Posts

Showing posts from August 4, 2018

RESEPI MEXICAN BUN YANG MUDAH

Image
Mexican bun selalu mengugat iman Kak Z. Boleh pula macam tu kan. Mana tidaknya bau kopi dan butter pastinya menusuk deria bau kita. Anak-anak kalau lalu tepi bakery shop yang jual mexican bun  pasti request nak roti ni. Sebab tu Kak Z belajar cara membuatnya. Alhamdullilah... sekarang Kak Z dah boleh jual mexican bun ni. Doakan Kak Z mampu buka sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis bun. Amin insyallah..
Untuk resepi bun korang guna resepi yang Kak  Z dah tulis sebelum ni. Ni Kak Z bagi link http://www.azurarahman.com/2018/08/resepi-pelbagai-bun-gebu.html?m=0. Kak Z guna resepi ni sahaja cuba teknik membentuknya Kek Z kena ajar disini. 
Bahan
Doh dari resepi pelbagai bun gebu 250gm butter suhu bilik. Makna sejuk lah jangan beku sangat
Cara membentuk doh
1. Potong butter  kecil-kecil  jadikan 30 biji 2. Simpan dalam peti sejuk biarkan mengeras 3.  Timbang doh 60gm setiap satu dan bulatkan 4. Mengunakan goller canai doh agak untuk isi butter.  5. Tutup butter rapat seperti kita isi i…

RESEPI PELBAGAI BUN GEBU

Image
Dah bersawang blog ni. Sebab dah lama tak update Kak z busy sangat lah. Hari ini pun gagah buka blog dan tulis resepi. Ramai yang PM minta resepi roti telajak gebu yang Kak z guna untuk berniaga. Resepi ni adalah asas untuk korang buat pelbagai jenis bun. Kak  Z hanya bagi asas sahaja ye.

Resepi

Bahan A

1kg tepung high protien
200gm gula pasir
3 biji kuning telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh bread improver
1/2 teh bread softener
3 sudu besar susu tepung
11 gm instant yis /1pek instant yis
450gm air sejuk + ais

Bahan B
120gm marjerin

Cara:-
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mix
2. Uli sehingga semua rata
3. Masukkan bahan B dan putar lagi selama 15 minit atau doh kita nampak licin.
4. Akak uli sampai 15 minit. Memang licin
5. Kalau uli pakai tangan buat 250gm adunan sahaja. Kalau tidak lenguh tangan korang untuk dapat doh yang licin
6. Timbang doh 50gm hingga habis. Boleh dapat 40biji
7. Kemudian bulatkan. Cara korang kena tengok.youtube cara gentel doh roti
8. Buat hingga habis. Kemu…