Posts

Showing posts from September, 2015

GOTONG ROYONG KORBAN KG SERI TERUBUK, MASJID TANAH, MELAKA

Image
6 kali berjari raya Aidil Adha berada di tempat orang. Tahun ini beraya di tempat sendiri. Seronok rasa. Surau tempat gotong royong depam rumah sahaja. Meriah sungguh. Tempat sendiri tidak sama dengan tempat orang.

Tahun ini 5 ekor lembu telah di korbankan. Waktu ini lah baru hendak kenal orang kampung. Kalau tengok muka masing-masing totally blank. Tidak kenal lah... tapi hairan wal ajaib dia orang kenal akak. Hermm.

Suasana sungguh happening. Pukul 11 orang ramai sudah berkumpul tapi tukang sembelih sampai lambat. Pukul 12.30 baru lah sampai. Tapi dia memang pandai sembelih lembu. 5 ekor di sembelih. Profession dia sembelih lembu dari Alor Gajah sampai ke Pengkalan Balak orang panggil dia tolong sembelih di musim raya haji ini. Sebab ramai yang tidak reti.. abang hakim .. sila belajar cara-cara sembelih lembu. Pisau dia tajam yang amat. Takut tengoknya.



Merembahkan lembu
Sebelum sembelih kena baringkan atau merebahkan lembu terlebih dahulu. Ikat kaki lembu. Bagi lembu tenang. Baru …

PETUA MELEMBUT ATAU MENGEMPUKKAN DAGING

Image
Musim raya Aidil Adha ni banyak dapat daging dari korban yang di jalankan. Tahun ini sahaja ada Kampung Seri Terubuk mengorbankan 5 ekor lembu. Penuh peti ais.

Bila kita hendak masak daging atau tulang kadang-kadang dagingnya liat dan lama untuk lembut. Ini akan menjadi masalah kepada kita untuk makan. Gigit-gigit tercabut gigi.. masalah kepada yang pakai gigi palsu, budak kecil dan yang tidak punya gigi.

Semalam semasa duduk dengan makcik-makcik cerita macam mana hendak lembut atau empukkan daging. Bukan daging lembu atau kambing sahaja, petua ini boleh juga di gunakan untuk masak lauk itik atau ayam kampung.

Masa arwah mak masih hidup ada juga guna petua ini. Sekarang kakak yang rajin masak mengunakan petua tersebut. Adik dia ni pun pernah cuba. Alhamdullilah menjadi. Oleh itu kita share dengan kawan-kawan semua.

1. Betik Muda



Betik muda Sumber gambar dari Google
Kakak selalu mengunakan betik muda. Sebab betik muda banyak tumbuh di keliling rumah dia. Seelok-eloknya sebiji putik b…

KEK PISANG CAIR DIMULUT

Image
Kek Pisang Aidil Adha
Setiap tahun hari raya Aidil Adha, duduk negeri mana pun akak akan buat kek pisang. Sebab kek pisang mudah di terima mana-mana tekak. Kadang-kadang ada orang tidak suka kek coklat, kek cheese, kek butter atau kek berkrim. Ikut tekak masing-masing. Kek pisang ini mudah untuk di buat. Jika ingin menjalankan perniagaan membuat krk pisang boleh guna resepi ini sebab 1 resepi boleh buat dalam quantity yang banyak.

Belajar dari Auntie Hasma Noor. Thank you auntie for the very good recipe you gave me.. muaahhh..

Akak mengunakan loyang 7 inci.. dapat 3 loyang. Boleh pergimsurai semasa gotong royong korban. Pisang pula adalah bahan yang murah dan senang hendak di cari. Dalam resepi ini ada mengunakan glycrine. Jika tidak mahu mengunakan bahan tersebut pun boleh. Tujuan bahan tersebuat adalah untuk melembapkan lagi kek. Glycrine bukan terhad untuk kek pisang sahaja. Kek chocolate moist dan carot cake juga boleh mengunakan bahan ini. Bahan ini boleh di beli di kedai ba…

ISU MINTA SHARE RESEPI

Image
Hari ini gi belajar buat roti. Roti yang cikgu ni ajar semua sedap-sedap. Ada ker roti tidak sedap? Tapi rasa roti ini lain dari yang lain. Bentuk simple-simple je. Ambil isi inti tepek-tepek. Dalam hati kata oii.. senang jer ko buat roti. Senang dan sedap



Butter Garlic
Balik dari kelas akak pun post gambar di IG dan share dalam group kawan-kawan. Tapi paling haru ialah minta share resepi. Emmm boleh bagi no problem. Tapi jawapan yang menyakitkan hati kita kalau tidak mahu bagi. Kedekut ilmu lah, ilmu tidak bawa mati lah.. orang lain boleh kenapa awak tidak boleh.

