27 August 2016

OREO CHEESE CAKE

OREO CHEESE CAKE

Kek ini adalah dari koleksi lama Kak Z. Masa mula-mula belajar ambil gambar untuk food style. Hampeeehh sungguh gambar waktu ni. Tangan gigil guna DSLR. Tahun bila Kak Z tak ingat. Dari sini Kak Z belajar sedikit demi sedikit.. lama-lama pandai lah. betul tak?

Kita cerita pasal kek  ini pulak. Anak-anak Kak Z suka sangat makan cheese cake. Kalau hendak gi Secret Recipe mau kopak. sebab bukan boleh 1 slice dia orang ni. Dari situ Kak Z mula belajar buat kek cheese. Antara kek cheese yang Kak Z belajar ini lah. Sekali hadap. Korang cuba sebab senang

Bahan:-

1 bungkus biskut  OREO
1/3 cawan  butter  cair
1kg cream cheese
3/4 cawan gula  sugar castor
1 cawan sour cream.. sy guna yogurt
1 sudu te esen  vanilla
4  biji telur

Cara -cara


  1. Panaskan oven 180 darjah
  2. Kisar biskut oreo  jgn lupa buang cream di tengah. 
  3. Gaul dgn butter  utk dijadikan asas kek.   
  4. Tekan di dalam Loyang.
  5. Pukul cream cheese dan gula hingga sebati
  6. Masukkan sour cream dan esen vanilla
  7. Masukkan telur satu persatu  pukul hingga sebati
  8. Masukkan di atas oreo tadi.
  9. Hias dengan biskut oreo di atas kek tersebut dan bakar selama 1 jam atau kekuningan
  10. Biarkan sejuk  boleh di hidang..

KUIH LOPEZ KAK MAS

KUIH LOPEZ



Bahan untuk membuat kuih lopez:-

1/2 kg beras pulut
1/2 sudu kecil kapur
Daun pisang
1 biji kepala parut putih
Secubit garam

Cara Membuat Kuih Lopez:-

1. Basuh pulut untuk hilang kotoran
2. Rendam pulut dan campur kapur semalaman
3. Layur daun pisang
3. Potong daun pisang lebih kurang lebar 5 inci dan panjang 8 inci
4. Lapiskan dia supaya daun tidak mudah pecah ketika ikat dan bungkus
5. Gulung seperti kone
6. Masukkan pulut dalam daun dengan sukatan 1 1/2 sudu.
7. Kalau lebih dia besar sangat tak cantik dihidang . Daun besar senang membungkus .
8. Ikat supaya beras tidak keluar dari daun.
9. Siapkan air dalam periuk anggaran air untuk 3 jam
10. Masukkan lopez tadi dan tutup dengan lesung batu
11. Rebus selama 3 jam
12. Selepas 3 jam cepat-cepat toskan supaya tidak kembang
13. Biarkan sejuk sebentar
14. Gaul kelapa dan garam
15. Keluarkan lopez dari kulit pisang
16. Salutkan dengan kelapa tadi

Bahan untuk Kuah gula:-

2 ketul gula melaka
Sehelai Daun pandan
300ml Air
100gmGula pasir

Cara buat kuah:-

1. Masak gula melaka, gula pasir dan air
2. Masukkan daun pandan
3. Kemanisan air gula bergantung kepada kegemaran masing-masing
4. Untuk pekat ketak sedikit 1/4 sudu teh tepung gandum

Jom kita buat.. credit to my sister sebab dia yang ambil gambar step by step ni


Rendam Pulut 

Letak Air Kapur

Warna Pulut Berubah Kekuningan

Daun Pisang dan Tali Pengikat


Daun Pisang Perli Di layukan Atas Api


Potong Ikut Saiz


Toskan Pulut

Daun Pisang dilapiskan dua supaya tidak pecah

Jadikan Daun Pisang Seperti kon


Masukkan pulut dalam kon
Isi lebih kurang 3/4 tidak terlalu banyak


Kemudian ikat begini


Masukkan kedalam periuk untuk di rebus

Rebus lebih kurang 2 jam atau masak dan padat


Pulut Telah masak

Setelah masak boleh disalut dengan kelapa parut dan di makan dengan air gula

Selamat Mencuba

ok bai

BUTTER CAKE DENGAN PURE BUTTER


BUTTER CAKE


Butter cake sedap kalau dapat di makan masa panas-panas. Bila kita mengunakan pure butter seperti Anchor atau Tartura atau seangkatan dengannya, aroma butter akan membuka selara kita untuk makan. Melalui resepi ini kita boleh kek butter oren. Lagi best betul tak? Kak Z skan buat kurang manis dan minum bersama teh panas sambil tengok TV di petang hari. Resepi mudah korang lah mencubanya

Resepi Butter Cake

Bahan-bahan

250gm butter Anchor
220gm gula castor. 
5 biji kuning
1 sudu teh esen vanilla
220gm tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu UHT


