07 August 2015

Melahirkan Empat Anak Melalui Pembedahan

AssalamualaikumGambar pembedahan dari google

Semua anak akak di lahirkan melalui pembedahan. Anak yang pertama perlu dibedah kerana darah tinggi . Usia kandugan ketika itu 36 minggu. Bagaimana boleh mendapat darah tinggi? Masa mengandung suka sangat makan makanan segera seperti pizza hut, dominos pizza, KFC dan McD. 
Mengandung kali kedua makan makanan segera di elakkan kerana tidak mahu melalui pembedahan sekali lagi. Tetapi setelah bertarung selama 8 jam, Doktor terpaksa bedah kerana keadaan bayi sudah lemah. Bayi kembar dan tidak cukup bulan 32 minggu. Selepas pembedahan Doktor menjelaskan untuk kelahiran ketiga akak kena menjalini pembedahan juga. Sebab tulang pinggul akak tidak buka dan risiko untuk melahirkan secara normal. Terima dengan redha..hii
Mengandung kali ketiga hanya tunggu masa untuk bersalin. Usia kandungan 37 minggu. Masa mengandung kali terakhir ini banyak komplikasi. Tekanan darah rendah dan keluar masuk hospital.


Cara pembedahan dari google

Adakah pembedahan caesarean selamat, berbanding kelahiran biasa?

Secara amnya, kaedah bersalin secara normal adalah lebih selamat berbanding pembedahan caesarean. Ini bukan sahaja untuk kehamilan sekarang, tetapi juga untuk kehamilan yang seterusnya. Kaedah bersalin normal juga lebih baik untuk kesuburan kita pada masa hadapan. Walaupun pembedahan caesarean ialah prosedur biasa, kesemua pembedahan mempunyai risikonya sendiri. Pembedahan caesarean melibatkan pembedahan besar pada bahagian perut dan pelvis anda. Kesan parut akak di bawah perut. Panjang dalam sejengkal.  

Kesan pembedahan.. gambar dari google


Kadang-kala, pembedahan caesarean diperlukan untuk menyelamatkan nyawa si ibu atau bayi. Dalam kes seperti ini, tidak dinafikan bahawa kelahiran melalui caesarean ialah pilihan yang paling selamat. Pertama kali sebab darah tinggi. Kedua sebab bayi telah lemah sebab air ketuban telah kerana dan 8 jam bertarung dalam bilik bersalin. Dan kali ketiga atas nasihat doktor selepas pemeriksaan tulang pinggul tidak buka dan tekanan darah rendah.

Tetapi ada juga masanya di mana pilihan ini tidak begitu jelas, dan terpulang kepada kita dan doktor untuk menimbangkan risiko dan kebaikan pembedahan caesarean dalam membuat keputusan apa yang terbaik untuk kita.

Keadaan kesihatan dan gaya hidup akan mempengaruhi keputusan ini. Kita berisiko lebih tinggi mengalami komplikasi selepas caesarean jika anda:
 1. Mempunyai berat badan berlebihan atau obes;
 2. Pernah menjalani pembedahan pada bahagian perut;
 3. Mempunyai masalah kesihatan yang memerlukan perhatian.

contoh parut yang ada pada akak.. gambar dari googleJika kita telahpun melalui proses cetusan (induce), dan masih tiada perkembangan, kita atau doktor mungkin perlu memutuskan samada mahu menjalani caesarean ataupun tidak. Kaedah kelahiran cetusan boleh menjurus kepada lebih banyak intervensi oleh pasukan perubatan.

Semasa anak pertama cuba melahirkan anak secara normal dengan induce. Atas nasihat doktor akak tidak digalakkan induce kerana darah terllau tinggi yang boleh membawa sawan. 

Sesetengah intervensi, contohnya kelahiran dibantu dengan menggunakan ventous atau forceps, mempunyai risikonya sendiri. Oleh itu, kita dan doktor perlu menimbangkan risiko-risiko tersebut berbanding risiko caesarean.