Jawapan yang akak bagi. Bukan tidak mahu share. Tapi kita bawa amanah cikgu yang mengajar. Kalau dia kata tidak boleh. Macam mana? Sebab bukan semua orang macam kita boleh share resepi sesuka hati. Dia punya seban untuk tidak mengizinkan. Sebab itu harga pencarian dia betul atau tidak?

Bagi akak pulak. Boleh share tetapi tidak boleh direct resepi dari guru yang mengajar. Akak akan ubah suai sedikit mengikut kesesuian aka…

PETUA MENJADI ADORABLE MOM

Image
Membesarkan 4 orang anka lelaki menyebabkan dia tahu semua seni mempertahankan diri
1. Seni karate
2. Seni judo
3. Seni pekak telinga
4. Seni tahan hati
5. Seni spatula
6. Seni ngentel roti
7. Seni sabar
8. Seni suara volume 10
9. Seni gelap mata
10. Seni senyum sampai telinga


Kalau list semua korang pening nak baca. Yang sulung 15 tahun, yang kedua dan ketiga 13 tahun kembar. Last sekali 7 tawon... dia kata.
Oleh itu untuk menjadikan adorable sila belajar seni ini



Yang sulung
Umur 15 tahun. Jenuh mak dia nak kejar. Tidak terkejar. Tapi semua yang berlaku menjadikan akak dan dia best friend. Lahir 3.1kg..3 bulan 9 kg.. 1 tahun 10kg...hambik ko. Paling kuat nangis masa kecil-kecil. Tapi bila dah besar senang, tidak banyak demand.




Kembar
Umur 13 tahun. Dia orang ini ikut circle. Berubah mood. Seorang rajun sorang malas. Lepas tu tukar. Dia orang kedekut...haaaa.. suka simpan duit. Selalu cakap bila besar sorang jadi accountant dan lagi sorang arkitek. Sebab ciri sudah ada. Yang arik…

LEMON ROASTED CHICKEN WITH BLACK PEPPER GRAVY

Image
Lemon Roasted Chicken
Ayam bila di panggang memang sedap. Semalam masak lasagna. Hari ini minta ayam panggang. Ok kalau korang hendak ayam panggang pergi beli ayam di kedai depan. Supermarket depan rumah. Boleh suruh pergi beli. Sambil itu boleh ajar diaorang cara beli ayam.

Abang Hakim telah di tugaskan untuk membeli ayam. Hari ini harga ayam 1kg =RM6.80 . Bawa RM20.00 berbaki RM6.70. Maknanya ayam tadi 2kg lebih. Mak ambil tanpa tengok resit berapa ringgit harga ayam.

Ambil dari tangan dia terus bersihkan. Sebab ayam perlu perlu di perap 3 jam. Cuci buang buang leher dan montot ayam...hiiii. Cuci dalam ayam dari segala kotoran batu perap.

Macam mana hendak membersih seekor ayam. Lepas basuh beesih lumurkan dengan garam halus. Kemudian bilas buang garam dan lendir yang melekat pada badan ayam. Selepas itu baru perap ayam dengan bahan untuk perap







jom cuba resepi saya


resepi

1 ekor ayam
2 biji jus lemon
daun rosemary
2 sudu besar lada hitam - di tumbuk / kisar
2 sudu besar serbuk pas…

IKAN SWEETSOUR

Image
Ikan sweet sour @ikan masam manis. Selalunya orang akan masak mengunakan ikan siakap atau ikan talapia. Selalu orang akan pergi ke kedai masakan siam untuk menikmati makanan ini. Kalau makan di kedai pasti harganya RM30.00-RM40.00 sekali makan. Mak tak sanggup bayar mahal-mahal. Baik masak di rumah.



Ikan SweetSour
Pilihan ikan terpulang. Anak-anak suka ikan siakapmataunikan talapia. Isi ikan putih. Tapi isi ikan ini agak tawar. Arwah mak suka masak ikan ini samada masak lemak cili padi atau sweetsour.

