01 May 2014

Sombong ker hakak nie..??

Hari ni ada cikgu (jiran lorong belakang sana tu.. entah rumah mana pun tak taw) dia cikgu sekolah kembow kata hakak sombong. aderker dia suruh mak ngenti hantow roti..
Jawapannyer ie memang sombong..suka hakak lah bukan bukak kain org pun..

Punca
1. Sebab tak pernah senyum kat dia.. memang tak pernah ..
pernah senyum kat org ..aku dpt title giler..jadi buat bodoh jer lah

2. Tak pernah tegur terutama kaum lelaki kat area rumah nie...kang aku tegur kata hakak nak ngorat laki dia... mak kan vogue dgn cermin mata hitam..single n available ...berebut ... dok tunggu dpn rmh pun ada.. mak kan retis... ada baik aku buat keringkan

3. Tak pernah dok lepak update gosip terkini kawasan perumahan....eeiiuuwww.. not me lah.. ko salah org.. baik dok rmh layan FB lagi best dr duduk tepi jln ngompat.. habis pahala mak...

4. Tak layan sgt mokcik2 kawasan ni klu nak ajak borak.sebenornyer diaorg nak korek rahsia.. naper mak nie tiap hari bawa plastik tesco ada barang..byk lak tu... mak tak kerja tapi ada duit..ada keta besow..baju cantik.. jual bolu ker? Haaaa...heeey I kerja tau.. hari3 ngentel roti.. hari2 lipat tepung ... hari2 pukul telur.. ..bolu i mahal tak jual made frm platinum.. rare <--ayat br="" marah..="">
5. Kesimpulanyer ko tak kenal aku... ko diam..jaga laki n anak2 baik kat rmh dr cari salah org..FAHAM

Rezeki hakak allah yg jaga.. dah di tulis di luthmahfuz...so buat apa nak risau kan... buat hati kering jer...

Sape kenal hakak...sesangat kenal.. tau lah aku ni sombong ker idak yerrr...

La la lala #angankujadijutawansandwich

Ok bai

Statement si penjual ubat

Assalamualaikum

Kat pasar tani sg petani.. statement si penjual ubat.. marah or kelakow... errrgghh

'Yg ketat blh longgar sikit.. yg longgar blh ketat...yg monopus takleh makan'

Baru bangun dr pengsan nie dgr statement tu

Ok bai

Assalamualaikum.. yuhoooo

3 bulan tidak bersiaran dengan blog.. winduuuu

Notebook hakak rosak yunk
yang tertinggal dari bulan dec 2013 - up to date
banyak juga..hakak pun sibuk dengan majlis perkahwinan anak2 sedara, orang kampung, jadik tukang masak, driver anak.. etc etc etc...

hari ni mencuri masa untuk menulis sementara tunggu si kembar ku tusen.. hakak pun lepak lah di KFC putri jaya.. ramai lah org.. sellau tenang jer.. agaknye org dapat bonus, dapat gaji, dapat zakat, dapat BRIM, dapat duit utk makan2, joli, belanja belanja...

ok bai


Bun Ketam

Assalamualaikum



Crab bun @bun ketam

Resepi

Doh roti manis
Crab stick
Mayonnaise
Sos cili
Mix. Vege
Serbuk cili @paprika

#angankujadijutawansandwich

Ok bai

Spaghetti aglio e olio


Assalamualaikum

Seafood Olio

Olio

Spaghetti aglio e olio - spaghetti dengan bawang putih dan minyak zaition 
Adalah pasta itali. berasal dari sebuah tempat Abruzzo dan tersebar luas seluruh itali. hidangan yang ringan kadangkan di masak dengan daging kisar, bawang putih dan minyak zaiton.  Saya suka meletakan serbuk cili atau paprika, daun pasley dan di tabur dengan parmeson cheese.. resepi asal tiada cheese yg di letak..

jom try

Resepi

1/2 pek spaghetti sudah di rebus
100gm kupang
100gm udang buang kulit
100gm sotong potong
1/2 sudu teh serbuk oregano
1/2 sudu teh serbuk pasley
1/4sudu teh paprika
3 sudu besar minyak Dalton
10 biji buah zaiton dlm botol warna hitam
Garam secukup rasa
3 ulas bawang putih ketuk
1 biji bawang besar hiris halus

Cara
Panaskan minyak ziton
Tumis bawang
Masukkan kupang, udang dan sotong
Masukkan serbuk oregano, pasley dan paprika
Masukkan garam dan buah zaiton yg telah dipotong
Masukkan spaghetti kacau hingga rata..
Klu tidak cukup berkilat boleh campur lagi sedikit minyu zaiton

Ok bai

Baklava

Assalamualikum

Baklava adalah sejenis manisan dr timur tengah.. sedap di buat dgn mengunakan kacang pistachio
skg blh tunjuk gambar dulu nanti sy share car membuatnya

baklava yang saya buat masih dalam berusha untuk dapat yang sedap


mengunakan fillo pastry

ok bai

Sardine Puff

Assalamualaikum

sardine puff yang sennag nak buat

 cara:-


1. puff pastry  di sapu dengan telur
2. isi inti sardine
3. lipat
4. sape telur 
5. bakar selama 1/2jam  suhu 160c


