25 December 2017

TRAVELOG PART 5: KENA USIK HANTU DI JEPUN



Apa pak cokok? Kalau kat kampung Kak Z. Mahluk di alam ghaib. Dah Ccrita hantu? Ada 2 kali kena.Kalau kat Malaysia boleh ler Kak Z jampi ni kat Jepun entah dia faham tidak betul tak? Aku cakap melayu dia cakap Jepun . Kat mana akak kena Satu kali di hostel. Akak tinggal di area Asakusa. Sape pernah duduk di area Asakusa tau lah nape. Tempat tru memang sorrow. banyak bangunan lama. Asakusa adalah kawasan temple Sensoji. Tak mustahil ada mahluk tu area tempat akak tinggal. Hanay 300 meter jer..

Masa di hostel tak ada orang dalam dorm. akak sedang mengemas beg. Sebab ke esokan hari hendak ke Fuji. 2-3 kali bayang hitam lalu tepi akak. Ingat langsir terbang sebab tingkap terbuka. Tengok tingkap tutup..bulu roma tegak.. sah dia lalu lagi..sekali imbas jer.. tak tunjuk muka pun. Kalau tunjuk mau aku pengsan kat situ.. Terpampang front page surat khabar Jepun. Blogger Malaysia pengsan jumpa hantu. Memang mahluk ni  nak kacau aku. Kak Z kemas perlahan.. sambil tu bercakap "baik-baik jangan kacau." Handphone kat sebelah..akak baca ayat kursi dan buka surah Yassin dari handphone.. lepas tu dah tak lalu lalang dah..berdentum pintu kena langgar..seram lah mana tak seram..

Sekali lagi kena kacau masa di Mount Shosha. Mount Shosha ni adalah salah satu tempat pengambaran Last Samurai. Antara tempat memang Kak Z nak pergi. Sanggup naik ropeway yang memang aku takut. Masa nak turun ke Ropeway akak turun tak jumpa sorang pun. Walhal jalan yang sama semua orang ikut. Tak de orang langsung. Sebab jalan mengikut arrow yang ada. Dan ada orang lain sama jalan dengan Kak Z masa tu. tengah syiok-syiok jalan tak de orang. Mana pulak orang lain ni singgah temple lain ke. tapi sepanjang jalan macam tak de temple. Lepas tu atas pokok burung gagak ikut Kak Z. kita ni gatal tengok ler kat atas mana datang gagak tu. dia ikut dari satu pokok ke satu pokok. Kuat dia berbunyi. Lepas tu macam pusing tempat yang sama. Hurmmm.. mesti lain hal ni. Handphone kat tangan. dalam hati kata tak leh jadi. baca ayat kursi . Same time buka yassin.. Burung gagak tu bunyi sekali kuat dia terbang. Baru Kak Z nampak orang. Kalau cerita kat orang mesti kata mana ada. Tak kisah but it i gain some experience from there.

Kalau yang pernah pergi Mount Shosha akan tahu macam keadaannya..ada kubur, hutan, banyak patung Buddha dan juga temple. Masa Akak rasa sorang je Islam yang naik bukit tu masa Kak Z. Sorang pula tu. Mesti saja nak ngusik. Kak Z berenti kejap buka surat Yassin kuat-kuat dari HP. Dalam hati kata kang Nampak orang slow kan lah.. Alhamdullilah tak de lah viral orang Malaysia sesat di Mount Shosha. Bila dah nampak orang nak kecilkan volume HP. Tapi memang antara test yang Kak Z dapat. Mau tak seram.. sensorang ko 

Arashiyama Bamboo forest ni kalau lalu kena jaga-jaga sikit mulut kalau bercakap. Disebalik bulu-bulu yang ada tu kubur. korang mesti tak tahukan. cuba google settalite map. penuh dengan kubur. Masa di sini Kak Z berdebar juga. kot kot ada yang tunggu. Alhamdullilah tak jumpa. Ada plan nak melawat lampu sepanjang Bamboo Forest. Tapi mengenakan sorang cancel plan. Apa pun this is nice place. Even Mount Shosha pun cantik. Cuba kena beringat banyak..