Bahan untuk sweet sour

Seekor ikan siakap
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sudu besar cili boh
5cm halia
200gm cili sos
50gm tomato sos
2 biji cili merah
1biji tomato
2 helai daun limau purut
Gula
Garam
Capcicum sebagai tambahan
Minyak masak
Serbuk Kunyit

Cara penyedian ikan

1. Bersihkan ikan siakap.
2. Buang sisik dan cuci dengan asam jawa tujuan menghilangkan hanyir ikan
3. Panaskan minyak dan letakkan 2 kepingnasam keping supaya ikan tidak melekat di kuali.
4. Lumurkan ga…

LASAGNA YANG SENANG DIBUAT

Image
Hujung mimggu adalah hari makan besar. Makan besar tidak semestinya makan di luar. Boleh juga masak dirumah. Masak di rumah lebih menjimatkan. Anak-anak suka makanan barat. Sebab dari kecil duduk barat. Makan pun barat... teorinya macam tu lah. Oleh itu terkadilah lasagna yang sedap penuh dengan cheese, daging dan sos bolognese yang awesome.

Bukan susah pum hendak lasagna. Bergantung kepada kerajinan kita. Masa kerja dulu suka pergimmakan lasagna di Shakes pizza sg Wang.. ada lagi ker restoran tu..? Teringin pula. Tapi buatkan rumah lagi sedap dan puas.

Lasagna.. Dalam Bekas Besar
Lasagna sudah tentu menjadi antara makanan kegemaran kami anak beranak. Jika makan dimrestoran atau oizza hut cost 1 lasagna antara Rm10.00 - Rm20.00 tidak termasuk GST. Jika kami berlima RM100.00 tidak termasuk air minuman. Tidak berbaloikan. Baik lah mak korang buat bukan susah sangat.



Lasagna yang dipotong


Lasagna yang melihatkan kepingan pasta
Pasta lasagna ada banyak jenis. Yang mudah di cari ialah kel…

CARA MENYIMPAN IKAN, DAGING DAN AYAM TAHAN LAMA

Image
Seorang yang berkerjaya pasti menjadi masalah hendak ke pasar setiap hari untuk membeli barangan segar seperti ikan, ayam dan daging. Kita tidak mahu menyimpan baham-bahan ini kerana tidak mahu hilang kesegaran atau kemanisan bahan tersebut.

Akak juga dulu seorang yang bekerja, isteri dan ibu. Bila balik kerja pasti sibuk untuk memasak. Dengan anak, suami dam rumah. Akhir tidur keletihan. Balik dari kerja perlu ambil anak dari rimah pengasuh dan pasaraya kemudian masak. Tetapi lama kelamaan akak dapat memikirkan cara hanya seminggu sekali sahaja ke pasar membeli barangan mentah ini.




Pasar yang selalu akak pergi ialah Pasar Pudu, Pasar Chow Kit, Pasar Maluri, Pasar Tani Kampung Pandan dan Pasaraya berdekatan. Balik dari membeli bahan-bahan ini akak akan membersihkan semua. Bersih dari darah dan isi dalam yang kotor. Kenapa?

Kita sebagai orang Islam seharusnya makan makanan yang bersih. Apabila mencuci semua ikan, daging dan ayam perlu selawat. Jika kita bersihkan ini akan memudahkan ki…

KASUT PILIHAN

Image
Wajib pakai kasut atau selipar kalau kita hendak kemana-mana. Untuk keselamatan, kesihatan dan kegayaan. Kegayaan ? Ia kenalah bergaya.

Bab hendak beli kasut akak paling cerewet. Kenapa?
1. Beli kasut selesa
2. Beli kasut cantik
3. Beli kasut murah
4. Beli kasut branded

Ini adalah koleksi kasut akak


Salvatore Ferragamo Original

Piere Cardin

Kickers

Crocs Original

Crocs Tipu

Selipar Jepun
Penjelasan sebab-sebab diatas

1. Beli kasut selesa

Kasut selesa ialah, senang hendak berjalan. Tidak saki pada hujung kaki atau tumit. Tidak melecet. Bila pakai tidak menjejaskan kesihatan tubuh badan yang lain

2. Beli kasut cantik

Tentu kasut yang kita beli cantik. Kalau beli tidak cantik dan tidak sesuai dengan kita kelakar lah pulak kalau pakai. Contoh kasut berbatu tidak sesuai untuk akak sebab ehhhh... bling bling..

