Posts

Showing posts from April 24, 2016

Kehidupan dalam penjara di Muzium Penjara Malaysia

Image
Penjara Melaka di tubuhkan pada tahun 1860. Merupakan penjara pertama di Malaysia. Penubuhannya lebih awal dari Penjara Pudu pada tahun 1895. Bangunan penjara terletak di Bandar Hilir, Melaka. Telah dijadikan Muzium penjara kerana sejarah bangunan ini. Dan keadaan yang tidak sesuai untuk di huni lagi. Sekarang penjara baru negeri Melaka ialah di Sg Udang.

Muzium Penjara Malaysia
Kak z suka untuk belajar sesuatu benda yang boleh dijadikan pengajaran pada diri kak z. Ini lawatan kali ke-2. Kali pertama datang masih tidak faham apa keadaan dalam penjara ini. Kali ini kak z meneliti satu persatu mengenai muzium ini. Sebenarnya takut masa kali pertama masuk. Kali kedua excited pulak.

Pintu Kayu sel banduan 
Awal penubuhan penjara ini hanya mengunakan pintu kayu tetapi kemudian di ganti dengan pintu besi yang berjeriji. Kita tidak nampak apa yang ada didalam sel tersebut. Keluasan lebih kurang 5 x 15 kaki. Sel ini akan di huni lebih kurang 7-13 orang. Boleh bayangkan sempit sel tersebut.


Pocket show..kisah banduan akhir

Image
Macam-macam kisah banduan akhir kita boleh baca dalam mr google. Ada antaranya benar dan antaranya tidak.  Lawatan kak z ke Muzium Penjara Malaysia di Bandar Hilir, Melaka sayu dan sedih. Melihat keadaan penjara mendatangkan insaf dan taubat pada kita. Janganlah anak-anak dan keturunan kak z masuk penjara. Jadi jangan buat jenayah.
Banduan Akhir Kehidupan dalam penjara tidak sama dengan bebas diluar. Kak z pergi dari satu sel ke satu sel. Walaupun hidup makan tidur didalam tembok batu ini tidak sama nikmatnya hidup di luar. Tempat buang air besar pun dalam sel tau..

Di Sebalik Tirai Besi Pihak Muzium Penjara Malaysia telah mengadakan persembahan yang dinamakan ' Pocket Show' bagi kita orang awam merasai kehidupan dalam penjara. Dalam persembahan ini berdasarkan cerita banduan akhir yang menanti hukuman gantung sampai mati di jalankan.

Banduan akhir menanti hukuman
Banduan akhir ini melakukan pelbagai kesalahan jenayah seperti membunuh dan mengedar dadah. Betul orang kata rat…