30 May 2015

Karnival jualan buku karangkraf 29hb-31hb mei 2015, di shah alam

Assalamualaikum

Semalam dan hari ni ada di sini. Promo buku. Alhamdullilah sambutan mengalakkan. Datang ramai-ramai



















Nanti kita upload gambar lagi

22 May 2015

Alhamdullilah ..buku pertama sudah berada di pasaran

Assalamualaikum

Buku pertama terbitan karangkraf bertajuk danish dan paf pastri telah berada di pasaran


Masa mula-mula nampak kat rak MPH mahkota prade melaka seronok juga lah.. klu muda dah meloncat sampai siling masa tu kurus.. skg klu meloncat pecah lantai sebab nak besar sangat

Apa pun nak saya thank you ya allah..seroiusly i never dream this...
Alhamdullilah.. for this opportunity... tiap kali solat ..sabar dan sabar..no.2.jauhkan aku dari sifat riak..takut ya allah..takut kau murka ya allah.. no.3 tak mahu tamak.. sebab ini semua nikmat pinjaman sahaja..

Thank you siti nani saudiar... give this oportunity...speechless. this book so so awesome... ok sedang edit manuskrip buku no.2.. sibuk sangat ni..budak2 peksa

Thank you all my sister..kak mayah, kak ro, kak mas, kak ani, kak sopi n kak melati.. tolong jaga anak and support me a lot

Thank you kak mayah and abang ghafar.. sebab pinjamkan rumah buat shooting

Thank you kak ro and abang zul..tolong jaga budak-budak ni masa adik gi outstation buat kelas dan shooting buku..

To all my abangs.. you adik have book have my name on it...

Kalau mak and ayah ada mesti dia orang nangis...happy..

Kak Raja halida... tq kakak...tolong saya masa shooting
Tq elani and yanti...cantik gambar yang uols shoot

To all my student.thank you for your support. Who am i without u

This special thanks for my heart and soul

Hakim, hanif, haris and hanis

I'm busy ..but uols still a good boy and understant me much..
What can i say..pengkritik, pendorong dan banyak lagi lah uols ni




Buku ni dah berada di pasaran dengan harga RM25.00

Ok bai

15 May 2015

shooting bersama aroma..keluaran bulan julai

assalamualaikum

hari ni shooting untuk  majalah aroma.. 1 jam settle.. dah pro  kan kan kan.. hii perasan

keluaran bulan julai.. beli tau


utajah to be...


with my cameraman

ok bai


13 May 2015

My life in Sg Petani, Kedah

assalamualaikum

dari jun 2011 - dec 2015 3 1/2 tahun duduk sungai petani, kedah banyak pengalaman yang dah di
lalui

sg petani berdekatan dengan sungai merbuk.. so akak duduk area tu lah..ada sengaibesar banyak hidupan air yang fresh boleh kita dapat. comtoh ikan, kupang , udang dan ketam

jom explore




ini gambar dengan kakak ipar duduk di beranda rumah

hanif baru naik dari kolam ikan

abang akak yang no. 5 ada sebuah rakit. syiok woooo.. mulamula rasa takut bila dah biasa it ok.. atas rumah rakit tu di bela kupang, ikan kerapu, siakap, mutiara dan ada beberapa jenis ikan yang tak ingat nama.. rumah rakit ni berada di tengah-tengah sungai merbuk.. dalam tau sg merbuk ni.. sebab itu zaman dulu2 banyak pedagang dari inda datang untuk berdagang disini. buktinya ialah di sekeliling sungai merbuk ini terdapat banyak peninggalan saudagar india.. contoh candi. kalau ingin melihat peninggalan mereka uols boleh melawat di muzium lembah bujang, merbuk..masuk free


ini sangkar-sangkar ikan

abang sedang memancing


adik kena duduk diam-diam takut di terjuna


tiram yang di ternak


kupang di tarik dari sangkar


dalam bot otw gi rumah rakit @ sangkar ikan


ikan yang di kail

paling syiok ialah berada di kolam ikan. tempat kg pengkalan, bukit kecil, tikam batu. kalau nak udang fresh gi cakap kat pak ngah.. nak udang.. kejap tu dia akan bawa jaring utk tangkap. memang jarang beli lah.. sellau ambil di kolam sahaja.


