06 August 2015

Budak 11 tahun bersalin?

assalamualaikum,

terkejut baca twitter mengenai cerita ni.Sekarag banyak masalah sosial yang melnada bukan sahaja di Malaysia. di negara lain juga. di negara lain mungkin hal ini sudah lama dan perkara biasa. Malaysia masih kuat dengan pegangan agama dan juga adat. Contoh di negara jiran hidup tanpa berkahwin dan kelahiran anak luar nikah adalah tinggi. Malaysia juga kita melihat peningkatan jumlah tersebut.Persoalan kenapa?  Walaupun anak semua lelaki, akak tetap risau. gejala seks bebas, dadah dan jenayah lain. Bahan terlarang ini mudah didapati di pasaran atau dalam internet. contoh video lucah boleh di download dari internet. Caranya perkongsian budak-budak sekolah sesama sendiri. dari video ini meraka akan mencuba. Ramai sekarang kita lihat budak sekolah mengadung luar nikah. hendak salahkan teman lelaki tidak boleh juga. sebab kedua-duanya rela.

Sekarang akak boleh lagi pantau lagi kegiatan internet mereka. kalau luar rumah susahkan? Begitu juga dadah atau rempit. Ada juga ibu bapa tidak dapat mengawa anak mereka atau tidak ambil tahu apa yang anak mereka lakukan. Kita sebagai ibu bapa pun serba salah sekarang. kalau hukum lebih orang kata dera anak.. walhal hendak mengajar. Apa pun kita sebagai ibu bapa kena ambil tahu setiap aktiviti anak.

dulu ada seorang mat salleh yang menjadi kaan rapat pada akak. dia datang bekerja disini dengan meninggalkan anak-anak yang sedang meningkat remaja di USA. dia kata sebelum dia pergi 2 benda dia pesan pada anak teruna dan pesa pada akak juga " Take care of their peanut and dont take drug".
maksudnya. jaga mereka jangan megandungkan anak orang dan jangan ambil dadah..

sebab kalau mengadung tanpa kahwin siapa yang susah? diri sendiri dan mak pak..
hisap dadah pula boleh bawa ke arah jenayah lain..cuba korang fikir betul tak?

ok bai

SOURDOUGH BANGGALI LOAF

Hi, let me share this beautiful banggali loaf recipe. Which i'm a  bread maker so i plug and play with my discard levine to make this lo...