04 August 2018

RESEPI MEXICAN BUN YANG MUDAH


Mexican bun selalu mengugat iman Kak Z. Boleh pula macam tu kan. Mana tidaknya bau kopi dan butter pastinya menusuk deria bau kita. Anak-anak kalau lalu tepi bakery shop yang jual mexican bun  pasti request nak roti ni. Sebab tu Kak Z belajar cara membuatnya. Alhamdullilah... sekarang Kak Z dah boleh jual mexican bun ni. Doakan Kak Z mampu buka sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis bun. Amin insyallah..

Untuk resepi bun korang guna resepi yang Kak  Z dah tulis sebelum ni. Ni Kak Z bagi link http://www.azurarahman.com/2018/08/resepi-pelbagai-bun-gebu.html?m=0. Kak Z guna resepi ni sahaja cuba teknik membentuknya Kek Z kena ajar disini. 

Bahan

Doh dari resepi pelbagai bun gebu
250gm butter suhu bilik. Makna sejuk lah jangan beku sangat

Cara membentuk doh

1. Potong butter  kecil-kecil  jadikan 30 biji
2. Simpan dalam peti sejuk biarkan mengeras
3.  Timbang doh 60gm setiap satu dan bulatkan
4. Mengunakan goller canai doh agak untuk isi butter. 
5. Tutup butter rapat seperti kita isi inti-inti lain supaya butter tidak terkeluar nanti
6. Kemudian susun atas dulang pembakar yang perlu jarak dalam 5inci. Sebab nanti icing atas roti akan cair.
7. Biarkan doh kembang yer sehingga 1 1/2jam.
8. Boleh di masuk dalam cawan atau terus atas dulang pembakar. Ikut creativiti korang. Kak z letak atas dulang pembakar terus lagi cantik
9. Sambil tu kita sediakan icing kopi

Icing kopi kak Z guna resepi dalam blog Zalin Zalina lebih mudah dari resepi pernah Kak z belajar. Dan juga mudah di uruskan

Resepi Icing Mexican Bun
Bahan:-

100 gm Butter /marjerin
90 gm  Icing Sugar
2 biji Telur B    
110 gm  Tepung Gandum
2 sudu kecil coffee emalco (ada jual kat kedai bahan bakeri)
1/2 sudu kecil Baking Powder

Cara:-

1. Pukul butter dan icing hingga kembang . Kak Z guna hand mixer je
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi lagi hingga rata
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder pukul lagi hingga rata
4. Akhir sekali masukkan coffee emalco
Kacau guna senduk hingga rata
5. Masukkan adunan dalam piping beg sebab kita akan pipe atas roti
6. Kak Z akan biarkan adunan selama 30 minit untuk menjadi sedikit cair dan mudah dia pipe atas doh roti.


7. Tunggu hingga roti kembang. Korang pipe can adunan kopi secara pusaran.
8. Tutup setengah doh. Nanti adunan kopi akan cair dan mengembang kebawah.
9. Bakar roti hingga menjadi coklat seperti gambar di bawah


Puas hati dapat makan yang gebu sebegini. Anak -anak kak z sekali hadap 5 biji kalau baru keluar oven. Sebab memang sedap. 

Selamat mencuba

Ok bai


RESEPI PELBAGAI BUN GEBU


Dah bersawang blog ni. Sebab dah lama tak update Kak z busy sangat lah. Hari ini pun gagah buka blog dan tulis resepi. Ramai yang PM minta resepi roti telajak gebu yang Kak z guna untuk berniaga. Resepi ni adalah asas untuk korang buat pelbagai jenis bun. Kak  Z hanya bagi asas sahaja ye.

Resepi

Bahan A

1kg tepung high protien
200gm gula pasir
3 biji kuning telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh bread improver
1/2 teh bread softener
3 sudu besar susu tepung
11 gm instant yis /1pek instant yis
450gm air sejuk + ais

Bahan B
120gm marjerin

Cara:-
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mix
2. Uli sehingga semua rata
3. Masukkan bahan B dan putar lagi selama 15 minit atau doh kita nampak licin.
4. Akak uli sampai 15 minit. Memang licin
5. Kalau uli pakai tangan buat 250gm adunan sahaja. Kalau tidak lenguh tangan korang untuk dapat doh yang licin
6. Timbang doh 50gm hingga habis. Boleh dapat 40biji
7. Kemudian bulatkan. Cara korang kena tengok.youtube cara gentel doh roti
8. Buat hingga habis. Kemudian bentuk ikut kesukaan korang. Cara pun dalam youtube.
9. Biar doh naik selama 1 1/2 jam atau 2 jam. Bergantung suasana tempat korang buat roti kalau panas 1 1/2jam dah boleh bakar. Kalau sejuk 2 jam.
10. Sebelum bakar .. egg wash.. egg wash adalah untuk sapu atas doh aebelum bakar. Nanti akan jadi berkilat.
11. Suhu atas 200gm dan suhu bawah 190gm. Bergantung kepada oven korang. Korang nampak coklat dan berkilat dah masak lah tu.
12. Makan panas-panas sedap ko.


Cuba resepi ini insyallah menjadi sebab mudah. Kak Z memang banyak resepi roti. Tapi tok guru punya. Ini yang Kak  Z guna setelah  Kak z ubah ikut citarasa sendiri. Ramai suka.

Selamat mencuba

Ok bai