Posts

Showing posts from September 25, 2015

PETUA MELEMBUT ATAU MENGEMPUKKAN DAGING

Image
Musim raya Aidil Adha ni banyak dapat daging dari korban yang di jalankan. Tahun ini sahaja ada Kampung Seri Terubuk mengorbankan 5 ekor lembu. Penuh peti ais.

Bila kita hendak masak daging atau tulang kadang-kadang dagingnya liat dan lama untuk lembut. Ini akan menjadi masalah kepada kita untuk makan. Gigit-gigit tercabut gigi.. masalah kepada yang pakai gigi palsu, budak kecil dan yang tidak punya gigi.

Semalam semasa duduk dengan makcik-makcik cerita macam mana hendak lembut atau empukkan daging. Bukan daging lembu atau kambing sahaja, petua ini boleh juga di gunakan untuk masak lauk itik atau ayam kampung.

Masa arwah mak masih hidup ada juga guna petua ini. Sekarang kakak yang rajin masak mengunakan petua tersebut. Adik dia ni pun pernah cuba. Alhamdullilah menjadi. Oleh itu kita share dengan kawan-kawan semua.

1. Betik MudaBetik muda Sumber gambar dari Google
Kakak selalu mengunakan betik muda. Sebab betik muda banyak tumbuh di keliling rumah dia. Seelok-eloknya sebiji putik b…

KEK PISANG CAIR DIMULUT

Image
Kek Pisang Aidil Adha
Setiap tahun hari raya Aidil Adha, duduk negeri mana pun akak akan buat kek pisang. Sebab kek pisang mudah di terima mana-mana tekak. Kadang-kadang ada orang tidak suka kek coklat, kek cheese, kek butter atau kek berkrim. Ikut tekak masing-masing. Kek pisang ini mudah untuk di buat. Jika ingin menjalankan perniagaan membuat krk pisang boleh guna resepi ini sebab 1 resepi boleh buat dalam quantity yang banyak.

Belajar dari Auntie Hasma Noor. Thank you auntie for the very good recipe you gave me.. muaahhh..

Akak mengunakan loyang 7 inci.. dapat 3 loyang. Boleh pergimsurai semasa gotong royong korban. Pisang pula adalah bahan yang murah dan senang hendak di cari. Dalam resepi ini ada mengunakan glycrine. Jika tidak mahu mengunakan bahan tersebut pun boleh. Tujuan bahan tersebuat adalah untuk melembapkan lagi kek. Glycrine bukan terhad untuk kek pisang sahaja. Kek chocolate moist dan carot cake juga boleh mengunakan bahan ini. Bahan ini boleh di beli di kedai ba…