06 August 2012

Assalamualaikum.. saya ni macam choc fudge. kejap ada kejap tak ada. busyla.. Saya mahu memulakan hobi saya semula berkongsi resepi dengan kawan-kawan atau lama yang mengikuti blog saya. Saya rindu untuk mengajar.. sudah hampir 2 tahun saya tidak mengajar. Sekarang masa sangat mencemburui saya. Selalulah visit blog saya kalau rajin ada resepi baru saya akan share bersama semua.... or visit blog www.dodol-kedah.blogspot.com.. saya juga selalu disana sebab saya mengusaha dodol sekarang.. bye

Home made cheese cake

Saya buat kek ni untuk birthday hakim yang ke -11.. he want a big cheese cake. masa tu baru sampai sungai petani tak tahu mana secret recepi bulan puasa pulak tu. Apa lagi mummy dia bertungkus lumus mencari resepi kek kegemaran anak dia.  Wallaaaa... anak dia puji.. you the best mom.. macam la ada mak lain.. ada kot mak tiri.. heeee marah dia.. best mom apa dapat juga secret resepi .. jumpa kat village mall lagenda height. sebab resepi mak hilang.. sebenornya mak malas..

Ayam golek birthday hanif and haris


 


  ini anak-anak saya.. all boys..abang 12 tahun, twin 10 thn and the youngest 4 yrs old.. gambar ni was taken at kl house. twin birthday in on 24 december.. day before krismas... dia orang nak apa tau ...ayam golek.. apa lagi tegolek mak dia mencari ayam yang sedap untuk dibuat ayam golek ini la hasilnya...

lepas makan .... berpeluh mak dia menunggu komen dari mat komen..(haris) mummy kena garing lg baru sedap macam kat kenny rogers.. apa lagi mak dia pun beleterlah (hangin)... kalau tak sedap kenapa licin..





Resepi Kuih Seri Muka

Kuih Seri Muka Batik- umi


Resepi ni originly say gun untuk mengajar pelajar yang datang kepada saya. Jika ada masalah anda boleh email kepada saya.. saya akan ajar tips yang tidak sempat saya fkirkan semasa menulis resepi ini..Selamat mencuba..





Bahan-bahan

A. Bawah



1. 600gm beras pulut

2. 100gm pulut hitam rebus hingga kembang tinggalkan 100ml air rebusan

3. 200ml santan

4. 200ml air + 100ml air rebusan pulut hitam

5. 1 sudu kecil garam

Cara

1. Pulut di bersihkan dan rendam sekurang-kurangnya 2 jam tapis

2. Masak pulut besama serbuk santan, air dan garam dengan api yang kecil hingga separuh masak

3. Kukus hingga masak.

4. Masak masukkan kedalam Loyang 10 x 10 inci tekan dan ratakan



B. Atas



1. 10 helai daun pandan blend bersama 500 ml air jadikan 800ml

2. 300ml santan

3. 4 biji telur (A)

4. 300gm gula

5. 200gm tepung gandum

6. ½ sudu kecil garam

7. ½ sudu pewarna hijau

Cara

1. Pukul telur dan gula

2. Masukkan santan, tepung, garam dan pewarna kacau rata dan tapis.

3. Panas periuk disisi air hingga mendidih

4. Double boiler bahan tadi hingga berkilat

5. Masukkan bahan ini diatas pulut dan kukus selama 20-30min

Angry bird cakes

kek angry bird ni saya buat masa birthday lokman anak ila... sample gambar dari kad angry bird anak-anak saya.. jadi juga.. skill dah lama tumpul kena practice..