udang fresh


lontar jala


tarik jalan dalam tu banyak udang



itu dia..



belakang ladang ikan ada 6 kolam udang.. udang ni di jual di sekitar sungai petani sebab ada peraih yang datang beli bertan-ytan.. syiok


pak ngah and jala

ketam ada pelbagai jenis. kalau ketam batu kita haram untuk makan sebab 2 alam. akak tangkap ketam sendiri. tapi kalau malas suruh aje pekerja aang gi tangkap. cara tangkap pakai tangkoi @ jarang. dalam jaring tu akan di letak umpan kepala ayam. bila ketam dah masuk dalam tu ..soryyy now way out.. miss to eat ketam.. terutama musim telur...huuuu.. nak g sana boleh tak?


ini ketam nipah


ikan sepit ketam supaya kita tidak dikepit olehnya. sakit oww kalau kena kepit

abang akak adalah pengusaha kolam ikan yang membela ikan ketutu. dia membuat kajian terhadap ikan ini. mempunyai 100 kolam fiber sebesar lori 3 tan/.. besar..kalau kena celup dalam tu tidak sedar..


tujuan di beri suntikan terhadap ikan ini adalah untuk dia membiak


antara kolam yang ada


ikan ketutu

kolam ikan siakap


yang paling rindu ialah berlari di kawasan kolam .. sejuk jer.. sebab kawasan kolam ini berdekatan kawasan sawah padi yang luas. angin selalu bertiup. akak rasa kalau korang nak merasai kedamai kawasan sg petani not bad.. makanan pun senang, tempat tinggal dan kawasan untuk dilawati pun banyak.

so korang boleh merancang percutian korang

ok bai


12 May 2015

'kalau simpan kat rumah nanti ayah ambil beli nombor'..

assalamualaikum

pengajaran
masa hantar adik gi sekolah agama
terdengar perbicaraan antara mak and anak2 dia
mengenai duit sekolah..
mak dia tanya 'abang ada duit?'
'ada ibu..duit pagi tadi ada lebih abang bawa gi sekolah..ibu bagi seringgit aje'
mak dia tanya lagi..'kenapa tak simpan kat rumah?'
'kalau simpan kat rumah nanti ayah ambil beli nombor'
hurrmmm.. bukan nak sibuk tapi pilu sangat bla dengar anak cakap macam tu.. kita tak tahu apa berlaku.. hanya melihat luaran
dari pengamatan akak lah.. airmuka mak dia pun mcm susah je.. mak motor pun tak kira jalan ko ker jln aku ker. main redah..
kita doakan terbaik untuk family ni
kita ambil iktibar dari perbicangan mereka anak-beranak
ok bai

Petua mengurangkan kolestrol dalam badan

assalamualaikum


dah empat bulan akak amalkan petua ni. ini dapat megurangkan kolestrol dalam badan dan juga buang toksid berlebihan. badan rasa sihat dan segar. 

bila start diet 2 bulan lepas akak dapat mengurangkan berat sebanyak 4 kilo. waktu pagi malakan 1 sud besar. sebelum tidur 1 sudu besar. perubahan besarkurang rasa stress dan kolestrol yang suka tumbuh bawah mata. dulu jerawat mesti akan naik setiap bulan. sekarang sebulan sekali pun susah.
petua ni pun amabil dari mr google juga. 

mula-mula hendak cuba petua n sebab berat badan dah melampau. akak buat bahagi dua dengan kakak. dia pun dapat rasa perubahan. sebab petua ini macam membetulkan perjalanan darah kita. struktur kulit pun berubah.. gebus gebasss..

