24 April 2016

Kehidupan dalam penjara di Muzium Penjara Malaysia

Penjara Melaka di tubuhkan pada tahun 1860. Merupakan penjara pertama di Malaysia. Penubuhannya lebih awal dari Penjara Pudu pada tahun 1895. Bangunan penjara terletak di Bandar Hilir, Melaka. Telah dijadikan Muzium penjara kerana sejarah bangunan ini. Dan keadaan yang tidak sesuai untuk di huni lagi. Sekarang penjara baru negeri Melaka ialah di Sg Udang.


Muzium Penjara Malaysia


Kak z suka untuk belajar sesuatu benda yang boleh dijadikan pengajaran pada diri kak z. Ini lawatan kali ke-2. Kali pertama datang masih tidak faham apa keadaan dalam penjara ini. Kali ini kak z meneliti satu persatu mengenai muzium ini. Sebenarnya takut masa kali pertama masuk. Kali kedua excited pulak.


Pintu Kayu sel banduan 


Awal penubuhan penjara ini hanya mengunakan pintu kayu tetapi kemudian di ganti dengan pintu besi yang berjeriji. Kita tidak nampak apa yang ada didalam sel tersebut. Keluasan lebih kurang 5 x 15 kaki. Sel ini akan di huni lebih kurang 7-13 orang. Boleh bayangkan sempit sel tersebut.



Di sebalik jeriji ada banduan



Pintu Sel dari besi




Manga kunci untuk mengunci sel


Ini penjara lama. Tidak seperti penjara baru. Seperti di ceritakan oleh pegawai yang bertugas. Tetapi kita boleh mendapat gambaran sebenar kehidupan seorang banduan di penjara-penjara Malaysia. Dalam muzium ini kak z dapat melihat barangan yang digunakan oleh banduan dalam kehidupan seharian mereka di penjara. Ialahkan dah nama penjara semua simple tapi cukup.


Sabun basuh baju, mandi dan berus gigi semasa menjalani kehidupan dalam penjara



Bekas Makanan dalam penjara



Barang kegunaan harian banduan.. tilam, selimut, gayung dan barang keperluan diri




Dalam bilik yang sempit ini kencing dan berat perlu dilakukan di dalam sel jika banduan telah dikurang semula dalam sel. Hurmm.. Kak z membayangkan bau busuk kalau salah seorang banduan membuang air besar. Didalam bekas yang disediakan. Dengan hanya segayung air. Mampukan kak z hidup dalam keadaan begitu. Selisih malaikat 44. Tekad jadi baik tidak mahu nakal. Anak-anak please baik-baik jangan nakal


hujung warna hitam Potty untuk banduan


Penjara ada surau dan klinik. Surau tempat mengajar mereka agama dan solat berjemaah oleh ustaz atau ustazah yang di lantik. Ilmu keagaman bukan hanya untuk orang islam sahaja. Agama lain juga juga ada di lantik pembimbing mereka. Klinik didalam penjara adalah untuk merawat sakit ringan para banduan. Banduan manusia biasa pasti sakit dan demam. Ada doktor khas yang ditetapkan dalam penjara untuk merawat banduan ini. Jika mereka menghadapi sakit teruk, mereka akan di rawat di hospital awam.


Klinik Penjara


Kita yang bebas kemudian dikurung pasti berubah 360 darjah. Dengan gari ditangan. Ialahkan dah nama persalah. Bila kak z tengok gari yang dipamerkan pun dah seram. Tali gantung dan rotan juga ada di pamerkan. Bila kita melihat benda ini baru kita tahu bagaimana proses kemasukan dalam penjara dan hukuman di jalankan


Rotan untuk  banduan jalani hukuman rotan

Dalam penjara ini ada replika tempat hukuman gantung dan rotan di jalankan. Tapi kita dibenarkan mengambil gambar. Sebab ini akan mengundang sensitiviti keluarga banduan. Betul juga...se eloknya begitu. Bila kak z bawa anak-anal mereka rasa gentar juga. Asyik bertanya.. betul ke momee itu dan ini. Nampak lah perubahan muka diaorang. Bukan dia orang jer gentar kak z pun. Cuba bayangkan dari 14cm ukur lilit leher kita jadi 5-7cm. Dalam 5 saat sahaja persalah akan mati. Sewraammm..