Apakah risiko-risiko utama pembedahan caesarean?

1. Kesakitan

Keburukan utama pembedahan caesarean ialah kesakitan yang anda terpaksa alami selepas pembedahan. Kita mungkin akan rasa sakit pada bahagian luka pembedahan dan rasa tidak selesa pada bahagian perut selama beberapa minggu selepas pembedahan. Tetapi akak tidak mengalami kesakitan pada bahagian pembedahan cuma rasa tidak selesa.

Pengalaman rasa sakit berbeza dengan setiap kali pembedahan. Anak pertama tidak sakit langsung. Tetapi masalah timbul pada kali kedua. Sebab process kejutkan rahim menyakitkan. Akak juga mengalami lahan kepada ubat antibiotik tindak balas tersebut menyebabkan akak gatal seluruh badan selepas bersalin. Selama 2 minggu selepas bersalin akak menghadapi keadaan tersebut. Kali ketiga menyakitkan sebab darah beku tidak habis keluar. Mengambil masa lebih kurang sebulan untuk mengurangkan rasa tersebut 

Walaubagaimanpun kita akan diberi ubat penahan sakit untuk menangani kesakitan ini, tetapi ia masih akan mengganggu aktiviti seharian anda untuk beberapa ketika. 

2. Jangkitan 

Sebelum dibedah, kita akan diberi satu dos antibiotik untuk mengurangkan risiko terkena jangkitan. Walau bagaimanapun, kira-kira lapan peratus daripada wanita yang menjalani caesarean masih mendapat jangkitan selepas pembedahan. Terdapat tiga jangkitan utama yang perlu diberi perhatian:

 • Jangkitan pada bahagian luka. Tanda-tanda jangkitan pada luka termasuk kemerahan, berair, atau kesakitan yang semakin teruk pada bahagian tersebut. Cara penjagaan pada bahagian luka ini perlu di titik berat. Akak mandi tetapi pada bahagia luka akak akan tutup supaya tidak kena air sehingga doktor membuka tampalan. Selepas di buka cara pembersihannya ialah mengunakan air suam yang di letak anti septik seperti dettol. Dengan mengunakan tuala bersih rendam kain tersebut dalam air tadi kemudian lap di bahagian luka secara perlahan. oleh kerana bahagia tersebut terselindung. Mudah di jangkiti kuman. Seeloknya kita biarkan betul-betul kering dan selalu. Air akan keluar dari luka tesebut. Selalu bersihkan dan cuci dengan anti septik 2 kali sehari. 
 • Jangkitan pada lapisan uterus (rahim). Ini dipanggil endometritis. Masalah ini lebih berkemungkinan berlaku jika air ketuban anda pecah lama sebelum anda mula rasa sakit bersalin atau sekiranya anda menjalani banyak pemeriksaan faraj sebelum pembedahan. Tanda-tanda jangkitan ini termasuk pendarahan yang teruk dan berbau serta demam. Sesetengah orang mengalami masalah ini. Alhamdullilah akak tidak mengalaminya. 
 • Jangkitan salur kencing. Semasa pembedahan, sebatang tiub nipis atau catheter akan dimasukkan ke dalam salur kencing untuk mengosongkan pundi kencing anda. Jangkitan boleh berlaku melaluinya. Saluran kencing juga perlu di bersihkan dengan air suam atau sedikit panas mengelak jangkitan kuman. Lampin wanita juga hendaklah selalu di tukar. Kerana kebersihan perlu di jaga di kawasan ini.


3. Darah beku

Mana-mana pembedahan meningkatkan risiko anda mengalami darah beku. Ini boleh jadi serius, bergantung kepada di mana pembekuan itu berlaku. Jika pembekuan berlaku dalam paru-paru, ia boleh menyebabkan kematian. Tanda-tanda masalah ini termasuk:
 • batuk;
 • sesak nafas;
 • kesakitan atau bengkak pada bahagian betis.
Semasa melahirkan kali ketiga akak mengalami . Sakit dan kerana ada darah beku di dalam rahim Selepas pemeriksaan ada darah beku. Doktor cepat bertindak dengan memberi suntikan cairkan darah.