bahan

1 cawan bawang putih
1 cawan halia
1 cawana lemon yang sudah di buang kulit
1 cawan cuka apple
2 cawan air
3 cawan madu

cara

1. kisar bawang, halia, lemon , cuka dan air
2. tapis semua bahan dan masak hingga menjadi 2 cawan
3. biarkan sejuk
4. masukkan madu. dan kacau
5. siap boleh simpan dalam peti sejuk

cara mengunakan

1 sudu besar - bangun pagi terus ambil
1 sudu besar  - sebelum tidur

masa saya pergi ke perlis. saya tumpang sorang kak norida. suami dia buat untuk jual. dia mempunyai 3 salur jantung yang tersumbat. alhamdullilah selepas mengamalkan petua ni hanya tinggal 1 sahaja yang tersumbat

selamat mencuba

ok bai
























11 May 2015

Daun belimbing buluh - ubat darah tinggi

assalamualaikum


antara penyakit yang sellau kita alami bila usia meningkat ialah darah tinggi, kencing manis dan lemah jantung. perkongsian hari ni ialah petua macam mana hendak kurang kat penyakit darah tinggi. pengambilan ubat darah tinggi terlalu lama akan memudaratkan kita. betul tak?

kalau boleh sebelum terkena kita berwaspada dari segi pemakanan kita dan lifestyle kita. arwah mak dan ayah mempunyai tekanan darah tinggi hingga merosakkan buah pinggang.. alhamdullilah akak belum ada lagi.. tapi berjaga-jaga jugalah.. sebab umur dah 4 series ni kan kan kan..

hari ni nak kongsi macam mana hendak mengurangkan penyakit darah tinggi. penyakit ini ada ubat tapi untuk kurangkan ada. mak mertua kita yang share petua ini. so kita share dengan uols

tahu tak belimbing buluh .. macam ni


tapi kita bukan mengunakan buahnya .. kita guna daunnya.

macam mana

ambil dalam 20 helai pelepah daun belimbing buang tangkai. masukkan kedlam periuk tanah. janagn guna periuk besi sebab akan menghitamkan periuk anda. rebus dgn 1 liter air. jadikan 2 cawan air dalam 400ml.

minum air ini utk selama 3 hari berturut-turut. amalkan 2 minggu sekali.. simpan air lebihan kedalam peti sejuk  supaya boleh tahan selama 3 hari.. insyallah.. uols akan melihat kesannya dengan cepat..

kita iktiar tapi allah yang akan menyembuhkan betul tak?

ok bai

#gambar dari MRgoole

10 May 2015

Turun panas demam anak dengan asam jawa

assalamualaikum



bila anak kita kena demam dengan panas yang tinggi kita pasti risau. mengunakan asam jawa adalah rawatan sampingan ubat-ubatan yang di beri oleh doktor. kita boleh mengunakan cool fever atau tuala basah yang di letak  pada dahi atau badan. masalah akan timbul bila anak-anak tidka mahu berkerjasama. masa sangat-sangat mereka pasrah apa yang kita letak pada dahi dia orang bila tangan dah pandai nak capai arang mesti susahkan?  petua ni dari arwah mak. zaman dulu mana ada cool fever. klinik 24jam lagi lah tak ada. masa kecil-kecil akak kena demam panas yang teruk sangat. mak guna asam jawa.. ini kakak yang cerita. alhamdullilah mujarab. peua ni dari mak dia punya mak punya mak...



ambil segenggam asam jawa dah campur dengan 1/4 cawan air. ramai hingga biji asam jawa semua tertanggal.


lebih kurang gambar ni lah. kalau korang malas sekarang ni ada di jual asam jawa dah siap ramas dan pati pekat.macam gambar kat bawah


air asam otu mesti pekat. sapukan air asam di perut dada dan belakang. memang lag kotor dan selekah. korang alas lah dengan kain lain tempat tidur diorang.  bila kering sapu lagi.. insyallah panas badan akan kurang dengan cepat..

air asam jawa juga boleh di gunakan kalau sakit kepala.  sapukan asam jawa di atas kepala dan biarkan.. kita iktiar yang menyembuhkan allah.. insyallah

asam jawa senang nak buat dari bahan lain sebab ada didalam rumah.. insyallah dan berdoa supaya anak-anak kita cepat sembuh