Baru kak z tahu, baju yang di pakai oleh banduan di bahagi mengikut warna berlainan. Ini bagi memastikan jenis jenayah mereka. Bagi banduan akhir pakaian mereka berwarna putih.


contoh baju banduan akhir


Didalam penjara ini ada gambar mural yang di lukis oleh banduan bagi meluah rasa sunyi mereka dalam penjara. Cantik lukisan mereka. Kak z tak dapat hendak ambil gambar lukisan tersebut. Kalau ada kesempatan kak z pergi lagi. Bukan hanya lukisan tapi ada juga luahan rasa hati.


pocket Show


Pihak muzium penjara juga ada mengadakan pocket show sebulan sekali. Pocket show ini mempersembahkan kehidupan terakhir untuk banduan akhir. Pastinya kita berlinangan air mata ketika berada di dalam pocket show ini. Sebab banyak pengajaran yang boleh kita ambil sebagai iktibar.


Bersama Tuan Asmadi.. Pegawai di Muzium Penjara


Apa pun kak z ucapkan terima kasih kepada pihak Muzium Penjara Malaysia sebab telah memberi penerangan serba sedikit mengenai muzium dan kehidupan banduan yang boleh membuka mata kita yang hidup bebas ini. Jangan lakukan jenayah.

Ok bai

NOTA: GAMBAR YANG DI TUNJUK  ADALAH UNTUK PAMERAN SAHAJA

Pocket show..kisah banduan akhir

Macam-macam kisah banduan akhir kita boleh baca dalam mr google. Ada antaranya benar dan antaranya tidak.  Lawatan kak z ke Muzium Penjara Malaysia di Bandar Hilir, Melaka sayu dan sedih. Melihat keadaan penjara mendatangkan insaf dan taubat pada kita. Janganlah anak-anak dan keturunan kak z masuk penjara. Jadi jangan buat jenayah.

Banduan Akhir

Kehidupan dalam penjara tidak sama dengan bebas diluar. Kak z pergi dari satu sel ke satu sel. Walaupun hidup makan tidur didalam tembok batu ini tidak sama nikmatnya hidup di luar. Tempat buang air besar pun dalam sel tau..


Di Sebalik Tirai Besi

Pihak Muzium Penjara Malaysia telah mengadakan persembahan yang dinamakan ' Pocket Show' bagi kita orang awam merasai kehidupan dalam penjara. Dalam persembahan ini berdasarkan cerita banduan akhir yang menanti hukuman gantung sampai mati di jalankan.


Banduan akhir menanti hukuman


Banduan akhir ini melakukan pelbagai kesalahan jenayah seperti membunuh dan mengedar dadah. Betul orang kata ratapan manusia di saat kematian atau kesakitan kita akan panggil ibu kita. Hakikatnya itu yang di lalui oleh banduan akhir. Ini telah di terjemahkan melalui persembahan 'Pocket show'. Gambarannya sedih..walaupun hanya sekadar lakonan tetap sedih. Hati kak z pilu..bayangkan kita di tempat mereka...


Sel Banduan

Bila banduan sebut..ibuuuu...sentap..tahan air mata jap. Oh ini rupanya rasa bila kita dah tahu hukuman kita. Hati gundah gulana. Dalam bilik yang sempit dan panas. Tanpa kipas dan tingkap yang luas untuk melihat kehijauan pokok diluar. Tiada keistimewaan pun kepada banduan akhir ini.


Bersama Banduan Yang Membunuh Orang

p/s pelakon yang berlakun watak Hafiz


Hanya di asingkan dari sel-sel lain dan hidup dalamnya sel seorang diri. Kenapa? Supaya dia tidak bergaduh semasa hati dia celaru. Skrip cerita ini berdasarkan cerita yang sebenar dari pengalaman warder penjara.



Bilik Sel yang sempit



Pintu Jeriji


Bagi banduan lain mungkin hidup berhimpit-himpit. Dari lukisan mural yang di lukis oleh banduan kita tahu mereka juga tidak sabar untuk keluar dengan menghitung hari. Lukisan banduan ini adalah ungkapan rasa hati mereka. Mereka penjenayah tapi mereka juga manusia yang ada rasa sedih dan gembira. Pelbagai lukisan yang di lukis. Rindu anak, isteri, ibu bapa dan macam-macamlah.


Langkah terakhir 


Apapun kak z menghayati rasa hati mereka. Kak z sedih. Adakah kita hendak jadi jahat? Pastinya tidak. Kenapa ini terjadi? Kita kena tanya semula diri kita. Sebab kita boleh jadi baik kalau kita tidak pilih jahat. Seeloknya kita jauhkan diri dari jadi jahat. Untuk elakkan diri duduk di belakang tirai besi..

Ok bai

NOTED: GAMBARAN DIATAS HANYA LAKONAN SEMATA. BUKAN BANDUAN SEBENAR