Doktor mengalakkan supaya berdiri dan berjalan-jalan secepat mungkin selepas pembedahan caesarean. Ini akan membantu peredaran darah dan mengurangkan risiko pembentukan darah beku. Ketika bangun minta bantuan. Bangun secara mengiring dan pegang perut supaya kita tidak rasa ngilu. Bangun juga secara perlahan-lahan. Jangan terus terkam untuk bangun.

4. Lekatan 

Seperti juga pembedahan lain pada bahagian perut atau pelvis, caesarean berisiko menyebabkan lekatan (adhesion) semasa proses penyembuhan. Lekatan ialah kelompok tisu parut yang boleh menyebabkan organ-organ pada abdomen anda melekat sesama sendiri atau pada bahagian dalam dinding perut. Kira-kira separuh daripada wanita yang menjalani caesarean mengalami lekatan, dan jumlah ini meningkat kepada 83 peratus selepas tiga pembedahan caesarean. 

Lekatan boleh jadi menyakitkan kerana ia mengehadkan pergerakan organ-organ dalaman. Dalam sesetengah kes, ini boleh menyebabkan masalah kesuburan apabila ia menekan tiub falopia atau menyekatnya. 

Alhamdullilah akak tidak mengalami masalah ini

5. Pembiusan

Kebanyakan pembedahan caesarean dilakukan tanpa pembiusan am (general anaesthetic), yang membuatkan kita tidur. Jika mengambil kaedah suntikan epidural yang akan mengebaskan perut kita. Mengikut kajian epidural lebih selamat bagi kita dan bayi berbanding pembiusan am. Walau bagaimanapun, apa-apa jenis pembiusan melibatkan sedikit risiko. Selepas menerima suntikan epidural, sesetengah wanita mengalami:

 • Sakit kepala yang teruk. Masalah ini melibatkan kira-kira satu peratus wanita.
 • Kerosakan saraf. Ini jarang berlaku dan jika ia berlaku, ia hanya berlangsung selama beberapa hari atau minggu sahaja.


Komplikasi yang serius sangat jarang, iaitu kurang daripada 1 peratus. Komplikasi serius termasuk:
 1. Kecederaan kepada pundi kencing, tiub yang menyambungkan buah pinggang dengan pundi kecing, atau kepada usus besar.
 2. Kadang-kadang, dan perkara ini sangat jarang berlaku, doktor mungkin perlu menjalankan pembedahan membuang rahim (histerektomi) sebagai langkah menyelamatkan nyawa.
 3. Perlu menjalani pembedahan pada masa akan datang.


Jika kita mengalami komplikasi yang serius sewaktu pembedahan caesarean, kita mungkin perlukan pemindahan darah. Sesetengah komplikasi yang sangat jarang akibat caesarean boleh membahayakan nyawa. Walau bagaimanapun, risiko caesarean membawa kematian adalah sangat kecil, iaitu hanya satu dalam 12,000.

Selepas tiga kali menjalani pembedahan untk bersalin, doktor menasihatkan akak supaya ikat atau proses pemandulan. Kerana risiko untuk akak adalah tinggi. 

Anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut dari Google. Ini adalah perkongsian berdasarkan pengalaman akak.

ok bai

Mana ayah.. adik?

AssalamualaikumHari ini buka album lama-lama. Adik terjumpa 1 gambar abang dan abang kembar. Dia pun tanya kenapa dia tidak ada dalam gambar itu. Jawapan yang dia dapat masa itu dia belum ada lagi sebab abang dan abang kembar kecil lagi. Adik keluar masa semua sudah besar. Dia diam.

