27 December 2021

GLAMPING SECARA CAR CAMPING




Car camping di luar negar sellau menjadi inspirasi Kak Z untuk menghias kereta ketika camping. Mungkin trend car camping masih baru di Malaysia. Tetapi sambutannya tinggi, Kenapa car camping dan tidak buka khemah. Selalunya Kak Z| akan camping solo. Buka khemah tengok tempat yang Kak Z pergi. Kalau tidur atas bukit tidak boleh pandu kereta kena buka khemah juga betul tak? 

Tapi Kak Z lebih suka tidur dalam kereta. Rasa lebih selamat. Gambar yang korang tengok ni ialah antara decoration yang Kak Z| hias dalam kereta ketipa pergi camping.



 Kipas wajib




Kipas portable cucuk pada usb tu wajib ada. Sebab dalam kereta panas. Kak Z buak sedikit je tingkap. Nak mati kalau semua tertutup. Tapi enjin off lah. Kipas sambung pada power station. Kak Z ada power station. Power Station untuk kegunaa ringan boleh tahan 5 hari.








Bila waktu malam memang cantik hiasan dalam kereta. Rasa macam nak duduk dalam kereta tak balik rumah. Selesa juga kalau tidur bila kita dah hias cantik-cantik. Kalau tengok kehidupan dalam van di oversea. Rasa macam nak beli Van macam diaorang hias canti-canti dan travel 1 Malaysia. verangan tak salah.







Jika kita camping tepi laut pemandangan memang cantik terutama waktu matahari terbit dan terbenam. inspired me to take picture. Kak Z suka mabil gambar waktu macam ni. Cantik sangatkan?


Perbezaan ambil gambar waktu malam dan waktu siang. Lainkan? Apa pun bergantung kepada cara masing untuk berhias. kalau nak tengok video ada di youtube channel Its Azuraa Rahman

Ok bai





 

TUNTUTAN NAFKAH ANAK




 Assalamualaikum... 

Ni saya copy dari biro bantuan guaman.. Moga jadi panduan


Nafkah anak? apa yang perlu diketahui

Suami Isteri Wajib Tahu Hal Nafkah Anak Penceraian / By Peguam Syazmee

“Pada siapa harus kutagih nafkah anak ini?” kerap kali kita mendengar cerita-cerita pengabaian terhadap anak di media sosial seperti facebook, twitter, instagram dan lain-lain.


Adakah disebabkan kurangnya ilmu ataupun kurangnya pemahaman berkaitan di kalangan masyarakat?


Menurut Statistik Pendaftaran Kes ini di Mahkamah Syariah Seluruh Malaysia bermula dari tahun 2013-2018 yang berdaftar sahaja berjumlah 12,983 kes.


Bayangkan yang tidak mendaftar di mahkamah, sudah pasti lagi banyak. Mungkin anda tergolong dalam golongan belum berdaftar?



APA ITU NAFKAH?

Pertama sekali, kita perlu faham definisi. Nafkah ini ialah mengeluarkan belanja atau sara hidup kepada mereka yang wajib ke atas seseorang sama ada isteri, anak dan orang-orang yang di bawah tanggungannya. Ia termasuk:


● keperluan tempat tinggal,

● makanan,

● pakaian,

● pendidikan,

● keagamaan

● perubatan.


NAFKAH BAGI ANAK SAH TARAF

kita akan fokuskan kepada anak sah taraf sahaja. Hal ini kerana terdapat sedikit perbezaan di antara anak sah taraf dan anak tidak sah taraf di mana anak tidak sah taraf lebih merujuk kepada si ibu.


Persoalan utama di sini, siapa yang wajib menanggung anak?


Jawapan yang paling tepat ialah BAPA. Jika bapa tiada, tanggungan berpindah mengikut susunan tertib wali.


Hal ini bersesuaian dengan nas al-quran daripada Surah Al-Baqarah, ayat 233 yang menyatakan kewajipan bapa ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya.


Tidaklah diberatkan seseorang menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya.


Ringkasnya penurunan tanggungjawab menurut turutan (turutan wali) sepatutnya seperti

berikut:


SYARAT WAJIB

Jumhur Fuqaha mendasarkan seorang bapa wajib memberi nafkah untuk anaknya dengan syarat: 


Bahawa anak itu belum boleh berdikari. Bagi anak perempuan sehingga dia berkahwin atau sehingga dia ada pekerjaan. 

