z meneruskan lagi 10 minit perjalanan ke Mitsunodo. Ini adalah menjadi temple utama Engyoji Temple. Orang sedang bersembahyang memang bergema kawasan tersebut. Seperti yang Kak Z kata “ Tom Cruise was here before me..” mau aku tak suka. Setiap ruang aku nak ambil gambar. Baru perasan aku sorang je Melayu kat atas ni. Segan pun ada. Tapi sifat lantak ko aku kan ada. Akak tetap bergambar. 

Jikodo sekarang Muzium

Dan puas hati sebab dapat bau-bau bacang tempat Tom Cruise baring masa berbincang dengan Ken Watanabe. Masuk ada lah percuma. Tanpa bayaran. Kak Z hanya masuk Jikodo sahaja sebab menghormati agama lain dan juga agama kita sendiri. Niat hanya melawat tempat yang telah di bina 1000 tahun lepas dan belajar sesuatu  yangh baru. Untuk pengetahuan korang  Mitsunodo terbahagi kepada 3 bahagian 

1. Daikodo – Hall utama atau tempat sembahyang Buddha

2. Jikodo – Ruang santai dan makan

3.     Jogyodo – Gym



Jogyodo – Gym

Untuk penjelasan yang lebih korang boleh baca dari google. Tauuu… selesai berada diatas. Kak Z pun turun. Sesi turun ini Kak Z macam lost sikit. Ingatkan dah kena sorok dengan hantu kopek Jepun. Macam-macam baca baru jumpa jalan keluar. Korang boleh baca di http://www.azurarahman.com/2017/12/travelog-part-5-kena-usik-pak-cokok-di.html




Turun dari ropeway Kak Z menaiki bus A11 untuk ke Himeji Castle. Turun betul-betul di depan castle. Tambang sudah termasuk dengan tikat 1300Yen yang kita bayar. Orang ramai. Kak Z tidak naik. Sebab macam tinggi je. 



Himeji Palace

Ambil gambar dari bawah je lah. Cantik juga dari bawah. Himeji castle ada lah istana yang terbesar dan selalu di lawati. Tahun 1993 istana ni telah di iktiraf sebagai UNESCO World Heritage Sites. Insyallah Kak Z akan datang lagi baru lah menikmati dan mendalami sejarah istana ini. Lagi pun Kak Z kerja masa hendak ke Okayama. Dari Himeji Castle kita boleh berjalanan Kaki selama 10 minit untuk sampai ke stesen Himeji. BOleh juga naik bus dengan bayaran 100Yen. Kak Z naik bus sebab malas..sekian


Di hadapan Himeji Palace
Fakta:-


Mount Shosha terdapat Engyoji Temple tempat pengambaran Last Samurai. Bangunan temple ini telah dibina lebih 1000 tahun yang lepas.

Perjalanan ke Himeji Station

1. Shin-Osaka ke Himeji – Shinkansen selama 40 minit tambang 3940Yen Sehala atau mengunakan JR pass

2. Osaka ke Himeji – Local Train selama 1 jam 1490Yen sehala


Himeji Station – Mount Shosha Ropeway Station

1. Bus A11 – Turun stesen keretapi ada bus stop. Tunggu bus di situ. Tambang 1300yen untuk perjalanan pergi balik dan ropeway naik dan turun

Mount Shosha Ropeway – Engyoji Temple

1. Tiket masuk -500yen

2. Bus – 500yen

Cadangan perjalanan

1. Memulakan perjalanan diawal pagi tiba di Ropeway pukul 9.00pagi. 

2. Berada di atas mount Shosha selama 3 jam dan turun

3. Menaiki bus A11 ke Himeji Castle

4. Balik ke station

ok bai