Jumpa gambar abang hakim dan ayah sahaja. Lepas itu dia tengok dekat akak. Tapi tidak tanya. Dalam hati sudah berdetik adakah dia akan tanya atau tidak? Dia jumpa ayah peluk abang kembar tepi laut. Dia cakap ' momee kenapa tidak ada gambar adik dengan ayah?' Otak akak berfikir 360 darjah untuk mendapatkan jawapan yang boleh di terima oleh budak 7 tahun.
Dia tanya lagi..'mana ayah adik?' Air mata mak dia sudah hampir keluar.. tahan sekejap. 'Ayah ada.. dia pergi kerja.. nanti dia balik dia ambil gambar dengan adik yer.' Dia diam. Abang dengar dia cakap pun rasa sedih agaknya bawa adik beli ais krim mengelak dia bertanya lagi.


Masa berpisah dengan ayah dia. Adik berusia 4 bulan. Memang tidak pernah kenal ayah dia. Kami hanya tunjuk gambar dan terangkan sedikit-sedikit. Memang tidak ada persiapan untuk menerangkan kepada dia keadaan sebenar. Walaupun dia pernah tanya mana ayah.. kami selalu tarik perhatian dia kearah lain. Dia tengok kawan-kawan dan menonton television yang ada ayah pasti sayu sahaja pandangan dia.

Dia rapat dengan abang hakim. Kalau ada perjumpaan keluarga no. 1 dia cari pakcik nuar. His bff..suami pada kakak yang tingga di Kuala Lumpur. Atau mana-mana sepupu lelaki besar yang dia boleh buat geng. Sedih memang sedih. Semua kehendak Allah. Setiap sesuatu berlaku hikmah.

Sekarang dia semakin membesar. Cabaran banyak lagi untuk membesarkan dia. Insyallah ..Allah ada untuk akak hadapi next step of his life.  Akak juga kena buat sedikit sebanyak persiapan untuk soalan yang akan keluar mana ayah adik.
LATEST URL ♡ Kelab Blogger Ben Ashaari ♡