ok bai

#gambar credit to Mr google

09 May 2015

Happy Mothers Day

assalamualaikum




i dont remember mothers day cause very busy with my work. tengah tengok runningman.. dia 4 orang datang tersengeh. mak dia tanya.. ' dah kenapa senyum mcm menang loteri jer'
nah.. i love u so much...(sambil bagi kek)...haaaa.. mak dia gelak..ok ambil tudung ambil gambar..
seksi ni kang ramai yang pitam tengok mak ko dgn spagethi  
happy mothers day momee..
ya allah diorg ingat patut lak dia dok sok sek sok sek 3 orang dr pagi tadi
mak dia biarkan jer.. tanya nape..plan utk hari guru..oh ok..
sebenarnya kita saje nak bg suprise kat momee..hiii mak punya sengeh mcm kerang busuk...
anak oh anak.. rasa di hargai.. sungguh..
walaupun selalu kena marah..solat, buat homework, baca buku.. ampai baju..korang sayang juga mak korang yer

i never give up to rise uols up. kita bersama mengharungi susah senang tanpa ayah sejak 8 tahun dulu
thank you being with me.menjadi anak yang baik.. soleh.. dan berjaya di dunia and akhirat. dia orang kena byk sabar.. that is my doa everyday.. sabar kan aku ya allah.. sabar kan aku..
alhamdullilah..
i love uols so much
ok bai

8/5/1936..birthday mak saya

assalamualaikum

i miss my arwah mak.. happy bday mak. klu dia ada lg ... umur dia 79 thn..
al fathiha mak

the day i remember her word..today her birthday 8/5/1936
'kalau nak gi juga.. balik mak dah tak de..'
whole week i "mogok ing" with her..
penat owww.. 1 year.. i struggling with thick book..
juling pala hafal act.. english law.. judiciary.. entah apa2 lagi
ayah come to me 'kat m'sia pun boleh sambung.. ' mogok ing with ayah pulak..
my target UK..bachelor of law... that what i want..
but i learn from that... we won't get what we always dream
the day every one waiting for my answer.. i decided to stop and work. i with a japanese company. but i continue my study as part time student. within 1 year and half i get my diploma in chartered institute of marketing. after that in continue my degree. 

betul apa mak cakap.. kalau pergi ..balik dia dah takde. she suffering of kidney failure. For 5 years she have to go for dialysis. alhamdullilah ..i with her till the end. i  was in boarding school since my form 2. so only i have time with them once a month and school holiday. but my ayah and my mak will come to visit me everyweek at the hostel. never miss. sambal bilis is a must for me
do i regret ..?

tidak..

now i have certificate, diploma, degree n master.. from local universiti.. alhamdullilah
this morning i visit their 'kubur'.. loving couple..
kubur pun sebelah menyebelah..
i whispering .. sambil kesat air mata.. me kan anak bongsu.. benyek ler
"thank you so much mak n ayah
you teach me to be strong..beriman pada allah n menjadikan me anak yang baik dan menjadi ibu yang baik pada anak2.. "
happy bday mak.. i love u n ayah so much
al fathiha..
ok bai


ok bai

07 May 2015

rakaman chorul speaking hanif dan haris



dari semalam upload hari ni baru boleh masuk you tube.. yang hujung sebelah kiri tu hanif dan haris
bila tengok semula.. memang anak mak ni berbakat sungguh.. cute

kecil-kecik kita orang memang panggil upin dan ipin.. cerita kegemaran dia pun upin dan ipin..

ok bai

06 May 2015

Kembar dapat tempat ke- 3 bicara berirama peringkat negeri melaka

assalamualalikum

dia pesan.."momee kena datang juga" ok mak datang..
rupanya sebelum naik pentas datang nak peluk dan cium mak dia dulu..
tanya takut tak.. jawapnya mula-mula takut lepas tu lama-lama ok..
ok mak korang.. juara pidato peringkat negeri melaka.. naib juara syarahan
tahun berapa..? jangan tanya..tak ingat..itu lah kisah kembar ku





bersama rakan seperjuangan


sedang tunggu giliran


di kena barisan hadapan


masa pertandingan

they are so cute.. ckgu di apilih buat aksi upin n ipin.. betul betul betul... hadoi teacher...anak ku memang kiut.. nak upload video..smp besok pun tak selesai.. dari petang tadi tau..takpe nanti kita upload


piala

chiyok untuk next year..

ok bai

salinan laporan polis RM2.00


Assalamualaikum

saja jer nak share experience.. untuk dapat salinan laporan polis kena bayar RM2.00.. kena buat laporan polis.. sbb international passport si abang pun hilang masa kecurian.. alhamdullilah yang lain letak tempat lain. sbb passport abang dalam handbang..