Bahawa anak itu miskin tidak mempunyai harta sendiri untuk menafkahkannya.

Bapa itu mampu memberi nafkah. 

Nafkah anak telah dijamin dalam undang-undang di Malaysia. Perkara ini dapat di rujuk di dalam Seksyen 72 Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1984.


Seksyen 72. Kewajipan menanggung nafkah anak


(1) Kecuali jika sesuatu perjanjian atau sesuatu perintah Mahkamah memperuntukkan selainnya, maka adalah menjadi kewajipan seseorang lelaki menanggung nafkah anaknya, sama ada anak itu berada dalam jagaannya atau dalam jagaan seseorang lain, sama ada dengan mengadakan bagi mereka tempat tinggal, pakaian, makanan, perubatan, dan pelajaran sebagaimana yang munasabah memandang kepada kemampuan dan taraf kehidupannya atau dengan membayar kosnya.


(2) Kecuali seperti tersebut di atas, adalah menjadi kewajipan seseorang yang bertanggungan di bawah Hukum Syarak, supaya menanggung nafkah atau memberi sumbangan kepada nafkah kanak-kanak jika bapa kanak-kanak itu telah mati atau tempat di mana bapanya berada tidak diketahui atau jika dan setakat mana bapanya tidak berupaya menanggung nafkah mereka.


Sesungguhnya, anak itu adalah amanah Allah kepada orang tuanya dan wajib seorang bapa memberi hak kepada anak-anaknya. 


“Suami Isteri Wajib Tahu Hal Nafkah Anak”

Pingback: Nafkah Anak Bergantung kepada Kemampuan Si Bapa | Peguam Syarie


Copyright © 2021 Peguam Syarie

HAK-HAK WANITA SELEPAS BERCERAI




HAK HAK WANITA SELEPAS BERCERAI


1) Mahar Yang Belum Dijelaskan

Berdasarkan hukum syarak sebarang mas kahwin yang diberikan kepada seorang isteri semasa berkahwin adalah menjadi hak isteri dan tidak boleh diambil balik oleh suami kecuali dengan izinnya, kecuali apabila berlakunya perceraian sebelum berlakunya persetubuhan.

kalau dirujuk didalam undang-undang syariah di malaysia perkara ini termaktub dibawah seksyen 59 enakmen keluarga islam.

jelas disini isteri berhak menuntut mahar yang tertunggak


2) Nafkah Iddah

nafkah iddah adalah nafkah yang boleh dituntut oleh bekas isteri selepas bercerai semasa dalam tempoh beriddah.

contohnya selama tiga bulan bekas suami harus menyediakan tempat tinggal dan makan minum pada bekas isteri.


3)Tunggakan nafkah

Nafkah wajib dibayar kepada isteri apabila berlakunya perkahwinan selama mana isteri masih taat kepada suami. Nafkah tersebut termasuklah makanan, pakaian, tempat tinggal, pekakas rumah dan lain-lain lagi menurut keadaan dan adat ditempat masing-masing  berdasarkan juga kemampuan suami untuk menyediakan keperluan tersebut.

jika nafkah itu tidak dibayar dengan secukupnya maka si isteri boleh menuntut jumlah tunggakan tersebut


4)Hak Terhadap Mut’ah

Hukum syarak jelas menyebut tentang kewajiapan seorang lelaki membayar mut’ah kepada isteri (saguhati slps perceraian)


5)Harta sepencarian

Harta sepencarian boleh ditakrifkan sebagai harta sama ada harta alih atau tidak alih yang diperolehi bersama oleh pasangan suami isteri semasa kewujudan perkahwinan mereka hasil dari sumber-sumber atau usaha mereka. Harta ini dikenali sebagai harta sepencarian dan menurut Adat Temenggong atau harta carian laki-bini menurut istilah Adat Pepatih.


6)Hak penjagaan anak (Hadhanah)


7) nafkah anak


#copypastedaripeguamsyarieNAA

#1hari1ilmusyariah

#1hari1ilmu

GLAMPING SECARA CAR CAMPING

Car camping di luar negar sellau menjadi inspirasi Kak Z untuk menghias kereta ketika camping. Mungkin trend car camping masih baru di Malay...