1 : Najeeb - katanajeeb.blogspot.com
2 : Lan - www.lancareno.com
3 : Erra - http://errakyra.blogspot.com
4 : Qaseh - www.qasehdalia.com
5 : Ujang - azfar9897.blogspot.com
6 : Daus - redscarz.blogspot.com
7 : Mawardi - 1) www.mawardiyunus.com  2) projektravel.com
8 : Ben Ashaari - benashaari.com
9 : Dkna - www.dkna.my
10 : Sue Izza - myputeri21.blogspot.com
11 : Que - www.queachmad.com
12 : Kak Ma - www.kakitulis.com
13 : Ayu - ayuoyku.blogspot.com
14 : Yanty - www.yanty.my
15 : Fazrol - www.fazrol.com
16 : Fauzi : www.stylosport.com
17 : MK Syahir - www.fuh.my
18 : Aliff - www.areliff.my
19 : Fatin - www.fatinbella.com
20 : Mieza - www.hasyanaurah.com
21 : Huszaini - amrafahan.blogspot.com
22 : Fiza - www.dismybelog.blogspot.com
23 : Cikali - www.cikali.blogspot.com
24 : Zura - sepetpotpet.blogspot.com
25 : Fauzi - www.stylosport.com
26 : Nurul - nurulhafizahramli.blogspot.com
27 : Angah - www.themrizzo.blogspot.com
28 : Hafiz Rahim - http://hafizrahim.com
29 : Yaya - yayaflanella.blogspot.com
30 : Azmi - www.papablogger.my
31 : Razi - www.razzwey.com
32 : Farah Waheeda - www.bubblynotes.com
33 : Ida Baharum - www.idabaharum.com
34 : Ruby - www.ruby.my
35 : Uzu - www.kisahemasputih.com
36 : Hanim - rusukiri.blogspot.com
37 : PCL  - www.nazlee.com
38 : Boni - www.bonikacak.com
39 : Eraz Fadli - www.erazfadli.com
40 : Awie -  www.syedalwie.blogspot.com
41 : Irra- www.irrayyan.com
42 : Lisa - www.ciksepet.com
43 : Lyyn - hazzlinhassan.blogspot.com
44 : FF - www.faizalfredley.com
45 : Lya - www.akifimtiyaz.com
46 : Nina - www.nynanieyna.com
47 : Che Mat - www.tiffinbiru.com
48 : Aimi Ika - www.aimisyafiqah.com
49 : Hariz - http://profhariz.com
50 : Nadia - http://miszrockers.blogspot.com
51 : Salina - www.kisahpondokkecil.com
52 : Potia - http://www.silenceblogz.com
53 : Faziera - www.faziera193.blogspot.com
54 : Acik - www.akupenghibur.com
55 : Zerra - eyrrazerra.blogspot.com
56 : Ayue idris - http://ayueidris.blogspot.com
57 : junn - www.junnoutlet.blogspot.com
58 : Bro Din - fakarudin.com
59 : Nora - www.ummizarra.com
60 : Syukri - www.tengkusyukri.com
61 : Faz - fazariffen.blogspot.com
62 : Reena - masrinasidek.blogspot.com
63 : Awang - www.goldazone86.blogspot.com
64 : Deknab - www.deadnab.blogspot.com
65 : Ana - www.farhana-mohamad.blogspot.com
66 : Nett - www.mamaspecky.blogspot.com
67 : Sue Sopian - www.suesopian.com
68 : AyueJean (AJ) - www.ayuejean.com
69 : Munirah izzan - www.munirahizzan.com
70 : Nani - http://mamakembar3.blogspot.com
71 : Eiza - www.greenappleku.com
72 : Zarin - www.anazarin.com
73 : Sohoque: 1) http://sohoque.com 2) http://eXplorasa.my
74 : Risi - http://www.risiyusoff.com
75 : Nik Fatihah - http://fatihahfazlin333.blogspot.com/
76 : Saidila - http://dila79inperson.blogspot.com
77 : Mas - http://anilwanina.blogspot.com
78 : Lynda Azlinda Alin - azlindaalin.com
79 : Diya nadia - www.pinkymomma.com
80 : Nina Mirza - http:/www.ninamirza.blogspot.com
81 : Rara - www.safurara.com
82 : Julia Johari - www.juliajohari.com
83 : Lia Hasty - http://liahasty.blogspot.com
84 : Shark - www.ceritashark.com
85 : Mar - www.puterymemory.com
86 : Zura/Chanteq - www.azurarahman.com
87 : Yoorin -  yoorinmelacolea.blogspot.com
88 : Yanie - www.yanieyusuf.com
89 : Fir - www.firdausmatradzi.blogspot.com
90 : Akmar - akmarsufyan.blogspot.com
91 : Kak sue - www.shuhaidakabdy.com
92 : Mummy aismar - yatizul.com
93 : Zizie - www.ziziezack.com
94 : Eirna - www.eirna-nurasikin.blogspot.com
95 : Tira - athirahdiyana87.blogspot.com
96 : Allene - www.mommylin.com
97 : Iena eliena - www.ienaeliena.com
98 : Mas Saari - www.massaari.com
99 : Helena - www.windowsofothers.blogspot.com
100 : Ruzita - http://ruzitakitchen.blogspot.com
101 : DekNab - deadnab.blogspot.com
102 : Apak aka Zul - matatakberhijab.blogspot.com
103 : Aliah - http://montelcat.blogspot.com/
104 : Wan Zul - www.wzfadhlan.com.
105 : Maryam - assiddeeeqah.blogspot.com
106 : Kecik - kanvasdakwat.blogspot.com
107 : Ainaa - http://www.nikainaa.com
108 :Mimin - miminadam.blogspot.com
109 : Azie- http://www.azirahman.com
110 : Bella -  bellaidura.com
111 : AdkDayah - http://kanvaskehidupanku.blogspot.com
112 : Nizam - http://www.bahejabella.blogspot.com
113 : Ubai - http://www.kataubaid.blogspot.com
114 : SyafikFikri - http://syafiqfikri.blogspot.com
115. Yaya Cendana blogsayayayacendana.blogspot.com
116. Anez Zamri
http://sweetlikewhat.blogspot.com
117. Amalina Hussain
amalinahussain.blogspot.com
118: dya mohamad
dyapunyabelog.blogspot.com
119. Laily Shaheerah
www.lailyqaisyirah.com
120. Farah dafri
Www.farahandherpandasuit.blogspot.com
121. Putera Helmei
puterahelmei.blogspot.com
122. Zatie suhaide
izatie91.blogspot.com
123. CN www.cekgunorazimah.com
124. Nurul atiqah sarahorked.blogspot.com
125. Shariff
Putrashar.blogspot.com
126. Azwar Kamaruzaman
azwarkamaruzaman.com
127. Fendi - www.notapurba.com
128. Syima - www.syimayusuf96.blogspot.com

