Posts

Showing posts from February 6, 2019

WHOLEMEAL.DIET BUN

Image
It hard like a scone. Itu comment seorang kawan  Kak z  tapi sedap. Semenjak kak z masuk program diet ni. Kena lah buat resepi untuk makanan diet.  Hari ni nak share resepi wholemeal bun. 
Kak z guna bahan tersedia di rumah sahaja..uli pun pakai tangan. Tidak perlu lah nak susah pakai mixer. Wholemeal bun ni tak perlu nak cantik sangat. Sebab mesti buruk berjerawat.  Sabow je lah aku ni.  Meh share resepi
Bahan-bahan 500gm Tepung wholemeal 1.5 sudu besar garam 1 sudu teh  gula gula caster  15gm unsalted butter yang di lembut 7gm instant yis 300ml Air suam 1 biji telur Biji labu Biji bunga matahari
Cara-caranya 1. Masukkan tepung dan garam ke dalam mangkuk besar, kacau dalam gula dan yis, 2. Masukkan butter   3.Masukkan air yang mencukupi untuk membentuk adunan yang lembut 3. Uli adunan hingga permukaan tepung menjadi licin 4. Bulat-bulatkan doh angaran 40gm setiap biji dan letak atas dulang pembakar 5. Biarkan doh kembang lebih kurang  1jam  6. Bakar doh dengam suhu 200c selama 15min…