Cara membuat kek:-

1. Pukul telur dan gula hingga butter putih
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi
3. Masukkan esen vanilla
4. Campurkan baking power kedalam tepung
5. Bahagiakan tepung kepada 3 bahagian
6. Bahagikan susu kepada 2 bahagian
7. Masukkan 1 bahagian tepung kedalam adunan butter dan pukul hingga rata
8. Masukkan1 bahagian susu dan kacau rata.
9. Ulang sehingga habis
10. Potong kertas minyak ikut ukuran loyang
11. Sapukam shortening di atas loyang pembakar dan alaskan dengan kertas minyak tadi
12. Masukkan adunan kedalam loyang dan ratakan kan
13. Oven perlu dipanaskam dengan suhu 180c
14. Masukkan kedalam oven dan bakar selama 45mim
16. Kek cukup masak apabila sudah renggang dari kertas minyak atau berwarna kekuningan




Cara membuat kek


Pukul telur dan gula hingga butter putih


Butter kelihatan putih


Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi



Kelihatan gebu



Masukkan esen vanilla


Campurkan baking power kedalam tepung


Masukkan 1 bahagian tepung kedalam adunan butter dan pukul hingga rata


Masukkan1 bahagian susu dan kacau rata.




Potong kertas minyak ikut ukuran loyang, Sapukan shortening di atas loyang pembakar dan alaskan dengan kertas minyak tadi



Masukkan adunan kedalam loyang dan ratakan  dan Oven perlu dipanaskan dengan suhu 180c. Bakar selama 45mim


Bakar hingga kekuningan

Kek cukup masak apabila sudah renggang dari kertas minyak

MARBLE CHEESE CAKE


MARBLE CHEESE CAKE



Resepi Kek

Bahan:-

1 kg cream cheese
210gm sour cream
300gm gula castor
1 sudu besar perahan lemon
4 biji telur
2 sudu besar coklat pes
250gm biskut digestive dikisar halus
3 sudu besar butter cairkan

Untuk kilatan

1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air 
masak hingga pekat

Cara-

1. biskut dan butter cair gaul bersama dan ditekan kedalam acuan kek
2. pukul cream cheese hingga kembang
3. masukkan sour cream
4. masukkan telur satu persatu
5. masukkan perahan limau.
6. pukul lagi hingga rata.
7. ambil aduan tadi sebanyak 3 sudu besar dan campur bersama  coklat pes
8. aduan putih masuk kedalam acuan
9. aduan coklat tadi di buat corak atas aduan putih
10 bakar hingga masak lebih kurang 1 jam dgn api 170c/kembang
11. untuk berkilat  sapukan gula yang telah dimasak tadi

selamat mencuba

BLUEBERRY CHEESE CUPCAKE

BLUEBERRY CHEESE CUPCAKE

Blueberry cheese cupcake ini idea Mat Gebu , tuan empunya tiffinbiru.com. Ngences..thanks mat sebab bagi idea Resepi ada tersimpan dalam gobok buku. Hujung minggu anak-anak ada di rumah. Semua geng kuat makan. Minggu ini dia orang minta cheese cake. Tidak boleh tidak. Kalau tidak boleh momee kena beli dekat secret resepi depan rumah...huuu.. sungguh tidak mampu..

Beli bahan RM23.90. Kalau gi secret resepi RM100++. Ok mak korang buat. Oleh itu akak share resepi mudah ini dan langkah demi langkah.



BAHAN-BAHAN UNTUK BLUEBERRY CHEESE CUPCAKE

Resepi 

Bahan:-

250gm cream cheese - akak guna tartura
125gm gula castor
100gm butter -nak guna selain anchor pun boleh
3 biji telur
1 pek oreo
1/2 sudu teh esen vanilla
Blueberry fruit filling
Cup  secukupnya

Cara:-

1. Pukul cream cheese dan gula castor hingga gebu
2. Masukkan butterndanb pukul lagi
3. Masukkan telur dan esen vanilla
4. Pukul sampai semua bahan rata
5. Susun cawan dalam loyang pembakar
6. Oreo perlu di buang cream putih dan susun dalam cup
7. Isikan bahan cheese tadi 3/4 cawan
8. Bakar dengan suhu 160c atas bawah selama 30min atau masak
9. Bila sejuk letakkan blueberry diatas cake
0. Simpan di dalam petisejuk sebelum makan untuk rasa lebih enak.




Pukul cream cheese dan gula


Pukul hingga gebu


Masukkan telur dan pukul lagi


Susunkan cawan kek dalam tray pembakar dan masukkan biskut oreo


Isikan adunan 3/4 bahagian cawan dan bakar 

Cupcake ini mudah di sediakan dan murah. Jika mahu buat jualan boleh di jual antara RM2.50-RM3.00.  Anak-anak suka apa sahaja dinamakan cheese dan cheese tartura memang sentiasa ada di dalam peti sejuk. Sebab murah dan senang di dapati

Selamat mencuba

Ok bai