Pengalaman Meyusukan Anak


Assalamualaikum,

Anak-anak akak semua menyusa badan. yang sulung sehingga 21 bulan, kembar 13 bulan dan yang bongsu sehingga umur 4 tahun. mengaku penat sebenarnya menyusukan anak tetapi satu kepuasan kepada seorang ibu yang memang mahu menyusukan bayi mereka. Anak-anak juga lebih sihat jika kita menyusukan bayi kita. 

Pengalaman menyusukan ke empat-empat anak adalah berbeza natara satu sama lain. Ketika menyusukan yang sulung '0'. tidak tahu apa-apa sehingga mencederakan puting susu. Anak juga tidak pandai untk menyusu. Pengalaman yang menarik. melahirkan anak secara pembedahan.  Agak sukar kerana perlu menjaga tempat bedah dan menyusukan anak.  Bantuan dari suami, bidan, nurse atau saudara mara memang amat diperlukan. Contohnya ketika kita hendak bangun, duduk dan mengendung bayi ketika menyusu. Berat anak ketika lahir adalah 3.1kg. Selepas 3 bulan, berat anak adalah 9kg. Macam bawa berat 10kg beras. Sekarang sudah berusia 15 tahun..

24hb Dis 2002 , akak melahirkan anak kembar. Macam mana hendak  menyusukan bayi kembar? Kembar ini juga di lahirkan dengan pembedahan. Selepas bersalin kepala ligat berfikir macam mana hendak menyusukan mereka berdua. Walaupun penerangan telah diberikan tetapi masih sukar ketika keadaan sebenar. Bagi seorang dahulu, sebab dia yang dulu menangis. Selepas kenyang bagi lagi seorang sebab dia sudah mula menangis. Bila kedua-dua menangis kami jadi panik. Masa itu kakak yang teman di hospital. Saya letak bantal atas peha dan tundukkan sedikit badan. Bagi dulu sebelah kanan bila sudah hisap dan tenang.. bagi pula sebelah kiri. Sambil itu berdoa.. Ya allah kalau kakak tidak ada macam mana? biarlah seorang demi seorang nangis ya allah jangan kedua-dua sekali. alhamdullilah Allah permudahkan jalan tersebut. Selepas 2 bulan bayi sudah pandai mencari puting susu , barulah mudah menyusukan anak kembar. Alhamdulillah mereka membesar dengan baik. Sudah berusia 13 tahun dan sihat

Jarak antara kembar dan anak bongsu adalah 6 tahun. Melahirkan melalui pembedahan juga.  Hampir lupa macam mana hendak meyusukan bayi. Mengalami masalah yang sama seperti yang anak pertama. Puting luka. Sakit hanya Allah yang tahu.Kilang susu hendak menghassilkan susu setelah lama berhenti. Mengambil masa beberapa hari untuk elok. dia menyusu sehingga berumur 4 tahun.

