21 May 2019

ENCORE MELAKA: PERSEMBAHAN MENGABUNGKAN SEJARAH, SENI DAN KEMANUSIAN


Kak Z duduk di Melaka. Tahu ada bangunan cantik yang di namakan Encore ini wujud di Klebang. Tapi apa yang ada di dalam bangunan ini Kak Z tak pasti. Wondering juga. Kak Z google around nak tahu apa yang ada di Encore.  Di Encore ada persembahan kebudayaan. Tapi macam mana persembahannya tidak mendapat gambaran yang tepat. Yang pasti Kak Z kena pergi tengok live apa yang di tunjukkan. Wowww.... bila korang duduk dalam dewan itu perkataan akan terkeluar. Sebab lain dari yang lain.


Kenapa lain dari yang lain? Kak Z dah tengok banyak persembahan all over the world. But this one something different. Ada gabungan sejarah, seni dan kemanusian. Hanya di Encore Melaka.

Persembahan yang adakan bukan mengunakan seni filem. Tetapi artis sebenar yang akan berlakon setiap scene. Lebih kurang 200 orang artis akan menjayakan persembahan ini. Memang menarik. Kak Z tetarik di scene ibu mengandung ada air yang turun dari atas.. Kak Z terfikir adakah ini mengunakan visual? Tak air dan suasana sebenar.  Yang di set up dalam Encore itu sendiri.

Persembahan di Encore adalah satu mesage kemanusian yang di huraikan melalui seni persembahan. dari sejarah mengenai Melaka ke masyarakat majmuk yang berbilang kaum.

Di persembahkan oleh 200 artis dalam suasana yang berwarna warni. Kak Z tidaj boleh nak huraikan satu persatu melalui penulisan Kak Z. Korang kena pergi tengok sendiri.



Memuatkan 2000 penonton. Selama 75 minit persembahan berlangsung. Kalau lalat boleh masuk dalam dewan.. off course lalat masuk mulut Kak Z. Sebab woww.. dan melopong tak habis-habis. Dari  satu ke satu scene. Tempat duduk berputar 360 darjah untuk setiap persembahan. Sebab itu boleh lihat kolam air di dalam  tempat. Kak  Z ingat visual rupanya tidak.

Persembahan tip top. Dalam Malaysia ada satu sahaja pertunjukkan  seperti ini hanya di Encore Melaka. Memang jadi tarikan kalau datang Melaka.

Bangunan Encore memang  menarik seni rekanya. Bukan seperti Broadway ye. Atau panggung yang pernah Kak Z pergi seperti Philharmonik atau Istana Budaya.

Masa Pertunjukan:-
  • Mon - Sat: 5:30PM & 8:30PM
  • Sun: 2:30PM & 5:30PM 

Tempat Duduk:-

Harga tiket

Boleh di tempah melalui laman web Encore

Alamat:-

No. 3 Jalan KSB – Impression 8, Impression City @ Kota Syahbandar, 75200 Melaka, Malaysia.

Ok bai


05 May 2019

GLOBAL FLAVOUR BURGER DI HARD ROCK CAFE MELAKA


GLOBAL FLAVOUR BURGER


As usual. Petang Sabtu hari pawww... mak. Ini adalah masa untuk kami berlima untuk lepak, makan, gelak atau menonton wayang. Hari ini 4hb Mei 2019. Maknanya 2 hari lagi akan berpuasa iaitu 6hb Mei 2019. Kami nak makan puas-puas. Kemana kita kali ini. Kali ini kami ke Hard Rock Cafe Melaka makan burger.


Start dari  1hb Mei 2019, Hard Rock Cafe  Melaka dan seluruh dunia sedang menawarkan burger gabungan  pelbagai rasa antarabangsa dan berciri tradisional. GLOBAL FLAVOUR BURGER. Masa tawaran burger yang sedap ini adalah terhad dari 1 Mei -30 June 2019. 


Wow... semua mata terbeliak tengok burger yang juicy, cheezy and yummy. Mak faham anak-anak,  korang peminta burger and cheese.  Jadi makanlah sampai kenyang. 

Ada 6 jenis burger untuk masa ini. Jom list out:-

  • Double-Decker Double Cheeseburger - RM79.00

Inspirasi oleh London Heritage "The Down Town Double Decker Burger". Menu pertama dari tahun 1971.  Rasa yang sangat juicy, ada cheddar cheese, mayonnaise, lettuce, tomato dan bawang merah. Dan dah tentu ada hot bun


  • Tex Mex  Cheeseburger - RM66.00

BurgerRocker of the year from Chicago. Hard Rock signature. Memang patut jadu signature burger. Thumb up. Ada tortillas, di ikuti guacamole, pico de gallo, lettuce, tomato, onion and toasted bun.



  • Petties Burger

1. Mango Fruit Slider - RM58.00

3 pcs petties burger dengan Jack Cheese. Rasa dia ada avocado, mangga salai, daging turkey salai. Bila tengok bahan-bahan macam pelikkan. Tapi bila masuk mulut OMG sedapnya. Anak aku yang tak suka kepelikan pun makan sampai licin. Maknanya sedap lah tu

2. All American Sliders -RM58.00

3 petties burger. Paling tak menahan nafsu untuk terus masuk mulut ialah melted cheddar cheese. Dengan onion ring and coleslaw dan tosted bun. Nampak macam biasa. Tapi rasa ada lain sikit. Kalau tanya abang Hakim.. sedap ke? Dia jawap sedap.. ko tu semua sedap. Tapi memang sedap..

3. Buffalo Style Slider.

Budak 4 orang tu bila dengar buffalo, semua tengak kepala. Ada yang kata. Hanif tak makan buffola momee.. aiishhh budak ni. Daging salai yang momee masak tu daging buffalo lah.  Nama je Buffalo Style Sliders. Tapi daging lembu. Sebab sosnya adalah classic buffalo sauce. Agaknya inspired dari Buffalo USA. Korang boleh pilih cooling ranch atau blue cheese dressing.. bismillah..yumm..


  • BBQ Bacon Cheese Burger -RM66.00

Bacon? Jangan risau ni bukan yang tidak halal. Semua yang Kak Z makan adalah halal. Bacon yang digunakan ialah daging turkey. Penyediaan burger ini BBQ sauce, melted cheddar cheese, crispy turkey bacon dan crunchy shoestring onion straw. Di ikuti dengan fresh lettuce dan tomato bersama toasted bun. Kak Z suka sangat BBQ sauce dia. Rasa smokey.. prune pun ada..plum pun.. jenuh risik chef dia.. secret ingredient katanya.. kalau tanya kak z macam mana.. korang kena datang sini dan  rasa sendiri.  Kak Z tak dapat nak subcribe lah..kan kan kan


Bila Kak Z start posting cerita ni, mesti ada yang akan tanya halal ke? Makan yang Kak Z makan semua halal. Makanan dalam Hard Rock Cafe Melaka semua halal. Pembekal bahan mentah mereka mempunyai sijil halal. Cuma ada sesetengah minuman mereka yang beralkahol. Cawan untuk minuman halal dan non halal juga di asingkan. Harap tidak keluar statement mengutuk yer. Sila cakap murni-murni...hii



Jadi korang nak cuba burger-burger boleh lah datang ke Hard Rock Cafe Melaka.

DON'T MESS WITH MELAKA' AN

Ok bai