'ko tinggal lah bang momee nak gi rumah kak ha kat bangkok' ada dia pulak blues dgn mak dia 



ok bai

si kembar masuk corul speaking...hurrmm

assalamualaikum


kiri hanif dan kanan haris

lahir pukul 6.30ptg di hospital putrajaya pada 24/12/2002..tak cukup bulan 31 minggu 3 hari..hanif 1st twin dan haris 2nd twin..tapi berat hanif 2.99kg dan haris 3.01kg.. melalui CS..  korang bayangkan betapa besar perut mak dia masa tu.. sangat-sangat besar... 

hari ni dia orang masuk corul speaking..anak akak ni kurang kosa kata dia orang orang putih kata vocbulary.. bila diaorang balik sebulan lepas.. dia kata momee..kitaorang masuk corul speaking.. masa tu mak tak tahu apa itu corul speaking..gigih gi tanya maklang dia bekas pengetua lah katakan..

oww.. rupanya.. berbicara berirama.. terkejut jap.. betul ker anak aku boleh masuk benda alah ni.. cakap pun gagap.. bil adia orang buat latihan terkejut mak.. kemain lah.. pandai sungguh bercakap..
alhamdullilah.. ya allah syukur pada mu..

yang best nya dia orang ni pandai..akal panjang.. tapu blur.. semua panggil dia orang blur.. jangan main-main wakil sekolah untuk robotic.. blur-blur tu buat programming nak buat mesinlipat baju untuk mak dia.. kelakar lah dia orang ni.. berfikir sesuatu yang kita tak boleh imagine..

ada satu hari nak buat experiment dia gi sembur ridsect kat api dapur.. habis sebelangga lauk mak dia tak leh guna... apa lagi mengamuk 1  rumah mak.. yang risau bukan lauk .. tapi dia kalau meletop lah gas tu camne.. tak ke rentung..sebab apa mak tanya .. dia kata nak adventure.. bertuah betui lah anak aku ni..

masuk sekolah masa umur 3 1/2 tahun.. ingat lagi.. cute n comel ..adik nak masuk sekolah.. cepat jer jawap nak.. balik sekolah cari botol susu.. tapi perangai dia orang balik sekolah mesti nangis.. tention mak waktu tu.. sampai dalam keta mesti nangis..kuat-kuat.. rupanya nak gi kedai beli jajan..

2 minggu lepas.. gigih buat layang-layang.. gigih jugalah mak tebang buluh kat belakang rumah.. korang.. serius buat layang-layang jadi.. macam mana diaorang buat tiru dari mr google...
naik pulak layang-layang.. last sangkut kat pokok kelapa wo besah dia..

buat they never have word give up in their diary..

alhamdullilah ya allah.. anugerahkan semua anakku yang cerdik, pandai, soleh, taat, berusaha..walaupun diaorang tak de ayah.. tapi dia orang alhamdullilah baik sangat.. nakal sikit-sikit tu biasalah kan.. kalau tak bukan nama budak.. sbb akak terasa juga.. single parent.. anak mesti tak menjadi..tapi akak memang sabar dalam menjaga dia orang..kesabaran yang sangat tinggi.. insyallah

pengajarannya.. akak memang tak pernah sumpah anak atau kata anak-anak dengan perkataan tak baik..contoh bodoh, bangang, binatang,..marah tetap marah.. tengking tetap tengking.. pukul tetap pukul.. tapi bahasa kita mesti jaga bila bercakap dengan anak-anak.. sebab perkataan kita doa

satu lagi benda nak share.. pagi-pagi hantar sekolah..lepas turun kereta.. peluk cium pesan.. baca bismillah.. kita cium dan peluk.. biarlah orang nak kata apa itu anak kita.. yang tkt 3 tu pun mak buat macam tu.. cakap kat dia .. kita sayang dia.. samabil dia berjalan kearah get.. kita titip kan doa.. tiup pada anak kita walaupun dah jauh.. sampai masuk gate sekolah baru akak balik..

anak-anak adalah amanah allah pada kita.. susah macam mana pun kita jaga.. dia adalah fisabillillah kita ke jalan allah..

ok bai