Anak-anak alhamdullilah jarang demam, batuk atau selsema. Semasa menyusu, akak tidak mengambil makanan khas untuk menambahkan susu. makan seperti biasa, berpuasa, dan juga menjalankan aktiviti harian seperti biasa. dulu tempat penyusuan adalah kurang tidak seperti sekarang. oleh itu kami jarang bawa anak-anak keluar sehingga mereka pandai menghisap susu formula selepas usia setahun. 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan penyusuan susu hanya dieksklusifkan bagi bayi yang berumur 6 bulan pertama kelahirannya. Ini bemaksud tiada sebarang pemberian makanan tambahan kepada bayi baru lahir sehingga ia mencapai umur 6 bulan selepas kelahiran. Pemberian makanan pejal, susu formula, susu skim, susu segar dari haiwan malahan air mineral dan air minuman  pun sudah cukup menyebabkan bayi akan mengalami masalah tumbesaran, masalah komplikasi penyakit dan tanda kemerahan/ alergi boleh berlaku. Namun selepas umur bayi melebihi 6 bulan, barulah makanan tambahan seperti bubur formula, susu skim, air minuman diberikan sebagai tambahan terhadap penyusuan terus susu ibu sehingga umur bayi sampai kepada 2 tahun. Namun keadaan berlarutan bagi susuan sehingga 2 tahun adalah bergantung kepada kehendak ibu dan bayi.


Gambar dari facebook Kasihibu2u


Tujuan penyusuan dengan susu ibu dapat memberikan banyak faedah kepada kesihatan yang sangat baik sehingga ia menjangkau usia kanak-kanak. Antara kebaikannya adalah; kurangnya mendapat risiko Sindrom Kematian Bayi Mengejut (SIDS) meningkatkan tahap kepintaran dan kecerdikan[petikan diperlukan], mengurangkan risiko seperti jangkitan telinga tegah, kesejukan, flu dan selesema, serta dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit leukemia kanak-kanak, diabetes, asma dan ekzema. Juga mengurangkan penyakit kulit, masalah gigi dan gusi. Mengurangkan risiko obesiti pada usia kanak-kanak dan dewasa, melancarkan sistem penghadaman dan obstektrik. Mengelakkan masalah kekuingan pada bayi (jaundice). Ia jga mampu mengurangkan risiko kecacatan dan keilatan bayi dan masalah pembinaan psikologi bayi.

Penyusuan bayi dengan susu ibu juga bayi buat ibu yang menyusu atau ibu yang menderma susu ibu. Ia dapat membantu ibu mengekalkan saiz dan struktur rahim dan uterus seperti sebelum mengandung. Membantu mengurangkan pendarahan post-partum termasuk menurunkan kehilangan darah nifas dan wiladah. Juga membantu menurunkan berat badan ibu dan melangsingkan badan secara sihat. Penyusuan susu ibu pada bayi dapat mengurang risiko kanser payu dara dalam kehidupan ibu.Dua sampel susu ibu dengan isipadu 25ml. Sampel susu kiri adalah susu cair (foremilk), susu cair yang hadir dari payu dara yang penuh. Sampel susu kanan pula adalah susu pekat (hindmilk), susu krim yang agak pekat yang hadir dari payu dara yang mempunyai isipadu susu yang kurang.- sumber wikipediaKaedah Penyusuan yang betul


Perbezaan pengambaran Majalah dan buku

Bekerja dengan majalah dan buku berbeza. Proses utuk pengambaran majalah  berlaku hanya beberapa jam sahaja. Cetakkannya juga tidak lama untuk di terbitkan. Pengambaran ini berlaku pada bulan May dan bulan July majalah ini telah berada di pasaran.