Sambut cerita lain pula next travelog

Ok bai

TRAVELOG PART 4: ITINERARY DAN PERBELANJAAN DI JAPAN SELAMA 16 HARI


Hari ini Kak Z share itinerary dan perbelanjaan saya selama 16 hari di Japan sebagai solo traveler. Solo traveler bukan pilihan untuk orang perempuan yang beumur 44 tahun. Alhamdullilah Kak Z dapat melakukannya...walaupun kesihatan Kak Z menurun beberapa bulan sebelum terbang.. alhamdulllilah sampai sana Kak Z dapat mengatasinya.

Persiapan bukan setakat mental.. fizikal juga. Kak Z dapat berjalan..mendaki dan berlari tanpa masalah...cuma demam sehari ..Korea sejuk sangat.. Perjalanan Kak Z bermula dari Korea terus ke Jepun selama 24 hari.  Banyak yang manis dari yang masam..paling best menangis nampak Fuji.. sebab selalu nampak dalam kalender..paling adventure naik Mount Shosha sensorang ..paling takut jumpa hantu kat hostel.. paling ngeri kena tahan di Narita airport.

Di Jepun Kak Z, bermula dari tokyo-fuji-kyoto-osaka(base)-hiroshima-kobe-himeji-okayama-fukuoka. Itinerary yang Kak Z share ni simple. kalau original pening sikit. nak ke wakayama.. akibat demam miss 1 hari perjalanan

Semasa di Jepun Kak Z mengunakan Goggle maps app dan rome2rio. Hyperdia membantu kalau nak naik shinkansen. Since Kak  Z travel jauh dari base Osaka, Kak Z memilih shinkansen. Kak Z hanya beli 2 pass sahaja iaitu Tokyo metro pass 72 hours dam JR 7 days pass. Lain-lain guna Icoca card. 
Keputusan bedasarkan apa yg dishare dalam RTJ dan belajar melalui blog mereka yang sudah biasa ke Jepun. Kali  ini travel yang senang dulu insyallah Kak Z akan travel ke tempat lain. Sesat di tokyo sekali..sesat berkali-kali di Osaka..baru adventure betul tak. but should try.. senang je.

Nak share cara naik shinkansen..Kak Z reserved tempat pada hari yang hendak travel di pejabat jualan tiket. Kalau dari shin osaka Kak Z pilih naik Sakura lebih selesa dari Hikari. jadual perjalanan dalam hyperdia.com

Korang baca itineray di bawah mungkin dapat membantu.










Insyallah jika dipanjang umur Kak Z akan datang lagi. Doakan kesihatan Kak Z lebih baik selepas ini.

wasalam..

ok bai

TRAVELOG PART 3 - ITINERARY DAN PERBELANJAAN DI KOREA SELAMA 8 HARI 7 MALAM

Perbelajaan Kak Z bergantung kepada Itinerary yang Kak Z buat sebelum terbang. Duitnya kena cukup. Flight dan hotel telah siap di tempah dan bayar. Makanan yang di bawa juga perlu mencukupi. Duit poket semasa disana. 

Kak Z tidak membeli belah sangat di sana. Hanya beli serba sedikit untuk anak-anak dan sedara mara di Malaysia. Kita pun budget ciput. Duit yang dibawa cukup makan, beli tiket entrance, duit t-money untuk subway dan simpan jika berlaku kecemasan. Kak  Z bawa RM1,500 yang di tukar kepada Won. Masih lagi berbaki lagi sebelum terbang ke Japan. Masa di Narita Airport, Kak Z tukar semua duit Won kepada Yen. Jadi duit Yen ada lebih dari yang Kak Z dah tukar di Malaysia.

Ini adalah Itinerary dan perbelanjaan Kak Z ketika di Korea








Harap itinerary dan budget perbelanjaan ini dapat membantu korang buat plan dan menabung sebelum ke Korea. Jumlah keseluruhan Korea dan Japan RM8,646.00.

Ok bai

TRAVELOG PART 2 - MENANGIS KETIKA TRAVEL



4 kali Kak Z menangis disana. 1. Melihat matahari terbit di tepi pantai Haeundae 2. Semasa melihat Mount Fuji dari flight 3. Mendapat keputusan PT3 Hanif dan Haris  4. Masuk Hiroshima Memorial peace Park. Paling sakit hati dengan google  maps apps sebab asyik menipu jer. Adik beradik waze korang faham-faham la…haaaa. Feeling masa Nampak Mount fuji macam ko dapat bonus 24 bulan. Nangis dalam flight. Passenger sebelah aku agaknya gelak sib baik tak de orang sit sebelah. 