PUFF PASTRY KAWAN


PUFF PASTRY BORG'S



PUFF PASTRT PAMPAS

OK BAI


Apple Pie

Assalamualaikum

Apple pie


Resepi

Bahan
2 keping puff pastry brand kawan, Borg's atau pampas

10 biji apple merah potong dadu
50gm gula perang
1 sudu besar butter
Secubit garam
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
Sebiji telur sebagai wash

Cara

Masakkan apple, gula perang, garam, serbuk kayu manis dan butter
Hingga kering
Bancuhkan air dan tepung masukkan kedlm Apple tadi
Biarkan sejuk
1 keping pastry kedlm acuan sebagai base bawah
Isikan inti.. tepi pastry tadi perlu disapu telur utk lekatkan pastry atas
Tutup inti tadi dgn satu lg keping pastry
Sapu atas tadi dgn telur
Bakar hingga kuning gelap dgn suhu 160c

Ok bai

Chicken meatloaf Sandwiches

Assalamualaikum





Chicken meatloaf tengah malam buter utk org lapow

Resepi
1 slice chicken meatloaf
1 slice cheddar cheese
2 keping roti
Green coral salad
2 slice tomatoes
Mayonnaise

Chicken meatloaf cheese goreng

Assalamualaikum

Chicken meatloaf cheese goreng


Bahan

2 keping roti loaf atau bangali atau gardenia
1 keping chicken meatloaf.. brand ayam dinding atau ayamas
1 keping cheese cheddar kraf
1 biji telur
Serbuk roti atau bread crumbs beli di kedai bahan kek
Minyak utk goreng



Cara

1. 1 keping roti atas papan pengelek
2. Letakkan chicken meatloaf
3. Letakkan cheese atas meatloaf
4. Lapikkan lagi sekeping roti atas sekali
5. Celup dlm telur
6. Balutkan dengan breadcrumb
7. Goreng dengan minyak yang betul2 panas jika tidak roti akan meresap minyak
8. Balik2 kan masak hingga kekuningan
9. Angkat hidang n ngaappp

#angankujadijutawansandwich

Ok bai
 — 

Mango Lassi

Assalamualaikum



Mango lassi

Resepi

Bahan
1 biji manga masak
1 cawan yogurt
2 cawan susu segar
2 sudu gula
1/2 cawan ais

Cara
Kisar semua bahan
Tuang dlm cawan
Minum masa sejuk

Ok bai

Cheezy bun

Assalamualaikum

Cheezy bread... 



Ruper2 sedap...si kembar cakap kawan2 dia pun suka.. pernah 1 hari roti cheezy dia hilang ke colek classmate dia..momee dia cakap kiter niat sedekah sbb momee selalu blh buat utk adik.. Alhamdullilah betul...skg tiap2 hari ada oder cheezy bread..tiap2 hari blh makan..

#Jutawansandwich 

Ok bai

Dulu hakak tokey sandwich

 Assalamualaikum,



Akak start buat sandwich nie dr thn 2002. Selepas ambik vss. Menganggur sementara menunggu nak bersalin si kembar ..dr 1 buku roti hinggsa 500 buku roti

Brp byk 1 kedai ke 20 kedai.. petrol pump, kedai makan, gerai dan convenience store..tapi itu di Kuala lumpur yer,..

Blh buat duit.. sbb blh buat duit muka beli apartment di bangi..
Cash money..setiap hari..

Tapi stop sejak duduk sg petani..kurang pemintaan n semua nak murah.. mahal beb barang2 nyer..
skg buat blk bila anak2 kata rindu nak makan roti sandwich momee.. bg cikgu rasa ,?kawan2 rasa semua suka,

Hakak klu bawa gi rumah org bukan bawa kek,buah tapi sandwich.. nak tau apa yg paling cepat habis?

Sandwich lah..





Bahan 
Roti gardenia jumbo bonanza RM3.35
4 biji telur rebus
100gm mayonnaise
Secubit garam
Serbuk lada sulah

Cara..

Hancurkan telur
Campur kan garam, lada sulah n mayonnaise
Gaul hingga rata dan biarkan selama 10 min
Selepas itu bahan tadi di sapu pd roti
Lapikkan 2 dan potong

Selamat mencuba


#jutawansandwich

Ok bai

Sardine Rolls

Assalamualaikum


Sardine roll

Bahan 
5 keping roti
Inti sardine
Sebiji telur
Breadcrumb
Minyak utk mengoreng


Cara
1. Nipiskan roti guna pengelek doh/karipap
2. Sapukan telur seluruh roti
3. Letakkan inti sardine
4. Gulung hingga habis tertutup rapat
5. Celup dalam telur
6. Celup dlm breadcrumb
7. Goreng hingga kekuningan dlm minyak panas
8. Parutkan cheese cheddar
9. Boleh ler ngaaappp

#angankujadijutawansandwich

Ok bai

The making chicken floss bun

Assalamualaikum...

Chicken floss bun


Step by step

1. Guna bun manis
2. Letak mayonnaise
3. Letak chicken floss
4. Ngapppp..

#angankujadijutawansandwich

Ok bai