Editor Majalah Aroma menghubungi akak.. Dia buat cerita corner sana sini.. Dalam hati macam dah tahu apa niat dia. Akak terus tanya.. nak minta keluar majalah ker? Dia gelak dan mengia kan.. ok setelah ada persetujuan, pengambaran akan di jalankan di Bangi. Pada tarikh yang di tetapkan pengambaran selama 2 jam sahaja.  sebab untuk majalah senang.. semua telah disiapkan terlebih dahulu. untuk penyediaan langkah demi langkah juga mudah. Kerana pengalaman dalam membuat buku dan juga menulis blog.


cerita pasal saya


Antara resepi yang ada


Majalah bulan julai 2015


Pengambaran untuk buku pula mengambil masa yang lama. Perlu komitmen yang tinggi dan penat. Cara untuk reka makanan juga di ambil kira untuk mencantikkan gambar dalam buku. Selepas siap pengambaran editor akan mula process mengedit, grafik dan membaik pulih mana yang kurang.

Kedua pengalaman menarik. Bila sudah ada pengalaman ini, kita boleh faham kehendak editor. Akak masih berusaha untuk memperbaiki setiap kelemahan. Proses membuat buku kedua ini lebih mudah.Untuk menyediakan barang-barang untuk pengambaran juga adalah singkat. Dah boleh ikut rentak editor. Editor akak pulak garang.. dia hendak sesuatu yang sempurna. Bagi akak berbaloi kena marah sebab hasilnya memuaskan. Pisstt editor tu baik hati tau.. haaaaa


Hari pertama pengambaran buku ialah gambar masakan yang telah siap.. snapp snapp snoopp.. kamerawomen.. yanti...di ikuti hari kedua.. elani..
masuk hari ketiga.ialah pengambaran bahan-bahan yang di gunakan dan sedikit cara pembuatan
hari keempatan cara pembuatan yang menyebabkan malam tidur tidak ingat dunia.. penat berlari keluar kedalam.. dan hari kelima ialah peralatan.


Making of chicken Pie


Croissant


Cara buat puff


inti pie


My book


ada juga tawaran dari syarikat penyiaran. rasanya belum sedia. ketaq pala lutut. nantilah bila dah ready kita masuk TV.. i nak kuruih sikit...hiii..

terima kasih karangkraft dan majalah aroma bagi peluang tulis buku dan keluar dalam majalah...

terima kasig juga atas sokongan anda..


Bertemu alien di sekolah

Assamualaikum


Hanif - kiri dan haris - kanan
 Sekolah menengah kebangsaan ghafar baba telah di lawati oleh pelajar pertukaran  dari negara Jepun. Si kembar telah terlibat dalam lawatan tu sebab diaorang ambil bahasa jepun..

Dia balik rumah cerita pasal pelajar jepun yang datang ke kelas dia orang
Haris beritahu dia berjumpa dengan alien hari ini. "Momee ada alien adatng sekolah hari ini"
Mak pun tanya alien macam mana.
Dia pun jawap.."Haris tanya what is your nama.. dia jawab Osaka, Nagasaki."..
Haris merungut lagi" pelik lah dia orang .. tinggi-tinggi walaupun 13 tahun. Haris kecil.. makan apa kalau hendak tinggi macam itu?"
Akak tanya dia dia orang tanya nama awak atau tidak
Haris jawab Watasiwa Haris San..

Sah.. dia faham.. selama ini risau juga dia tidak faham dengan bahasa jepun yang dia belajar di sekolah. Sebenarnya susah juga pada peringkat permulaan ini. masih asing untuk belajar karakter bahasa. Sekurang-kurangnya dia boleh menjawab soalan yang di tanyakan.

sebelum ini Hanif dan Haris bersekolah agama dari usia 3 tahun. Dan alhamdullilah boleh menguasai bahasa arab walaupun tidak lancar. Sekarang ini ada sudah ada 3 bahasa asing dalam pengguasaan mereka. bahasa inggeris, bahasa arab dan tidak lama lagi bahasa jepun..

chiok anak momee

ok bai

SOURDOUGH BANGGALI LOAF

Hi, let me share this beautiful banggali loaf recipe. Which i'm a  bread maker so i plug and play with my discard levine to make this lo...