 Image may contain: ocean, sky, twilight, beach, outdoor, water and nature

Hauendae Beach

Lepas solat subuh Kak Z terus lari ke pantai Hauendae. 5 minit berjalan kaki dari hostel Kak Z. Bila tengok burung camar terbang Ya Allah memang menakjubkan kebesaran Allah. Orang pantai timur mungkin dah selalu tengok benda ni. kita duk pantai barat gayat ler. Sejuk  pagi tu suhu dalam 2 darjah . Kak z gigih tunggu selama 1 jam untuk ambil gambar ni. Masa tu dan dan keluar air mata. Nape nangis entah lah. Dah tua atau rindukan anak-anak masa tu. Kak Z memang baca dalam artikel sorang mat saleh mengenai pantai Hauendae ni. Sebab tu duduk area ni walaupun jauh. best 



Mount Fuji

Mount Fuji adalah salah satu gunung berapi yang sedang tidur kata my sister. 2jam perjalanan menaiki bus dari Tokyo.  Dalam flight dari Busan Kak Z dapat melihat Jepun ni kawasan berbukit bukau. Sayup-sayup nampak Mount Fuji. Bila nampak Fuji teringat adik pesan. Momee jangan lupa ambil gambar Fuji nak tunjuk kat kawan adik momee  gi Mount Fuji. dah lah rindu dengan rindu teringat pulak ayat-ayat cinta mau tak meleleh air mata mak dia.. Memang cantik lah selalu tengok di kalender. Hari tu nampak depan mata. Dalam bus memang ada pengumuman bila keluar dari lereng bukit yang mengatakan dah sampai Mount Fuji. dalam bahasa Jepun mana nak faham. Tapi memang lah dia nak bagi tau lah fuji tu di sebelah kiri. Huntung Makcik duduk tepi tingkap kiri.

Image may contain: 1 person, closeup

Dalam Shinkansen

Hari yang keluar keputusan PT3, kak Z dalam perjalanan ke Hiroshima dalam shinkansen. Sedih ko..anak-anak pergi ambil keputusan tanpa emak. Pergi dengan Maklang diaorang.. Pagi-pagi lagi Ustazah dan Cikgu Whatapp keputusan. Alhamdullilah memang baik.. Tapi mak diamkan dulu. Biar dia yang message mak dia. Happy sangat kami buat video call. Muka mak relax walhal,,dah balun nangis sebelum tu.. simpan mata bengkak di sebalik Rayban..pandaikan mak dia..


Hiroshima Memorial Park


Kali ketiga..adehhh dalam Hiroshima Memorial Peace Park aku mengalirkan airmata. Janganlah anak cucu keturunan kita terlibat dalam perang..bom apa-apa aje lah.. Memang sayup dan sedih. Ketika di sini kita akan melihat bangunan dimana bomb atom itu meletop. Bangunan itu masih ada untuk di jadikan monument. Waktu ini air mata belum keluar lagi tapi bila kita masuk ke dalam Hiroshima National Peace Memorial Hall mendengar air yang mengalir di tengah hall bulu roma tegak dan air mata mula mengalir. Dalam hall ini kita akan melihat kehancuran Hiroshima dari sudut 360darjah. Naik ke bilik tayangan mendengar cerita dari tayangan yang diadakan selama 20 minit. Kita akan mendengar cerita seorang lelaki yang kehilangan anak dia semasa pengeboman ini. Peristiwa yang berlaku semasa pengeboman tersebut.Insaf...Jangan lah anak-anak dan keturunan kita mengalami peristiwa macam ni.

Hiroshima National Peace Memorial Hall for the Atomic Bomb Victims

Hiroshima National Peace Memorial Hall

credit pic to:- 

 http://shomei-tanteidan.org/en/wlj/hiroshima-national-peace-memorial-hall-atomic-bomb-victims/

Seterusnya cerita hantu semoga korang tak boring baca.

Ok bai