3. Beli kasut murah

Beli kasut murah. Tapi kulit supaya tahan lama. Tips beli kasut macam ini tunggu sales. 70-80%less berbaloi. Contoh kasut ferragamo tu harga adal RM1700.00 less …

TIPS CARA MENYIMPAN MOZARELLA CHEESE

Image
Kita selalu menghadapi masalah dalam penyimpanan keju atau cheese. Pengkongsian yang lepas, cara menyimpan cream cheese. Kali ini cara menyimpan keju mozarella . Keju jika tidak disimpan dengan betul boleh berkulat. Mozarella selalu kita guna dalam membuat pizza atau topping. Sebab rasanya lemak. Mozarella ada jenis yang mudah untuk kita dapati di pasaraya. Jom belajar cara menyimpan

Cara:
1. Balut semula keju mozarella dengan plastik bungkusan semasa beli, jangan di buang plastik tersebut
2. Kemudian balut plastik wrapping supaya setiap lapisan keju tidak terkena udara. Udara ini yang akan membawa kulat kepada keju dari bakteria tangan atau keadaan sekeliling
3. Masukkan kedalam plastik dan ikat dengan getah
4. Mozarella perlu di simpan di tempat beku.
5. Mozarella tidak seperti cream cheese yang mudah rosak kerana mempunyai kandungan air.
6. Jika hendak mengunakan mozarella perlu di keluarkan sedikit awal
7. Mozarella juga tidak boleh berada lama di luar peti sejuk sebab ia akan…

LEMON KURANGKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Image
Pinjam gambar dari Mr Google

Lemon... menurut sejarah lemon berasal dari Asia Tenggara, kemudian tersebar ke timur tengah dan Eropah. Dari Eropah di bawa oleh Christopher Columbus ke benua Amerika. Lemon mempunyai banyak khasiat. Dan sedap juga di gunakan dalam masakan.

Sebelum ini pernah akak share tentang lemon di tulisan yang lain. Hari ini khas untuk pesakit tekanan darah tinggi.

Cara
1. Perah 1 biji lemon untuk mendapat jus
2. Campur dengan madu
3. Air sejuk
4. Minum setiap pagi apabila bangun dari tidur

Note penting
1. Jangan camput dengan air panas sebab madu tidak sesuai dengan air panas. Kalau boleh air suam yang sudah sejuk
2. Jangan minum jus lemon tanpa campur air sebab akan merosakkan gigi kita. Dimana asid lemon akan menghakiskan gigi

Petua ini pernah akak share dengan penulis novel Teduhan Kasih. Hasilnya menakjubkan sehingga Doktor pernah tanya apa yang amalkan. Insyallah amalan ini sihat untuk semua penyakit

Resepi untuk masakan lemon boleh didapati dalam majalah ar…

KURANGKAN BISA TERSELIUH

Image
Terseliuh kaki atau tangan bisanya yang amat. Kadang-kadang kita terlambat berjumpa tukang urut. Cara yang paling cepat ialah dengan menyapu minyak angin. Tapi tidak melegakan. Paling haru kalau kat rumah tidak ada minyak angin. Akak bagi satu petua yang akak belajar dari seorang tukang urut iaitu mengunakan bawang merah



Bawang merah
Bawang merah atau shallot. Adalah bahan yang senang kita dapat dirumah. Walaupun bau kurang menyenangkan tetapi ialah effektiv dan murah.



Pokok bawang merah
Cara:-
1. Ambil 2-3 ulas bawang merah tumbuk
2. Tumbuk janganlah lumat sangat sikit-sikit sahaja
3. Ambil 2 sudu besar minyak masak campurkan dengan bawang tadi
4. Letakkan pada tempat yang terseliuh atau bengkak tadi
5. Balut dengan tuala kecil bersih, kain perca atau bandage.
6. Biarkan semalaman


Bila tidur malam kita tidak merasa sakit atau bisa di tempat terseliuh. Bawang merah juga boleh menghilangkan bisa kesan terluka. Cara yang sama. Keberkesanannya menakjubkan. Apakah bahan yang membolehkan…

KELAS CHOUX PASTRI DI KUANTAN 17HB OKTOBER 2015

Image
Kelas choux pastri di Kuantan.
Tarikh :17hb Oktober 2015
Waktu: 9.30 pagi
Yuran:RM280.00
Untuk pendaftaran boleh hubungi FB : Eyda Mazlan